Douro vallei, vallei van de ‘Gouden rivier’

Als je in Porto bent, dan moet je de Douro vallei bezoeken, dus zogezegd, zo gedaan, maar allereerst wat is de Douro?

Douro betekent ‘Gouden rivier’ en stroomt door zowel Spanje (waar de rivier Duero heet) als Portugal. De rivier ontspringt op 2200 m hoogte in de Sierra de la Demanda in Spanje en mondt zo’n 900 km later bij Porto uit in de Atlantische Oceaan.

douro

Waarom moet je de Douro gaan bekijken?

De Douro vallei is een must see door zijn uitgestrekte wijngaarden op de bergen langs de rivier. Het landschap staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast de wijngaarden groeien op de steile hellingen olijfbomen, maar ook eucalyptus-, vijgen- en fruitbomen. En door dit mooie gebied slingert de machtige Douro.

Hoe de Douro bekijken?

Je kan de Douro op verschillende manieren bekijken, zelfs per trein. Het mooiste deel is tussen Peso da Régua en Tua, waarbij je langs Pinhão komt met het mooiste station van het land. Natuurlijk met mooie azulejos (tegels) op de voorgevel.

Vanuit het schitterend betegelde treinstation São Bento in Porto kan je de trein pakken naar Régua. Tussen juni en oktober kan je dan overstappen op de stoomtrein naar Tua, met een snelheid van 30 kilometer per uur langs de noordoever van de Douro. In alle rust de mooie rivier en het landschap bewonderen.

Douro-cruise

Vanuit Porto (of eigenlijk Vila Nova de Gaia aan de overkant van Porto) kan je met een boot een of meerdere dagen over de Douro varen. Vroeger was dit niet mogelijk door allerlei natuurlijke barrières en kon alleen met moeite met de rabelo gevaren worden. Wanneer je in Vila Nova de Gaia bent, zie je ze voor de kade liggen. Dat zijn de houten schepen met de vaten port aan boord.

cruise

Nu zijn er sluizen waardoor de rivier van Porto tot aan Barca d’Alva wordt bevaren door cruiseschepen. Het cruiseschip is van alle gemakken voorzien en onderweg kan je genieten van het mooie uitzicht en de tocht door de sluizen. Wat op zich ook best een belevenis is. Het schip past namelijk precies in de sluis en vraagt veel van de vaarkennis van de kapitein.

Per auto

Je volgt vanuit Porto een van de mooiste autoroutes ter wereld langs de Douro, de N222 (226 km lang). Om heel eerlijk te zijn, is het soms best moeilijk om de N222 altijd goed te volgen. Staat niet overal duidelijk aangegeven, maar als je de Douro volgt, komt het altijd goed 🙂

Het mooiste deel van de Douro ligt tussen Peso de Regua en Pinhão. Dit laatste stuk is 27 km lang.

Langs de autoroute zijn door het vele hoogteverschil heel veel mooie uitzichtpunten over de vallei. In het Portugees heet dit: miradouro. Hele mooie zijn:

  • Miradouro de São Leonardo da Galufura (640 meter hoog, zo’n 20 km vanaf Peso da Régua).
  • Miradouro de Santo António (426 meter hoog, 10 km vanaf Régua) met uitzicht over de Douro en Peso da Ré
  • Miradouro Casal de Loivos (430 meter hoog, 5 km vanaf Pinhão) met uitzicht over Pinhão en de Douro
  • Miradouro de São Salvador do Mundo (493 meter hoog, meer landinwaarts richting Spanje).

Tip: wij reden in de ‘golden hour’ (uur voor zonsondergang) langs de Douro en dat geeft het landschap een extra glans.

En als je per auto of trein langs de Douro rijdt, kan je natuurlijk ook altijd een korte boottocht maken om de rivier optimaal te zien, zoals bijvoorbeeld in Pinhão.

douro Golden Hour

Tijdens de autorit langs de Douro kom je ook regelmatig de Roto do Romãnico tegen. De Romaanse route gaat door het gebied van de rivieren Sousa, Tâmega en Douro en voert je langs Romaanse monumenten. De subroute Rota do Vale do Douro, tussen Castelo de Paiva en Resende, gaat langs 14 monumenten in het gebied van de Douro. Zo kan je ook nog cultuur met natuur verbinden.

douro Wijngaard

Douro-vallei ~ wijngebied

Wat voor wijngebied ligt langs de Douro? Natuurlijk Port. Hier vind je alle grote Porthuizen, zoals Sandeman, Kopke en Taylor. Deze kan je natuurlijk bezoeken, ook leuk om te bezoeken zijn de kleinere wijnhuizen. Naast Port wordt er ook Dourowijn geproduceerd en deze is rood, wit en rosé. Dit is een ‘maduro’ wijn, gerijpte wijn. Het middendeel van de vallei heeft de Douro Verde, Vinho Verde. Verde, groen, omdat deze alleen in het noorden wordt geproduceerd en een zeer jonge wijn is. Natuurlijk is deze in wit en rood. Mocht je meer over wijn willen weten, bezoek dan Museu do Douro in Régua.

Douro-vallei is echt een aanrader en hoef je niet persé in de zomer te doen. Wij hebben het in het naseizoen (medio oktober) gedaan en het schitterend, zoals op de foto’s te zien is.

Meer lezen over Portugal? Lees onze blog: Portugal 

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *