Brussel, blog

Brussel

Brussel is een stad met hoge en lage delen en de straatstenen en ongelijke stoepranden maken het moeilijk of deze mooie hoofdstad van België te bezoeken. De stad doet er wel veel aan om het toegankelijk te maken. Er zijn op dit moment meer dan 20 metrostations toegankelijk voor rolstoelgebruikers en alle metrostations zijn voorzien aanduidingen in braille. Er rijden ook lage-vloers-trams en de nieuwere bussen hebben automatisch toegangshellingen. Daarnaast worden er fietstochten door de stad georganiseerd met aangepaste fietsen. Dus een bezoek aan de stad is zeker goed te doen.

Wij beginnen op de Grote Markt, gaan natuurlijk langs bij Manneke Pis en het Atomium.

Rolstoelvakantie Brussel

Grote Markt

Het centrale punt van Brussel heeft in de eeuwen veel te lijden gehad van oorlogen en bombardementen, maar is nu het mooiste plein van Brussel. En staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een autovrij plein vol met historische panden, zoals het stadhuis, Stedelijk museum Het Broodhuis en een groot aantal gildehuizen. Een heerlijke plek om een terrasjes, waarvan erg genoeg zijn, te pakken.

Manneken Pis

Is maar 58 centimeter hoog, maar iedereen kent hem. Hij is in 1619 gemaakt door Hieronymus Duquesnoy. Het plassende jongetje op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat heeft een uitgebreide garderobe van zo’n 700 kledingstukken. Deze hele garderobe is in het Stedelijk Museum Het Broodhuis (op de Grote Markt) te zien. Zo heb je een Elvis-Presleykostuum of een Mickey Mouse-outfit. Bij speciale gelegenheden plast het Manneken geen water, maar bier of wijn.

Weetje: Manneken Pis heeft sinds 1987 ook een ‘zusje’, Jeanneke Pis of Vrouwke Pis. Zij zit in het stadsdeel Llot Sacré

mannekenpis, Brussel
België, Brussel, rolstoelvakantie

Het Atomium

Het symbool van Brussel met zijn blinkende bollen, die zo markant zijn voor de skyline van Brussel. Het is ontworpen voor de wereldtentoonstelling van 1958, het symbool van de vooruitgang van de wetenschap. Het 102 meter tellende bouwwerk bestaat uit negen bollen met elk een doorsnee van 18 meter. Deze bollen staan precies 29 meter uit elkaar en vormen het kristalstructuur van ijzer (165 miljard keer uitvergroot). De bollen zijn per (rol-)trap te bereiken. De bovenste bol, waar een restaurant is gevestigd, is met de lift bereikbaar en heeft een 360° panorama (92 meter hoog) over Brussel en omgeving. Er is een tentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw.

Kerk

Brussel heeft veel bezienswaardige kerken. Wij laten hier twee de revue passeren.

Basiliek van Koekelberg

Leopold II wilde in 1905 een tweede Montmartre maken, maar door de wereldoorlogen kwam er de klad in. Kadinaal Mercier heeft het werk voortgezet, maar toen werd het een kerk in art-decostijl. De kerk is maar 12m kleiner dan de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad en staat daarmee op de vijfde plaats van de grootste kerken van de wereld. Als je deze kerk bezoekt, ga dan zeker met de lift naar boven. Je krijgt hier dan op 50 meter hoogte een indrukwekkend uitzicht over de stad.

Sint Michiel- en Goedelekathedraal

Deze kerk speelt een belangrijke rol bij alle grote gebeurtenissen. Zo werd hier Karel V uitgeroepen tot koning van Spanje, was de uitvaart van Jan II van Brabant, maar ook de trouwerij van prins Laurent en Claire in 2003. De kathedraal is de zetel van de aartsbisschop en hiermee de hoofdkerk van België. Het is een van de oudste kerken van Brussel. In 1047 werd een Romaanse kerk gebouwd ter ere van Sint-Michiel, de aartsengel en patroonheilige van de stad Brussel. De relikwieën van Sint-Goedele werden door hertog Lambert II overgebracht, waardoor de kerk ook bekend kwam te staan als Sint-Goedelekerk. In de dertiende eeuw werd op dezelfde plaats gestart met de bouw van een Brabants gotische kerk. De bouw duurde drie eeuwen. Kenmerkend voor deze kerk zijn de twee toren aan de voorzijde.

Brussel, belgië, rolstoelvakantie
Brussel met de rolstoel

Het stripmuseum en de striproute

Het museum is helemaal gewijd aan de stripverhalen en de belangrijke rol hierin van de Belgische striptekenaars, maar dat is niet alles. In Brussel kan je ook een stripwandeling maken. De stad is namelijk versierd met muurschilderijen met stripfiguren. Zo zie je onder andere Suske en Wiske, Kuifje, Asterix en Obelix en Guust Flater. De wandelroute voert je langs zo’n 31 muren in de hele stad.

Jubelpark

Maar zijn Franse naam is duidelijker, Parc du Cinquantenaire. Het park is namelijk aangelegd ter ere van de viering van vijftig jaar onafhankelijk België. Opvallend is de triomfboog met daar bovenop een bronzen beeld: Brabant op een strijdwagen, voortgetrokken door vier paarden. In het park zijn ook nog drie musea, Autoworld, Koninklijk Museum van het Leger- en Krijgsgeschiedenis en het Jubelparkmuseum. Het Jubelparkmuseum heeft een Oudheidkundige afdeling, afdeling niet-Europese beschavingen, nationale archeologie en Europese kunstnijverheid, totaal ca. 600.000 objecten op 60.000 m2.

jubelpark, brussel

Musea

Naast de musea in het Jubelpark heeft Brussel natuurlijk nog meer musea, zoals de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten met het Museum voor Oude Kunst en het Museum voor Moderne Kunst, die met elkaar verbonden zijn. Hier krijg je een chronologisch overzicht van kunst uit de 15e eeuw tot nu.

Houd je van surrealistisch kunst dan moet je zeker naar het Musée Magritte

Of bezoek het bijzondere museum van Keizer Karel. Het is meer een ondergrondse ontdekkingsreis. Tussen de twaalfde en de achttiende eeuw werd Brussel gedomineerd door het Coudenbergpaleis, waar Keizer Karel met zijn gevolg verbleef. Een brand verwoestte het mooie gebouw. Veel bleef echter intact, onder de grond! Deze bijzondere archeologische site is nu een netwerk van gangen, zalen en verborgen kamers. Bij een bezoek ontdek je onder de grond de hoofdgebouwen van het paleis en de Isabellastraat. In het museum van de Coudenberg (boven de grond) zijn de archeologische voorwerpen, die tijdens de verschillende opgravingswerken op de Coudenbergsite werden ontdekt, te bewonderen.

Shoppen

Mocht je nog tijd over hebben, dan is een bezoek aan de Marollen, een volkswijk à la de Jordaan, leuk. Hier vind je allemaal vintagewinkels, maar ook talloze muurschilderingen en graffiti.

Een andere leuke wijk is Grote Zavel met veel antiek- en modewinkels, restaurants en chocolatiers met natuurlijk de beroemde pralines.

Brussel, België, aangepast reizen

Wij sluiten ons bezoek in Brussel af met de geschiedenis van de praline. Het is ontstaan uit het idee van de apotheker Jean Neuhaus, die met een laagje chocolade de vieze smaak van de geneesmiddelen probeerde te bedekken. In 1912 werden de medicijnen vervangen door room en de praline was geboren.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.