Belfast

Belfast

Een hoofdstad met een lange en veel bewogen geschiedenis. Veel mensen denken vooral aan de Noord-Ierse burgeroorlog, maar wist je dat ook de Titanic hier werd gebouwd?

Belfast is de grootste stad in Noord-Ierland en sinds 1992 de hoofdstad. Het is een heel leuke stad met gezellige straatjes, mooie parken en natuurlijk interessante bezienswaardigheden.

Wij bezoeken de stad aan de hand van de zeven wijken en starten bij het gemeentehuis van Belfast.

city hall

Linen Quarter

Heeft zijn naam te danken aan de vele linnenpakhuizen, waarvan er nog veel in deze wijk aanwezig zijn. Naast de oude linnenfabrieken, die nu vaak zijn omgetoverd tot bars en restaurants, vind je in deze 19deeeuwse wijk ook Belfast City Hall in renaissancestijl. Voor het gemeentehuis staat een gedenkteken voor de Titanic. In de City Hall kan je prachtige glas-in-loodramen met scènes uit Keltische mythen en legenden zien. De City hall is open voor (gratis) rondleiding.

Ook zeker een bezoek waard is de Linen Hall Library, uiteraard in een van de mooie oude linnenpakhuizen.

Titanic Quarter

Hier werd de Titanic, ‘the unsinkable ship’ gebouwd en ter water gelaten. In deze wijk zie je de rijke geschiedenis van de scheepvaart van Belfast. Hier staat ook het Titanic Museum, dat net zo hoog is als de Titanic was. Zo krijg je een goed idee van hoe hoog het schip was. In het museum wordt op interactieve manier de bouw en ondergang van dit bijzondere schip verteld.

Aan de overkant ligt het Titanic Hotel, ga hier zeker een bakkie doen, net de ontwerpers van de Titanic.

titanic museum
deeltitanicmuseum

Queen’s Quarter

Een mooie groene wijk met huisjes uit de Victoriaanse tijd in het zuiden van Belfast, nabij het stadscentrum. Kom tot rust en dwaal lekker rond in de botanische tuinen uit de 19de eeuw. Breng daar ook een bezoek aan het Ulster museum. Je ontdekt hier hoe Ierland zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Er zijn bijzondere fossielvondsten en zelfs een Egyptische mummie.

Gaeltacht Quarter

Deze wijk moet je zeker bezoeken. Het is een typisch Ierse wijk met traditionele pubs, maar is vooral bekend om de street art (die niet alleen in West Belfast te vinden is, maar hier wel het meest). Het advies is om met een gids een tour te maken langs alle mooie Street Art plekjes, veel afbeeldingen hebben een historische en religieuze achtergrond.

Breng ook een bezoek aan Crumlin Road Goal, de oude gevangenis, waar je een bezoek kunt brengen aan de executieruimte, martelkamer en de ondergrondse tunnel, die de gevangenis verbond met het Crumlin Road Courthouse. Heel spookachtig en een beetje eng.

botanischgarden

Cathedral Quarter

Zoals de naam al doet verraden, de wijk met St. Anna’s Cathedral met zijn torenhoge pilaren en mooie mozaïek. Daarnaast zijn er leuke koffietentjes en gezellige restaurantjes.

Smithfield and Union Quarter

Aan de rand van het Cathedral Quarter is de uitgaansplek van Belfast.

Market Quarter

De culinaire wijk van Belfast, voor een lekker stukje vis of andere lokale producten. Vroeger waren hier 14 markten, nu is er alleen nog St. George’s Market, maar wel met de mooiste vintage en lekkerste lokale producten. Je kan hier iedere vrijdag-, zaterdag- en zondagochtend genieten.

Dit waren de zeven wijken van Belfast. Er zitten er vast een paar bij, waar je weleens een bezoekje zou willen brengen. Wij gaan zeker voor de tocht langs al de street art.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.