Århus

Arhus, Denemarken tijdens een cruise met zorg over de Oostzee

De op een na grootste stad van Denemarken. Leuk om te bezoeken tijdens een vakantie in Denemarken, vooral als u op Jutland verblijft, maar ook een van de aanleghavens tijdens onze Oostzeecruise.

Wat heeft Århus te bieden?

Wanneer u van een bezoek aan een museum houdt, dan is Århus zeker een goede bestemming. Århus heeft verschillende leuke musea. De drie opvallendste zijn:

ARoS Art Museum

is een museum voor moderne en hedendaagse kunst, maar heeft ook werken uit de 18e eeuw. Het heeft een vaste collectie van zo’n 8000 werken en regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Sinds april 2004 zit het in een modern gebouw, met 17.700 m2 een van de grootste musea van Noord-Europa, op het terrein van de Århus Universiteit. Het gebouw is ook al kunst op zich met de kleurrijke cirkel op het dak (deze regenbooggang van 150 meter lang en 50 meter hoog biedt uitzicht over Århus), maar ook het gebouw op zich is bijzonder. Het is een kubusvorm, die door een museumgang midden door wordt gedeeld. Deze gang is ook toegankelijk zonder ticket.

Moesgaard museum

ligt ten zuiden van Århus op het landgoed Moesgaard. Het unieke schuine dak kan worden beklommen en dan heeft u een schitterend uitzicht over het Kattegat en Moesgård Skov, een prachtig bos.

Het museum heeft veel cultuurhistorische bezienswaardigheden, archeologische en etnografische tentoonstellingen. U ziet er ook de oorsprong en ontwikkeling van de mens in de prehistorie (bronstijd, ijzertijd en Vikingtijd) met onder meer de Grauballe-man, die in het veengebied is gevonden.

Mocht u geen tijd hebben, dan kunt u misschien wel het Vikingmuseum in de stad, in de kelder onder de Nordea Bank, bezoeken. Het museum vertelt over de Vikingstad Aros, die zo’n 1200 jaar geleden op de plek van het huidige Århus lag en heeft tal van archeologische artefacten en replica’s van Vikingvoorwerpen.

Openluchtmusem Den Gamle By “de oude stad”

is een gigantisch openluchtmunseum in de Botanische Tuinen van Århus. Het was destijds in 1914 ’s werelds eerste openluchtmuseum, dat zich concentreerde op het stadsleven (en niet de dorpscultuur). Het museum heeft 75 historische gebouwen, vakwerkhuizen uit 1550 tot zelfs huizen uit 1920-1970, maar er zijn niet alleen huizen. In het museum treft u ook werkplaatsen, winkels, historische tuinen, een postkantoor, een school en een theater aan.

Den Gamle By Arhus
Stadhuis arhus
Århus heeft natuurlijk nog veel meer, dan musea.

Mocht u van moderne gebouwen houden, dan kunt u ook uw hart openhalen met het stadhuis van Århus,  Dokk1 (het cultureel centrum in de haven van Århus) of de IJsberg (een appartementencomplex, ook in de haven).

Bent u meer van oudere cultuur, historie, dan moet u zeker naar Møllestien  en Marselisborg.

Møllestien

is zo’n straatje, dat u terugbrengt in tijd. Het ligt in de wijk Indre By en is bekend om de kleine kleurrijke huisjes en geplaveide bestrating, loopt van Vester Allé naar Grønnegrade.

Mollesien, arhus
Marselisborg,

ten zuiden van het stadscentrum gelegen park met het gelijknamige paleis. Het is nog steeds van de Deense koninklijke familie en wanneer de familie er is, is er elke dag om 12.00 uur de wisseling van de wacht. Het paleis is helaas niet toegankelijk, maar zeker als bouwwerk de moeite van een bezoek waard. De tuin, een traditioneel Engels landschapstuin met rozentuin en veel beeldhouwwerken is wel opengesteld voor publiek.

Vlak bij het Marselisborg bos ligt het Tivoli Friheden met meer dan 40 attracties, zoals achtbanen.

Mocht u meer van het shoppen zijn, ook dan is Århus leuk. Århus, ook wel de beste shopstad van Noord-Europa. U vindt hier alles van high fashion tot vintage, van grote merken tot jonge ontwerpers, zowel op het gebied van kleding als interieur. Leuk zijn de grote overdekte winkelcentra Salling en Magasin, maar ook Latin Quarter, de oudste wijk van Århus, met zowel internationale merken als Deense merken. Of de vele creative winkels in Side Street Quarter.

Shoppen, arhus

Århus is heel veelzijdig en heeft veel te bieden. Leuk voor 1 of meer dagen.

Et dejligt besog i Danmark

Een fijn bezoek aan Denemarken

Nieuwsgierig wanneer onze volgende cruise naar de Oostzee gaat? Klik hier!

Meer blogs over de Oostzee cruise:

Tallinn, cruise met rolstoel
Tallinn
Uspenski, Helsinki cruise met nederlands sprekende begeleiding
Helsinki
Kopenhaag tijdens de cruise naar de Oostzee met zorg
Kopenhagen
rostock-Warnemunde, cruise naar de Oostzee
Warnemunde
Sint Petersburg tijdens een cruise met zorg
St.Petersburg
Cruise met begeleiding
Oostzee cruise

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *