Cork

Cork

Cork komt van het Ierse woord corcaigh, wat moerassige plaats betekent. Logisch gezien de ligging aan de rivier de Lee. Cork heeft een van de grootste natuurlijke havens van de wereld.

st.anne

Church of Saint Anne

in het noorden van de stad moet je zeker gaan bekijken. De wijk, waarin de kerk staat, is Shandon en de kerkklokken van de klokkentoren worden dan ook Shandon Bells genoemd. De toren bestaat uit rode zandsteen en grijze kalksteen en hebben de kleuren gegeven aan de sport van Cork, rood en wit. Leuk, maar echt grappig is de ‘four-faced lair’, zoals de klok wordt genoemd. De 4 wijzerplaten op de toren geven namelijk allemaal een andere tijd aan. Vandaar de leugenaar met 4 gezichten.

Saint Fin Barre’s Cathedral

De kathedraal is genoemd naar de patroonheilige van de stad, Fin Barre, die hier een klooster stichtte in de 7de eeuw. De kathedraal is een neogotisch gebouw uit de 19de eeuw. Ook deze kerk is zeker een bezoek waard. Bekijk dan de glas-in-loodramen, het plafond en het barokke orgel. Aan de oostzijde van de kathedraal vind je een gouden engel met een legende. Volgens de legende blaast de engel op zijn hoorn wanneer de apocalyps (einde der tijden) komt.

fin barre

Cork City Goal

stamt ook uit de 19de eeuw. Het lijkt op een kasteel, maar was een gevangenis. Vanaf 1878 zaten hier ook vrouwen opgesloten en in 1923 kwamen er veel republikeinse volgelingen terecht tijdens de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog. Heel bijzonder om te zien hoe het er toen aan toe ging.

Blackrock Castle

Wel een kasteel, zo’n 7 kilometer ten oosten van het centrum aan de zuidoever van de Lee. De burcht werd gebouwd om Cork te verdedigen. De oorspronkelijk burcht werd door brand vernield. Het huidige neogotische kasteel heeft nu een sterrenwacht met niet alleen een observatorium, maar ook planetarium, bioscoop en interactieve tentoonstellingen.

Blarney Castle

Nog een kasteel, nu 9 kilometer ten westen van het stadscentrum. Het 600 jaar oude kasteel behoorde toe aan Cormac MacCarthy, een bekende Ierse clanleider. Blarney Castle wordt bezocht om de Stone of Eloquence, een stuk blauwsteen. De steen zit ingemetseld in een muur en wie de steen kust, krijgt de gave van welsprekendheid. Je kunt natuurlijk ook heerlijk wandelen door de tuinen van Blarney Castle.

English Market

Even genoeg cultuur gezien, dus op naar English Market, een overdekte foodmarkt. Toch wat cultuur, want het is gevestigd in een mooi Victoriaans gebouw. Het bestaat dan ook al sinds 1788. De markt is niet echt Engels, maar kreeg die naam door zijn protestante oorsprong. Er staan ruim 50 kramen, waar ook veel traditionele producten worden, zoals pigs’trotters (varkenspoten) en drisheen (een soort bloedpudding). Wil je iets van de heerlijke producten proeven, ga dan eten bij het Farmgate Café.

Mocht je willen gaan winkelen, loop dan door St. Patrick’s Street, de winkelstraat van Cork. Daarnaast zijn er ook overdekte winkelcentra, zoals Douglas Court Shopping Centre, Brown Thomas en Grafton Mall.

Natuurlijk ook even museumbezoek, te beginnen met de Crawford Minicipal Art Gallery.

Crawford Municipal Art Gallery

Een belangrijk kunstmuseum in het prachtige Customs House (douanegebouw) met een collectie van ruim 2.000 kunstwerken van zowel Ierse als Europerse kunstenaars. De collectie beslaat meer tijdperken, zoals de vaste collectie met Grieks-Romeinse afgietsels.

Cork Butter Museum

Boter is heel belangrijk voor Cork. De stad heeft namelijk zijn rijkdom aan de boterhandel te danken. Het museum neemt je mee in de rijke Corkse geschiedenis van het boter maken.

Lewis Glucksman Gallery

Een galerij in een hypermodern gebouw van de universiteit van Cork met 23.000 m2 voor hedendaagse kunstwerken. Maar de Campus van UCC is ook door zijn ligging aan de rivier de Lee ook een mooi gebied om te wandelen.

Cork Public Museum

gaat over de geschiedenis van de stad. Het ligt in Fizgerald’s Park aan de zuidelijke oever. Weer een plek om heerlijk te wandelen.

beer

En tot slot nog even langs de bierbrouwer. Bier heeft net als boter de stad rijkdom gebracht. De Franciscan Well Brewery kent nog de sterke bierbrouwtraditie. Ooit stond hier een franciscaner klooster met geneeskrachtige put. Geneeskrachtig is het bier niet, maar wel lekker. Je kan kiezen uit diverse soorten ale, stout en witbier. Een mooie afsluiting van een dagje Cork.

Je kunt Cork bijvoorbeeld bekijken tijdens onze Britse Eilanden cruise

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.