Hammerfest

is de noordelijkste stad van Noorwegen en ligt 1008 km ten noorden van de Noordpoolcirkel, op het eiland Kvaloya. Ook al ligt het zo noordelijk, dankszij de Noordelijke golfstroom, is het er het hele jaar relatief warm (zomers rond 20 graden, ’s winters rond het vriespunt). In het achterland wordt het veel kouder. Het laagste daar ooit gemeten is minus 74 graden.

Poolnacht, cruise met zorg
Op dit moment is het poolnacht in Hammerfest, de zon komt nu niet boven de horizon, terwijl straks rond 21 juni de zon niet ondergaat. Beide verschijnselen zijn bijzonder om te zien.

Wat is er te doen in Hammerfest?

Je kunt naar Hammerfest vliegen, 6,5 uur vanaf Amsterdam. Mocht je per trein willen, dan is het een reis van 2243 km. Met de auto is het zelfs 3.053  km (35 uur).  Wij komen (heerlijk ontspannen) in aan Hammerfest met een cruiseschip, onderweg naar de Noordkaap. De haven biedt een mooie aanblik met zijn felgekleurde huizen en traditionele vissersboten.

Hammerfest is een kleine plaats, maar wel met twee musea:

Geinreisningsmuseet laat de wederopbouw van Hammerfest zien in de winter van 1944-45, nadat de haven volledig was vernield. De bewoners hebben toen hun toevlucht moeten zoeken in de grotten.

Ibiornklubben-museum, midden in het centrum van Hammersfest, laat zien welke diersoorten in deze streken voorkomen.

Storvingen rolstoelvakantie

Maar wij gaan meer voor de natuur en de Sami.

Er is een mooie wandeling , Gammelveien. Het is een wandelpad rond de berg Salen (vroeger de enige weg naar Hammerfest) en start in het centrum van de stad. Je gaat dan richting Storvingen met uitzicht op de eilanden en de Barentszzee. Daarna verder via Jansvannskogen tot aan het uitzichtpunt Salen, maar 86 meter hoog maar met een prachtig uitzicht, ook op het centrum van Hammerfest. Via een zigzagpad terug naar het centrum.

Deze wandeling (ca. kwartier) is niet voor iedereen mogelijk, maar het is gelukkig ook per auto te bereiken. Er is op de top voldoende ruimte en er staan ook nog een paar oude Sami hutten.

En wil je nog meer weten over de Sami is een bezoek aan Alta, op 2,5 uur rijden van Hammerfest zeker een aanrader. Het museum van Alta toont de prehistorie en de Sami  cultuur. De rotstekeningen in het Hjemmeluft (openlucht) zijn 2500 tot 6000 jaar oud. De rotstekeningen in de buitenlucht zijn alleen in de zomer te bezichtigen en zijn moeilijk bereikbaar wanneer je moeilijk ter been bent. Stevige wandelschoenen zijn dan ook geadviseerd wanneer je het openluchtdeel wilt bezoeken.

Sami

Voor wie niet weet wat Sami zijn. Hier nog even een korte uitleg over dit volk.
Sami of Samen is een van oorsprong nomadisch volk, dat in Lapland woont. Veel van ons noemen ze Lappen, maar dit is beledigend voor de Samen. De meeste Samen wonen in Noorwegen, maar er wonen ook Sami in Zweden en Finland. In deze drie landen hebben ze een eigen parlement, het Saeting, dat inspraak heeft in zaken, die van invloed zijn op hen en hun woongebied, Sápmi. Bij de Sami horen van oudsher rendieren, sinds de tijd dat zij nog jagers waren.

Rendier, crise met begeleiding
moonâ tiervân (tot ziens)

Nieuwsgierig wanneer wij in Hammerfest zullen zijn tijdens onze Midzomernacht cruise? Kijk hier!

Meer blogs:

Noordkaap cruise met begeleiding
Noordkaap
Liverpool
Liverpool
Foto Noorse Fjorden, zorgreis
Noorse Fjorden
Cruise met nederlands sprekende begeleiding
Dag op zee
Rolstoelvakantie
Twente
Ameland, vakantie met zorg
Ameland
Stedentrip naar Londen met A tot Z reizen
Londen
Samos,omgeving,begeleidereizen_
Samos

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *