Een reisje langs de Rijn....

Binnenkort gaan wij riviercruises toevoegen aan onze reisaanbod en als voorproefje gaan wij alvast een “reisje over de Rijn” maken.

In Bonn gaan wij aan boord van de MS Viola en varen over de Rijn naar Rüdesheim en weer terug naar Bonn, 6 dagen langs de Rijn. Laat je meevoeren.

Romantische Rijn,

Zo heet het gedeelte van de Rijn tussen Bonn en Rüdesheim met steile wijnhellingen, schilderachtige dorpen en stadjes, maar ook stoere burchten en beruchte rotsen, zoals de beroemde Loreley. Een romantisch gebied met veel legenden.

Riviercruise met zorg

Köningswinter

Al gauw laten wij Bonn, een charmant stadje (deze voormalige hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland), maar niet ons reisdoel, achter ons. Wij zakken de Rijn af en komen net onder Bonn uit bij Köningswinter in het vulkanische Zevengebergte of Drachenfels. Hier staat ook het sprookjeskasteel Drachenburg  met mooie muurschilderingen en prachtig uitzicht over de Rijnvallei.

Köningswinter heeft langs de oever van de Rijn, de Rheinallee, een boulevard, waar je heerlijk kunt wandelen en natuurlijk genieten van een lekkere Rijnwijn. Achter de promenade ligt het mooie historische centrum van dit leuke stadje.

Koblenz,

onze volgende stop. Hier komen de Moezel en Rijn samen, vanaf de boulevard in de oude historische binnenstad heb je een prachtig uitzicht hierop. Voor een mooi uitzicht over Koblenz en de beide rivieren moet je naar Deutsches Eck, een landtong aan de rand van de binnenstad. Hier stroomt de Moezel in de Rijn. Vanaf hier zie je de rots met de vesting Ehrenbreitstein, een 19de eeuws fort. Met een kabelbaan kan je van de promenade over Rijn naar deze rots.

Rolstoelvakantie

Boppard

is onze volgende bestemming, net als Koblenz een plaats, die al in de Romeinse tijd bestond. Hier natuurlijk ook mooie vergezichten, waaronder de Vierseenblick, die met een stoeltjeslift is te bereiken. Mocht je meer willen zien van de Romeinse tijd, dat is een bezoek aan het Römerpark aan te raden. Hier zijn nog resten uit de Romeinse tijd, zoals muurdelen, te zien.

Loreley

Deze zullen wij van beide kanten zien, omdat wij doorvaren tot Rüdesheim en dan omkeren naar Bonn. Loreley of Lorelei kent iedereen, omdat hier vroeger veel schepen vergaan zijn Voor wie de legende niet kent, onderaan deze blog staat het verhaal van de Loreley beschreven. De Loreley is een 132 meter hoge rots aan de rechteroever van de Rijn, bij Sankt Goarshausen. Hier maakt de rivier een scherpe bocht, waardoor een sterke stroming ontstaat. Hierdoor zijn veel schepen vergaan en de vele legendes ontstaan.
Wij varen verder naar Rüdesheim, waarmee wij ons verste punt hebben bereikt. Hierna varen wij weer terug naar Bonn.

Rüdesheim

Weer een historische oude stad met schilderachtige straatjes en overblijfselen van drie kastelen en oude vestingwerken. Wandel zeker over de Drosselgasse met zijn met wijnstokken overwoekerde huizen, vele tavernes, bars en leuke winkeltjes. Direct aan de Rijn vind je Brömserburg, een verdedigingsmuur en Burg Rheinstein, een Pruisisch kasteel in Rheinromatikstijl.

Riviercruise met zorg

Lahnstein

Via de andere oever varen wij nu terug naar Bonn. Voor we in Lahnstein aankomen, natuurlijk nog even van deze kant ook naar de Loreley kijken.

In Lahnstein komt de Lahn in de Rijn uit. Het kasteel van Lahnstein, Lahneck is gebouwd rond 1240 en de stad werd versterkt door een dubbele muur met 16 torens. Veel hiervan is nog een stuk bewaard gebleven. Bezoek hiervoor zeker het stadsdeel Oberlahnstein, waar nog  een deel van de muurvestiging te zien is.

Remagen

Onze laatste stop voor we weer terug zijn in Bonn. Ook deze oude Duitse stad heeft natuurlijk weer veel historie. Niet alleen Romeinse geschiedenis, maar ook geschiedenis van niet zo heel lang geleden, zoals te zien in het Peace museum. Dit museum is gevestigd in de Ludendorffbrug, die een belangrijke rol speelde bij de Slag om Remagen in de Tweede wereldoorlog.

Na Remagen varen wij weer terug naar Bonn, nagenietend van dit romantisch stukje van de Rijn.

En zoals beloofd nog even de legende van Loreley

Vroeger woonden nimfen langs de Rijn. Toen mensen er zich gingen vestigen, verdwenen de nimfen. Echter één nimf kon niet zonder de Rijn en bleef achter. Zij woonde op een hoge rots met mooi uitzicht over haar rivier. Met haar prachtig gezang, schoonheid en lange gouden haren betoverde zij de schippers, die hun aandacht bij het varen verloren. Hierdoor vergingen veel schepen. Op een zekere dag wilde de zoon van graaf Palatinus het mooie meisje ook wel eens zien. Hij ging op pad en raakte, net als zoveel anderen, betoverd door haar gezang. Zijn bootje voer tegen de rotsen en hij verdronk. Zijn schildknaap, die het wel overleefde, vertelde het droeve nieuws aan de graaf. Deze gaf vol verdriet en woede de opdracht de nimf van de rots te gooien. Toen de nimf de mannen van de graaf zag aankomen, gooide ze haar parelketting in het water en zong haar laatste lied. De Rijn maakte daarop grote golven, die haar meevoerden. Hierna is nooit meer iets van de nimf gehoord.

cruise met rolstoel

Binnenkort meer nieuws over onze nieuwe riviercruises!

Lees ook eens onze blog: Toegankelijk Berlijn

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *