Almere, leuker dan je denkt!
Met onze blog blijven wij deze week nog even in Nederland Vakantieland. Wij gaan naar een niet zo voor de hand liggende vakantieplek, Almere. Almere staat bij velen voor een saaie moderne stad, (voor sommigen ronduit lelijk) in een kale polder. Als je echter verder kijkt, dan blijkt het een leuke vakantiebestemming, zeker voor een midweek of weekendje weg. Laat je in deze blog meenemen door Almere en haar omgeving (met meer natuur, dan je denkt).
Almere
Een moderne stad, wat zeker ook zijn charmes heeft. Houd je van moderne architectuur, dan kan je hier zeker je hart ophalen. In onze blog van vorige maand hebben wij het over moderne kunst gehad en daarbij ook over Rem Koolhaas. Het architectenbureau van Rem Koolhaas, OMA, had in 1994 het winnende ontwerp voor het ontwikkelen van het centrum van Almere. Dit zorgde voor spraakmakende ontwerpen van beroemde architecten op nog geen vierkante kilometer. Even een kleine greep hieruit. (Wanneer je hier meer over wilt weten/zien, dan is het misschien leuk om de architectuurwandeling een keer te maken.)
Wij gaan naar het Waterfront, waar aan het Weerwater (na drooglegging ‘weer water’) The Wave staat. Een ontwerp van architect René van Zuuk met een golfvormig gevel. Ook markant is Side by Side van het architectenbureau Cie met de bijzondere woontorens. Er zijn ook bouwwerken van buitenlandse kunstenaars, zoals de Smaragd met aan elke kant van het veelhoekig gebouw een andere kleur. Het is ontworpen door Gigon en Guyer Architecten uit Zürich. De Schouwburg, een strak glazen gebouw, dat gedeeltelijk op palen in het Weerwater staat, is ook een buitenlands ontwerp, namelijk van het Japanse architectenbureau SANAA.
Tijdens het genieten van de architectuur kan je ook nog heerlijk winkelen. Het centrum van Almere heeft ruim 400 winkels in brede winkelstraten. Almere was de Beste Binnenstad van Nederland 2017-2020. Er is 2x per week markt en op zondag zijn alle winkels geopend.
Stadslandgoed de Kemphaan
Wanneer je eens een andere markt wilt, dan is op zaterdagochtend (09.30-13.00 uur) een bezoek aan de biologische boerenmarkt op het Stadslandgoed leuk. De markt is in de grote schuur van de Stadsboerderij met lekkere, verse biologische producten, zoals brood, kaas, groenten en vlees, maar ook biologische schoonmaakmiddelen, huidverzorgingsproducten en bloemen. En neem zeker een lekker stuk eigengemaakte appeltaart op het terras van Marktcafé van Roos.
Maar het stadsboerderij is meer, dan alleen een biologische markt. Naast een rondleiding, waarbij de boer alles over de functie van de stadsboerderij vertelt, kan je ook kookworkshops volgen in de boerderijkeuken.
Er is nog veel meer te doen op het stadslandgoed, dat in een bosrijke omgeving ligt, een onderdeel van het natuurgebied Stadsbossen Almere, dat bestaat uit de bossen Waterlandsebos, het Cirkelbos en het Kathedralenbos.
In het bos op de Kemphaan kan je heerlijk wandelen en zijn er ook leuke activiteiten voor kinderen, zoals het Zuiderzee speelbos, het kabouterpad of klimpark Funforest, waar 5 klimparcoursen zijn. Allemaal met verschillende hoogte en moeilijkheidsgraad. Voor kinderen tussen 8-11 jaar is er een speciaal Monkey parcours.
Mocht het weer even wat tegen zitten dan kan je op het stadslandgoed een bezoek brengen aan Almere Jungle met zijn botanische tuin met veel bijzondere planten en vogels, zoogdieren, vissen, reptielen en insecten. Met aan het einde een terrasje voor een ijsje of warme chocolademelk, naar gelang het weer.
Er is nog een gelegen om iets te eten op het stadslandgoed, namelijk restaurant Dubbel-Op. Een heerlijk broodje of een pannenkoek met uitzicht op de AAP-eilanden. Ja, AAP, want ook stichting AAP maakt onderdeel uit van het stadslandgoed met zijn 2 apeneilanden, waar de apen buitenspelen. Je ziet er onder andere mantelbavianen, groenen bavianen en berberapen.
Wat biedt de Stadsbossen?
In het Buitencentrum Almeerderhout, het bezoekerscentrum op het stadslandgoed Kemphaan, kan je informatie halen over de bossen en de wandel-/fietstochten. Zoals al gemeld bestaat het uit verschillende bossen met een eigen karakter. Ook hier is architectuur toegepast, maar dan op natuurlijke wijze. Zo heb je het Cirkelbos, dat doorsneden wordt door de Gooimeerbeek. Dit Museumbos is door kunstenaars ontworpen en heeft een ‘zalen’ met bijzondere ‘land art’, zoals het labyrint, vlierbomenbloesembessenbos of de ‘berg’ Almere Boven met een hoogte van 30 meter.
In het Kathedralenbos zijn twee Groene Kathedralen gemaakt in de vorm van de beroemde kathedraal van Reims (Frankrijk). De ene kathedraal is een grondvlak van gras tussen het bos en de andere met populieren staat symbool voor de pilaren van de kathedraal.
Het Waterlandsebos heeft heel veel wandel- en fietsmogelijkheden. In en rond deze Stadsbossen liggen ook nog vijf scheepswrakken. Voor meer informatie: almere.nl/archeologie.
Er zijn nog veel meer bossen in en rond Almere. Wij laten nog twee de revenu passeren, namelijk het Vroege Vogelbos en het Bos der Onverzettelijken.
Het Vroege Vogelbos
Is het oudste bos van Almere, waar je een schaapskudde van ruim 100 schapen vindt. Zij begrazen een deel van het bos en het aangrenzende Kromslootpark, waar ze berenklauw (wat een hele uitdaging voor Almere is) eten. Er is bij de schaapskooi één van de weinige wolverwerkende bedrijven in Nederland, de Almeerse Wolunie. En naast dit alles ligt het Eksternest, een gezellig theehuis met zelfgebakken taarten, heerlijk belegde broodjes, zelfgemaakte soep of misschien zelfs een high tea (vanaf 2 personen).
Het Bos der Onverzettelijken
Is een nationaal verzetsmonument en park ineen. Iedere boom in het bos staat voor een gevallen verzetsstrijder uit de Tweede wereldoorlog. Het bos ligt in de Verzetswijk, naast het Hannie Schaftpark en de Leeghwaterplas.
Niet alleen wandelen, maar ook zwemmen in Almere
Almere heeft een kustlijn van zo’n 42 kilometer, dus strand genoeg, vaak met terras en restaurantje.
Almere Haven heeft bijvoorbeeld een heerlijk zandstrand met uitzicht over het Gooimeer bij Strandbrasserie De Jutter of voor de meer actievere watergenieter het Surfstrand.
Bij Almere-Poort ligt aan het IJmeer ook een ruim opgezet strand (zand en gras), het Almeerderstrand met strandpaviljoen Poortdok. Iets verderop heb je strandbad Duin, waar voor kinderen veel vertier is, maar waar je ook kano’s kunt huren en bijvoorbeeld beach volleyballen bij Duin Beach Playground.
Ook de meren in en rond Almere hebben natuurlijk strand, zoals aan het Weerwater, tegenover het stadshart, waar het Atlantisstrand ligt. Daar kan je bij restaurant View natuurlijk een hapje of drankje doen, maar ook waterskiën of wakeboarden.
De Oostvaardersplassen,
mogen natuurlijk ook niet in deze blog ontbreken. In onze volgende blog gaan wij vanuit Almere allerlei bezienswaardigheden in de omgeving ontdekken, maar de Oostvaardersplassen zijn nog deels Almere en daarom sluiten wij met dit prachtig gebied onze blog af.
De Oostvaardersplassen zijn, net als heel Flevoland, nog heel jong. In 1968 bleven er grote plassen water achter, nadat de polder was drooggelegd. Het plan was een industriegebied, maar omdat het nog niet nodig was, werd het moerasgebied ingezaaid met riet en met rust gelaten. De natuur nam bezit van het gebied en zo ontstond: de nieuwe wildernis. Het is nu een gebied, waar trekvogels tot rust komen, maar waar ook kuddes paarden, edelherten en runderen over de vlaktes grazen. Dit trekt natuurlijk ook nog veel meer verschillende soorten dieren aan.
Vanaf uitkijkpunt Jan van den Boschpad heb je een mooi uitzicht over dit gebied. Het uitkijkpunt is verhard en daarom ook rolstoeltoegankelijk. Een ander uitzichtpunt is de Oostvaardersdijk, vanwaar verschillende soorten vogels te bekijken zijn. Je hebt hier een mooi uitzicht over de open wateren en de rietlanden.
Vogeltrekroute
Het is een goed idee om een bezoek aan de prachtige natuur voor te bereiden met een bezoek aan het natuurbelevingscentrum de Oostvaarders, waar alle informatie is over de Oostvaardersplassen.
De Oostvaardersplassen, het Wilgenbos en de Lepelaarplassen liggen samen op een van de belangrijkste vogeltrekroutes. Er broeden in dit gebied wel 65 verschillende soorten en er worden er meer dan 300 gespot. In het bezoekerscentrum De Trekvogel bij de Lepelaarplassen, vind je veel informatie over dit bijzonder gebied, ook over de fiets- en wandelmogelijkheden of excursies met een gids.
Tip om optimaal te genieten van dit bijzondere gebied: bezoek zeker een van de bezoekerscentra en ga kijken bij een observatiepunt. Nog meer de natuur in kan het beste via een wandel- of fietsroute.
Je ziet in Almere kan je je best een paar dagen leuk vermaken en dan hebben wij nog niet gehad over de leuke plekjes in de buurt. Deze lees je volgende week in onze blog over de excursies vanuit Almere.
Nog even wat Oostvaardersplassen: