Brugge & Gent

Na ons bezoek vorige week aan Antwerpen blijven wij nog even in de buurt voor een bezoek aan Brugge en Gent. Beide zijn natuurlijk ook heel leuk voor een korte stedentrip of dagtrip vanuit bijvoorbeeld de kust.

Brugge, terug naar de Middeleeuwen

Dit leuke stadje met zijn historisch centrum staat met dit centrum in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van Unesco en dat is niet voor niets. Ondanks alle rampspoed in de loop der eeuwen, zoals, oorlog, armoede en bezetting is heel veel bewaard gebleven. Natuurlijk beginnen wij onze tocht op het oudste plekje van Brugge, de Burg.

Rolstoelvakantie België

De Burg

Was ooit ommuurd en is nu nog steeds een van de mooiste pleinen van Bruggen met zijn mooie historische gebouwen. De rijkelijk versierde gebouwen uit de 14de eeuw zijn van boven tot beneden voorzien van beelden, die historische figuren uitbeelden. Niet alleen de buitenkant is voor overdaad. Dit is ook het geval bij de binnenkant, zoals in het stadhuis met zijn 19de eeuwse muurschilderingen en imposante gotische zaal.

Voor wie een inkijkje wil nemen: https://www.museabrugge.be/virtuele-tours/stadhuis-gotische-zaal

Ook zeker een bezoek waard op dit mooie plein is de Basiliek van het Heilige Bloed* met zijn bijzondere 16de eeuws trappenhuis, die de (neo-) gotische basiliek met de romaanse Sint-Basiliuskapel verbindt. En dan ook nog maar even langs de Proosdij van Sint-Donaas in zijn barokke gebouw.

‘*’ het reliek van het Heilige Bloed van Jezus Christus wordt bewaard in een schrijn van zo’n 30 kilo goud en zilver met meer dan honderd edelstenen. Volgens de overlevering zou Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderen deze, vanwege zijn heldhaftig handelen in de 2de kruistocht in het Heilige Land, met toestemming van de patriarch van Jeruzalem hebben gekregen. Er is ook een studie van de benedictijn Nicolas Huyghebaert, die claimt dat het reliek na de 4de kruistocht is meegenomen uit het geplunderde Constantinopel. Welke waar is… de keuze is aan jou.

Brugge Rolstoelvakantie
België, Brugge, Aangepaste accommodatie

Venetië van het Noorden

Net als Amsterdam en Giethoorn wordt ook Brugge ‘het Venetië van het Noorden’ genoemd met al zijn kleine kanaaltjes (Brugse reien), maar net als in Amsterdam hier ook geen gondel maar rondvaartboot. Een heerlijke ontspannen manier om de mooie bruggen en bezienswaardigheden te bekijken. Zeker ook de bruggen zijn de moeite waard. De Minnewaterbrug is een van de mooiste, de Meebrug een van de oudste en de Bonicaciusbrug een van de fotogeniekste.

Het Belfort

of Halletoren is 83 meter hoog en gebouwd in de 13de eeuw. Je kunt de belangrijkste toren van Brugge beklimmen voor het adembenemend uitzicht over de stad, maar dat zijn wel 366 trappen en helaas geen lift. Onderweg kom je nog de schatkamer tegen, waar de stadskas en stadszegel werden bewaard. Iets verder is de muziekrol, die de beiaard en het klavier (te zien vanuit de torenkamer) met 46 beiaardklokken aanstuurt.

Brugge, België rolstoeltoegankelijk vakantie

Het Begijnhof

De witgeschilderde huisjes van Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde, zoals het officieel heet. Een oase van rust met een begijnmuseum in een van de huisje en een sobere kerk, de Begijnhofkerk. Er wonen nog steeds nonnen in het hofje.

begijnhof brugge

Musea

Voor wie van musea houdt, kan na het begijnmuseum zich nog verder uitleven. Je hebt natuurlijk het Groeningemuseum met zes eeuwen Belgische beeldende kunst, van Jan van Eyck, Hiëronymus Bosch, maar ook René Magritte.

Voor wie meer van de ludieke musea is, dan is een bezoek leuk aan het Frietmuseum met in de middeleeuwse kerken een snackbar (leuk voor de lunch) en/of het chocolademuseum Choco Story.

Brugge is natuurlijk zelf al bijna een openluchtmuseum, maar wil je de middeleeuwen echt beleven, dan moet je naar het Historium. Hier maak je een tijdreis naar het Brugge van de Gouden eeuw met Jan van Eyck, maar ook een virtuele vlucht langs de oude architectuur van de stad. Er is een 360° uitzicht over de hedendaagse stad en je kan een selfie met het Belfort maken.

Wij laten nu Brugge achter ons en gaan naar Gent.

Gent

Het viel niet mee om naast Antwerpen en Brugge ook de aandacht te krijgen, maar Gent is zeker zo leuk. Het is het midden tussen het stadse Antwerpen en het historische Brugge met een fijn compact centrum en veel leuke bezienswaardigheden, waarvan wij er enkele langs gaan.

Gent Rolstoelvakantie

Sint-Baafskathedraal

Met als bekendste bezienswaardigheid het Lam Gods. Het veelluik met de aanbidding van het Lam Gods is van de gebroeders, Hubert en Jan, van Eyck. Hubert begon aan dit meesterwerk en zijn jongere broer Jan maakt het af. Het is geschilderd op eikenhouten panelen.

Naast dit kunstwerk moet je zeker ook het grafmonument en het schilderij ‘De intrede van Sint-Bavo in het klooster’ van Rubens bekijken.

Nog even een weetje: Het Lam Gods is niet alleen het beroemdste veelluik van België, maar ook het meest gestolen kunstwerk ter wereld.

Gent, België rolstoelvakantie

Korenlei en Graslei

Na zo’n bezoek aan een kathedraal is het tijd om even te relaxen. Dit kan heel goed aan de Korenlei en Graslei, de oude haven van Gent, met zijn leuke terrassen op de kaden. Op de Graslei waan je je in de 17de eeuw. Wij zeggen: een perfect plekje om even heerlijk te verblijven.

Het Belfort

Ook Gent heeft een belfort. Samen met de toren van de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Baafskathedraal vormt het belfort de ‘skyline’ van de middeleeuwen. Hier is de belfort beklimmen 300 treden, ook weer voor een mooi uitzicht en een bezoek aan de beroemde Klokke Roeland, waarop het officiële lied van de stad is geschreven.

Even tijd voor een bijzonder verhaal: naast het Belfort staat een oude cipierswoning, waar de legende, die eraan verbonden is, te zien is in de gevelsteen ‘Mammelokker’. Het verhaal gaat, dat een gevangene, veroordeeld tot de hongerdood, na 30 dagen nog in leven was. Dit wonder kwam door zijn dochter, die hem stiekem bezocht en de borst gaf.

Gent vakantie met rolstoel

Het Gravensteen

Het robuuste kasteel van de graven van Vlaanderen met het Wapen- en Gerechtsmuseum. In het Wapenmuseum is er ook een collectie van foltermateriaal. Het Gerechtsmuseum leert je over rangen en standen. Was je een gewone burger dan volgde de doodstraf met een hakmes, bij de elite was dit met een zwaard. Met de komst van de guillotine was er geen verschil meer.

Sint-Michielsbrug

Ook Gent heeft een hele mooie boogbrug met lantaarns, maar het mooiste is eigenlijk het uitzicht op drie torens en de prachtige gevels van de Graslei en de Korenlei.

Street Art

Het lijkt niet te passen, maar Gent kent twee grondleggers van de Street art, ROA en Bué. Wil je Street art zien, ga dan naar de Tweebruggenstraat, de Werregarenstraat (‘het graffittistraatje’) en de slapende reuzenkonijnen vind je aan het Tempelhof.

Je ziet ook Gent is echt een bezoek waard. Van beide steden hebben wij een tipje laten zien van wat er allemaal is. Wij kijken graag met je wat er allemaal nog meer mogelijk is.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *