De Highlights van IJsland

In een eerdere blog waren wij al eens in IJsland, maar met deze blog willen wij nog meer de bijzondere bezienswaardigheden van IJsland uitlichten. Wij doen dit aan de hand van de plaatsen, waar de meeste cruiseschepen aanleggen en maken zo ons tocht over het eiland.

IJsland

Akureryi

In Noord-IJsland met prachtige natuur gelegen in de Eyjafjörð (Eilandfjord). Die is met zo’n 60 kilometer de langste fjord van IJsland, maar allereerst Akureryi zelf.

Akureryi is de vierde stad van IJsland en de ‘hoofdstad van het Noorden’. De stad ligt in de beschutting van de omringde bergen. Hierdoor is er het klimaat relatief mild. Akureryi heeft dan ook een van de meest noordelijk gelegen botanische tuin ter wereld (die van Tromsø ligt noordelijker). De tuin van 3,6 hectare heeft meer dan 6500 verschillende soorten planten en bloemen.

Akureyri is een gezellige universiteitsstad met straten vol houten huizen. Er zijn heel veel leuke gebouwen, zoals het blauwe huis met de rode torentjes aan Hafnarstræti. Het oudste gebouw is het Laxdalshús. Het zwart witte gebouw stamt uit 1795. In enkele huizen bevinden zich musea, zoals in het Nonnahús van schrijver Jón Sveinsson en het Signurhaedir van dichter Matthías Jochumsson.

IJsland met begeleiding

Net buiten de stad liggen de Laufás Turf Homes. Deze turfhuizen zijn in 1865 gebouwd en geven een goed beeld van hoe de oorspronkelijke IJslanders leefden.

De Akureyrarkirkja steekt hoog boven het centrum van de stad uit. Vanaf deze kerk heb je een mooi uitzicht over de stad. Mocht je meer voor cultuur gaan, dan is een bezoek aan de Akureyri Art Museum leuk. Het museum ligt in het centrum, in Listagil (Kunststraat). Hier zie je beeldende kunst van IJslandse kunstenaars.

Ook leuk, aan de rand van Akureyri, is Jólahúsið. Dit is een klein winkeltje, dat lijkt op een typisch IJslands huisje, maar ook op het peperkoekhuisje van Hans en Grietje en waar het altijd Kerst is.

Dit heeft Akureyri te bieden, maar in de omgeving is heel veel meer! Reykjavik heeft de beroemde Golden Circle, maar ook Akureyri heeft een circle, de Diamond Circle, een mooie route van 250 km.

De Diamond Circle heeft 5 topbestemmingen:

Canada, New England & IJsland

Mývatn

is een vulkanische regio met een meer van 37 km2. Mývatn bekend ‘muggenmeer’ wat het misschien minder aantrekkelijk maakt, maar IJsland kent eigenlijk geen muggen. Het zijn kleine vliegjes, die zomers boven het meer dansen, maar zij steken niet, zoals onze muggen.

 

Het meer is 4,5 meter diep en er helder. Het water komt van onderaardse waterbronnen en van het water, dat vanaf de omliggende lavavelden stroomt. Dit water is warm, waardoor het water van het meer aan de rand zelfs heet is. Hier en daar zie je nog steeds zwavelrook uit de grond komen. Het is een mysterieus en ruig landschap. Het is het zonnigste gebied van IJsland en hier komen dan ook jaarlijks duizenden vogels. Bij het meer vind je ook thermale baden (niet zo bekend als die van de Blue Lagoon, maar wel rustiger en goedkoper).

godafoss Waterval, IJsland

Godafoss Waterval

De Goðafoss (‘Godenwaterval’) dankt zijn naam aan de boer van Ljósavatn, die in het jaar 1000 de beelden uit zijn tempel hier in het water gooide. Tijdens de jaarlijkse vergadering was namelijk besloten het christelijk geloof aan te nemen. Een van de gebrandschilderde ramen in de kerk van Akureyri herinnert aan dit verhaal.

De waterval in de rivier Skjalfandafljót is ongeveer 30 meter breed en 12 meter hoog. De Rivier loopt door een 7000 jaar oud lavaveld en ontspringt bij de Trolladungja vulkaan.

De waterval ligt ook in het Mývatn-district aan de route van Akureyri naar Mývatn (begin van de Spengisandur route). Een zijweggetje brengt je naar een groot parkeerterrein niet ver van de waterval.  

Wij gaan zo door naar de volgende 3 van de top 5, maar brengen nog even een bezoek aan Dimmuborgir.

Dimmuborgir, IJsland

Dimmuborgir

Is een natuurreservaat, dat ook bij het gebied van het meer van Mývatn hoort. De vulkaan hier is jaren geleden uitgebarsten en heeft de meest vreemde rotsformaties gemaakt. Dimmuborgir betekent ‘duistere burchten’ en als je hier ronddoolt over de grillige wandelpaden met vulkanische pilaren en lavagroten begrijp je meteen waarom. Er zijn hier ook rolstoelvriendelijke wandelroutes.

Nu weer verder met onze top 5:

Dettifoss

Is een van de grootste en misschien wel mooiste waterval van IJsland, 45 meter hoog en heel imposant 100 meter breed. Per second komt er 200 ton water naar beneden. Wat ook wel te horen is. Dettifoss ligt in de Jökulsá á Fjöllum rivier, die gevoed wordt door de Vatnajökull gletsjer.

In de buurt van deze waterval liggen ook nog de Selfoss en Hafragilfoss watervallen.

De Highlights van IJsland

Dettifoss ligt zo’n 80 kilometer ten noorden van Mývatn. Ten noorden van de waterval ligt nummer 4 van de top 5, Ásbyrgi.

Ásbyrgi ‘Godenburcht’

De kloof van Ásbyrgi maakt net als Dettifoss onderdeel uit van het Vatnajökull National Park. Men denkt dat de kloof is gevormd door een overstroming van de Jökulsá á Fjöllum rivier. De legende is natuurlijk veel leuker: de vorm van de kloof zou zijn ontstaan, doordat Odin’s achtbenig paard Seipnir hier zijn voet aan de grond zette, terwijl hij met Odin op zijn rug door de lucht galoppeerde om hem naar de Noorse Onderwereld te brengen.

De hoefijzervormige kloof heeft in het midden een 100 meter hoge klif, die uit het niets lijkt omhoog te komen. Met de mooie groene omgeving geeft dit een fascinerend beeld.

Ásbyrgi, IJsland
husavik, IJsland

Húsavík ‘Huizenbaai’

Is het laatste van de top 5 van de Diamond Circle en de plek om walvissen te spotten. Húsavík staat vol gekleurde huisjes en is een havenstad. De Húsavíkurkirkja (kerk van Húsavík) is echt een bezoekje waard. Deze rood met wit versierde kerk lijkt meer op een huisje in de Alpen dan een kerkje. Er zijn twee musea, die leuk zijn om te bezoeken. Het culture house museum vertelt je alles over leven in dit deel van IJsland. Ga je echt voor de walvissen, dan moet je zeker ook naar het Húsavík museum. Hier leer alles over de dieren in Skjálfandi Bay (de baai van Húsavík). Handig om dit te doen voor je een walvistocht gaat maken.

Wij hebben nu het noordoosten van IJsland gehad, maar er is natuurlijk veel meer nog, zoals de Golden Circle met de Blue Lagoon. Volgende week gaan wij verder met ons bezoek aan IJsland.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *