Den Haag, mooie stad achter de duinen.

Den Haag, toren, vakantie met begeleiding
Vandaag met onze Vakantie Online blijven wij in eigen land.

Wij gaan op bezoek in de stad, waar onze regering zetelt en onze koning woont, Den Haag oftewel ’s-Gravenhage. Wist je dat Den Haag pas vanaf het begin van de 17e eeuw officieel de naam ’s-Gravenhage ging gebruiken, omdat dit deftiger klonk? In de volksmond bleef de oude naam Den Haag gewoon bestaan en wordt nu ook veel meer gebruikt, ook omdat het beter past bij de internationale naam The Hague.

’s-Gravenhage of Den Haag, ons maakt het niet uit. Wij gaan lekker een rondje door Den Haag maken. Een stad leuk voor een dagtrip, weekendje weg, maar ook als je wat langer weg wilt, heeft Den Haag het nodige te bieden.

Wandelen door Den Haag

Je kunt uiteraard met de auto komen, maar wij beginnen onze reis met de trein. Van Den Haag Centraal lopen wij de stad naar het Buitenhof. Op de kruising Kalvermarkt Spui gaan wij rechtsaf deze beroemde Monopolystraat in. Wij kruizen dan een andere Monopolystraat, Lange Poten en lopen rechtdoor tot wij bij de Hofvijver komen. Even het Binnenhof op. Het is leuk om daar wat rond te dwalen. Misschien zien wij nog een kamerlid, maar het is sowieso een leuke plek om mensen te kijken. Het Binnenhof kun je ook bezoeken, maar let op er gelden diverse veiligheidsmaatregelen voor de Eerste en Tweede Kamer. En de Ridderzaal is niet toegankelijk voor mensen, die slecht ter been zijn.

Wij kijken even rond en vervolgen onze wandeling door Den Haag. Wij verlaten aan de andere kant het Binnenhof en staan dan al bijna bij het Mauritshuis.

Mauritshuis, Den Haag, Vakantie met zorg
Meisje met de Parel, Mauritshuis, Den Haag, begeleide reizen

Het Mauritshuis

Het Mauritshuis bevat ruim tweehonderd meesterwerken met als beroemdheden: Vermeers Meisje met de Parel, de stier van Potter en de anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt. Voor liefhebbers van Nederlandse schilders is het Mauritshuis een echte aanrader. Vanuit huis kun je alvast een indruk krijgen met de 3D Tour Mauritshuis https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/ontdek/mauritshuis-thuis/3d-tour-mauritshuis/

Werken van Escher

Wij lopen verder langs de Hofvijver en bereiken via de Kneuterdijk en het Lange Voorhout het voormalige winterpaleis van koningin-moeder Emma. Hier kun je jouw hart ophalen wanneer je van de fantasievolle werken van Escher houdt. Er zijn hier ruim honderdvijftig prenten tentoongesteld.

Hierna lopen wij door de stad terug naar het station. De wandeling duurt 45 minuten wanneer je niet ergens stopt om te kijken of een museum bezoekt. Met rondkijken en museumbezoek kun je een volle dag genieten van Den Haag.

Esher, Den Haag, online vakantie
Hofje, Den Haag, vakantie met zorg

Winkelen in Den Haag

Dit is echter maar een klein stukje Den Haag. Er is nog veel meer te zien. De wandeling kun je bijvoorbeeld ook verlengen door op het Spui even een ommetje te maken richting de Bijenkorf (Den Haag is ook heerlijk om te winkelen) naar Chinatown, de Chinese buurt van Den Haag met zijn eigen poort. Net achter Chinatown liggen een paar leuke Haagse Hofjes, zoals hofje van Nieuwkoop, ’t Hooftsehofje en het Heilige Geest Hofje. Er zijn ruim 100 hofjes in Den Haag. Je kunt dus makkelijk een bezoek aan zo’n hofje in een van de stadwandelingen inplannen, maar een echte liefhebber kan er een hele wandeling van maken.

Gevangenpoort

Mocht je meer een geschiedenisliefhebber zijn dan kun je tijdens onze wandeling nog even een zijstapje maken naar de Gevangenpoort, die ook aan de Hofvijver ligt. Hier kwamen de gebroeders Johan en Cornelis de Witt op gruwelijke wijze aan hun einde. Het museum laat zien hoe gevangenen vanaf de 15e eeuw in Nederland werden opgesloten, berecht en gestraft.

Mocht Escher niet je ding zijn, dan kun je na de Hofvijver ook even langs paleis Noordeinde, het werkpaleis van onze koning lopen.

Gevangenpoort Den Haag, rolstoelvakantie
Strand Den Haag, vakantie met zorg

Ook dit is Den Haag, Het Zuiderstrand

Meer mogelijkheden

Je ziet er zijn heel veel mogelijkheden en wij zouden daarom adviseren om een paar dagen te gaan. Een dagje wandelen langs alle mooie gebouwen en leuke hofjes in de stad, een dagje winkelen, een dagje leuke musea bezoeken (naast het Mauritshuis bijvoorbeeld ook panorama Mesdag of het Museon), een dagje Madurodam, maar zeker als het weer het toe laat naar het strand in Kijkduin of Scheveningen. Er is heel veel te doen.

Alvast een voorproefje? https://denhaag.com/nl/virtueel-bezoek-aan-den-haag

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *