Dag van de architectuur

Dag van de architectuur

Een goed moment om even stil te staan bij de Notre Dame, want in het nieuws blijft het nu wel heel stil. Het was wel een heel naar gezicht die felle brand in april. Zo’n mooi majestueus gebouw dat zijn glorie verliest.

Het lijkt dat de Dame nog te redden is, maar vorige week las ik een Belgisch bericht met als titel: Hoofdarchitect waarschuwt: “Notre Dame nog niet volledig gered”. Dat klinkt toch niet echt goed. De hoofdarchitect voor historische gebouwen in Frankrijk zegt: “Op dit moment kan men nog niet absoluut garanderen dat het bouwkundig monument staande blijft.” Dat had ik 2 maanden na de brand niet verwacht.

Op dit moment zijn circa 150 mensen druk bezig met de restauratie van deze mooie kathedraal, maar als ik het goed begrijp, zijn er nu al weer meningsverschillen over de torenspits, die wij allemaal maandag 15 april hebben zien instorten.

President Macron wil een inventieve reconstructie, maar er gaan ook stemmen op voor een authentieke heropbouw. Er is zelfs nog het Charter van Venetië uit 1964. In dit handvest is internationaal bepaald hoe er moet worden omgegaan met de restauratie van architectonisch erfgoed. En dit handvest stelt, dat historische gebouwen in hun laatst gekende toestand moeten worden hersteld. Dit wordt nog een hele uitdaging en of Macron zijn belofte, wij herbouwen de Notre Dame binnen 5 jaar, gaat houden, moet ik nog betwijfelen.

Maar dat moet u zeker niet weerhouden om een bezoek aan Parijs te brengen, want het heeft nog veel meer architectonische hoogstandjes. Vanuit de Middeleeuwen bijvoorbeeld de Conciergerie of het latere Arc de Triomphe, maar zeker ook de Eiffeltoren uit 1889. En voor wie meer zijn hart bij de moderne architectuur ligt, heeft Parijs ook veel te bieden, het Centre Pompidou en L’Arc de la Défense zijn hier weer mooie voorbeelden.

Dus ga lekker op architectuurroute door Parijs en dan ook even kijken hoe het met de Notre Dame gaat.

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *