Bergen, Nederland

Vandaag nog een keer Bergen. We zouden deze blog weer over Bergen Noorwegen kunnen doen, maar blijven nu lekker dichtbij huis.
Net als Bergen Noorwegen heeft ons Bergen Nederland ook een heerlijke omgeving. Leuk voor een weekendje weg, midweek of langer. Zelf zijn wij eind september een weekend in omgeving van Bergen geweest. In deze blog een kort verslag.

Het Nederlandse weer is vaak een dingetje, maar zoals mijn opa altijd al zei: “ Het regent nooit de hele dag.” En mocht het toch zo lijken, ook op een regenachtige dag is er heel veel leuks te doen aan de kust. Wanneer je in Bergen of omgeving bent, is een bezoek aan Alkmaar altijd leuk, maar zeker goed te doen bij regenachtig weer. Het heeft een leuk centrum, waar je heerlijk kunt shoppen, maar ook leuke musea, zoals het, hoe kan het ook anders, het Kaasmuseum, Biermuseum en zelfs een Beatlesmuseum. Natuurlijk mogen wij hierbij het Stedelijk Museum Alkmaar, één van de oudste musea van Nederland met oude en moderne kunst en geschiedenis van de stad, niet vergeten.
Het laatste weekend van september 2020 was minder slecht dan voorspeld en wij hebben de omgeving verkent. Er zijn hier een tal van leuke plaatsjes:

Groet,

Een klein dorpje met een lief wit kerkje en het kleinste (voormalig) raadhuis van Nederland. Je zit hier net achter de duinen. Op een kleine 4 kilometer verderop ligt Hargen aan Zee. Dit klinkt als een dorp, maar is eigenlijk niet meer dan een groot parkeerterrein bij een strandtent. Je staat hier binnen de kortste keren op het uitgestrekte zandstrand. Het is hier mooi en heerlijk rustig.

Wanneer je wil wandelen, kan je door de duinen vanuit Groet naar het strand lopen en daarna heerlijk langs het strand tot Hargen of een stukje verder tot Camperduin lopen. Camperduin is eigenlijk een buurtschap en ligt op de scheiding van strand en de Hondsbossche Zeewering. Net als bij Groet is er aan de ene kant strand en aan de andere zijde polder.
Naast wandelen is het ook heerlijk om te fietsen en met de knooppuntenroute kan je je eigen fietsroute samenstellen.

Bergen Nederland, begeleide reizen

Schoorl,

We gaan vanuit Groet richting Bergen en komen in Schoorl. Hier ook mooie duinen, waaronder de “hoogste” van Nederland, zoals altijd wordt/werd gezegd. Onlangs zijn de duinen gemeten en blijkt die van Schoorl 53,60 meter hoog te zijn, maar heeft Groet er een van 55,50 meter

Heel leuk is de Klimtuin, waar kinderen van boven naar beneden rennen. Wij zijn tegen zo’n duin in Groet omhoog gelopen en dat valt niet mee. Je glijdt steeds weer wat terug en met hoogtevrees is het helemaal een uitdaging.

Bergen Nederland

Bergen Nederland met de rolstoel

Bergen,

is van oorsprong een kunstenaarsdorp. Wat heel logisch is als je de bosrijke omgeving, mooie lanen en aan de andere kant de duinen ziet. Je hebt Bergen (Binnen) met het museum Kranenburg, waar je de Bergense kunst kunt bewonderen. In de zomer zijn er kunstmarkten rond het Ruïnekerk.

Heel leuk midden in de bossen is het Cinebergen, een leuk filmhuis tussen de bomen.

Naast Bergen is er ook Bergen aan Zee, de badplaats van Bergen, zo’n 3 kilometer verderop, waar je weer van het strand en de duinen kan genieten. een bezoek aan het aquarium daar is ook een leuke activiteit. Het is een zeeaquarium, waar een groot skelet van een potvis hangt, een vijver met piranha’s is, waar je met een bruggetje overheen kan en 300 verschillende vissoorten van haai tot clownvis, van zeester tot koraalduivel.

Van Groet naar Bergen is nog geen 10 kilometer, maar de duinen en de bossenzijn zo mooi, in combinatie met de dorpjes, dat je je hier een aantal dagen goed kunt vermaken.

Ook leuk om te lezen:

Cadzand Callantsoog
Cadzand naar Callantsoog
Rotterdam, euromast
Rotterdam
Kusttram-aan-de-belgische kust, zorgvakantie
Belgische kust
Amsterdam-gracht, zorgreizen
Amsterdam

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *