Benidorm

Zon, zee, zuipers en Benidorm Bastards. Ieder heeft wel een beeld over Benidorm. In deze blog laten wij ons beeld zien, die in dit geval alleen past bij zon en zee.

Benidorm met de rolstoel

Geschiedenis

In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam het plan om van Benidorm een strandbestemming te maken, waardoor de stad werd omgebouwd tot een vakantiebestemming met de toen typerende skyline met veel hoogbouw. Toen de luchthaven van Alicante openging, kwam de ontwikkeling helemaal in een stroomversnelling.

Lang voor de vijftiger jaren bestond Benidorm echter al. De geschiedenis van Benidorm gaat zelfs terug naar 3000 jaar voor het begin van onze jaartelling. Toen woonden hier al mensen, maar Benidorm is pas echt ontstaan tijdens de Moorse bezetting, in de 8ste eeuw. De moren hebben ook gezorgd voor de naamgeving. In 1325 krijgt Benidorm zelfs stadrechten. Deze stad is dus meer dan zo maar een vakantiebestemming.

Skyline

De typerende skyline van Benidorm is ontstaan om zoveel mogelijk mensen op een korte afstand van het strand te laten verblijven, zoveel mogelijk uitzicht op zee. Nu is dit verouderd, maar ze zijn de hotels aan het moderniseren en wat vooral leuk is, zijn de rooftopbars en -restaurants. Heerlijk iets drinken of eten met uitzicht over de stad en zee.

Hou je niet van hoogbouw, dan is deze stad helaas niets voor jou.

Naar Benidorm ga je voor een strandvakantie en dat kan eigenlijk het hele jaar door, want in de winter kan je hier goed overwinteren. De beste reistijd is van juni t/m augustus met temperaturen rond de 28 tot 33 graden. ’s Avonds blijft het ook nog warm. Mei en september zijn ook mooie maanden om te gaan met veel dagen mooi weer. In mei is het zeewater nog wel wat koud.

Door de beschutte ligging van Benidorm heb je er lenteachtige winters, natuurlijk weleens regenachtig of misschien zelfs storm, maar meest is het weer mild en zacht met overdag temperaturen tussen de 12 en 20 graden.

Wat heeft Benidorm naast zon, zee en strand nog meer te bieden?

benidorm, rolstoelvakantie

El Casci Antiguo

Het oude stadscentrum van Benidorm, tussen de beroemde stranden Playa de Levante en Playa de Ponent. Hier zijn gezellige restaurantjes, leuke winkeltjes en straatjes met kleurrijke huisjes.

Heerlijk om wat rond te dwalen.

Bijzonder is het Balcon del Mediterraneo, een terras precies tussen de twee stranden met uitzicht over zee. Het terras zit aan een sierlijk wit gebouw en is betegeld met zwart-witte plavuizen.

Església de San Jaumu I Santa Anna

Via Placa de Castelar en Placa de Santa Ana loop je in een paar minuten van het Balcon del Mediterraneo naar deze kerk gewijd aan de beschermheilige van de stad, San Jaime. De kerk uit de 18de eeuw heeft een blauwe koepel en in de kerk is de Virgen del Sufragio. Het houten beeld werd gevonden toen men in 1740 een verlaten schip aan het Poniente strand in brand stak (uit angst voor de pest). De volgende dag lag tussen de restanten dit onbeschadigde houten beeldje. Men besloot om naast San Jaime ook de Heilige Maagd beschermheilige van Benidorm te maken.

La Cruz de Benidorm

Boven de stad torent dit enorm kruis. Het is niet echt bijzonder om te bezoeken, maar vanaf hier heb je mooi uitzicht over Benidorm.

Isla de Benidorm

Dit eiland ligt als een gezonken schip net voor de kust en geeft ook een prachtig uitzicht op Benidorm.

En nu verder wat de omgeving van Benidorm allemaal te bieden heeft.

Benidorm, aangepaste accommodatie

Altea

is één van de mooiste witte dorpen aan de Costa Blanca. Het ligt 3 km landinwaarts op een heuvel aan de voet van de Sierra de Bérnia, op 10 kilometer van Benidorm. Het heeft een oude binnenstad met een mooi plein voor de prachtige kerk, Virgin del Consuelokerk en leuke witte huisjes met veel kunstgalerijen. Langs de 6 km lange kust ligt een gezellige boulevard met restaurants en barretjes. Een heel andere uitstraling dan Benidorm.

Benidorm

Villajoyosa

Een ander mooi plaatsje aan de Costa Blanca met een leuke oude kern met vissershuisjes in allerlei pasteltinten. Leuk om te weten, dat de kleuren voor de vissers waren, zodat zij vanaf zee eenvoudig konden zien waar zij heen moesten.

Nog een tip: parkeer bij Calle de Arsenal in de ondergrondse parkeergarage, dan loop je meteen naar de wandelboulevard tussen het strand en de vissershuisjes.

Villajoyosa, Benidorm, rolstoel
algar, waterval Benidorm

Algar watervallen

20 kilometer ten noorden van Benidorm. De watervallen met helder water uit verschillende bronnen hoog in de bergen hebben gezorgd voor een mooie natuur. Het is dan ook een beschermd natuurgebied, maar je mag wel in het water, dat het heel jaar door zo’n 17 á 18 graden is. Er is ook een picknicklocatie en een zonneweide.

Gaudalest

Is leuk te combineren met de Algar watervallen. Het bijzondere aan Guadalest is zijn ligging in de rotsen. Het oude dorp ligt rondom het kasteel, Castell de Guadalest, een belangrijke verdediging van de Moren tegen de Spanjaarden. Het was makkelijk te verdedigen door zijn ligging in de rotsen. Guadalest is namelijk alleen via een uit de rotsen gehouwen ingang te bereiken.

Benidorm, rolstoelvakantie Spanje
Benidorm, vakantie rolstoel buitenland

Penyal d’Ifac

Ongeveer een half rijden vanaf Benidorm ligt bij Calpe dit natuurgebied. Penyal d’Ifac is een gigantisch stuk kalksteen, dat uit de zee steekt en door rotsstukken met de kust is verbonden.

Je ziet Benidorm heeft veel meer te bieden, dat wij denken. Zeker leuk om eens een weekje (of langer) heen te gaan. Ga je met kinderen dan zij er ook nog een aantal leuke pret- en waterparken in de omgeving. Ook leuk is Valencia op zo’n 1,5 uur van Benidorm. Hierover hebben wij ook een leuke blog: Valencia

Genoeg te doen in en vanuit Benidorm.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *