Holland America Line

We hebben er allemaal van gehoord en het doet ons Hollands hart altijd een beetje sneller slaan, maar waarom en wat is/doet de Holland America Line, kortweg HAL, nu eigenlijk?

Holland America Line
is een cruisemaatschappij en dochter van de grootste cruiseonderneming van de wereld, Carnival Corporation & pic. Het bedrijf is gevestigd in Seattle, maar daar ligt niet haar oorsprong. Dit is zeker te zien in de namen van hun huidige 10 schepen, die allemaal naar Nederlandse plaatsen vernoemd zijn. Hun oudste schip is de Volendam uit 1999 en volgend jaar komt er een nieuwe Rotterdam.

De Rotterdam cruise met begeleiding

De nieuweling: MS Rotterdam

Eigenlijk zou dit nieuwste schip de Ryndam gaan heten, maar na de verkoop van de laatste Rotterdam in augustus 2020, komt dit schip als Rotterdam in de vloot, zodat er weer een Rotterdam is net als het allereerste schip. In het 147 jarige bestaan van de maatschappij is dit de 7e.

Deze Rotterdam is na de Koningsdam en de Nieuw-Statendam het derde schip van de Pinnacle-klasse, de laatste moderne ontwikkeling van deze luxe schepen. De schepen zijn 296 meter lang en 38 meter breed, wegen 99.500 ton en er kunnen 2.650 passagiers aan boord, verdeeld over 1.300 hutten.  En dan te bedenken, dat de allereerste Rotterdam bijna 82 meter lang en 11 meter breed was.

Holland Amerika Lijn

Nog meer geschiedenis, want hoe is het allemaal begonnen? In de jaren’70 van de 19e eeuw vertrokken miljoenen mensen van Europa naar Amerika en de Holland Amerika Lijn speelde hierbij een grote rol. In 1871 werd de maatschappij opgericht voor een rechtstreekse verbinding met stoomschepen tussen Rotterdam en New York. Het bedrijf heette bij de oprichting vennootschap Plate, Reuchlin & Co, maar werd al snel in de volksmond de Holland-Amerika Lijn. Sinds 1876 werd het dan ook officieel de Nederlandsch-Amerikaanse Stoomvaart Maatschappij Holland Amerika Lijn.

Tijdens de beide wereldoorlogen werden de schepen ook in gezet als troepentransport. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de concurrentie van de luchtvaart, die de overtocht korter maakte en in november 1971 maakte de Rotterdam de laatste oversteek naar New York. Het bedrijf ging zich steeds meer concentreren op cruises in het Caraïbisch gebied en op de Middellandse zee.

Einde van de Holland Amerika Lijn

Dit tekende ook het vertrek uit Rotterdam. In 1978 maakt het hoofdkantoor de overtocht naar New York en werd de naam Holland America Line en in 1989 werd het bedrijf onderdeel van Carnival Cruises. Wat nog aan de Nederlandse tijd herinnerde waren de Nederlandse namen van de schepen en het mooie hoofdkantoor in Rotterdam op Kop van Zuid, waar sinds 1993 het Hotel New York gevestigd is.

Toch weer “nederlands”

De Holland America Line wordt toch weer een beetje nederlands. Sinds een aantal jaren varen de schepen weer onder Nederlandse vlag en is Rotterdam, naast aanleghaven van de HAL, ook het Europese hoofdkantoor met een kantoor schuin achter het voormalige hoofdkantoor op Kop van Zuid.

Tegenwoordig staat HAL bekend om zijn bekroonde service, per twee gasten is er bijna één bemanningslid aanwezig.
Vooral de nieuwste schepen, de Koningsdam (2016), Nieuw Statendam (2018)  en de Rotterdam (2021) worden gekenmerkt door moderne elegantie en de nieuwste faciliteiten. En hoewel HAL inmiddels Amerikaans is en als voertaal Engels wordt gehanteerd, is alle informatie aan boord ook in het Nederlands beschikbaar. Daarnaast zijn altijd vele Nederlandstalige bemanningsleden aanwezig.

De Restaurants

Fijnproevers zijn bij Holland America Line aan het goede adres bij de restaurants. De menukaart biedt voor iedereen genoeg keus. De hoogstaande gerechten zorgen voor nieuwe, culinaire ervaringen. Dit komt doordat verschillende bekende schrijvers van kookboeken en sterrenkoks, zoals Jonnie Boer, in dienst zijn van de rederij en de menu’s samenstellen. In de Main Dining kunt u terecht voor ontbijt, lunch en diner in een stijlvolle omgeving. De regelmatig wisselende menukaart biedt u favoriete klassiekers gecombineerd met speciale gerechten uit de omgeving, waarin uw schip zich bevindt. Er worden ongeveer twee gala-avonden per week georganiseerd. Uiteraard kunt u voor een uitgebreid buffet terecht in de Lido Market. Het Pinnacle Grill restaurant wordt geroemd om haar steaks en visgerechten en is voor een toeslag te reserveren, net als het Italiaanse Canaletto of het Aziatische Tamarind.

Entertainment

Op de schepen van Holland America Line hoeft u zich geen moment vervelen. Buitenzwemmen of sporten in de gym, genieten van een goed boek of de omgeving. Er worden de hele dag door verschillende activiteiten aangeboden. Ook aan wal zijn de mooiste excursies voor u samengesteld. ’s Avonds geniet u van uitgebreid theater of waagt u een gokje in het casino. Op steeds meer schepen is ‘Billboard Onboard’ te vinden, een swingende pianobar, waarin muzikanten verzoeknummers spelen van gasten. De minimumleeftijd aan boord voor kinderen, is 6 of 12 maanden (afhankelijk van het vaargebied). Uw kinderen vermaken zich in de Club HAL, terwijl u lekker kunt uitrusten of aan een van de andere activiteiten deelneemt. Club HAL is het kinderprogramma, aanwezig op een selectie van de Holland America Line schepen, voor kinderen onder toezicht van ervaren medewerkers. Het programma bestaat uit diverse activiteiten, die geschikt zijn van kinderen tussen 3 en 17 jaar.

Vaarroutes

Met de cruises van Holland America Line kunt u met deze rederij de mooiste bestemmingen verkennen. Avontuurlijke excursies maken uw cruise nog completer. Als u kiest om te cruisen met Holland America Line, dan kunt u vele bestemmingen gaan ontdekken. De cruises van HAL zijn gevarieerd, naast routes in Europa heeft de rederij cruises langs o.a. de Caraïben, Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië in haar aanbod. Of wat dacht u van een trans-Atlantische cruise of een wereldcruise.

Begin Uw Cruise Vanuit Nederland

Met HAL heeft u keuze uit prachtige cruises die vanuit Nederland vertrekken. U hoeft voor de cruise dus niet verder te reizen dan Amsterdam of Rotterdam. De cruises van uit Nederland gaan o.a. naar de Noorse Fjorden, IJsland, de Britse Eilanden en over de Oostzee. Deze cruises komen ook weer in Nederland terug. U kunt ook vanuit Nederland vertrekken en dan cruisen met als eindbestemming bv Barcelona.

Voor wie meer voor de geschiedenis gaat, is een bezoek aan de SS Rotterdam misschien leuk. Het grootste passagiersschip ooit in Nederland gebouwd is nu een hotel in de Rotterdamse Haven. Het schip was van 1959 tot 1997 als vlaggenschip in dienst bij de HAL

Wil je meer weten je verblijf aan boord, lees dan ook onze blog: https://atotzreizen.nl/cruises/

Meer blogs over cruise:

1. Cruise terminal Amsterdam, begin van een cruise met zorg
Passenger Terminal Amsterdam
Contract reisverzekering
Reisverzekeringen
Logo SGR
SGR
Rolstoelvakantie, waar let je op?
Met de rolstoel op vakantie

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.