Dover

Dover

Aan de overkant van het Engelse kanaal op 35 km van de Franse kust en is daarmee de dichtstbijzijnde Britse stad voor Europa. Dover is natuurlijk beroemd om zijn witte kliffen, maar is er nog meer? Wij gaan in deze blog op bezoek.

Boot, trein of auto?

Met de auto was dit natuurlijk altijd met de boot en de overtocht van Calais naar Dover is zo’n 90 minuten. Door de komst van de Eurotunnel kan je ook met de auto op de trein de oversteek maken. De rit door de tunnel duurt 35 minuten. Met de boot kom je in Dover aan, maar de tunnel (50 km lang) loopt van Coquelles (bij Calais) naar Folkestone (een kwartiertje rijden vanaf Dover). Houd er wel rekening mee, dat de tijd voor de oversteek (zowel met boot als trein) in werkelijkheid langer is, want hier komt ook nog tijd voor het in-en uitchecken bij en natuurlijk ook de douane- en paspoortcontrole.

De Eurostar trein gaat ook door de Kanaaltunnel en je kan wel instappen in Calais, maar er niet uit in Dover. De trein stopt in Engeland in Ashford, Ebbsfleet en Londen St. Pancras.

Ook cruiseschepen leggen aan in Dover (20 minuten lopen tot het centrum van Dover, maar er gaat ook een shuttlebus), van waaruit met name Canterbury of Londen wordt bezocht, maar Dover is ook de moeite waard.

krijtrotsen

Witte krijtrotsen

Het meest bekendste van Dover en ook goed zichtbaar als je de overtocht met de boot maakt, zijn natuurlijk de witte krijtrotsen. Aan de Franse kant zijn vlakbij Calais trouwens ook krijtrotsen, Cap Blanc-Nez.

In Dover heb je vanaf de South Foreland vuurtoren een mooi uitzicht over de kliffen. Mocht je een wandelaar zijn, dan is de White Cliffs Country Trail misschien iets voor jou. Langs smalle paden over de klippen loopt deze wandelroute van Dover naar Deal. Bij St. Margaret’s Bay kijk je dan op tegen de krijtrotsen. Op de kliffen is een bezoekerscentrum, die makkelijk per auto te bereiken is. In het voor- of najaar vind je na een storm of zware regenbui aan de voet van de krijtrotsen, op de stranden veel fossielen van de zeedieren, waaruit de rotsen zo’n 60-100 miljoen jaren geleden zijn ontstaan.

Mocht de kleur van de rotsen je wat tegenvallen, dan kan je altijd nog overwegen naar het 100 km westelijker gelegen Beachy Head (zo’n 6 kilometer van Eastbourne) te gaan. Daar heb je de Seven Sister (nee, niet de beroemde waterval in Noorwegen) bij de Birling Gap. Deze mooie witte kliffen zijn vaak stand-in voor de krijtrotsen van Dover, die meer begroeid zijn.

castle

Kasteel van Dover

Is een mooie combinatie met de White Cliffs. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Dover en de krijtrotsen. Het kasteel is in de 12de eeuw gebouwd in opdracht van Hendrik II. In 1940 was in de tunnels van het kasteel het commandocentrum, dat verantwoordelijk was voor de grote evacuatie uit Duinkerken (operatie Dynamo), hier gestationeerd. Het lukte om 338.000 man in veiligheid te brengen, zoals nagespeeld is in de film Dunkirk. In de tunnels is dit op audiovisuele wijze te zien. Het kasteel heeft ook nog een rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog, maar dan aan het einde en een misleidende rol. In operatie Fortitude (misleiding van de Duitsers) speelde het een belangrijke rol bij de schijn van een grote invasie vanuit Dover. Uiteindelijk vond de echte invasie in Normandië plaats.

Dover Museum

Niet alleen de Tweede Wereldoorlog heeft meegedragen aan de rijke geschiedenis van Dover. Door zijn ligging is er geschiedenis vanaf de middeleeuwen. Dit is o.a. te zien in het Dover museum. Hier ligt ook de oudste boot, uit de bronstijd (zo’n 3.500 jaar oud).

Natuur

Dover ligt aan het South Downs National Park, waar heerlijk gewandeld kan worden langs de Alabaster Coast. Hier heb je een weids uitzicht over het Kanaal en zie je veel vogels en zeldzame planten. Verder landinwaarts heb je de lange wandelpadden en bossen op het echte typische Engelse platteland.

Mocht je nog tijd over hebben, dan is natuurlijk een bezoekje aan Canterbury aan te raden.

canterbury

Canterbury

Bekend van de Canterbury Tales door Geoffrey Chaucer, die de pelgrimstocht naar de kathedraal van Canterbury beschreef toen de aartsbisschop Thomas Beckett in 1170 werd vermoord. Een belangrijk literair werk, dat bij velen van ons op de leeslijst stond. Meestal omdat het niet zo dik was 🙂

De toeristische attractie over The Canterbury Tales is gesloten, maar niets is leuker dan rond te dwalen in dit middeleeuwse stadje met zijn prachtige kathedraal.

Kathedraal van Canterbury

Vormt samen met de St. Augustine’s Abbey en St. Martin’s Church een plekje op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Sinds 597 is deze kathedraal de zetel van de aartsbisschop. De kathedraal is beroemd om de prachtige glas-in-loodramen met afbeeldingen van wonderen, koninklijke en bijbelse gebeurtenissen uit de 12de en 13de eeuw. Ook is er een crypte met schatkamer en veel bijzondere graven.

Westgate

Even een frisse neus halen? Wandel dan door de Westgate tuinen aan de rivier de Sour, die door Canterbury stroomt. Canterbury kan je ook leuk per boot bekijken. Er zijn diverse opstapplaatsen in de stad.

Westgate is de grootste overgebleven stadspoort in Engeland. Hier is een museum over de geschiedenis van de middeleeuwse stadspoort, maar ook een prachtig uitzicht over de oude stad. Je kan er ook de escape roomversie doen, waarbij je met cryptische aanwijzingen binnen 60 minuten uit de toren moet ontsnappen.

Je ziet Dover (en omgeving) is leuk en je hoeft niet meteen door te reizen naar Londen. Een leuke tussenstop tijdens je vakantie aan Engeland.

Wij doen Dover oa aan tijdens onze Britse Eilanden Cruise

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.