Eifel, met zijn maaren en burchten

Luxemburg, België en Duitsland in één

Rolstoelvakantie, Duitsland

Drie vakantielanden in een, zo heet een van onze cruise, maar dat kan ook gezegd worden van onze reis naar de Eifel. Met een verblijf in de Eifel bezoekt u Duitsland.  En tijdens uw verblijf daar is het ook een eenvoudig om even langs te gaan in de Ardennen (Belgie) en Luxemburg.  Al deze drie landen hebben in hun grensgebied bijzonder mooie natuurschoon en leuke steden.

Neem nou Luxemburg met zijn leuke gelijknamige hoofdstad. De hoofdstad is bekend om zijn Kazematten, een ondergronds doolhof, dat als schuilplaats diende voor soldaten en kanonnen.  Luxemburg heeft uiteraard veel meer te bieden. Naast UNESCO werelderfgoed heeft Luxemburg theaters, musea en wereldgastronomie en heel veel historische monumenten. Vanaf de chemin de la corniche, de promenade in de stad heeft u uitzicht op de diepe dalen en de historische monumenten.

Het wordt het mooiste balkon van Europa genoemd.

Naast de hoofdstad heeft Luxemburg nog veel meer te bieden, zoals het Müllerthal (ook wel Klein-Zwitserland genoemd) of het dal van de Esch met zijn zeven kastelen.

In het naast gelegen België is de natuur in de Ardennen ook adembenemend mooi. Het is een prachtig landschap met bossen, veel riviertjes en kleine dorpjes.

Dit alles kunt u bezoeken als u in de Eiffel verblijft, de Eiffel zelf heeft ook genoeg te bieden. Ook hier mooie natuurgebieden, burchten en leuke stadjes met vakwerkhuisjes en oude stadsmuren.

De Eifel, rolstoelvakantie

Vandaag blijven wij in Duitsland. Wij doen dit vanuit Stadtkyll, in de deelstaat Rheinland-Pfalz. Stadtkyll ligt aan de rand van de Vulkaaneifel, op zo’n 3,5 uur rijden van Utrecht. Stadtkyll is een klein stadje aan de rivier de Kyll met mooie natuur in de omgeving. Stadtkyll bestond al in de 13eeeuw, maar daar is niet veel meer zichtbaar van. Veel van de oude stenen, zoals de oude stadsmuur, zijn gebruikt voor de wederopbouw na branden en oorlogen. Stadtkyll heeft ook veel te lijden gehad tijdens het Ardennenoffensief in 1945.

Eifel

bekend om haar mooie landschap met heuvels, bossen en beekjes en prachtige vergezichten, maar natuurlijk ook oude burchten en kleine stadjes met de beroemde vakwerkhuisjes.

Wij gaan van alles wat ‘zien’ tijdens deze blog en beginnen met de mooie natuur.

 

Maaren

De Vulkaaneifel, het zuidoostelijk deel van de Eifel, is een landschap, waar de vroegere vulkanische activiteit nog te zien is aan de kraters en de Maaren. Maaren zijn meren, die gevormd zijn in de kraters. Het zijn geen vulkaankraters, maar kraters die ontstaan zijn door gasontploffingen, die grote gaten in de bodem sloegen. Er zijn meer dan 70 maarvulkanen, waarvan 10 gevuld met water.

Vakantie voor rolstoelgebruikers

Duitsland de Eifel

Manderscheid

is niet alleen een vestingstadje met de burchten Oberburg en Niederburg, maar ook bekend door de Windsborn Kratersee (10 minuten rijden van Manderscheid). Dit is een echt kratermeer ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Het is het enige echte kratermeer ten noorden van de Alpen.

Op zo’n 5 kilometer van Manderscheid ligt ook nog een echte Maare, het Meerfelder Maar. Beide meren zijn beschermd natuurgebied met veel flora en fauna. En voor wie wil, ook veel wandel- en fietsmogelijkheden.

Wanneer je meer over Maaren wil weten, dan kan je in Manderscheid het Maarmuseum bezoeken. Het museum laat uiteraard de beroemde Maaren in de Vulkaaneifel zien en de geologische vorming

Daun

Ook een mooi oud stadje in de Vulkaaneifel met Maaren. Je hebt hier de Dauner Maaren, de bekendste meren in de Eifel. Het zijn 3 meren, het Schalkenmehrener Maar, het Weinfelder Maar en het Gemünder Maar. Bij deze Maaren staat de Dronketurm, een mooie uitzichttoren, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt op dit prachtige landschap.

Ook hier is een geologisch museum, Eifel-Vulkanmuseum Daun, waar het ontstaan van de Vulkaaneifel en de werking van vulkanen wordt getoond.

Nu de burchten, die ook het landschap in de Eifel bepalen.

Kronenburg

Is een pittoresk Middeleeuws dorp, dat uit twee delen bestaat: het gedeelte in het dal, Kronenburger Hütte  en het hoger gelegen deel met de ruïne van Kronenburg, die in de 18e eeuw door de Fransen werd veroverd en vernield. Hier heb je een mooi uitzicht over de Kronenburg See.

Burg Satzvey

Een van de mooiste en best bewaarde burchten is de waterburcht Satzvey. Een waterburcht wordt grotendeel beschermd (verdedigd) door water. Het is al meer dan 300 jaar in familiebezit. Je kan het bezoeken en er worden allerlei activiteiten en evenementen georganiseerd.

Kasteel Eltz

Is een echt sprookjeskasteel in de bossen tussen Koblenz en Cochem. Het kasteel, dat al 34 generaties lang in het bezit is van de familie Eltz, staat op een steile rots en is ook te bezoeken. Hier zie je de eeuwenlange geschiedenis van die prachtige kasteel met in de kelders de beroemde verzameling gouden en zilveren smeedwerken, maar ook sieraden, porselein en wapens.

Kasteel Eltz, duitsland, rolstoelvakanties

En nu natuurlijk ook nog even een bezoek aan nog andere stadjes, na Daun, Kronenburg en Manderscheid.

Monschau

Voor veel Nederlanders een bekende plaats in de Eifel. Een stadje met een gezellig centrum en veel mooie vakwerkhuizen. Leuk om wat rond te dwalen en een terrasje te pakken of voor de wandelaar en fietser een goed punt om te starten met een mooie wandel- of fietsroute.

We gaan nu wat meer naar de Moezel, nog net aan de oostrand van de Eifel, met zijn mooie stadjes, zoals Cochem en Trier.

trier, Duitsland met rolstoel

Cochem

Een van de bekendste Moezelstadjes met de beroemde Reichsburg boven de stad. Naast deze beroemde burcht is er ook het gezellige marktplein met de mooie fontein en de vakwerkhuizen. Met een stoeltjeslift kan je naar het Pinner Kreuz, 250 meter boven zeeniveau, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Cochem. Voor de sportieveling onder ons: je kan het ook te voet bereiken. Uitgebreide blog over Cochem

Trier

De oudste stad van Duitsland, gesticht door de Romeinen. Trier heeft nog heel veel bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd, zoals de Porta Nigra, de bekende stadspoort, maar ook een amfitheater en de Keizerlijke Thermen. Dit badcomplex staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, net als de Barbarathermen. De oudste thermen van Trier zijn de Thermen am Viehmarkt.

Naast al die thermen heb je dan ook nog de Römerbrücke, een van de oudste Romeinse bruggen ten noorden van de Alpen en het enorme Basilica van Constantijn (echt machtsvertoon van keizer Constantijn de Grote).

Op dit lijstje van bezienswaardigheden mag zeker de Dom van Trier midden in het centrum niet ontbreken. Het is een bijzondere kerk, die zeker een bezoek waard is, net als trouwens de Hauptmarkt (Grote Markt), een van de mooiste pleinen van de Eifel, waar wij om het goed te kunnen bewonderen een terrasje pakken.

Kuurplaatsen

De Eifel is niet alleen bekend om natuurschoon, burchten en mooie stadjes, maar ook om de kuurplaatsen. Zo is Stadtkyll, waar wij verblijven, een luchtkuuroord. Maar ook heel leuk is Bad Münstereifel, dit romantisch vakwerkstadje is een officiële Kneipp-kuuroord, waar je kunt ‘wassertreten (wandelen door een waterbassin). Die behoort tot de Kneipmethode: de heilzame werking van de natuur bedacht door de priester Sebastian Kneipp. Bad Münstereifel heeft twee parken, net buiten de stadsmuur: het Kurpark am Wallgraben, een heerlijke plek om tot rust te komen en het Schleidtal met zijn damherten.

Voor wie wil winkelen is Bad Münstereifel ook leuk. Zij hebben er een outlet. Niet zo’n modern groot gebouw. Nee, hier is de outlet geïntegreerd in het oude centrum.

badmunstereifel, Duitsland rolstoel vakantie

Duitsland de Eifel

Wij hopen, dat deze blog heeft laten zien, dat de Eifel meer te bieden heeft dan je denkt. Leuk om eens voor een paar dagen heen te gaan, omdat het ‘bijna’ naast de deur ligt.

Wist je dat? De Eifel niet helemaal Duits is? Een klein deel ligt zelfs in België, in de Oostkantons.
Nieuwsgierig naar onze volgende reis naar de Eifel? Klik hier!

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *