samaria-Griekenland rolstoelvakantie

Griekenland

Mooie plekken, gastvrije mensen, prachtige stranden, fantastisch weer, unieke smaken… er zijn een miljoen redenen om Griekenland te bezoeken. De bakermat van de westerse beschaving is het hele jaar door een prachtige bestemming. Bezoek Griekenland en ontdek het zelf!

Griekse gastvrijheid

Griekse gastvrijheid is legendarisch. De wortels van gastvrijheid leven diep in de harten van de Grieken. Het Griekse woord voor gastvrijheid, “philoxenia”, vertaalt zich letterlijk als “vriend van een vreemdeling” en verwijst naar het verwelkomen en verzorgen van een vreemdeling in iemands huis. Voor de oude Grieken was het een instelling en een daad van deugd om vreemdelingen in hun huis te verwelkomen en te verzorgen, omdat ze dachten dat ze door de goden waren gestuurd. Gastvrijheid blijft een belangrijke waarde voor Grieken. Aangepast aan de moderne manier van leven, bestaat het nog steeds wanneer ze graag hun huizen openen en buitenlanders uitnodigen voor een traktatie. De beroemde Griekse gastvrijheid zorgt ervoor dat je je overal welkom voelt.

De Griekse keuken

De Griekse keuken alleen is genoeg om Griekenland te bezoeken. 

Het meest karakteristieke en integrale element van de Griekse keuken is olijfolie, die in de meeste gerechten wordt gebruikt. Griekse olijfolie en olijven zijn wereldberoemd en er zijn veel soorten om te proberen.  Sommige traditionele Griekse gerechten, vooral souvlaki en pitabroodjes met gyros, worden vaak geserveerd in streetfood-stijl.

Eten in Griekenland is verweven met goed gezelschap en discussie, en om deze reden wordt het beschouwd als een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van de Grieken. Er zijn veel soorten eetgelegenheden in Griekenland. Sommige Griekse gerechten zijn zeer bekend en worden in restaurants over de hele wereld geserveerd.

Griekse dranken

Griekse wijn is zo lekker! Het land heeft veel goede wijnen, met de rassen Assyric, Retsina, Agiorgitiko en Vinsanto die eruit springen.  De diversiteit van het Griekse landschap verklaart waarom Griekse wijnen zeer verschillende kenmerken hebben. Griekse rode wijnen karakteriseren het vulkanische eiland Santorini als de belangrijkste wijnproducerende plaats op Grieks grondgebied. Robola wordt vaak aangeprezen als de op een na edelste druivensoort van Griekenland. Robola is een witte druivensoort die voornamelijk op de Ionische eilanden wordt verbouwd.

Griekenland kan veel drankjes produceren, maar ouzo is de meest bekende. Deze krachtige, naar drop gearomatiseerde Griekse geest wordt voor de maaltijd geserveerd met een glas water. Van de vele authentieke Griekse ervaringen, is een van de leukste het drinken van ouzo en het eten van mezedes met vrienden aan een kust op de Griekse eilanden.  Zeg ‘yamas’ wat het Griekse equivalent is van ‘proost’ voordat je gaat drinken.

De geschiedenis van Griekenland

In Griekenland is het moeilijker om ruïnes te vermijden dan om ze te vinden. Waarvan er 18 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan.

De perfect geproportioneerde zuilen van het Parthenon, gecombineerd met de stralende zonnestralen en de schitterende glans van marmer. Bij Kaap Sounion ligt de kusttempel van Poseidon op een voorgebergte van 60 meter met uitzicht op de Egeïsche Zee. Als je het drijvende eiland Delos, de geboorteplaats van Apollo en Artemis, bezoekt, vind je  archeologische vindplaatsen over het hele eiland. Een reis door de Peloponnesos neemt je mee terug naar het tijdperk van nimfen en vermomde goden. Loop door het goed bewaarde stadion op weg naar de oorspronkelijke Olympische velden in het oude Olympia, dwaal door waterige, met fresco’s bedekte tunnels in Korinthe, kijk in het graf van Agamemnon in Mycene of geniet bij een oude tragedie in het oude theater van Epidaurus. De Byzantijnse tijd staat stil in het zicht van Mystras, het voormalige centrum van de heerschappij van Constantinopel op de Peloponnesos. Na het doorkruisen van bergwegen kunnen bezoekers wijsheid zoeken bij het oude Orakel van Delphi.

Het weer

Het klimaat varieert aanzienlijk tussen de regio’s van Griekenland, ondanks de relatief kleine omvang van het land. Zuidelijke eilanden zoals Santorini kunnen buitengewoon heet en droog zijn, terwijl de weelderige Noordelijke eilanden koeler zijn en meer regen krijgen. Hooggelegen gebieden zijn koeler en op sommige bergtoppen blijft de hele zomer sneeuw liggen. Voor het grootste deel is de zomer zonnig, heet en droog. In de winter schommelen de temperaturen rond de 10°C, en er valt af en toe sneeuw tot ver in het zuiden als Athene. Het regenseizoen is van oktober tot maart.

Aangepaste accommodaties Griekenland

Athene

The stanley, Athene, Rolstoelvakantie
The Stanley Hotel

Kos

Astir Odysseus
Delphini Studios

Kreta

Hotel Eria Resort, aangepaste accommodatie
Hotel Eria Resort
Vakantie met rolstoel Griekenland
Akos Suites

Macedonië

Griekenland aangepast hotel
Hotel Villa Sevasti

Toegankelijk dagje uit in Griekenland

Erechtheion
Acropolis en het museum

Meer informatie over Griekenland

Athene, rolstoelvakantie
Toegankelijk Athene
Kos
Kos
Aangepaste accommodatie Griekenland, Kreta
Kreta
Rolstoelvakantie
Spanje of Griekenland
8 Toegankelijke eilanden in Europa

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):