Gardameer

Na onze blog vorige week over Verona is deze week het Gardameer aan de beurt, omdat het Gardameer vanuit Verona een leuke excursie is en een leuk dagje uit vanaf het Gardameer is dan zeker Verona.

Gardameer met rolstoel

Het Gardameer is het grootste meer van Italië, 370 km2 (51,6 km lang en op het breedste stuk 17,2 km breed). Er liggen zeven eilandjes in het meer, waarvan Isola del Garda en San Biagio de mooiste zijn.

Een heerlijke plek om van zon en water te genieten, maar ook mooie natuur en leuke dorpjes langs de oevers.

In dit rondje Gardameer, ongeveer 150 kilometer, laten wij het moois van dit gezellige meer zien. Het rondje gaat over een tweebaansweg, dus duurt zeker 3 uur, maar je wilt natuurlijk ook nog ergens een kijkje nemen. Het rondje is mogelijk in 1 dag, maar wij zouden het over meer dagen uitsmeren.

In dit rondje Gardameer, ongeveer 150 kilometer, laten wij het moois van dit gezellige meer zien. Het rondje gaat over een tweebaansweg, dus duurt zeker 3 uur, maar je wilt natuurlijk ook nog ergens een kijkje nemen. Het rondje is mogelijk in 1 dag, maar wij zouden het over meer dagen uitsmeren.

Je kunt natuurlijk overal aan het rondje beginnen. Wij beginnen in dit geval bij Perschiera del Garda, omdat een goed begin is als je in Verona verblijft.

Perschiera del Garda

Aan de zuidkant van het meer heeft een mooi historisch centrum met veel kleine winkeltjes en restaurantjes.

Sirmione

De parel van het Gardameer op het schiereiland, dat 4 kilometer het meer inloopt. Hier staan ook resten van een Romeinse villa. Je rijdt het stadje binnen langs het indrukwekkende Castello Scaligero.

In Sirmione kan je heerlijk ronddolen door de smalle straatjes met kleine winkeltjes. 

In 1900 werd de eerste Spa geopend, want Sirmione is ook bekend om zijn geneeskrachtige bronnen. Het zwavelhoudend water komt van een bron, Font Bola, zo’n 18 meter onder de waterspiegel.

Gardameer, Italië

Net als de meeste dorpjes langs het meer is ook Sirmione middeleeuws, maar men probeert dit steeds toegankelijker te maken. Het grootste deel van het oude centrum is vlak met harde wegen. Het Scaligero-kasteel is niet rolstoeltoegankelijk, maar de grotten van Catullus en museum zijn wel rolstoelvriendelijk.

Ook zijn er in Sirmione invalidenparkeerplaatsen op het Piazzale Porto. Hier zijn ook mogelijkheden om met een beperkte mobiliteit van een boottocht te genieten.

En mocht je hier naar het strand willen, dan is het Lido Galeazzi het meest geschikt voor bezoekers met een mobiliteitsbeperking.
Houd er wel rekening mee, dat het in de zomer hier erg druk kan zijn.

Desenzano del Gardo

Ook hier weer restanten uit de Romeinse tijd. Het plein Piazza Malvezzi in het centrum heeft gezellige restaurants en terrasjes. Op dinsdagochtend is hier de wekelijkse markt voor je verse pasta of leuk Italiaans handwerk.

Het gedeelte van Desenzano aan de kant van het meer is vrij vlak.

Italië, Gardameer met rolstoel

Salò

In de luwte van de baai ligt weer een pittoresk plaatsje. Salò is een historische elegante badplaats al gesticht door de Etrusken. Het oude centrum achter de boulevard is een voetgangersgebied van kleine steegjes, pleintjes, leuke huizen, winkels en retstaurants.

Hier is op zaterdagochtend de wekelijkse markt.

De boulevard aan het meer is zeer breed en vlak met ook winkels en restaurants.

Gardone Riviera

Deze keer niet terug naar de Romeinen, maar een plaats met schitterend uitzicht over het Gardameer en Isola del Garda.
Het centrum is autovrij en er is een gezellige wandelboulevard met restaurants en terrasjes.

In Gardone heb je de botanische tuin van Hruska met zeker 500 soorten planten van overal ter wereld. In Gardone zelf zie je nog meer planten, lokale dan wel met vooral citroenbomen, palmen, olijfbomen, vijgenbomen, magnolia en oleander.

Limone Sul Garda

Ook al werden hier de spectaculaire achtervolgingen uit de James Bondfilm Quantum of Solace opgenomen, toch heeft Limone Sul Garda nog steeds het vissersdorpssfeertje met het oude centrum met oude huizen en smalle straatjes.

Riva del Garda

Op de helling van de Monte Rochetta staat het kasteel Palazzo Pretorio. Riva heeft direct achter zich bergen, maar toch zijn er verrassend veel vlakke straten.

Het Gardameer ziet er hier heel anders uit dan in het zuiden. Hier is het veel ruiger en ook het weer wat wisselvalliger.

Rolstoelvakantie Gardameer

In Riva del Garda is een glazen lift, die je naar het Venetiaans Bastion brengt. De lift is tegen de Monte Rochetta gebouwd en is geheel uit glas met onderweg fantastisch uitzicht over Riva en het Gardameer. De lift is rolstoeltoegankelijk en je rolstoel worden met een gordel vastgemaakt.

Boven aangekomen kan je op een terras nog even verder genieten van het uitzicht. Er zijn ook nog ruïnes, die helaas niet met de rolstoel te bezoeken zijn.

Tussen Riva en het plaatsje Torbole ligt Parco Grotta Cascata Varone, waar een waterval uit een grot naar beneden stort. Een stukje verderop ligt ook nog het heldere, blauwe meertje Lago di Tenno met ijskoud smeltwater uit de bergen.

Gardameer met zorg

Malcésine

Een klein dorp aan de oostkant van het meer, ingeklemd tussen het blauwe meer en de indrukwekkende rotsen van de Monte Baldo. Ook Malcésine is een middeleeuws dorpje met steegjes, kleine pleintjes, winkeltjes en leuke restaurantjes.

Hier staat ook een Castello Scaligero met museum op een rots direct aan het Gardameer. Een prachtig plaatje, maar natuurlijk is het uitzicht van de torens ook geweldig.

Voor een schitterend uitzicht kan je ook met de kabelbaan (Funivia Malcésine- Monte Baldo) naar de top van de machtige Monte Baldo. In 10 minuten sta je op 1700 meter hoogte met een waanzinnig uitzicht over natuur het meer, maar ook de Italiaanse Alpen en Dolomieten.

Lazise

Door de oude stadspoort kom je in het gezellige haventje, waar nog steeds vissersbootjes liggen. Het gezellige haventje en Piazza V. Emanuele hebben de winkels, restaurants en terrasjes. Voor wie nog wat aan cultuur wil doen, dan zijn de fresco’s van de 12de eeuwse San Nicolo de moeite waard.

Tussen Lazise en Peschiera del Garda liggen voor de liefhebbers ook nog wat pretparken, zoals Gardaland (een van de grootste attractieparken van Italië), het CanevaWorld Resort (waterpark en Movieland ineen).

Wanneer je rekening houdt met het feit, dat veel dorpjes aan het Gardameer middeleeuws zijn, maar men probeert zoveel mogelijk te doen aan de toegankelijkheid met veel opritten en aan de kant van het meer zijn de dorpen vrij vlak, dan kan je toch goed genieten van dit mooie stukje Italië. Ook de meeste boulevards zijn vlak en goed toegankelijk.

Ook zijn er musea, die geheel of gedeeltelijk drempelvrij zijn, zoals Mag Museo Alto Garda (in Riva del Garda), het olijfmuseum (in Cisano) en het papiermuseum (in Toscolano Maderno).

Het meer zelf verkennen kan goed met de vele boten, die er varen. De meeste zijn rolstoeltoegankelijk door een oprijplaat.

Mocht je willen zwemmen, dan zijn de stranden in het zuiden (bij Pesschiera en Sirmione) het mooiste. Het zijn geen uitgebreide zandstranden, maar kleine leuke strandjes met ook wel kiezelzand.

Dit was onze route langs het Gardameer. Er zijn natuurlijk nog veel meer vele dorpjes, maar met deze handvol plaatsjes willen wij je de sfeer van dit leuke meer laten proeven.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *