Fuerteventura

Fuerteventura, het ‘Carribean van Europa’
Deze bijnaam heeft Fuerteventura te danken aan parelwitte stranden en felblauwe zee. Fuerteventura zelf betekent ‘sterke wind’ en die komt van de bijna altijd aanwezige passaatwind. De wind is vooral merkbaar in het noorden van het eiland en aan de westkust.

Fuenteventura is populair om haar (zand)stranden en goede surfplekken, maar er is meer te zien op dit eiland. Het eiland is net als Lanzarote een vulkaaneiland, maar hier groeit op de hellingen van de vulkaanbergen wilde kruiden en specerijen. Hier liggen ook drie mooie natuurparken.

correlajo

Corralejo

heeft een strand van maar liefst 11 kilometer lang. De badplaats heeft een boulevard met restaurants en barretjes (en voor kinderen een Aquapark).

Ten zuidoosten van de badplaats ligt het gelijknamige natuurpark met prachtige zandduinen en een bijzondere fauna. Het gebied heet El Jable en is een 24 km2 groot gebied, waar het strand en de zandduinen in elkaar overlopen.

Jándia

Op dit schiereiland in het zuiden van Fuerteventura is nog een nationaal park, een walhalla voor natuurliefhebbers met mooie vergezichten (zoals bijvoorbeeld mirador Morro Velosa of Punto de vista sobre Puerto de Montaña), steile hellingen en kliffen (bij Morro Jable, waar ook een 4 kilometer lang zandstrand is) en een woestijnachtig duinlandschap. Hier ligt ook de Pico de la Zarza, de hoogste berg van Fuerteventura (807 meter).

Let op: het kan hier enorm waaien en ontzettend heet zijn.

Fuerteventura

Betancuria

Is de voormalige hoofdstad van Fuerteventura (nu is dat Puerto del Posario). Nou ja stad, het is een historisch dorpje met leuke witte huisjes, natuurstenen muurtje, kleine steegjes en de prachtige Santa Maria kerk. Vanaf het Mirador de Morro Velosa heb je een mooi uitzicht over Fuerteventura.

Let op: Betancuria is erg populair en kan erg druk zijn. Probeer het vroeg in de ochtend of laat in de middag te bezoeken.

Het natuurgebied van Betancuria beschermt de kusten in het westen van Fuerteventura. Het is een speciaal beschermingsgebied voor vogels. Het landschap bestaat uit heuvels met afgerond toppen, steile helling, kloven, maar ook droge weiden en kreupelhout.

Daarnaast heb je nog op 30 minuten varen van Fuerteventura het onbewoonde eiland Isla de Los Lobos. Ook dit is een natuurgebied met de vulkaan ‘La Caldera de Lobos’ met 127 meter als hoogste punt.

Tot zover even de mooie natuur en op naar El Cotillo.

El Cotillo

In het noorden van Fuerteventura ligt dit pittoreske vissersdorpje met een relaxte sfeer door de vele surfers en hippies. Het leukste deel ligt rond de oude haven, ‘Muelle de los Pescadores’ met de smalle trapstraatjes met wit en blauwe huizen. Hier vind je ook de Calle Muelle Pescadores met allerlei leuke winkeltjes en barretjes. Voor lekkere visgerechten moet je zijn in de nieuwe haven, ‘Puerto Comercial’.

Wanneer je op Fuerteventura bent, dan bezoek je vast en zeker ook het strand. Fuerteventura heeft de mooiste stranden van alle Canarische eilanden. Zo heb je de stranden in het noorden, die geliefd zijn bij surfers, zoals Corralejo, El Cotillo en La Pared. Het beroemde Caleta de Fuste is voor de echte strandvakantiezoeker. Maar er zijn ook leuke bijzondere stranden:

Playa del Bajo de la Burra ‘Popcorn Beach’

Met enorm veel zwarte-witte kiezelsteentjes, die op kleine popcornkorreltjes lijken.

Ajuy

Caleta Negra ‘Zwarte baai’

Het zwarte zandstrand bij Ajuy, een charmant vissersdorpje. Onderaan de steile kust liggen twee zwarte grotten. Er loopt een pad van het strand naar de grotten, dat je langs kliffen, waarin de verschillende tijdperken qua aardlagen goed zichtbaar zijn, voert.

De grotten zijn alleen bij laag water een stukje toegankelijk, maar alleen in de namiddag is er genoeg zonlicht om wat te zien. Dus wil je ze gaan bekijken, neem een zaklantaarn mee.

Ook bijzonder zijn de natuurlijk zwembaden, zoals Aguas Verdes in Betancuria. Dit 6 kilometerlange zwembad, of eigenlijk meer zwembaden, is alleen toegankelijk bij eb.

Net als het natuurlijk zwembad bij Casteillo Caleta de Fuste: het Krabbenfelsen Natural Park. Het is maar kort toegankelijk, 1 uur voor en na eb. Daarvoor en daarna is het te ruw om te zwemmen.

Mocht je een bijzondere strandvakantie willen, dan is Fuerteventura zeker een optie.

windmolen

Deze leuke windmolens, die je verspreid over Fuerteventura staan

Zoek je een aangepaste accommodatie op Fuerteventura? Kijk dan op: Aangepaste accommodaties Canarische Eilanden

Meer lezen over andere Canarische Eilanden? Lees dan bijvoorbeeld: Toegankelijk Tenerife of Gran Canaria

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *