Bergen, I’m not from Norway, I’m from Bergen

Aan de slogan van de inwoners van Bergen is duidelijk te zien, dat zij heel trots op hun stad zijn. En geef ze eens ongelijk. Een kleine karaktervolle, charmante stad met huisjes, die tegen de heuvels geplakt lijken te zijn, smalle geplaveide steegjes en natuurlijk de leuke kleurige huisjes in Bryggen.
Ook al is Bergen de 2e stad van Noorwegen, het is niet extreem groot en heeft het een erg overzichtelijk centrum. De bezienswaardigheden in Bergen liggen op loopafstand van elkaar.

Bergen, cruise Noorse Fjorden met begeleiding

Cruisepassagiers, die aanmeren nabij de oude haven, hoeven maar een klein eindje te lopen om in het centrum te komen. De andere kades liggen verder weg, maar daar zorgt de stad Bergen voor gratis shuttlebussen naar het centrum.

U kunt Bergen, naast per auto of cruiseschip, natuurlijk ook per vliegtuig bereiken. Het is 1,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. De luchthaven ligt 18 kilometer (20 à 25 minuten per auto) vanaf het centrum van Bergen. Met de tram, Bergen Light Rail of Bybanen, kunt u ook vanaf het vliegveld naar het centrum. Dit duurt zo’n 3 kwartier. Natuurlijk is deze rit ook per bus, duur ca. half uur, mogelijk.

Nog een laatste puntje, voor wij een wandeling door Bergen gaan maken: het is erg druk als de cruiseschepen zijn aangemeerd. Mocht u met de kabeltram (zie straks verderop in onze blog) willen om een mooi uitzicht op de stad te hebben, ga daar dan meteen ’s morgens heen, want dit is een erg populaire attractie en al snel heel druk. De entree van de kabeltram is vlakbij de Vismarkt (400m lopen).

Byparken,

We beginnen onze wandeling midden in het centrum van Bergen. Hier komt al het openbaar vervoer. Byparken is een groen park met Japanse kersenbomen in het verlengde van de vijverpartij Lille. Een heerlijk plekje om op een zonnige dag even lekker te genieten van de omgeving. Je hebt een mooi uitzicht op de Mount Ulriken. Byparken is ook het plekje, waar wij straks na onze wandeling door Bergen weer terugkomen.

Fisketorget

Onze volgende stop is de vismarkt van Bergen, echt een bezoekje waard. Vroeger (sinds de 12e eeuw) werd hier de vis vanuit de schepen vers verkocht, nu staan er kramen. Leuk om hier straks een van de lokale visspecialiteiten te proeven, die bereid wordt waar je bijstaat. Er staan tafels op de markt om het op te eten of heerlijk aan de waterkant. Naast al het vis zijn er ook kramen met groente en fruit, bloemen en handgemaakt souvenirs. De markt is een leuke combinatie van toeristen en lokale bevolking.

Bij de Vismarkt vertrekken dagelijks fjorden cruises, die schitterende tochten door de fjorden maken. Hier zit ook het VVV over alles wat je wil weten over Bergen https://www.cruise-norway.no/viewfile.aspx?id=3762 of voor zo’n handige stadsplattegrond.

Als het druk is, is het handig om nu naar Fløibanen (zie einde van onze wandeling) te gaan en straks hier onze wandeling weer op te pakken.

Bergen vismarkt, cruise met zorg

Hanseatikse museum

Het eerste museum op ons pad. Bergen heeft heel veel leuke musea. Wanneer je van plan bent er een aantal te bezoeken, is het handig om de Bergen Card te kopen. Hiermee is de entree goedkoper of gratis.
Het Hanseatiske museum laat je de ontwikkeling van Bergen als Hanzestad zien met uiteraard de grote rol, die de visserij hierin heeft gespeeld. Het houten gebouw uit 1704 toont het zware leven en werkomstandigheden van de koopvaardij, die in zwaar contrast staan met het luxe leven van hun handelspartners.

Schøtstuene museum

Op het kaartje van het Hanseatikse museum kan je ook naar het iets verderop gelegen Schøtstuene. Dit is de plek, waar de (voornamelijk Duitse) handelaren hun maaltijden gebruikten en zich vermaakten met spelletjes, feestjes e.d. Het museum bestaat uit gerestaureerde gebouwen, maar ook replica.

Bryggen,

Is de oude werf van Bergen, die van groot belang was voor de stad tijdens het Hanze Verbond (14-16e eeuw). Er is vaak brand (de laatste in 1955) geweest waardoor de oorspronkelijke houten huizen zijn verwoest. De karakteristieke houten huizen zijn er echter met oude methoden en patronen herbouwd, waardoor het in oude staat is hersteld. De houten gebouwen staat dicht bij elkaar en hebben gemeenschappelijke tuinen. Wanneer je door de smalle donkere steegjes loopt, ga je terug in de tijd. De twee eerder genoemde musea maken deel uit van deze wijk. Zo ook het Bryggens museum. In dit museum zie je Bryggen in de middeleeuwen. Zo zie je restanten van huizen, maquettes hoe het eruit heeft gezien en natuurlijk de archeologische vondsten uit die tijd.

Mariakirken

Net om de hoek bij dit museum staat de Mariakirken, ook uit de Middeleeuwen. Mariakirken is het oudste, nog bestaande gebouw van de stad, gebouwd in de Romaanse stijl.

Bergenhus

De oude vestiging ligt aan de ingang van de haven van Bergen. Bergen is vroeger de hoofdstad van Noorwegen geweest en toen was dit de residentie van de koning. Die kan je nog zien aan de Rozenkranztoren, die nog elementen heeft van het kasteel, dat hier oorspronkelijk stond en natuurlijk het Håkonshallen, een 13e eeuws gebouw, dat de koning o.a. als feestzaal gebruikte. Ook de Kristkirken, de eerste kathedraal van Bergen, staat binnen de muren van deze vesting. En natuurlijk het Bergenhus Festning museum.  Dit museum laat de geschiedenis van het Noorse leger zien.

Fløibanen

We lopen nu weer terug richting Byparken, maar moeten nog wel naar Fløibanen, een must do in Bergen. Met de kabeltram de Fløyen (een van de zeven bergen van Bergen), met een top van 425 meter, op. Van de Fløyen heb je het mooiste uitzicht over Bergen. Wanneer je met een cruise mee bent, kan je misschien wel “je cruiseschip” in de haven zien liggen. Voor de sportievelingen onder ons is het misschien leuk om de 320 meter naar beneden te lopen. Eerst loop je heerlijk in het groen en halverwege de berg kom je in de bewoonde wereld, waar je heerlijk kunt ronddwalen door de kronkelige straatjes met de witte huizen.

Bergen witte huizen, cruise met de rolstoel

Nu lopen we weer terug naar Byparken. De totale wandeling is ca. 3,5 kilometer en duurt 45 minuten wanneer je nergens blijft staan. Dit gaat je niet lukken 🙂

Bergen Edvard Grieg, cruise met begeleiding

Een bezoek aan het huis van Edvard Grieg is ook leuk, maar dat ligt in Troldhaugen, buiten Bergen. In de omgeving van Bergen zijn nog meer leuke bezienswaardigheden, die wij in een volgende blog zullen bezoeken. Dan natuurlijk ook een bezoekje aan Troldhaugen en Mount Ulriken.

Bent u nieuwsgierig wanneer wij weer in Bergen zijn?
Bergen doen we aan tijdens onze  Noorse Fjorden cruise en onze Mooiste van Noorwegen cruise 

Meer blogs over Noorwegen en cruise:

Het mooiste van Noorwegen, Cruise met begeleiding
Oslo
geiranger, cruise met begeleiding
Geiranger
Cruise met nederlands sprekende begeleiding
Dag op zee
Cruise terminal Amsterdam, begin van een cruise met zorg
Passenger Terminal Amsterdam
Oslo tijdens de vikingsaga cruise met zorg en begeleiding
Vikingsaga
Foto Noorse Fjorden, zorgreis
Noorse Fjorden
IJsland cruise met zorg
IJsland cruise
Oostzee per cruise met zorg
Oostzee cruise

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *