Hoe toegankelijk is Parijs

Hoe toegankelijk is Parijs?

Parijs, de stad van de liefde, maar ook van de gezelligheid en cultuur. Voor velen een leuke bestemming voor een weekendje of een paar daagjes weg, maar als reizen niet meer zo vanzelf sprekend is: ‘Hoe leuk is Parijs dan?’ Parijs kennen wij natuurlijk ook van de straatjes met kinderkopjes, maar dat is een klein deel van Parijs. Parijs is voor een rolstoel veel toegankelijker dan je denkt. In deze blog proberen wij jullie dit te laten zien.

Rolstoeltoegankelijk Parijs

Hoe bereikbaar is Parijs?

Maar om Parijs te kunnen bekijken, moeten wij er eerst heen. Dit kan op verschillende manieren. Natuurlijk per auto, maar dat is niet vaak de handigste manier gezien de onbekendheid van de stad, het drukke verkeer en de beperkte parkeermogelijkheden en vaak hoge parkeerkosten. Mocht je toch met de auto willen, zorg dan dat je in bezit bent van een Europese gehandicaptenkaart (meer informatie hierover vind je op https://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/europese-gehandicaptenkaart/europese-gehandicapten-parkeerkaart )

Een van de handigste manieren (en ook nog duurzamer) om naar de Franse hoofdstad te gaan, is de trein. Dagelijks vertrekken vanuit Nederland meerdere Thalys-treinen naar Parijs Gare du Nord. Het is een rechtstreekse verbinding vanaf Amsterdam (ca. 3,5 uur tot Parijs) met opstapplaatsen Schiphol, Rotterdam CS, Antwerpen CS en Brussel Zuid. Ook met een elektrische rolstoel kan je met de trein mee.

En natuurlijk is het vliegtuig ook een optie. Houd er wel rekening mee, dat je nog (openbaar) vervoer nodig hebt om in de stad te komen. De rit duurt gauw 30 tot 45 minuten.

En dan ben je in Parijs.

In Parijs zijn diverse rolstoeltoegankelijk accommodatie. De keuze wordt hierbij bepaald door je behoeftes en budget.
Dan ben je in Parijs, heb je een leuk hotel en hoe nu verder?
Er zijn diverse vormen van openbaar vervoer. Natuurlijk zijn er ook (aangepaste) taxi’s, maar uiteraard is dit veel duurder dan de uitdaging van het openbaar vervoer.

De metro is voor veel reizigers de beste manier om Parijs te verkennen. Echter alleen metrolijn 1 is toegankelijk, dus niet de beste manier wanneer je minder mobiel bent. Dan gaan wij voor de tram of bus. Eigenlijk veel leuker, want dan zie je meteen wat van de stad.

Tram 1,2 en 3 hebben allemaal een gelijkvloerse instap en zowel de bus als RER-trein is rolstoeltoegankelijk. Parijs verkennen is dus heel goed mogelijk.

Wat gaan wij doen in Parijs?

Ja, dat is natuurlijk afhankelijk van wat je leuk vindt. Hou je van winkelen, ga dan zeker naar Lafayatte (zeer goed toegankelijk), prachtig gebouw met een grote koepel aan de winkelstraat Boulevard Hausmann of natuurlijk naar de Avenue des Champs-Élysées. Wanneer je daar toch bent, bekijk dan ook even de Arc de Triomphe (helaas is het gebouw zelf niet rolstoeltoegankelijk).

Rolstoeltoegankelijk Parijs

Maar we komen niet alleen voor het winkelen, dus wat kunnen wij nog meer aan toegankelijk moois bezoeken? Wat dacht je van de Eiffeltoren?

Eiffeltoren

De derde verdieping is niet toegankelijk, maar met de lift kan je tot de eerst en tweede verdieping, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over Parijs. Er is een aparte ingang voor de rolstoel.

SacréCœur

Van het ene hoge punt naar het andere. Montmartre, waar deze mooie witte basiliek op een heuvel ligt, is bereikbaar met een rolstoeltoegankelijke kabelbaan. Montmartre is niet erg geschikt voor een wandeling door de straatjes door de kinderkopjes, maar de SacréCoeur is via de achterzijde rolstoeltoegankelijk.

Parijs met de rolstoel
Parijs rolstoeltoegankelijk

Île de la Cité

Het eiland, waar Parijs is ontstaan. Zeker een bezoek waard en ook goed te doen. Hier natuurlijk ook even langs de Notre Dame, waarvan voor de brand meer dan twee derde rolstoeltoegankelijk (schip, zijbeuken en dwarsbeuk van de kerk) was. Nu is het alleen kijken hoe ver ze zijn met de herbouw van deze mooie kerk zijn. Er staat hier nog een mooie kerk, eigenlijk kapel: Sainte-Chapelle met mooie gebrandschilderde ramen. Het is rolstoeltoegankelijk, maar moet tevoren gereserveerd worden, want er mogen maar maximaal 2 rolstoelen per verdieping. De benedenkapel is via een helling van 10% en de bovenkapel via een lift voor een rolstoel met een breedte van maximaal 60 cm.

Louvre

Mag zeker niet op ons lijstje ontbreken. Het museum is rolstoeltoegankelijk en dan zouden wij naar binnen gaan via de piramide. Dit kan met de rolstoel en is een bijzondere mooie entree. En dan op zoek naar de Mona Lisa en de Venus van Milo.

Parijs, rolstoelvakantie

Mocht je nog meer musea willen bewonderen, dan is het handig om te weten, dat Musée d’Orsay, kunstmuseum in het voormalige Gare d’Orsay, Musée de l’Armée, het legermuseum in de Cathédrale de Saint-Louis-des-Invalides, onderdeel van het Hôtel des Invalides en Centre Georges Pompidou (centrum voor moderne kunst) rolstoeltoegankelijk zijn.

Parijs vanaf het water

Ook een rondvaart over de Seine is met een rolstoel mogelijk. Dit kan bij Bateaux Mouches, die vertrekt vanaf Port de la Conférence/Pont de l’Alma. De rondvaart duurt circa 1 uur.

Relaxmoment in Parijs

Parijs is overwelmend en dan is een rustmoment altijd goed. Ga dan naar de Jardin des Tuileries (oftewel de Tuilerieën). Deze tuinen zijn een verbinding tussen het Place de la Concorde en het Louvre. Goed toegankelijk en heerlijk om even te relaxen.

Parijs, rolstoelvakantie

Je ziet genoeg te doen in Parijs. Mocht je meer willen weten over de toegankelijk van Parijs of andere steden/plekken, dan horen wij dat graag.
Voor meer informatie over de toegankelijkheid van Disneyland Parijs: lees deze blog!

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *