Highclere Castle in Engeland

Gastblog

Adriaan Aerts, initiatiefnemer van Stichting Drempelloos Op Vakantie In Engeland, vertelt over zijn bijzondere bezoek aan het mooie Highclere Castle in Zuid-Engeland.

De voorbereiding
“Medio december 2022 was er een tv-serie over Highclere Castle, overbekend van de serie Downton Abbey. Het was geweldig om te zien hoe alles achter dit kasteel en immens grote landgoed reilt en zeilt. Herinneringen aan mijn bezoek popten hierdoor op. Als voorbereiding op mijn bezoek had ik via de website van Highclere Castle een mail gestuurd. Daarin vroeg ik hoe ik het beste als rolstoeler een bezoek kon brengen. Al snel kreeg ik een antwoord met de tickets en dat ik mijn bus op de binnenplaats mocht parkeren, vlakbij de ingang dus. Een mooi vooruitzicht, ook omdat er speciaal een gids voor mij en mijn twee begeleiders zou klaarstaan voor een persoonlijke rondleiding. Ik bofte, want mijn bezoek viel samen met het openingsweekend van Highclere Castle.

Rondleiding

Nou, mijn verwachting werd helemaal waargemaakt. Alleen al het grote en goed onderhouden landgoed oprijden was een belevenis. We reden door bossen, langs mooi aangelegde tuinen en paden. Her en der verspreid lagen de cottages waar veel van het personeel woont. Deze rit gaf al veel cachet aan het geheel. De algemene parkeerplaats mochten we voorbij rijden. Zoals aangegeven stond er op de binnenplaats een gids ons op te wachten. De auto kon er blijven staan.

Omdat de verdiepingen niet toegankelijk zijn voor rolstoelers bleef de rondleiding beperkt tot de begane grond. We kwamen in de bibliotheek, o zo bekend van Downton Abbey. Van deze serie had ik alle seizoenen en afleveringen gezien, de bieb en de immens hoge trap in de hal kwamen mij dan ook heel bekend voor. In het echt maakte deze fraaie ruimtes nog meer indruk. Majestueus! Jammer was dat ik niet in de kelder kon komen waar ook een groot deel van de serie zich afspeelde. De interessante verhalen van de gids maakten een hoop goed.

Buitenterrein

Ook het buitenterrein met zijn garages vol oude auto’s en hokken en natuurlijk het overbekende bankje bij de boom hebben we bekeken. Na deze geweldige rondleiding maakten we een wandeling door het park. In de verte kwam iemand aan op een paard. Vlak bij ons hield ze stil en stapte af. Een gezellig praatje gemaakt over de schoonheid van het landgoed. Ze vroeg waar we vandaan kwamen. Een leuke onderbreking van onze wandeling. Daarna verdween ze in draf.

Lady Cameron

Tijd om de flyer eens door te nemen die we bij aanvang gekregen hadden. Onze verbazing was groot. De vriendelijke mevrouw bleek Lady Cameron van Highclere Castle te zijn. Hadden we dat geweten, dan hadden we een fotomoment ingelast met haar.

Afsluiting in stijl

Geheel in stijl sloten we het bezoek aan Highclere Castle af met een hightea. Allerlei heerlijkheden met echte Engelse thee kregen we op een klassieke manier opgediend in een klein, knus en kneuterig gebouw op het landgoed. We blikten terug op een mooie middag.”

Tip van Adriaan:

Leg voor je bezoek contact via de website van Highclere Castle. Leg jouw situatie uit en wanneer je wilt komen. Er zijn nl. maar beperkte openstellingen voor bezoek. Je krijgt zeker een geheel op maat gemaakte oplossing aangeboden.

Wil jij ook wel eens een gastblog schrijven? Laat het ons dan zeker weten. 

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *