Midzomernacht cruise

Een mooie manier om de Noordkaap te bezoeken, is tijdens een cruise, zoals de Midzomernacht cruise. Op de weg naar Noordkaap voert de tocht u langs de Hardangerfjord en Sognefjord, die ook schitterend zijn, maar gaan wij nog noordelijker naar Trondheim, de 3de stad van Noorwegen en de mooie Trondheimfjord. En nog meer noordelijk naar Hammerfest, waar de middernachtzon fjorden en eilanden verlicht op elk moment van de dag. Dan komen wij in Honningsvag, de noordelijkste stad van Noorwegen. Van hieruit gaat de mooie tocht langs de Noordkaap over de oneindige Noordelijke IJszee. Terug naar Amsterdam komen we nog langs de mooie Noorse steden Bergen en Stavanger. Een echte aanrader voor de liefhebber van natuur en leuke culturele steden.

Eerst meer over de middernachtzon:

Als het weer vandaag meezit, dan hebben wij 14 uren zon. In het noorden van Noorwegen is dat 16 uur en 22 minuten. Dit wordt iedere dag 9 minuten minder tot aan de poolnacht wanneer er helemaal geen zonlicht meer is.

Op 21 juni, de langste dag, zaten wij op 16 uur en 45 minuten. In Noord-Noorwegen is het dan 24 uur zonlicht.

Midzomernacht cruise

Wat is dit fenomeen?

Door de baan en de hoek, waarin de aarde rond de zon draait, is de Noordpool tijdens de zomer naar de zon gericht. Hierdoor gaat de zon boven de (noord-)poolcirkel dan niet onder. Dit bijzonder fenomeen is alleen ten noorden van de noordelijke poolcirkel (66° 30′ NB) en ten zuiden van de zuidelijke poolcirkel (66° 30′ ZB). Wanneer de ene pool midzomernacht heeft, is het op de andere pool de hele dag donker.

De definitie van middernachtzon is, dat men het midden van de zon moet kunnen zien wanneer deze exact in het noorden staat. Aan de noordpoolcirkel is dat op 1 dag, namelijk 21 juni, hoe verder noordelijker je komt, hoe langer de langste zomerdag duurt.

Wanneer is de middernachtzon?

Tussen eind april en augustus kan je genieten van de middernachtzon. Hoe verder je naar het noorden reist, hoe langer de middernachtzon te zien is.

De middernachtzon bij Spitsbergen duurt het langst, van 20 april tot 22 augustus gaat de zon hier niet onder.

In onze Midzomernacht cruise, vertrek 08-06-2024, reizen wij naar dit fenomeen en wij hebben genoeg tijd om ervan te genieten, want wij gaan helemaal tot de Noordkaap, Honningsvag. Het is daar midzomernacht van 12 mei t/m 30 juli.

Middernachtzon, cruise met rolstoel
Midzomernachtzon, cruise met begeleiding

Middernachtzon en de natuur

Uiteraard heeft de middernachtzon een grote invloed op de natuur. De bomen en planten maken dan een groeispurt. Op de Lofoten hoeft het gras tot 23 mei niet gemaaid te worden, maar tijdens de middernachtzon moet het dan wel weer 2x per week. In 90 dagen zijn aardappelen volgroeid. In Nederland duurt dat 130 dagen.

Natuurlijk worden wij ook door de middernachtzon beïnvloed. Wij krijgen hierdoor ook extra energie. En dat komt goed uit, want de midzomernachten zijn ontzettend mooi.

Licht tijdens midzomernachtzon

Rond middernacht is het licht heel speciaal. De bergen en zee worden vaak oranje, roze en paars. En als er dan damp van zee binnen drijft, wordt het helemaal een prachtig plaatje.

(de periode net voor of na de midzomernachtzonperiode geeft vaak nog prachtige langdurige zonsopkomsten en -ondergangen).

En het noorderlicht dan?

Ook dit licht is met de zon verbonden. Vanaf de zon waait het hele jaar zonnewind, dat het noorderlicht vormt. Door het ‘teveel aan gewoon licht’ van de zon in de zomer is het noorderlicht niet zichtbaar. Vanaf half september is het weer donker genoeg om ’s avonds het noorderlicht te zien. En deze periode houdt aan tot begin april.

Rolstoelvakantie, cruise
Cruise met rolstoel

Nog even een paar tips voor onze fotografen

Vaak is het moeilijk om het moois wat je ziet te fotograferen. Je ziet de mooie gouden gloed met de mooie kleuren en langgerekte schaduwen. Maar het is nog niet zo eenvoudig om dit mooi vast te leggen. Veel foto’s hebben vaak een gelige waas.

Hier een paar tips:

  1. Probeer je foto’s zo eenvoudig mogelijk te houden. Er zijn heel veel kleuren te zien door de middernachtzon, maar focus maar op twee of drie kleuren.
  2. Kies een voorgrond om de objecten op middellange afstand en ver weg te kaderen. Dit zorgt voor een beter 3D-effect.
  3. Voor het beste effect van het mooie licht op het landschap kan je de horizon het beste houden op 1/3 van de onderkant van het venster.

Wij hopen, dat deze tips voor mooie foto’s zal zorgen.

1. Eidfjord

De eerste stop tijdens de midzomernacht cruise is in Eidfjord. Deze fjord heeft een adembenemend uitzicht. U kijkt tegen een enorme berg aan, waar gisteren alleen maar zee was. Het is werkelijk waar onbeschrijfelijk mooi. Het schip ligt nu aan de kade, dus de mogelijkheid om aan land te gaan. Eidfjord, zowel de naam van het fjord als dorpje, waar het schip voor de kant ligt, is een en al natuurschoon.

Het dorp zelf is klein met zo’n 1000 inwoners, maar staat bekend als één van de mooiste dorpen van Noorwegen. En door de productie van waterkracht is het ook één van de rijkste gemeenschappen van Noorwegen.

Vanuit Eidfjord zijn meerdere excursies te doen. Zoals bijvoorbeeld een bustocht die begint met een rit door de spectaculaire en steile Måbødalen-vallei. De weg leidt naar het enorme Hardanger-bergplateau – eigenlijk het grootste bergplateau van Noord-Europa. Het maakt ook deel uit van het grootste nationale park van Noorwegen.

En een stop bij de Vøringsfossen-waterval, die na bijna 183 meter in de wilde Måbø-vallei beneden uitkomt.

En dit is pas het begin, want de mooiste fjord moet nog komen. ’s Middags vaart het schip onder de Hardangerbrug (doorvaart van 55 meter) terug naar zee. Het is heel bijzonder om door de fjord te varen en ondertussen te genieten van weer een heerlijke maaltijd aan boord.    

2. Skjolden

Als u de volgende dag van de midzomernacht cruise in Skjolden van het cruiseschip afstapt, bent u dicht bij de plek waar enkele van de meest angstaanjagende tegenstanders van de Vikingen hun thuis hebben gevonden. Dat is tenminste wat de Vikingen zelf geloofden.

Vikingen zijn waarschijnlijk iets dat de meeste mensen associëren met Scandinavië in het algemeen en Noorwegen in het bijzonder. Aan de ene kant waren Vikingen zowel handelaren als woeste krijgers die vreemde landen binnenvielen terwijl ze de wereld verkenden. Aan de andere kant waren het ook bekwame ambachtslieden met een eigen religie. Volgens die religie zouden Viking-krijgers die in de strijd waren gevallen Valhalla bereiken – een hemel voor krijgers. Er was echter geen gebrek aan vijanden in die hemel. Enkele van de meest angstaanjagende tegenstanders waren de reuzen, die in Jotunheimen woonden.

Gelegen in het binnenste deel van ’s werelds langste bevaarbare fjord, het Sognefjord, ligt het kleine stadje Skjolden op slechts enkele minuten van Jotunheimen. U zou waarschijnlijk als geluksvogel worden beschouwd als u een reus zou zien tijdens het verkennen van het gebied. Als u dat echter niet doet, kunt u waarschijnlijk nog steeds een gelukkige reiziger zijn nadat u de natuurlijke schoonheid van dit deel van Noorwegen heeft ervaren. Het Jotunheimen National Park is een eldorado voor liefhebbers van natuur, met de hoogste bergen van Noord-Europa (Galdhøpiggen is 2469 meter), gletsjers, meren en watervallen.

Hoewel het geen deel uitmaakt van het Jotunheimen National Park, is de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer van Noorwegen. Het is het smeltwater van de gletsjers in het gebied dat het water van de Lusterfjord smaragdgroen kleurt (de Lusterfjord is een arm van de Sognefjord). Als u Skjolden nadert, kunt u genieten van het weelderige landschap langs de oevers, waar boerderijen bijdragen aan het idyllische landschap.

Skjolden wordt omgeven door steile heuvels en prachtige watervallen en ligt aan de Sognefjord, ’s werelds langste bevaarbare fjord.

Jostedalsbreen National Park

Maak bijvoorbeeld een wandeling door dit prachtige park.

Jostedalsbreen National Park beslaat een oppervlakte van 1315 vierkante kilometer, gelegen tussen twee van ’s werelds langste fjorden, Sognefjorden en Nordfjord. Het park omvat veel kleine gletsjers en het hele gebied wordt gekenmerkt door enorme veranderingen in de natuur over korte afstanden. Van fjorden en weelderige landbouwgronden tot kale berg- en gletsjergebieden. Stromende kreken, rivieren en bergwatervallen markeren het gebied. Het nationale park is een van de grootste ongerepte natuurgebieden in Zuid-Noorwegen. Jostedalsbreen wordt gebruikt voor buitensporten, onderwijs en onderzoek, terwijl de omliggende valleien worden gebruikt voor landbouw.

Staafkerk van Urnes

Bezoek eens de staafkerk van Urnes, de oudste staafkerk in Noorwegen, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De staafkerken vormen een van de meest uitgebreide en technologisch geavanceerde soorten houten constructies die in de middeleeuwen in Noordwest-Europa bestonden. De kerken zijn gebouwd volgens het klassieke basiliekplan, maar volledig van hout. Het dakframe werd bekleed met planken en het dak zelf bedekt met dakleien in overeenstemming met bouwtechnieken die wijdverspreid waren in Scandinavische landen. Van de ongeveer 1.300 middeleeuwse staafkerken zijn er 28 bewaard gebleven in Noorwegen.

Urnes is de oudste en is een uitstekende vertegenwoordiger van de staafkerken. De kerk heeft de ruimtelijke structuren van de romaanse architectuur, gekenmerkt door het gebruik van cilindrische zuilen en halfronde bogen. Het houtsnijwerk en het gebeeldhouwde decor aan de buitenkant omvat panelen met elementen van de Vikingtraditie. Dit houtsnijwerk is te vinden op de noordelijke muur met een gebeeldhouwde versiering van ineengestrengelde, vechtende dieren. Soortgelijke houtsnijwerken bedekken de westelijke geveldriehoek van het schip en de oostelijke gevel van het koor. In het interieur van de kerk is er een buitengewone series van 12e-eeuwse gebeeldhouwde afbeeldingen van planten, dieren, fantasiewezens of mensen.

Het houtsnijwerk is zowel belangrijk als schakel tussen de voorchristelijke Noordse cultuur en het christendom van de middeleeuwen.

Vervanger Midzomernacht cruise, met begeleiding

3. Åndalsnes

Åndalsnes, uw volgende stop tijdens de midzomernacht cruise,  is bij cruisegasten een favorieten haven vanwege de prachtige locatie. Het kleine stadje is omgeven door hoge bergen en biedt een prachtig landschap. Cruiseschepen meren aan in het stadscentrum, perfect voor een grote verscheidenheid aan uitzonderlijke excursies aan wal en onafhankelijke verkenningstochten.

Andalsnes, een kleine, vriendelijke stad met winkels en markten, ligt ook dicht bij de beroemde Trollstigen-weg. Deze leidt door mooie dorpjes, langs schilderachtige fjorden en majestueuze bergtoppen en over de stenen brug over de trapsgewijze Stigfossen-waterval naar de Trollvegen (Troll Wall).

Een andere manier om de Troll Wall te zien, is door de stoomtrein Rauma Railway te nemen, die vertrekt vanaf een station vlak bij de cruisehaven.

Rauma Railway

Ga mee op een begeleide treinrit ,vol ervaringen door de meest spectaculaire bergformaties van Noorwegen! De Rauma-spoorlijn verzorgt rondleidingen van Åndalsnes naar Dombås en keert terug naar Åndalsnes.

Na meer dan 40 jaar plannen kreeg het noordelijke deel van West-Noorwegen eindelijk zijn spoorlijn toen de Rauma-spoorlijn op 29 november 1924 werd geopend. De aanleg van de spoorlijn bracht enkele grote uitdagingen met zich mee, waaronder grote hoogteverschillen tussen de spoorlijn en de dalbodem. Dit werd opgelost door de “kronkelende” tunnels van Stavem en Kylling van Verma. De unieke Kylling-brug, gebouwd in gneisgraniet, overspant de rivier de Rauma. Het heeft tien jaar geduurd om te bouwen en het is een fantastisch technisch staaltje. Sinds de opening meer dan 80 jaar geleden, heeft de Rauma-spoorweg toeristen van en naar cruiseschepen in de Romsdalsfjord vervoerd, de goudreserves van de Bank of Norway vervoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog en tot 2000 dienst gedaan als nachttrein met postvervoerdiensten.

De trein rijdt door de prachtige Romsdalen-vallei en komt dicht bij steile bergen en de wilde zalmrivier Rauma terwijl hij door de vallei reist. In het zomerseizoen rijdt de trein in een langzamer tempo door de meest spectaculaire plekken, zodat je extra tijd hebt om van het majestueuze landschap te genieten. U maakt kennis met de Trollveggenmuur en de oversteek van maar liefst 32 bruggen, waaronder de indrukwekkende Kyllingbrug. Om de beklimming van de spoorlijn te beheren, maakt de trein een bocht van 180 graden in de berg voordat de reis wordt voortgezet. Je kunt ervoor kiezen om uit te stappen bij Bjorli voor een koffiepauze, voordat je terugkeert naar Åndalsnes. Bjorli is een populair winterresort, bekend om zijn lange winters met gegarandeerde sneeuw.

4. Trondheim

Door het compacte formaat kan de stad te voet worden verkend, hetzij als onderdeel van een georganiseerde wandeltocht, hetzij zelfstandig. Trondheim was tijdens de Vikingtijd eigenlijk lange tijd de hoofdstad van Noorwegen, en je kunt vandaag de dag nog steeds een sterk gevoel van die geschiedenis voelen als je de geplaveide straten verkent.

Hoewel het de op twee na grootste stad van Noorwegen is, heeft het nog steeds de sfeer van een kleine stad
De haven is prachtig met zijn rij kleurrijke huizen. Het is ook maar een korte wandeling naar het stadsplein waar je het standbeeld van Olav Tryggvason, de stichter van de stad, kunt zien. Als je vanuit het stadscentrum verder naar het zuiden loopt, kom je bij de beroemdste plek van Trondheim: de Nidarosdom-kathedraal!

Nidarosdom-kathedraal

Het is de grootste kerk van Noorwegen (zelfs Noord-Europa) en is gebouwd boven het graf van St. Olav. De kerk is gebouwd in het jaar 1152. Dit is de meest belangrijkste kerk van Noorwegen. Tot het begin van 1900 werden in deze kerk alle koningen gekroond. De kerk doet vandaag de dag dienst als koningskerk voor het Noorse koningshuis.

Het is ook al eeuwenlang een belangrijk bedevaartsoord in Noord-Europa, en dat is het nog steeds.
Jaarlijks gaan er duizenden mensen op bedevaart naar de Nidaros-domkerk.

Van de ongeveer 5.000 beelden die de kerk rijk is, valt u mond echt open van bewondering.
Gun uzelf de tijd om alle details in u op te nemen. De ambachtslieden die constant werken aan het restaureren van de kerk hebben een aantal verrassingen voor u achtergelaten.

Zoek bijvoorbeeld het gezicht van Bob Dylan of een eerbetoon aan koning Haakon VII, die tijdens de Tweede Wereldoorlog koning van Noorwegen was.

U kunt het van buitenaf bewonderen, maar het is absoluut de moeite waard om een ​​kaartje te kopen om de binnenkant van de kathedraal te bezoeken.

Vanuit Nidarosdom kunt u richting Bakklandet gaan. Om bij Bakklandet te komen, moet u een oude houten brug oversteken, die een prachtig uitzicht biedt op de oude kade langs de rivier de Nidelven. Als u al eerder foto’s van Trondheim heeft gezien, zijn ze waarschijnlijk vanaf deze plek gemaakt.

Bakklandet werd opgericht als een kleine buitenwijk in de jaren 1600 (hoewel het tegenwoordig eigenlijk midden in het stadscentrum ligt) en als u door de geplaveide straten loopt, gaat u terug in de tijd. Er zijn hier veel bruisende cafés en pubs waar mensen kunnen zitten en mensen kijken. De kleine houten huisjes hier zijn zo mooi en voelen aan alsof ze rechtstreeks uit een sprookje komen!

Voor nog een stukje geschiedenis is een bezoek aan het  museum van het aartsbisschoppelijk paleis zeker de moeite waard.

Het museum van het aartsbisschoppelijk paleis

Net als de Nidaros-kathedraal heeft het aartsbisschoppelijk paleis ook een unieke plaats in de Noorse geschiedenis. Bezoek een van de meest fascinerende musea van Trondheim en bekijk archeologische vondsten uit het aartsbisschoppelijk paleis.

In 1983 verwoeste een grote brand twee van de grote houten gebouwen in het aartsbisschoppelijk paleis.

Het museum is gebouwd op dezelfde plek als waar deze originele gebouwen ooit stonden. De archeologische opgravingen van het terrein in de jaren negentig behoren tot de grootste en meest uitgebreide in Noorwegen. Er waren 120 archeologen uit 12 landen bij betrokken en resulteerde in ongeveer 160.000 vondsten en de fundamenten van ongeveer 100 gebouwen.

De meest opmerkelijke vondsten van de opgravingen waren de muntjes, drie in totaal boven elkaar. De best bewaarde was onderaan, die werd gebruikt om munten te produceren onder aartsbisschop Gaute Ivarsson. De munt wordt weergegeven zoals hij werd gevonden, en is de kleinste en meest noordelijke munt ter wereld.

Naast de archeologische opgravingen kunt u modellen zien van hoe het aartsbisschoppelijk paleis er in verschillende periodes uitzag. Er zijn ook 120 middeleeuwse sculpturen, waaronder verschillende originele sculpturen van de westelijke voorkant van de kathedraal.

Na deze dag heeft u een dagje om alles te laten bezinken terwijl u over de zee uitstaart.
Deze dag op zee is nodig op naar het noorden van Noorwegen te varen, waar u de volgende dag wakker wordt in Hammerfest.

Midzomernacht cruise met zorg

5. Hammerfest

is de noordelijkste stad van Noorwegen en ligt 1008 km ten noorden van de Noordpoolcirkel, op het eiland Kvaloya. Ook al ligt het zo noordelijk, dankszij de Noordelijke golfstroom, is het er het hele jaar relatief warm (zomers rond 20 graden, ’s winters rond het vriespunt). In het achterland wordt het veel kouder. Het laagste daar ooit gemeten is minus 74 graden.

Wat is er te doen in Hammerfest?

Je kunt naar Hammerfest vliegen, 6,5 uur vanaf Amsterdam. Mocht je per trein willen, dan is het een reis van 2243 km. Met de auto is het zelfs 3.053  km (35 uur).  Wij komen (heerlijk ontspannen) in aan Hammerfest met een cruiseschip, onderweg naar de Noordkaap. De haven biedt een mooie aanblik met zijn felgekleurde huizen en traditionele vissersboten.

Hammerfest is een kleine plaats, maar wel met twee musea:

Geinreisningsmuseet laat de wederopbouw van Hammerfest zien in de winter van 1944-45, nadat de haven volledig was vernield. De bewoners hebben toen hun toevlucht moeten zoeken in de grotten.

Ibiornklubben-museum, midden in het centrum van Hammersfest, laat zien welke diersoorten in deze streken voorkomen.

Maar wij gaan meer voor de natuur en de Sami.

Er is een mooie wandeling , Gammelveien. Het is een wandelpad rond de berg Salen (vroeger de enige weg naar Hammerfest) en start in het centrum van de stad. Je gaat dan richting Storvingen met uitzicht op de eilanden en de Barentszzee. Daarna verder via Jansvannskogen tot aan het uitzichtpunt Salen, maar 86 meter hoog maar met een prachtig uitzicht, ook op het centrum van Hammerfest. Via een zigzagpad terug naar het centrum.

Deze wandeling (ca. kwartier) is niet voor iedereen mogelijk, maar het is gelukkig ook per auto te bereiken. Er is op de top voldoende ruimte en er staan ook nog een paar oude Sami hutten.

En wil je nog meer weten over de Sami is een bezoek aan Alta, op 2,5 uur rijden van Hammerfest zeker een aanrader. Het museum van Alta toont de prehistorie en de Sami  cultuur. De rotstekeningen in het Hjemmeluft (openlucht) zijn 2500 tot 6000 jaar oud. De rotstekeningen in de buitenlucht zijn alleen in de zomer te bezichtigen en zijn moeilijk bereikbaar wanneer je moeilijk ter been bent. Stevige wandelschoenen zijn dan ook geadviseerd wanneer je het openluchtdeel wilt bezoeken.

Sami

Voor wie niet weet wat Sami zijn. Hier nog even een korte uitleg over dit volk.
Sami of Samen is een van oorsprong nomadisch volk, dat in Lapland woont. Veel van ons noemen ze Lappen, maar dit is beledigend voor de Samen. De meeste Samen wonen in Noorwegen, maar er wonen ook Sami in Zweden en Finland. In deze drie landen hebben ze een eigen parlement, het Saeting, dat inspraak heeft in zaken, die van invloed zijn op hen en hun woongebied, Sápmi. Bij de Sami horen van oudsher rendieren, sinds de tijd dat zij nog jagers waren.

6. Honningsvag, Noordkaap

De Noordkaap wordt traditioneel gezien als het noordelijkste puntje van het Europese continent, gelegen aan de Barentszzee. De Kaap ligt op het Noorse eiland Magerøya en is genoemd naar de gemeente, waarin het ligt, Nordkapp. Ook al ligt het op een eiland, wordt het toch bij het continent geteld, omdat het eiland met een tunnel is verbonden met het vasteland. Vanaf hier is het nog 2080 km tot de Noordpool. Er is eigenlijk een nog noordelijker punt op Magerøya (bijna 457 meter noordelijker), namelijk het schiereiland Knivskjellodden.

Kaap Fligely

Het zijn beide niet het echte noordelijkste punt van heel Europa, dat is Kaap Fligely op de eilandengroep Frans Jozefland, die nog deel uitmaken van Europa. Deze kaap ligt ca. 600 km noordelijker t.o.v. de Noordkaap.

Wel teleurstellend, dat de Noorkaap niet echt het noordelijkste puntje is, maar het blijft toch een schitterende plek om te bezoeken. Niet alleen de ligging is bijzonder, maar ook uniek omdat de stad veel te bieden heeft voor een plek die nog zo klein is.

Honningsvåg ligt echt in de toendra en er zijn geen bomen en zelfs midden in de zomer was het ijskoud.

Vanaf deze kale, afgelegen granieten klip heb je een eindeloos uitzicht over de Noordelijke IJszee. Op de Noordkaap staat een eenvoudig monument van een wereldbol.

Het beste moment om de Noordkaap te bezoeken is in de periode van 14 mei tot 29 juli, tijdens de middernachtzon. De zon gaat dan bijna niet onder, zeker op 23 juni, de langste dag van het jaar. U ziet dan de zon bijna ondergaan en dan komt die zon meteen weer op.

Natuurlijk is de winter ook een bijzondere periode door het noorderlicht en dan is het hier weer 24 uur per dag donker.

Wat is er zoal te bekijken?

Bamse Standbeeld

In de haven staat een standbeeld van Bamse (Noors voor “grote jongen” of “teddybeer”) (1937 – 22 juli 1944)

Bamse was een St. Bernard die de heroïsche mascotte werd van de Vrije Noorse Strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd tijdens de oorlog een symbool van de Noorse vrijheid.

Bamse werd in Oslo, Noorwegen gekocht door kapitein Erling Hafto, de kapitein van de Noorse walvisvanger Thorodd, en hij werd van jongs af aan naar zee gebracht. In haar jeugdherinneringen aan de vooroorlogse Honningsvåg herinnert kapitein Hafto’s dochter Vigdis zich Bamse als een zeer vriendelijke hond die voor de kinderen zou zorgen terwijl ze aan het spelen waren.

Militaire dienst

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd het schip Thorodd opgeroepen voor de Koninklijke Noorse Marine als kustpatrouillevaartuig, gestationeerd in Hammerfest. En Bamse werd op 9 februari 1940 ingeschreven als officieel bemanningslid. Na de nazi-invasie in Noorwegen op 9 april 1940 maakte het schip de Thorodd deel uit van de marine-oppositie tegen de Duitsers en werd oa gebruikt als krijgsgevangenen transport. Kort voor de capitulatie van 10 juni 1940 van het vasteland van Noorwegen, was het schip Thorodd een van de 13 Noorse marineschepen die naar het VK ontsnapten en aankwamen op 17 juni 1940. Ze werd vanaf 30 juni 1940 omgezet in een mijnenveger en gestationeerd in Montrose en Dundee in Schotland. , waar ze de rest van de oorlog verbleef.

Bamse verhoogde het moreel van de bemanning van het schip en werd goed bekend bij de lokale burgerbevolking. In de strijd zou hij op de voorste geschutstoren van de boot staan ​​en de bemanning maakte een speciale metalen helm voor hem. Zijn heldendaden omvatten het redden van een jonge luitenant-commandant die was aangevallen door een man met een mes door de aanvaller de zee in te duwen, en het terugslepen naar de kust van een overboord gevallen zeeman. Hij stond er ook om bekend de gevechten tussen zijn bemanningsleden te verbreken door zijn poten op hun schouders te leggen, ze te kalmeren en ze vervolgens terug naar het schip te leiden. Een van Bamse’s taken in Schotland was om zijn bemanning bijeen te brengen en hen op tijd voor dienst of avondklok terug naar het schip te begeleiden.

Van de mascotte van zijn schip werd Bamse de mascotte van de Koninklijke Noorse Marine en vervolgens van alle Vrije Noorse Strijdkrachten. Een iconische foto van hem met een Noorse zeemanspet werd tijdens de oorlog gebruikt op patriottische kerstkaarten. De PDSA maakte hem tot officiële Allied Forces-mascotte.

Bamse leed aan hartfalen en stierf op 22 juli 1944 aan de kade van Montrose. Hij werd begraven met volledige militaire eer. Honderden Noorse matrozen, geallieerde militairen, schoolkinderen en stedelingen uit Montrose en Dundee woonden zijn begrafenis bij. Zijn graf in de zandduinen is verzorgd door de lokale bevolking. De Koninklijke Noorse Marine houdt om de tien jaar een herdenkingsceremonie.

Artico Ice Bar

Artico Ice Bar is de meest noordelijke ijsbar ter wereld. Beleef het poolijs en de sneeuw tijdens de zomer In deze bar hebben ze ook de beschikking over een scherm gemaakt op ijs en sneeuw waarop er beelden van de regio in de winter en het noorderlicht laten zien. Het licht, geluid en de beelden nemen de bezoekers mee naar de poolwereld. Een onvergetelijke poolervaring!

Excursie naar de Noordkaap 

Tijdens de stops van de Midzomernacht cruise, zijn er ook excursies georganiseerd door Holland America Line. Eén van die excursies gaat naar de Noordkaap.
Kijk uit naar rendieren tijdens uw busrit naar de Noordkaap. Als u vertrekt vanuit Honningsvåg, zult u snel zien dat een kaal landschap het kenmerk is van de winderige poolcirkel, waar de vegetatie inderdaad schaars lijkt. Voor de botanicus is het echter vrij talrijk, met 200 soorten planten die hier groeien. De rit naar de Noordkaap duurt ongeveer 45 minuten.

De Noordkaap zelf is een enorme rots met een steile wand die meer dan 300 meter uit de Noordelijke IJszee omhoog klimt. Op een breedtegraad van 71 graden, 10 ′ noorderbreedte, is de Noordkaap opmerkelijk beschaafd, met een postkantoor, een kapel, een bar en een restaurant. En in de Noordkaaphal vindt u een winkelgebied en een 180 graden breedbeeldbioscoop. Een spectaculaire audiovisuele video van 14 minuten neemt u mee op reis door een landschap vol contrasten, licht en natuur. Het verhaal en de geschiedenis van de mensen wordt verteld met prachtige foto’s en muziek.

Opmerkingen:

Het weer op de Noordkaap is erg onvoorspelbaar; draag warme gelaagde kleding en regenkleding. De omstandigheden kunnen druk zijn omdat het het toeristenseizoen in deze regio  is. Ansichtkaarten kunnen worden gestempeld met een lokaal poststempel. 

Vervanger Midzomernacht cruise Rolstoelvakantie

7. Bergen

I’m not from Norway, I’m from Bergen

Aan de slogan van de inwoners van Bergen is duidelijk te zien, dat zij heel trots op hun stad zijn. En geef ze eens ongelijk. Een kleine karaktervolle, charmante stad met huisjes, die tegen de heuvels geplakt lijken te zijn, smalle geplaveide steegjes en natuurlijk de leuke kleurige huisjes in Bryggen.
Ook al is Bergen de 2e stad van Noorwegen, het is niet extreem groot en heeft het een erg overzichtelijk centrum. De bezienswaardigheden in Bergen liggen op loopafstand van elkaar.

Cruisepassagiers, die aanmeren nabij de oude haven, hoeven maar een klein eindje te lopen om in het centrum te komen. De andere kades liggen verder weg, maar daar zorgt de stad Bergen voor gratis shuttlebussen naar het centrum.

U kunt Bergen, naast per auto of cruiseschip, natuurlijk ook per vliegtuig bereiken. Het is 1,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. De luchthaven ligt 18 kilometer (20 à 25 minuten per auto) vanaf het centrum van Bergen. Met de tram, Bergen Light Rail of Bybanen, kunt u ook vanaf het vliegveld naar het centrum. Dit duurt zo’n 3 kwartier. Natuurlijk is deze rit ook per bus, duur ca. half uur, mogelijk.

Nog een laatste puntje, voor wij een wandeling door Bergen gaan maken: het is erg druk als de cruiseschepen zijn aangemeerd. Mocht u met de kabeltram (zie straks verderop in onze blog) willen om een mooi uitzicht op de stad te hebben, ga daar dan meteen ’s morgens heen, want dit is een erg populaire attractie en al snel heel druk. De entree van de kabeltram is vlakbij de Vismarkt (400m lopen).

Byparken,

We beginnen onze wandeling midden in het centrum van Bergen. Hier komt al het openbaar vervoer. Byparken is een groen park met Japanse kersenbomen in het verlengde van de vijverpartij Lille. Een heerlijk plekje om op een zonnige dag even lekker te genieten van de omgeving. Je hebt een mooi uitzicht op de Mount Ulriken. Byparken is ook het plekje, waar wij straks na onze wandeling door Bergen weer terugkomen.

Fisketorget

Onze volgende stop is de vismarkt van Bergen, echt een bezoekje waard. Vroeger (sinds de 12e eeuw) werd hier de vis vanuit de schepen vers verkocht, nu staan er kramen. Leuk om hier straks een van de lokale visspecialiteiten te proeven, die bereid wordt waar je bijstaat. Er staan tafels op de markt om het op te eten of heerlijk aan de waterkant. Naast al het vis zijn er ook kramen met groente en fruit, bloemen en handgemaakt souvenirs. De markt is een leuke combinatie van toeristen en lokale bevolking.

Bij de Vismarkt vertrekken dagelijks fjorden cruises, die schitterende tochten door de fjorden maken. Hier zit ook het VVV over alles wat je wil weten over Bergen https://www.cruise-norway.no/viewfile.aspx?id=3762 of voor zo’n handige stadsplattegrond.

Als het druk is, is het handig om nu naar Fløibanen (zie einde van onze wandeling) te gaan en straks hier onze wandeling weer op te pakken.

Hanseatikse museum

Het eerste museum op ons pad. Bergen heeft heel veel leuke musea. Wanneer je van plan bent er een aantal te bezoeken, is het handig om de Bergen Card te kopen. Hiermee is de entree goedkoper of gratis.
Het Hanseatiske museum laat je de ontwikkeling van Bergen als Hanzestad zien met uiteraard de grote rol, die de visserij hierin heeft gespeeld. Het houten gebouw uit 1704 toont het zware leven en werkomstandigheden van de koopvaardij, die in zwaar contrast staan met het luxe leven van hun handelspartners.

Schøtstuene museum

Op het kaartje van het Hanseatikse museum kan je ook naar het iets verderop gelegen Schøtstuene. Dit is de plek, waar de (voornamelijk Duitse) handelaren hun maaltijden gebruikten en zich vermaakten met spelletjes, feestjes e.d. Het museum bestaat uit gerestaureerde gebouwen, maar ook replica.

Bryggen,

Is de oude werf van Bergen, die van groot belang was voor de stad tijdens het Hanze Verbond (14-16e eeuw). Er is vaak brand (de laatste in 1955) geweest waardoor de oorspronkelijke houten huizen zijn verwoest. De karakteristieke houten huizen zijn er echter met oude methoden en patronen herbouwd, waardoor het in oude staat is hersteld. De houten gebouwen staat dicht bij elkaar en hebben gemeenschappelijke tuinen. Wanneer je door de smalle donkere steegjes loopt, ga je terug in de tijd. De twee eerder genoemde musea maken deel uit van deze wijk. Zo ook het Bryggens museum. In dit museum zie je Bryggen in de middeleeuwen. Zo zie je restanten van huizen, maquettes hoe het eruit heeft gezien en natuurlijk de archeologische vondsten uit die tijd.

Mariakirken

Net om de hoek bij dit museum staat de Mariakirken, ook uit de Middeleeuwen. Mariakirken is het oudste, nog bestaande gebouw van de stad, gebouwd in de Romaanse stijl.

Bergenhus

De oude vestiging ligt aan de ingang van de haven van Bergen. Bergen is vroeger de hoofdstad van Noorwegen geweest en toen was dit de residentie van de koning. Die kan je nog zien aan de Rozenkranztoren, die nog elementen heeft van het kasteel, dat hier oorspronkelijk stond en natuurlijk het Håkonshallen, een 13e eeuws gebouw, dat de koning o.a. als feestzaal gebruikte. Ook de Kristkirken, de eerste kathedraal van Bergen, staat binnen de muren van deze vesting. En natuurlijk het Bergenhus Festning museum.  Dit museum laat de geschiedenis van het Noorse leger zien.

Fløibanen

We lopen nu weer terug richting Byparken, maar moeten nog wel naar Fløibanen, een must do in Bergen. Met de kabeltram de Fløyen (een van de zeven bergen van Bergen), met een top van 425 meter, op. Van de Fløyen heb je het mooiste uitzicht over Bergen. Wanneer je met een cruise mee bent, kan je misschien wel “je cruiseschip” in de haven zien liggen. Voor de sportievelingen onder ons is het misschien leuk om de 320 meter naar beneden te lopen. Eerst loop je heerlijk in het groen en halverwege de berg kom je in de bewoonde wereld, waar je heerlijk kunt ronddwalen door de kronkelige straatjes met de witte huizen.

Nu lopen we weer terug naar Byparken. De totale wandeling is ca. 3,5 kilometer en duurt 45 minuten wanneer je nergens blijft staan. Dit gaat je niet lukken 🙂

Een bezoek aan het huis van Edvard Grieg is ook leuk, maar dat ligt in Troldhaugen, buiten Bergen. In de omgeving van Bergen zijn nog meer leuke bezienswaardigheden, die wij in een volgende blog zullen bezoeken. Dan natuurlijk ook een bezoekje aan Troldhaugen en Mount Ulriken.

8. Stavanger

En dan is het wakker worden in Stavanger. Ook hier is een oud centrum, Gamle Stavanger met witte houten huisjes en een Anglo-Normandische kathedraal. Er is voldoende tijd om wat rond te slenteren, ook al is het vertrek dit keer om 15:00 uur.

Stavanger is een prachtige oude stad met veel historie. We doen deze stad ook aan tijdens onze Vikingsage cruise. Een deel van de stad bestaat nog uit (gerestaureerde) oude houten huizen. Zeker de moeite waard om eens langs te lopen. Vroeger woonde hier de arbeiders die in de visfabriek werkte.

The Norwegian Canning Museum 

Klein maar zeer authentiek museum met mooi overzicht van de conservenindustrie.

Het laat zien hoe honderd jaar geleden sardientjes werden verwerkt, gerookt en ingeblikt. Veel originele apparaten en gereedschappen. Er zijn vele voorbeelden van etiketten in diverse talen en er draait een van de eerste Noorse films over de conservenindustrie.

De conservenindustrie, tot in de jaren vijftig de belangrijkste industrie, is inmiddels geheel verdwenen. Alleen het museum herinnert nog aan de bloei van deze industrie.

In 1969 werd voor het eerst olie gevonden in de bodem van de Noordzee. Dit was het begin van een stormachtige ontwikkeling voor de stad Stavanger.  Noorwegen behoort tot de grootste olieproducenten ter wereld. De meeste buitenlandse oliebedrijven hebben hun Noorste vestiging in Stavanger. Ook StatoilHydro, het gedeeltelijk geprivatiseerde Noorse staatsbedrijf, heeft zijn hoofdkantoor in de stad. Meer weten over wat de olie betekend voor Stavanger? Bezoek het:

Norwegian Petroleum Museum

In het interactieve museum wordt onder andere verteld wat voor invloed olie heeft gehad en nog heeft op Noorwegen door middel van een goede, actuele film. Ook het materieel wat bij de winning van olie wordt gebruikt is terug te vinden in het museum -denk bijvoorbeeld aan schaalmodellen van boorplatformen. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de invloed van olie op de opwarming van de aarde.

Interactief dus heel geschikt voor kinderen en tieners.
Kortom is het museum dus zeker een bezoek waard.

Nog een museum die een bezoekje waard is:

Viking House

Altijd al willen weten hoe het zou zijn om een Viking te zijn? Dan is dit u kans.

Er wordt  een korte VR-film gedraaid die de saga van Harald Fairhair beschrijft en je zit in een nep Viking-sloep terwijl de film zich afspeelt via je VR-headset en koptelefoon. Hoewel het een korte ervaring is, zeker de moeite waard. Nadat de film is voltooid, is er de mogelijkheid om op de troon aan het einde van het schip te zitten en een replica Vikingzwaard vast te houden. Er is ook een kleine cadeauwinkel met goed geprijsde geschenken.

Het centrum van Stavanger is niet zo groot, maar met zeker de moeite waard. Een leuke winkelstraat en zeker ook de kerk.

Domkirke

De enige kathedraal van Noorwegen staat in Stavanger. De recent gerestaureerde oude kerk is al sinds 1300 in gebruik. Nu nog, de laatste keer dat wij in Stavanger waren, moesten we even wachten voordat de kerk weer open was voor toeristen. De kerk is een prachtige oude kerk. Zeker een bezoek waard als u (weer) eens een statig kerkgebouw wil bezoeken.

Al de bovenstaande bezienswaardigheden zijn op loopafstand van de haven. 

De laatste volle dag is nog een dag op zee. En dan de laatste ochtend wordt u weer in Amsterdam wakker.

Nog even wat cultuur ter afsluiting. De Midzomernacht werkt voor veel kunstenaars heel inspirerend, zoals ook blijkt uit dit mooi citaat uit de roman Pan van de auteur Knut Hamsun:

‘De avond viel. De zon raakte slechts heel eventjes de zee en kwam meteen weer op met de prachtigste tinten rood – verfrist, alsof ze wat gedronken had. Ik voelde me op deze avonden merkwaardiger dan iemand ooit zou geloven …’

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):