Van Cadzand naar Callantsoog

Na ons afgelopen bezoekje aan de Veluwe is deze keer het strand aan de beurt. Wij starten in Cadzand en hopen na 2 blogs in Callantsoog aan te komen.

Langs de Nederlandse kust

We gaan van zuid naar noord, de kust van de Waddeneilanden nemen wij in een aparte blog onder de loep, en beginnen met de zuidelijkste badplaats van Nederland: Cadzand.

Cadzand Callantsoog

Cadzand Callantsoog

Zeeland heeft een kustlijn van 650 kilometer, een ideale bestemming voor de strandliefhebber. Cadzand beschikt over zo’n 10 kilometer aan strand en begint, waar de Belgische kust (zie onze eerdere blog Belgische kust )eindigt, namelijk het natuurgebied Het Zwin, dat wij samen delen met onze zuiderburen. Een ander mooi natuurgebied is de Verdronken Zwarte Polder, die 1802 “verdronk”. Je ziet hier veel plantensoorten, maar ook een rijke vogelvariatie. Cadzand is heerlijk om van zon en strand te genieten, maar zeker ook om te wandelen en van de natuur te genieten. Nog even een leuke activiteit bij Cadzand: haaientanden zoeken, die liggen hier gewoon langs het strand.

Westerschelde

Met de veerdienst bij Breskens verlaten wij Zeeuw-Vlaanderen om in Vlissingen aan te komen op Walcheren. Vlissingen is een leuke combinatie van stad en strand, waarvan de Boulevard, het Badstrand en het Nollestrand tot de mooiste van de provincie worden gerekend. Vanaf de 2-kilometerlange promenade kan je gemakkelijk met de rolstoel het strand bereiken. Terwijl je op de promenade bent, zie je allerlei schepen voorbijkomen. Vlissingen ademt zeevaart.

Cadzand Callantsoog met de rolstoel

Cadzand Callantsoog

Zoutelande, reis met begelediding

Walcheren

heeft heel veel te bieden, zoals Middelburg en Veere, maar wij beperken ons deze keer tot het strand. Walcheren heeft nog 3 strandtoppers, Zoutelande, Westkapelle en Domburg.

Zoutelande, niet alleen bekend door Bløf, maar vooral door de hoge score in de hoeveelheid zonuren. Dit komt, omdat Zoutelande het enige strand in Nederland heeft, dat naar het zuiden is gelegen. Heb je zin een strandwandeling, dan kun je heerlijk wandelen van Zoutelande naar Vlissingen of v.v. Een wandeling van zo’n 10 kilometer. 

Je kunt uiteraard ook de andere kant oplopen naar Westkapelle, de volgende badplaats op ons lijstje. Deze wandeling is 3,5 kilometer. Westkapelle ligt op het meest westelijke punt van Walcheren en heeft twee markante vuurtorens. Het dorp ligt direct aan zee, op het zuiden liggen mooie grote zandstranden. Aan de noordkant begint de Zeedijk, die ons brengt naar onze laatste badplaats op Walcheren, Domburg. Domburg is een heerlijk knus dorp met een fantastisch strand, lekker breed en langgerekt. Ook hier is een prachtig duingebied.

Schouwen-Duiveland

Onze volgende Zeeuwse eiland heeft 21 kilometer strand, dus als strandliefhebber kan je alle kanten uit. Wij kiezen voor Westenschouwen. Ook hier weer een heerlijk breed strand, met vlak achter de duinen een heerlijk bos om lekker te wandelen.

Op weg naar Westenschouwen, vanuit Domburg, zijn wij natuurlijk wel even langs Neeltje Jans gereden. Wist je, dat Neeltje Jans niet alleen de stormvloedkering is, maar ook deel uitmaakt van National Park Oosterschelde? Er is een mooi natuurgebied met een rolstoelroute en de vogelkijkhut is rolstoeltoegankelijk.

Wij laten Schouwen-Duiveland met nog veel meer leuks, zoals Burgh-Haamstede en Zierikzee achter ons op weg naar de Nederlandse kust in Zuid-Holland.

Hollandse kust, gehandicaptenvakantie
Zuid Holland, rolstoelvakantie

Zuid-Holland

Als eerste komen wij op Goeree-Overflakkee, waar wij naar Ouddorp, op minder dan een uur van Rotterdam, gaan. Ouddorp ligt op de kop van dit Zuid-Hollandse eiland en heeft daarom rondom kilometers strand. Het is niet alleen geliefd bij zonaanbidders, maar ook wind- en watersporters. Zo zijn er een aantal stukken breed strand voor vliegeren, met of zonder strandbuggy.

Ook rond Den Haag zijn er volop strandmogelijkheden. Niet alleen Scheveningen, maar zeker ook Kijkduin en Wassenaar. Scheveningen laten wij dit keer even voor wat het is. Hier is al zoveel overgeschreven en is het iedereen eigenlijk wel bekend hoeveel daar te doen is.

Kijkduin,

is veel kleinschaliger en daarmee ook rustiger met ook een winkelcentrum op steenworpafstand van het strand. Kijkduin maakt deel uit van een route langs de kustlijn, waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen. Tijdens een van de fiets-/wandeltochten kom je vast een van de bunkers van de Atlantikwall* tegen. Ook het duingebied van Wassenaar is uitermate geschikt om te fietsen of te wandelen. Het is er ook relatief rustig en heeft een 8 kilometerlange strand, Wassenaarseslag.

Strand, vakantie met begeleiding

* De Atlantikwall is meer dan 5000 kilometer lang en is door nazi-Duitsland tijdens de tweede Wereldoorlog aangelegd om een invasie van de geallieerden te voorkomen. De Atlantikwall loopt van Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland, België, Frankrijk tot aan de Spaanse grens. De verdedigingslinie is nooit voltooid, maar u treft nog wel bunkers uit die tijd aan. In Nederland is er een Atlantikwall Museum in Hoek van Holland (1996). Dit was de eerste, later zijn er ook nog musea gekomen in Zoutelande, IJmuiden en Noordwijk.

Cadzand Noordwijk, vakantie met zorg

Noordwijk

Badplaats met duinen en daarachter de bollenvelden. Er is ruime 12 kilometer strand met boulevard en in het strandseizoen staan hier zo’n 10 strandpaviljoens. Mocht je van meer rust houden, dan is er de Duindamse- en Langevelderslag.

Zandvoort

Is daarna onze volgende stop. Iedereen kent Zandvoort van het strand en nu ook van de Formule 1, maar wist je dat het ook heel leuk shoppen is in Zandvoort? Zandvoort heeft namelijk hele leuke boetiekjes met kleding en allerlei andere snuisterijen. En op een regenachtige dag is het ook leuk om eens naar Haarlem.

Bloemendaal

Wij blijven nog even in de omgeving van Haarlem en gaan langs in Bloemendaal, het Nederlandse Ibiza. Bloemendaal aan Zee wordt zo genoemd, omdat er verschillende paviljoens gezamenlijk grote strandfeesten organiseren. Maar Bloemendaal is ook leuk om zijn lange strand en Caprera. Caprera heeft een wandelpark van 40 hectare op de hellingen van het Kopje van Bloemendaal, de hoogste duintop van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, maar ook een openluchttheater tussen de duinen en het bos. Hier kun je zomers genieten van muziek, cabaret, dans en theater. De tribune is tegen een duinpan en het theater biedt plaats aan 1100 gasten. Leuk voor jong en oud.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Een natuurgebied van Zandvoort tot IJmuiden. De Kennermerduinen liggen centraal in dit nationaal park met de mooiste duingebieden, die u te voet, te paard, per rolstoel of fiets kunt verkennen. De hoofdingangen liggen bij Koevlak (Overveen), Parassiaweg (Bloemendaal aan Zee) en Bleek en Berg (Bloemendaal). In de Kennermerduinen ligt ook een erebegraafplaats voor 373 verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder Hannie Schaft (het meisje met het rode haar).

Egmond aan Zee

Is onze volgende bestemming met een heerlijk breed strand en de vuurtoren van Van Speijk. Je kunt zich hier heerlijk vermaken, maar ook heerlijk over het strand wandelen naar Bergen aan Zee. Egmond ligt aan het Noord-Hollands Duinreservaat, waar je mooie wandel- en fietstochten kunt maken.

egmond aan zee, reizen met begeleiding

Noord-Hollands Duinreservaat

Van Wijk aan Zee tot Bergen, is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed vol duinen, strand, binnenduinrandbossen en kleinere natuurgebieden. Heerlijk wandelgebied.

Bergen aan Zee

Is onze een na laatste badplaats en mag zeker niet op ons lijstje ontbreken. De badplaats ligt op 5 kilometer van het kunstenaarsdorp Bergen met veel galerieën en Museum Kranenburg ,voor moderne, hedendaagse kunst. Het heeft kilometerslang zandstrand, waar ook surfen heel populair is. En natuurlijk het Noord-Hollands Duinreservaat om te wandelen en te fietsen.

Hondsbossche Zeewering

Hier komen we langs op weg naar onze eindpunt Callantsoog. Deze 5,5 kilometer lange zeedijk tussen Petten en Camperduin is aangelegd, nadat in de Middeleeuwen de oorspronkelijke duinen waren weggeslagen.

Callantsoog

Callantsoog

Ons eindpunt. Een van de oudste badplaatsen van Nederland met een gezellig centrum net achter de duinen. Het heeft een van de mooiste stranden (fijn zandstrand) van Nederland, voor een leuke strandwandeling, maar ook allerlei andere activiteiten, zoals beachvolleybal, vliegeren en paardrijden.

Was je net als wij ook zo verbaasd, dat er naast de leuke badplaatsen zoveel natuurgebieden langs onze Noordzeekust liggen? Op diverse plekken kan dit heerlijk gecombineerd zijn.

Wil je een keer op een rustige manier langs de kust, dan is het leuk om te weten dat er een strandzesdaagse is. Deze zesdaagse wandeltocht is ieder jaar eind juli van Hoek van Holland naar Den Helder. Overnacht wordt in Wassenaar, Noordwijk aan Zee, IJmuiden, Egmond aan Zee en Callantsoog.  Wist je dat deze van Hoek van Holland naar Den Helder wordt gelopen, zodat de wandelaars vaker de wind en zon in de rug hebben.

Wij wensen je komende zomer veel mooie stranddagen toe.

Meer blogs over het strand:

Rolstoeltoegankelijke stranden in Nederland
Rolstoeltoegankelijke stranden in Nederland
Belgische kust, aangepaste vakantie
Belgische kust
Dubrovnik, vakantie met zorg en begeleiding
Top 5 stad met strand
Strand, met strandrolstoel
Zand- of kiezelstrand

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *