Tips en informatie voor de eerste cruise

Ben je nog nooit op een cruise geweest? Wij voorzien je graag van informatie en de beste tips. Hier vind je alles wat je moet weten voor jouw eerste cruise.
Je leest hier alles, van de keuze van het schip of cruisemaatschappij tot de juiste garderobe en betaling aan boord tot zeeziekte. Als je nog vragen hebt, mag je altijd contact opnemen met ons. We adviseren je graag op elk moment!

Cruise met rolstoel

Welke cruise kies ik uit?

Naast de cruises die op onze website staan, is het ook mogelijk om een maatwerkcruise te maken. Je geeft dan zelf aan welke cruise je wil maken en wij kijken voor jou naar de mogelijkheden.

De grootste beslissing die je neemt bij het plannen van jouw cruise, is waar de reis heen gaat. Van dichterbij huis zoals de Noorse Fjorden en de Britse Eilanden tot meer ambitieuze opties zoals Alaska en Canada, er zijn genoeg regio’s om uit te kiezen.

Het laatste dat je wil, is een plek bezoeken waar je geen interesse in hebt of dagen achtereen op zee vastzitten als je liever op verkenning gaat.
Dit geldt vooral als cruisen nieuw voor je is en je niet het risico wilt lopen jouw eerste ervaring te verpesten met havens die niet in je straatje passen.

Maak een lijst van plaatsen die je altijd al wilde bezoeken.

Ben je een strandliefhebber die een drankje in de hand en tenen in het zand wil? Dan is het Caribisch gebied een goede keuze.
Als je meer van het buitenleven houdt, is Alaska wellicht de plek  voor jou. Of, als kastelen en musea je doen zwijmelen, zet Europa dan op jouw radar.

Geïnteresseerd in dieren? Kijk misschien eens naar de afvaarten van de Galapagos met kleine schepen. En als je iets avontuurlijker wil voeg dan Antarctica toe aan jouw lijst met mogelijkheden.

Hoelang ga je cruise?

Vanwege hun ligging lenen sommige bestemmingen zich niet voor korte reisroutes.

Het enige schip dat bijvoorbeeld uitsluitend rond de Hawaiiaanse eilanden vaart, is Norwegian’s Pride of America. Het schip is geregistreerd in de Verenigde Staten, dus het is volgens de Amerikaanse wetgeving niet verplicht om buitenlandse havens aan te doen.

Omdat andere schepen die naar Hawaï varen, op elke reis ten minste één buitenlandse haven moeten aandoen, vertrekken de meeste vanaf de westkust van de VS en stoppen onderweg in Mexico. Maar vanwege de afstand tussen de westkust en Hawaï kunnen rondvaarten wel twee weken duren.

Andere plaatsen waar lengte een probleem kan zijn, zijn Antarctica en het Panamakanaal tijdens cruises met volledige doorvoer. Dit geldt ook voor sommige trans-Atlantische- en wereldreizen.

Als cruisen nieuw voor je is en je niet zeker weet of je ervan gaat genieten, kies dan voor een cruise van een week of korter die iets dichter bij huis bezoekt.

Aantal zeedagen

Sommige routes hebben veel zeedagen. (wanneer het schip vaart en geen havenstops maakt) Ben je iemand die graag in beweging blijft en elke ochtend op een andere locatie wil wakker worden of vind je het helemaal prima om meerdere dagen achter elkaar te lounge bij het zwembad of lekker weg te kruipen in een goed boek op jouw privébalkon?

Als je tot de eerste hoort, dan wil je cruises vinden met een klein aantal zeedagen, waardoor bijvoorbeeld de transatlantische cruises afvallen.

Extra kosten:

Bij het plannen van een afvaart zijn er een aantal kosten die verder gaan dan het oorspronkelijke cruisetarief. Bij elke reis moet je rekening houden met andere zaken, zoals belastingen en toeslagen, fooien voor de bemanning en een reisverzekering.

De kosten hiervoor kunnen echter variëren, afhankelijk van waar je vaart, en andere uitgaven kunnen ook een rol spelen, afhankelijk van jouw reisschema. Over het algemeen geldt: hoe langer een reis, hoe duurder deze zal zijn, dus hoe meer het kost om een ​​reisverzekering af te sluiten.

Andere reis gerelateerde kosten die u voor moet overwegen, zijn onder meer:

Reis naar de inschepingshaven: als je je op rijafstand bevindt, voeg je taxi- of parkeerkosten toe. Als je moet vliegen, kan een vliegticket een behoorlijk prijskaartje met zich meebrengen. Wil je weten welke cruises vanuit Nederland vertrekken? Kijk dan op: cruise vanuit Nederland

Kustexcursies:

De meeste reguliere cruisemaatschappijen nemen geen excursies aan wal in de prijs van hun tarieven, dus daar moet je extra voor betalen. Meestal geldt: hoe exotischer of actiever de excursie, hoe duurder deze zal zijn.

Bestemmingsspecifieke uitrusting:

Het is veilig om aan te nemen dat bijna iedereen een badpak en een stevig paar sneakers heeft, dus inpakken voor een strandbestemming of een bezoek aan de historische geplaveide straten van Europa is niet zo belangrijk als, bijvoorbeeld, nieuwe regenkleding kopen voor Alaska of thermische lagen voor Antarctica. (Neem voor het boeken contact op met ons om te zien wat er voor je wordt aangeboden tijdens een expeditiecruise.)

Visum- en vaccinatievereisten:

Sommige landen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten eisen dat passagiers een visum hebben voor binnenkomst en inentingen die hen beschermen tegen lokale ziekten.

Tips en informatie voor de eerste cruise

Cruise met rolstoel

Tips en informatie voor de eerste cruise

1. Cruise terminal Amsterdam, begin van een cruise met zorg

Inschepen

Het inschepen aan boord van een cruiseschip kun je vergelijken met het inchecken op een luchthaven. Bij het inchecken geeft je jouw bagage af, die vervolgens door het personeel naar de hut wordt gebracht. Net als bij alle andere reizen adviseren wij je om belangrijke spullen in de handbagage bij je te houden omdat het uiteraard wat tijd kost voordat de koffers in de hut staan. Bij de meeste rederijen is er de mogelijkheid om vooraf online in te checken. Dit verkort het incheckproces ter plaatse en geeft je de gelegenheid om jouw gegevens vooraf nog eens extra te controleren. Bij sommige cruisemaatschappijen kan je jouw cruise card zelf uitprinten. Veelal is online inchecken mogelijk tot 3 dagen voor vertrek van de cruise.

Cruise card

Bij inscheping ontvang je een persoonlijke cruise card. Deze pas is jouw toegangsbewijs tot het schip en vaak ook de sleutel van de hut. Bij het verlaten van het schip en het weer aan boord gaan, zal naar de cruise card worden gevraagd. Ook de uitgaven aan boord, zoals bijvoorbeeld drankjes, worden eveneens via deze boordpas geregistreerd. Bij inscheping wordt een boordrekening geopend, waarop al jouw uitgaven aan boord worden bijgeschreven. De boordrekening is gekoppeld aan de cruise card en dien je te garanderen met een creditcard of een contante waarborgsom. Als je kiest voor een contante waarborgsom, houdt dan rekening met een mogelijke wisselkoers. Wij adviseren je jouw boordrekening voor het van boord gaan goed te controleren. Als je het niet eens bent met de boordrekening dien je dit aan boord op te lossen, dit is achteraf niet meer mogelijk is. Aan boord is het niet mogelijk om met een pinpas te betalen.

Ontscheping

Ontscheping vindt (vroeg) in de ochtend plaats. Op de dag vóór de ontscheping staat in het dagprogramma de procedure vermeld. De bagage wordt veelal ’s nachts opgehaald en verzameld. Zet voor het slapen gaan de koffers buiten de hut. Vergeet niet de medicijnen en kleding voor de ochtend er uit te houden. De bagage kun je na dat je van boord bent gegaan, ophalen in de bagagehal.

Entertainment aan boord

Dagprogramma

Overdag is er een gevarieerd aanbod aan entertainment. Het aanbod is per cruisemaatschappij verschillend. Zeker op zeedagen is er genoeg entertainment aan boord.  Voor de sportieve gasten zijn er onder andere het fitnesscentrum en zwembad en op sommige schepen ook minigolfbanen, atletiekbanen en basketbalvelden. Wil je aan boord verder worden bijgeschoold, dan kun je op sommige schepen bijvoorbeeld deelnemen aan een cursus of een lezing. Of het jezelf gemakkelijk maken in de bibliotheek met een boek, deelnemen aan een schaakspelletje, bridge of een danscursus volgen. Als je dit niets lijkt, kun je aan dek zonnebaden en genieten van het rijk en variërend entertainment aanbod. En op de dagen dat je van boord kunt niet te vergeten de excursies aan wal.
Natuurlijk staat het je ook vrij om helemaal je eigen plan te trekken.

Avondprogramma

Ook ’s avonds na een heerlijk diner laat het entertainment-programma niets te wensen over. Je kunt naar het theater, hier wordt een gevarieerd programma van musicals en concerten, cabaret- en variétévoorstellingen, acrobatische en goochelshows aangeboden. Wat dacht je van een drankje in de bars en ondertussen van de muziek genieten? Of ga je jouw geluk beproeven in het casino? Verder zijn er vaak muzikale optredens, dansevenementen of een openluchtbioscoop aan dek. Niemand hoeft van verveling te gaan slapen tijdens een cruise!

Kinderprogramma

Het aanbod van entertainment voor de jongste gasten is per cruisemaatschappij verschillend. Vaak zijn er aparte kinder- en speelruimtes, een kinderzwembad en ontmoetingsplekken en disco’s voor tieners. Op de meeste schepen kunnen de kinderen ook deelnemen aan georganiseerde spellen met professionele begeleiding en entertainers. De kinderentertainment is onderverdeeld in leeftijdsgroepen en biedt plezier voor iedereen aan boord.

Toegankelijk cruise

Tips en informatie voor de eerste cruise

Dollars, cruise met rolstoel

Tips en informatie voor de eerste cruise

Fooien aan boord

Moet ik een fooi geven tijdens een cruise? Zo ja, hoeveel? Kan ik dagelijkse servicekosten verwijderen?
Hoe werkt het nou eigenlijk met fooien tijdens een cruise? We helpen je door de wereld van fooien op cruiseschepen, zodat je precies weet waar je geld naartoe gaat en hoeveel je kunt verwachten te betalen.

Hoeveel zijn fooien tijdens een cruise?

De meeste cruisemaatschappijen – Carnival, Celebrity, Disney, Holland America, MSC, Norwegian, Princess en Royal Caribbean – voegen automatisch dagelijkse fooien per persoon toe aan de rekening van elke passagier aan boord. 
Die kosten variëren van ongeveer $ 12 tot $ 18 per persoon, per dag. Dit is afhankelijk van de cruisemaatschappij en het type hut die een passagier heeft geboekt. Gasten in suites krijgen bijvoorbeeld meestal een iets hogere dagelijkse servicetoeslag. 
Sommige cruisemaatschappijen, zoals Carnival en Norwegian, zien af ​​van fooi voor kinderen van 2 jaar en jonger. En andere maatschappijen, zoals MSC, geven korting. De meeste cruisemaatschappijen zullen echter het volledige bedrag aan alle passagiers in rekening brengen, ongeacht de leeftijd.
Op bijna alle schepen worden ook automatische fooien van 15 tot 18 procent in rekening gebracht voor bepaalde aankopen aan boord. Zoals bijvoorbeeld op spabehandelingen, alcoholische dranken en speciale diners.

Sommige cruisemaatschappijen – voornamelijk luxe luchtvaartmaatschappijen zoals onder andere Silversea, Crystal, Seabourn en Azamara – nemen fooien op in hun tarieven. Dat betekent dat fooien niet worden aangemoedigd of verwacht, en passagiers zullen geen extra fooien of servicekosten in rekening worden gebracht. op hun rekeningen.

Waar gaan mijn fooien heen?

Over het algemeen worden fooien verdeeld over alle bemanningsleden. Niet alleen degenen met wie u dagelijks omgaat, zoals uw ober of kamersteward. Bij de meeste lijnen gaan de grootste porties naar de huishoud- en eetteams, de rest naar de medewerkers achter de schermen, inclusief de mensen die uw maaltijden bereiden en uw lakens en handdoeken wassen.

Kan ik fooien van mijn boordrekening verwijderen?

Bij de meeste cruisemaatschappijen kunnen de automatisch in rekening gebrachte bedragen naar boven of naar beneden worden aanpast, of ze volledig worden verwijderd. Maar het kan zijn dat er wordt gevraagd een formulier in te vullen en een reden op te geven. (“Ik wil geen fooi betalen” is niet acceptabel.) Sommige lijnen, zoals de Noorse, laten passagiers wachten met het indienen van dergelijke verzoeken tot nadat de cruise is afgelopen. Als je overweegt automatische fooien te verwijderen omdat je niet tevreden bent met iets tijdens de cruise of omdat je een serviceprobleem hebt ondervonden, raden we je aan iemand bij de klantenservice te benaderen om het probleem te melden. Het verhelpen van het probleem kan het verschil maken tussen een geweldige trip en een trip die een nare smaak in je mond achterlaat. Als je met begeleiding of zorg reist, dan is er altijd iemand van A tot Z reizen aan boord. Kom je er niet uit met de klantenservice of vind je het lastig met hen te bespreken, bespreek het dan zeker wel met de reisleider van A tot Z reizen tijdens de cruise.

Maar wat als ik specifieke bemanningsleden contant wil fooien?

Als je wilt, kunt je nog steeds een paar extra dollars in contanten fooien geven aan degenen die hun best hebben gedaan om je persoonlijk te helpen. De beste tijd hiervoor is de dag (of nacht) voordat u van boord gaat. Eén uitzondering: als je je binnen de eerste of twee dagen van de afvaart bij uw favoriete bar aan boord heeft gevestigd en je de hele reis hyper-persoonlijke service wilt garanderen, geef de barman dan al vroeg een genereuze fooi.

Moet ik een fooi geven tijdens een cruise?

Het korte antwoord is nee, maar alleen omdat je fooi kunt verwijderen, betekent niet dat je dat ook moet doen. Onthoud: net als bediening in restaurants zijn bemanningsleden sterk afhankelijk van fooien om een ​​groot deel van hun salaris te dekken. Of je het daar nu niet mee eens bent of niet, door een fooi te geven, beloon je de hardwerkende bemanning voor de geweldige service die ze bieden.

De beste remedies tegen zeeziekte

Een veel voorkomende zorg voor degenen die aan hun eerste cruise beginnen, is zeeziekte. Hoewel sommige gasten een vorm van zeeziekte zullen ervaren, voelt de meerderheid van de gasten de effecten helemaal niet, of zijn ze in staat misselijkheid te bestrijden met een paar eenvoudige en direct beschikbare remedies. Of je nu vatbaar bent voor zeeziekte of gewoon voorbereid wilt zijn, lees verder om meer te weten te komen over de remedies tegen zeeziekte.

De beste remedies tegen zeeziekte:

Hoewel je zeeziekte nooit helemaal kunt voorkomen, zijn er wel een aantal dingen die je van tevoren kunt doen om de kans hierop te verkleinen:

 • Begin zo uitgerust mogelijk aan je reis.
 • Kleed je warm aan en probeer droog te blijven.
 • Neem voor vertrek een lichte maaltijd, op een lege maag varen is geen goed idee. Eet bijvoorbeeld havermout, toast of crackers. Ben je bang voor misselijkheid? Vermijd dan vettige, stevige en kruidige maaltijden voor vertrek of tijdens de reis.
 • Zorg ervoor dat je genoeg drinkt tijdens de reis. Wanneer je goed gehydrateerd bent, zal je minder last van zeeziekte krijgen. Om misselijkheid te voorkomen is het verstandig om alcoholische dranken zoveel mogelijk te vermijden. Dit geldt ook voor koffie, koolzuurhoudende dranken en fruitsapjes.
 • Doe een watje in je oor (als je rechtshandig bent in je linkeroor en als je linkshandig bent in je rechteroor).
 • Probeer eens een Sea-Band polsband: Zeeziekte-polsbandjes zijn gemakkelijk aan te schaffen en een betaalbare optie en kunnen om elke pols worden gedragen om misselijkheid te verlichten door het gebruik van acupressuur. Door een lichte druk te handhaven net onder de pols, wordt de P6-zenuw gestimuleerd om het misselijkheidsgevoel dat vanuit de hersenen wordt verzonden, te onderbreken. Sea-bands worden vaak in een verpakking van twee geleverd, zijn wasbaar, gemakkelijk in je tas op te bergen voor wanneer je ze nodig hebt.
 • Vraag je huisarts een recept voor je uit te schrijven voor scopolamine pleisters. Deze pleisters bevatten een medicijn tegen misselijkheid. Plak de pleister 6 tot 15 uur voor vertrek achter je oor, je kunt deze tot wel drie dagen laten zitten.
 • Neem cinnarizine in: dit is het goedkoopste zeeziekte-pilletje dat er bestaat en kun je gewoon zonder recept bij de apotheek halen.
 • Gember, om milde symptomen te behandelen of als aanvulling op medicijnen, is bewezen dat gember de effecten van reisziekte verlicht. Met name ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een meer natuurlijke remedie, gember is er in vele vormen waardoor het gemakkelijk in te pakken is voor uw cruise. Verkrijgbaar als gembersnoepjes en gemberthee, maar ook als poeders en tabletten, de gemberwortel verlicht de effecten van zeeziekte.

Wat kun je tegen zeeziekte doen?

 • Als je al last hebt van zeeziekte, dan kunnen de volgende tips helpen de klachten te verminderen:
 • Kies grotere schepen. Met zoveel topcruisemaatschappijen die elk jaar grotere en betere schepen produceren, is het gemakkelijk om te kiezen voor grotere cruiseschepen die gebruikmaken van de modernste technologie en stabilisatoren. Deze stabilisatoren zijn ondergedompeld onder het schip om het zij-aan-zij schommelen te voorkomen dat u op zee kunt ervaren, zodat gasten kunnen genieten van een soepele, comfortabele reis zonder een vleugje bewegingsziekte.
 • Boek hutten in het midden van het schip. Zeeziekte wordt meestal veroorzaakt door de beweging van een schip dat heen en weer beweegt. Om de effecten hiervan niet te voelen, kiest u voor een hut die zich in het midden van het schip op een benedendek bevindt.
 • Kies routes met minder zeedagen. Met zoveel reisroutes om uit te kiezen over de hele wereld, is er ongetwijfeld een cruisevakantie die bij u past. Als u vatbaar bent voor zeeziekte, kies dan voor een reisroute met minder dagen op zee en meer tijd in de haven. Hoewel een trans-Atlantische oversteekcruise zeker een onvergetelijke ervaring is, zult u merken dat de lange tijd op zee te veel is voor uw zeeziekte.
 • Kijk zoveel mogelijk in de vaarrichting naar de horizon.
 • Ga niet zitten lezen.
 • Probeer je spieren zoveel mogelijk te ontspannen.
Rolstoelvakantie cruise
Cruise met rolstoel

Tenderen? Wat is dat?

Niet in elke haven is het mogelijk om een cruiseschip aan de kade aan te leggen. Enkele havens hebben ondiepere of smalle waterwegen die aanleggen lastig of onmogelijk maken. En sommige cruiseschepen zijn te groot en hebben een te diepe diepgang om toegang te krijgen tot havens die gemakkelijker kleinere schepen kunnen herbergen.

Wanneer aanmeren geen optie is voor een cruiseschip, zal het voor anker gaan in het diepere water voor de kust en kleinere boten gebruiken, genaamd tenders, om passagiers van en naar de wal te krijgen.

Op grotere cruiseschepen zijn tenderboten specifiek ontworpen om groepen passagiers heen en weer te vervoeren, met het oog op veiligheid en stabiliteit. Ze zijn vaak bedekt of omsloten en bieden de passagiers bescherming tegen de elementen. De tenderboten hebben meestal een platte bodem en bieden de passagiers maximale stabiliteit tijdens het in- en uitladen. Ze dienen ook vaak als reddingsboten in geval van nood.

Op kleinere schepen kan de tenderboot eenvoudiger en in de open lucht zijn. Dit is het geval wanneer de afstanden die van schip tot wal worden afgelegd korter zijn, of wanneer de passagiers avontuurlijker neigen.

Als je eenmaal in de tenderhaven met het cruiseschip bent aangemeerd, is het tijd om in de rij te gaan staan ​​om in een ​​tenderboot naar jouw bestemming te kunnen plaats nemen (als je van plan bent van het schip af te gaan). De meeste mensen staan ​​vroeg in de rij en willen zo snel mogelijk van het schip af om optimaal te genieten van hun tijd in de haven.

Sommige cruiseschepen gebruiken een ticketsysteem, waardoor je een specifieke tendertijd krijgt waarop je het schip kunt verlaten.

Meer informatie over cruise in het algemeen: Cruise met A tot Z reizen
Of kijk op:Meest gestelde vragen over cruise met een rolstoel.,

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):