Edinburgh, de hoofdstad van Schotland

edinburgh-rolstoelvakantie met zorg

Deze week gaan wij in de blog kijken wat Edinburgh allemaal te bieden heeft.

U kunt Edinburgh bezoeken tijdens de cruise, die Schotland, IJsland en Noorwegen ineen combineert. Natuurlijk kunt u er ook naar toe vliegen. Mocht een reis per vliegtuig niet tot een van uw mogelijkheden behoren en een cruise niet uw ding zijn, dan kunt u de overtocht ook per boot doen van IJmuiden naar Newcastle bijvoorbeeld.

Edinburgh

bestaat uit twee delen: de Oude stad met zijn markante middeleeuwse vesting en de Nieuwe stad met zijn neoklassieke uitstraling. Beide tegenstelde stadsdelen staan op de UNESCO werelderfgoedlijst en worden door het viaduct North Bridge en de Mound, een kunstmatige heuvel, met elkaar verbonden. Wist u dat Edinburgh, net als Rome, gebouwd is op zeven heuvels? Dit is dan ook de enige overeenkomst tussen beide steden.

Wat heeft Edinburgh te bieden?

Edinburgh is een compacte stad, waar alles binnen loopafstand van elkaar ligt. Wandelend is dus een leuke manier om de stad te verkennen. Doordat de stad op heuvels is gebouwd, is dat niet zo’n goed plan wanneer u minder goed ter been bent. Er zijn echter verschillende rolstoeltoegankelijke buslijnen en ook de taxi (Black Cabs) met hun rolstoelhelling is een goed alternatief.

Wat u zeker moet bezoeken tijdens een verblijf in Edinburgh, is natuurlijk het Kasteel van Edinburg.

Edinburgh, rolstoelvakantie
Edinburgh Castle

Het complex uit de 17e eeuw is gebouwd op de rots, Castle Rock, een uitgedoofde vulkaan, waar al sinds de 6deeeuw een vesting was. Wat zeker ook een bezoek waard is is Crown Room. Hier worden de kroonjuwelen van Schotland bewaard, maar is ook de Stone of Scone, waarop de koningen van Schotland traditioneel werden gekroond. Het oudste gebouw van het kasteel (van heel Edinburgh) is de St. Magaret’s Chapel. Bent u om 13.00 uur hier dan bent u op tijd voor het afvuren van het One O’Clock Gun. Dagelijks, m.u.v. zondag, wordt dit kanon om 13.00 uur afgevuurd.

Royal Mile

Deze straat, of eigenlijk een aaneenschakeling van straten, loopt van Castle Rock, via o.a. het Schotse Parlement en the Real Mary King’s Close naar Holyrood Palace, een koninklijk paleis. De Royal Mile heeft aan beide zijden smalle steegjes, closes, waar mensen hun woningen maakten. Door de omringende hoge gebouwen werden ze zo beschermd tegen de aanvallen van de Engelsen. Er hangt een zweem van mysterie om deze closses, waarvan Mary King’s Close wel de bekendste is. Mocht u meer willen weten over de geruchten, die hier de ronde doen, dan moet u zeker een bezoek brengen aan The Real Mary King’s Close, waar gidsen in 17e-eeuwse kostuums u rondleiden door dit ondergronds labyrint

edinburgh, reizen met begeleiding
Edinburgh, cruise met zorg

Op weg naar het Palace of Holyroodhouse komt u lopend over de Royal Mile niet alleen langs de closes, maar ook langs het Schots Parlement, een zeer futuristisch gebouw, en St. Giles kathedraal met de Thistle kapel met engeltjes, die op doedelzakken spelen.

Palace of Holyroodhouse

Aan het einde van de Royal Mile kom je aan bij dit paleis, dat het officiële verblijf van het Britse koningshuis is als ze in Schotland verblijven. Wanneer de vorstin er niet is, is het open voor bezoek.

Arthur’s Seat

Achter het Palace of Holyroodhouse ligt Holyrood Park met Arthur’s Seat. Arthur’s Seat is de hoogste berg van Edinburgh, ook gevormd door de uitgedoofde vulkaan (laatste uitbarsting 350 miljoen jaar). Arthur’s Seat is 251 meter hoog met een mooi uitzicht over Edinburgh.

Van Edinburgh Castle tot Arthur’s Seat is een wandeling van 2,2 mijl (3,5 kilometer) en laat u veel mooie, leuke bezienswaardigheden zien.

Harry Potter

Net als in Oxford en Londen heeft Edinburgh ook bezienswaardigheden, die te maken hebben met de leerling-tovenaar van J.K. Rowling. Edinburgh is de stad, waar het karakter Harry Potter tot leven kwam. Leuke plekken om te bezoeken zijn  Victoria Street, één van de mooiste straten van Edinburgh, dat model heeft gestaan voor Diagon Alley (Wegisweg) of Greyfriars Kirkyarg, waar de schrijfster regelmatig ronddwaalde voor inspiratie. Hier vindt u graven met de namen uit de Harry Potterreeks, zoals Mcgonagall (Anderling), Moody (Dwaaloog Dolleman) of Thomas Riddel (Marten Vilijn). Voor echte Rowlingfans is een bezoek leuk aan The Elephant House. Het café, waar de schrijfster de hele dag zat, omdat de koffie goedkoper was dan de verwarming thuis aan te zetten. Dat was bij haar eerste boek. Het laatste deel uit de serie schreef ze in het Balmoral hotel.

Het Balmoral hotel

Dit mooie rococohotel heeft nog een leuk weetje. De klok van het Balmoral Hotel is niet alleen prachtig, maar loopt altijd drie minuten voor, behalve op Oudjaarsavond. En waarom? Nou, het antwoord is heel eenvoudig. Edinburgh werd in de 18e eeuw steeds drukker en wilden reizigers helpen hun trein tijdig te halen. Door de klok standaard drie minuten vooruit te zetten, halen ook laatkomers de trein. Om verwarring te voorkomen, zetten ze op Oudjaarsavond de klok gelijk.

Tot zover Edinburgh, waar nog veel meer over te vertellen is, zoals over de musea. Het Royal Museum met restanten van het beroemde gekloonde schaap Dolly, maar ook de kunst in het Scottisch National Gallery of meer over de oorlogsgeschiedenis van Schotland in het National War Museum. Mooi voor een latere blog over deze leuke stad.

Nieuwsgierig wanneer wij in Edinburgh zijn tijdens onze IJsland cruise? Klik hier!

Meer blogs over cruise:

reykjavik, De Sun Voyager, cruise met zorg
Reykjavik
Cruise met zorg naar IJsland met A tot Z reizen
IJslandcruise
Amsterdam-gracht, zorgreizen
Amsterdam
Sint petersburg alexander-nevsky-cathedral
Sint Petersburg

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *