Rotterdam, New York aan de Maas

Rotterdam station

Vandaag weer eens een stad in Nederland en deze stad heeft heel veel architectuur, musea en je kunt er heerlijk shoppen. We gaan een wandeling door de stad maken en bezoeken daarbij en daarnaast wat andere leuke plekken in deze veelzijdige stad.

Net als in iedere stad is ook hier het parkeren een dure bezigheid, maar er zijn gelukkig veel P&R-mogelijkheden. Wij maken hier gebruik van en omdat er natuurlijk ook veel mensen met het openbaar vervoer komen, starten wij onze wandeling bij het Centraal Station, dat midden in de stad ligt.

Koopgoot

Wij lopen het Centraal Station uit de stad in en met een minuut of 20 staan wij op het Beurstraverse. Wat waarschijnlijk menigeen niets zegt, omdat het veel bekender is onder zijn bijnaam: de Koopgoot. De traverse is een verdiepte winkelpassage, dat dwars onder de Coolsingel doorloopt en de Lijnbaan en de Hoogstraat, twee belangrijke winkelstraten, met elkaar verbindt. De kans is groot, dat de shoppers hier blijven hangen. Wij lopen echter verder.

Rotterdam, oude haven

Oude Haven

Van de Hoogstraat lopen wij  via de Keizerstraat in 5 minuten naar de Oude Haven. Dit is de oudste haven van Rotterdam, uit de 14e eeuw. Er liggen hier veel historische schepen van het Havenmuseum, wat een uniek uitzicht geeft. De Oude Haven heeft als architectonisch hoogtepunt Het Witte Huis, de eerste wolkenkrabber van Europa. Het 43 meter hoge witte gebouw uit 1898 is al een stuk moderner dan de historische scheepswerf en de mooie koopmanshuizen in de haven. Wanneer je echter een stukje verder loopt dan wordt het steeds moderner met de Kubuswoningen en de Markthal.

De Oude Haven is nu een van de populairste uitgaansgebieden in Rotterdam met veel leuke restaurants en bars. De meeste bars liggen tegenover het Witte Huis, waardoor je een prachtig uitzicht op de Oude Haven hebt.

Markthal

Een overdekte markthal kom je wel meer tegen, maar deze is toch anders. Allereerst door de hoefijzervorm van de overdekking, hierin zijn appartementen gevestigd. Wanneer je in de markthal loopt en omhoog kijken, zie je het kunstwerk Horn of plenty (Hoorn des overvloeds), waardoor de Markthal ook wel de Nederlandse versie van de Sixtijnse Kapel wordt genoemd.

In het trappenhuis van de Markthal is een Tijdtrap met archeologisch vondsten, die tijdens de bouw zijn ontdekt. De Tijdtrap begint in 1270. Het jaar, waarin er een dam werd gelegd in de Rotte. Dit was ter hoogte van de Markthal. Dus 750 jaar geleden werd Rotte(r)dam gevormd.

rotterdam-kubuswoningen

Kubuswoningen

Deze woningen staan schuin tegenover de Markthal en vallen meteen op door hun vierkante vorm en felgele kleur. Het is een ontwerp van Piet Blom. De Kijk-Kubus is ingericht om te zien hoe het wonen in zo’n kubus is. Het complex heet Blaakse Bos. De architect ziet de huizen namelijk als bomen. De kubussen zijn gekanteld, waardoor 3 kanten naar de grond zijn gericht en drie naar de hemel. Heel bijzonder om er in rond te lopen en vooral om te bedenken hoe je zo’n huis zelf zou kunnen inrichten.

Vanaf de Kubuswoningen is het 10 minuten lopen en dan sta je weer in de Koopgoot.
Mocht je nog meer willen zien of meer tijd hebben dan een dagje Rotterdam, dan hebben wij nog wel wat leuke ideeën voor je.

Euromast, dit jaar 60 jaar!

Natuurlijk mag deze hoogste uitkijktoren van Nederland, een opvallend onderdeel van de skyline van Rotterdam, niet ontbreken. In 30 seconden ben je, op een hoogte van 100 meter. Je bent dan op het uitkijkplatform, waar je een 360 graden uitzicht hebt over Rotterdam en omgeving.  Je kan nog hoger naar de Euroscoop, een roterende glazen lift op 185 meter hoogte. Bij helder weer kan je wel tot 30 kilometer ver kijken. Maar er is nog meer. Je kan in de maanden juni t/m september abseilen vanaf de toren. Niet voor iedereen een leuke attractie, maar voor de avonturiers onder ons zeker een uitdaging.

Op 100 meter zit ook een brasserie, waar je kan lunchen, dineren, maar er is ook high tea, high wine en op zondag een brunch. Je kan zelfs blijven slapen. Er zijn namelijk twee exclusieve suites in de Euromast.

Rotterdam, euromast

Rondvaart

Met al de havens is Rotterdam natuurlijk ook leuk vanaf een schip. Hiervoor zijn volop mogelijkheden, van Spido tot Splash.

Spido, inmiddels Koninklijke Spido, is zelf bijna een toeristische attractie in Rotterdam. Vanaf het Willemsplein aan de voet van de Erasmusburg worden er rondvaarten in de havens georganiseerd. Er zijn zelfs dagtochten naar de Tweede Maasvlakte en de Delta werken. Bij mooi weer op het buitendek en wat minder weer in de salon. De boten zijn rolstoeltoegankelijk.

Mocht je eens een rondvaart op z’n Rotterdams willen doen, dan moet je Splashtours proberen.  Je stapt op tegenover de Euromast in een bus. Ja, een bus… Tijdens de busrit maak je een duik in de Maas, want dit gele gevaarte is een amfibiebus. De tocht is gezellig met uitleg op z’n Rotterdams, voorzien van de nodige Rotterdamse humor.

Delfshaven

Ja, weer een haven en de oudste wijk van Rotterdam. Hier natuurlijk leuke restaurantjes en barretjes, maar ook veel historie:
De Oude of Pelgrimvaderskerk is een van de bezienswaardigheden hier. Op 1 augustus 1620 vertrokken de Pilgrims Fathers vanuit Delfshaven naar Amerika.

Een andere attractie is de Moutmolen. Er stonden hier vijf moutmolen, waarvan de Distilleerketel nog over is. De molen is in werking te zien.

Wanneer je verder loopt, kom je Piet Hein tegen. Piet Hein is geboren in 1577 in Delfshaven en er staat een standbeeld van hem en zijn geboortehuis is in de Piet Heynstraat (heette Kerkhofsteeg toen Piet Hein werd geboren )   

Museum Boijmans Van Beuningen

Rotterdan bezit verschillende musea, zoals de Kunsthal, het Maritiem museum, maar een van de oudste is het Boijmans Van Beuningen. Het gebouw, waarin het museum is gevestigd, is zo ontworpen, dat je optimaal van de kunst kunt genieten. Met de kunstwerken van o.a. Van Gogh, Piet Mondriaan, Salvador Dalí en Claude Monet is het een must van de liefhebber van impressionistische en surrealistische kunst.

Nog een leuk weetje voor de cruiseliefhebber. Rotterdam is net als Amsterdam een vertrekhaven van de Holland America Line. In navolging van de Pilgrims Fathers uit Delfshaven maakten nog veel meer landverhuizers en gelukszoekers de overtocht vanuit Rotterdam naar Amerika. In het huidige Hotel New York startte in 1873 de NASM, die in 1896 officieel de Holland-Amerika Lijn werd genoemd. Op 8 november 1971 voer de Nieuw Amsterdam II als laatste hier vanaf de pier.

In Katendrecht ligt een ander bijzonder stukje Holland America Line geschiedenis, de ss Rotterdam. Dit schip maakte haar eerste reis op 3 september 1959, natuurlijk naar New York en was het vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. In 1997 wordt de ss Rotterdam overgenomen door Premier Cruises en gaat ss Rembrandt heten. In 2000 gaat Premier Cruises failliet en breken er donkere tijden aan voor het schip. Maar na wat omzwervingen ligt het volledig gerenoveerde schip sinds 15 februari 2010 onder haar oude naam weer in Rotterdam. En voor wie wil, kan er heerlijk gegeten, gedronken en geslapen worden op dit bijzondere schip.

Meer lezen? Kijk eens bij onze blogs hieronder.

Hua HIn, Thailand, Zorgeloos vakantie met begeleiding, verpleegkundige naar Thailand
Ook voor mij mogelijk?
Logo SGR
SGR
1. Ameland, vakantie met zorg
Ameland
Jongerenreizen met begeleiding
Jongerenreizen

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.