Holland America Line

We hebben er allemaal van gehoord en het doet ons Hollands hart altijd een beetje sneller slaan, maar waarom en wat is/doet de Holland America Line, kortweg HAL, nu eigenlijk?

Holland America Line
is een cruisemaatschappij en dochter van de grootste cruiseonderneming van de wereld, Carnival Corporation & pic. Het bedrijf is gevestigd in Seattle, maar daar ligt niet haar oorsprong. Dit is zeker te zien in de namen van hun huidige 10 schepen, die allemaal naar Nederlandse plaatsen vernoemd zijn. Hun oudste schip is de Volendam uit 1999 en volgend jaar komt er een nieuwe Rotterdam.

De Rotterdam cruise met begeleiding

De nieuweling: MS Rotterdam

Eigenlijk zou dit nieuwste schip de Ryndam gaan heten, maar na de verkoop van de laatste Rotterdam in augustus 2020, komt dit schip als Rotterdam in de vloot, zodat er weer een Rotterdam is net als het allereerste schip. In het 147 jarige bestaan van de maatschappij is dit de 7e.

Deze Rotterdam is na de Koningsdam en de Nieuw-Statendam het derde schip van de Pinnacle-klasse, de laatste moderne ontwikkeling van deze luxe schepen. De schepen zijn 296 meter lang en 38 meter breed, wegen 99.500 ton en er kunnen 2.650 passagiers aan boord, verdeeld over 1.300 hutten.  En dan te bedenken, dat de allereerste Rotterdam bijna 82 meter lang en 11 meter breed was.

Holland Amerika Lijn

Nog meer geschiedenis, want hoe is het allemaal begonnen? In de jaren’70 van de 19e eeuw vertrokken miljoenen mensen van Europa naar Amerika en de Holland Amerika Lijn speelde hierbij een grote rol. In 1871 werd de maatschappij opgericht voor een rechtstreekse verbinding met stoomschepen tussen Rotterdam en New York. Het bedrijf heette bij de oprichting vennootschap Plate, Reuchlin & Co, maar werd al snel in de volksmond de Holland-Amerika Lijn. Sinds 1876 werd het dan ook officieel de Nederlandsch-Amerikaanse Stoomvaart Maatschappij Holland Amerika Lijn.

Tijdens de beide wereldoorlogen werden de schepen ook in gezet als troepentransport. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de concurrentie van de luchtvaart, die de overtocht korter maakte en in november 1971 maakte de Rotterdam de laatste oversteek naar New York. Het bedrijf ging zich steeds meer concentreren op cruises in het Caraïbisch gebied en op de Middellandse zee.

Einde van de Holland Amerika Lijn

Dit tekende ook het vertrek uit Rotterdam. In 1978 maakt het hoofdkantoor de overtocht naar New York en werd de naam Holland America Line en in 1989 werd het bedrijf onderdeel van Carnival Cruises. Wat nog aan de Nederlandse tijd herinnerde waren de Nederlandse namen van de schepen en het mooie hoofdkantoor in Rotterdam op Kop van Zuid, waar sinds 1993 het Hotel New York gevestigd is.

Toch weer “nederlands”

De Holland America Line wordt toch weer een beetje nederlands. Sinds een aantal jaren varen de schepen weer onder Nederlandse vlag en is Rotterdam, naast aanleghaven van de HAL, ook het Europese hoofdkantoor met een kantoor schuin achter het voormalige hoofdkantoor op Kop van Zuid.

Voor wie de MS Rotterdam nu al een warm hart toedraagt: MS Rotterdam maakt haar maidentrip op 1 augustus 2021 met een achtdaagse cruise van Triëst naar Rome, waarna de cruise verder gaat over de Middellandse zee, langs de kust van Portugal, Frankrijk, Engeland en België met aankomst op 22 augustus 2021 in Amsterdam. Vanuit Amsterdam worden dan mooie reizen gemaakt naar Noorwegen, Groot Brittannië, IJsland en over de Oostzee. Eind september wordt dan de overtocht gemaakt naar Florida, waar het tijdens onze winter cruises doet in het Caraïbisch gebied.

Voor wie meer voor de geschiedenis gaat, is een bezoek aan de SS Rotterdam misschien leuk. Het grootste passagiersschip ooit in Nederland gebouwd is nu een hotel in de Rotterdamse Haven. Het schip was van 1959 tot 1997 als vlaggenschip in dienst bij de HAL

Wil u hier meer over weten verblijf aan boord, lees dan ook onze blog: https://atotzreizen.nl/verblijf-tijdens-een-cruise/

Meer blogs over cruise:

1. Cruise terminal Amsterdam, begin van een cruise met zorg
Passenger Terminal Amsterdam
Contract reisverzekering
Reisverzekeringen
Logo SGR
SGR
Rolstoelvakantie, waar let je op?
Met de rolstoel op vakantie

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *