Van Cadzand naar Callantsoog

Na ons afgelopen bezoekje aan de Veluwe is deze keer het strand aan de beurt. Wij starten in Cadzand en hopen na 2 blogs in Callantsoog aan te komen.

Cadzand Callantsoog

Cadzand Callantsoog
Langs de Nederlandse kust

We gaan van zuid naar noord, de kust van de Waddeneilanden nemen wij in een aparte blog onder de loep, en beginnen met de zuidelijkste badplaats van Nederland: Cadzand.

Zeeland heeft een kustlijn van 650 kilometer, een ideale bestemming voor de strandliefhebber. Cadzand beschikt over zo’n 10 kilometer aan strand en begint, waar de Belgische kust (zie onze eerdere blog Belgische kust )eindigt, namelijk het natuurgebied Het Zwin, dat wij samen delen met onze zuiderburen. Een ander mooi natuurgebied is de Verdronken Zwarte Polder, die 1802 “verdronk”. U ziet hier veel plantensoorten, maar ook een rijke vogelvariatie. Cadzand is heerlijk om van zon en strand te genieten, maar zeker ook om te wandelen en van de natuur te genieten. Nog even een leuke activiteit bij Cadzand: haaientanden zoeken, die liggen hier gewoon langs het strand.

Westerschelde

Met de veerdienst bij Breskens verlaten wij Zeeuw-Vlaanderen om in Vlissingen aan te komen op Walcheren. Vlissingen is een leuke combinatie van stad en strand, waarvan de Boulevard, het Badstrand en het Nollestrand tot de mooiste van de provincie worden gerekend. Vanaf de 2-kilometerlange promenade kan je gemakkelijk met de rolstoel het strand bereiken. Terwijl u op de promenade bent, ziet allerlei schepen voorbijkomen. Vlissingen ademt zeevaart.

Cadzand Callantsoog met de rolstoel

Cadzand Callantsoog

Zoutelande, reis met begelediding
Walcheren

heeft heel veel te bieden, zoals Middelburg en Veere, maar wij beperken ons deze keer tot het strand. Walcheren heeft nog 3 strandtoppers, Zoutelande, Westkapelle en Domburg.

Zoutelande, niet alleen bekend door Bløf, maar vooral door de hoge score in de hoeveelheid zonuren. Dit komt, omdat Zoutelande het enige strand in Nederland heeft, dat naar het zuiden is gelegen. Heeft u zin een strandwandeling, dan kunt u heerlijk wandelen van Zoutelande naar Vlissingen of v.v. Een wandeling van zo’n 10 kilometer. U kunt uiteraard ook de andere kant oplopen naar Westkapelle, de volgende badplaats op ons lijstje. Deze wandeling is 3,5 kilometer. Westkapelle ligt op het meest westelijke punt van Walcheren en heeft twee markante vuurtorens. Het dorp ligt direct aan zee, op het zuiden liggen mooie grote zandstranden. Aan de noordkant begint de Zeedijk, die ons brengt naar onze laatste badplaats op Walcheren, Domburg. Domburg is een heerlijk knus dorp met een fantastisch strand, lekker breed en langgerekt. Ook hier is een prachtig duingebied.

Schouwen-Duiveland

Onze volgende Zeeuwse eiland heeft 21 kilometer strand, dus als strandliefhebber kan je alle kanten uit. Wij kiezen voor Westenschouwen. Ook hier weer een heerlijk breed strand, met vlak achter de duinen een heerlijk bos om lekker te wandelen.

Op weg naar Westenschouwen, vanuit Domburg, zijn wij natuurlijk wel even langs Neeltje Jans gereden. Wist u, dat Neeltje Jans niet alleen de stormvloedkering is, maar ook deel uitmaakt van National Park Oosterschelde? Er is een mooi natuurgebied met een rolstoelroute en de vogelkijkhut is rolstoeltoegankelijk.

Wij laten Schouwen-Duiveland met nog veel meer leuks, zoals Burgh-Haamstede en Zierikzee achter ons op weg naar de Nederlandse kust in Zuid-Holland.

Hollandse kust, gehandicaptenvakantie
Zuid Holland, rolstoelvakantie
Zuid-Holland

Als eerste komen wij op Goeree-Overflakkee, waar wij naar Ouddorp, op minder dan een uur van Rotterdam, gaan. Ouddorp ligt op de kop van dit Zuid-Hollandse eiland en heeft daarom rondom kilometers strand. Het is niet alleen geliefd bij zonaanbieders, maar ook wind- en watersporters. Zo zijn er een aantal stukken breed strand voor vliegeren, met of zonder strandbuggy.

Ook rond Den Haag zijn er volop strandmogelijkheden. Niet alleen Scheveningen, maar zeker ook Kijkduin en Wassenaar. Scheveningen laten wij dit keer even voor wat het is. Hier is al zoveel overgeschreven en is het iedereen eigenlijk wel bekend hoeveel daar te doen is.

Kijkduin,

is veel kleinschaliger en daarmee ook rustiger met ook een winkelcentrum op steenworpafstand van het strand. Kijkduin maakt deel uit van een route langs de kustlijn, waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen. Tijdens een van de fiets-/wandeltochten komt u vast een van de bunkers van de Atlantikwall* tegen. Ook het duingebied van Wassenaar is uitermate geschikt om te fietsen of te wandelen. Het is er ook relatief rustig en heeft een 8 kilometerlange strand, Wassenaarseslag.

In deze blog blijven wij in de omgeving van Den Haag en we gaan in deze blog verder noordwaarts, naar onze eindpunt Callantsoog.

Strand, vakantie met begeleiding

* De Atlantikwall is meer dan 5000 kilometer lang en is door nazi-Duitsland tijdens de tweede Wereldoorlog aangelegd om een invasie van de geallieerden te voorkomen. De Atlantikwall loopt van Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland, België, Frankrijk tot aan de Spaanse grens. De verdedigingslinie is nooit voltooid, maar u treft nog wel bunkers uit die tijd aan. In Nederland is er een Atlantikwall Museum in Hoek van Holland (1996). Dit was de eerste, later zijn er ook nog musea gekomen in Zoutelande, IJmuiden en Noordwijk.

Meer blogs over het strand:

Belgische kust, aangepaste vakantie
Belgische kust
Strand, met strandrolstoel
Zand- of kiezelstrand
Dubrovnik, vakantie met zorg en begeleiding
Top 5 stad met strand

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.