De Oostzee cruise

De cruise is voor 2022 aangepast! In plaats van 2 dagen St Petersburg doet hij nu 1 dag Riga - Letland aan en blijft hij een extra dag in Stockholm

Een 15 daagse cruise vanaf Amsterdam met Holland America Line

Inhoud:

Nyhavn, Kopenhagen cruise met begeleiding
 1. Kopenhagen

De Oostzee cruise begint in Amsterdam en na een dag op zee komen wij aan in de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen.
Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken en de stad met de kleine zeemeermin. Dat zijn de dingen, die de meeste mensen wel weten, maar wist u dat Kopenhagen de gezelligste hoofdstad van Noord-Europa is en heel veelzijdig? Wij nemen u in deze blog mee om Kopenhagen te leren kennen. Kopenhagen kan je op diverse manieren ontdekken, waarbij wandelen een leuke optie is, omdat de stad vlak is en veel te bieden heeft.

Het centrum

Tijdens de Oostzee cruise, legt u met de Nieuw Statendam aan bij de Ocean Quay. Deze kade ligt ten noorden van het centrum. De afstand tot het centrum is te groot om deel te laten uitmaken van uw wandeling, maar met bussen 25 en 27 kunt u naar Osterport. Van hieruit kunt u met bijv. de metro naar het centrum, maar wij kiezen er eerst voor om een kwartiertje te lopen voor een bezoekje aan de Kleine Zeemeermin uit het sprookje van Hans Christian Andersen. Op onze weg naar de naar Den Lille Havfrue, zoals zij in het Deens heet, lopen we langs Kastellet, die wij hierna gaan bezoeken. Maar allereerst de kleine dame in de haven. Het is met recht de kleine zeemeermin, want het beeldje is heel klein en het is even zoeken om het te kunnen zien. Dit komt ook wel een beetje door de horde toeristen, die met het beeldje op de foto willen.

Het Kastellet

Na onze foto met de kleine dame vervolgen wij onze weg om het Kastellet heen. Het Kastellet is een mooi vijfhoekig vestingwerk met vijf bastions.  De citadel wordt nog door het Deense leger gebruikt, maar het terrein en de wallen zijn wel open voor bezoek. Via een brug over de brede gracht is het toegankelijk door de noordelijke of zuidelijke poort. Tijdens de wandeling over de wallen rond het vestingwerk heeft u een mooi uitzicht over Kopenhagen.

De Frederikskerk

Vervolgens lopen wij verder naar het Designmuseum. Bent u geïnteresseerd in design dan is dit museum echt een aanrader. Het is het grootste Deens museum op het gebied van Deens en internationaal design. ( Bekijk het Designermuseum online) Wij lopen echter door naar de Frederikskerk, in de volksmond beter bekend als Marmeren Kerk. Dit kan je aan de buitenkant goed zien. Het is ook leuk om de kerk even binnen te lopen, want ook van binnen is hij erg mooi.

Het Amalienborg

Tegenover de kerk ligt het Amalienborg, de winterresidentie van de Deense koninklijke familie. Rond een achthoekig plein liggen de vier paleizen met midden op het plein een standbeeld van koning Frederik V. Van buiten zien de vier rococopaleizen er hetzelfde uit, maar van binnen zijn ze verschillend. Twee ervan zijn te bezichtigen. Bij de borg hoort een park Amaliehaven, gelegen tussen Amalienborg en de haven, een heerlijk groene plek midden in de stad. Wanneer ht lutk zorgen wij om 12.00 uur aanwezig te zijn bij de Amalienborg om de wisseling van de wacht te zien. De wacht marcheert dan vanaf het kastel Rosenborg naar de Amalienborg.

Dan lopen we verder door naar Nyhavn oftewel nieuwe haven. Dit is een klein haventje met gekleurde huisjes. Lekker even ronddwalen in deze pittoreske omgeving.

Verder wandelen door Kopenhagen

 Nu moeten we een keuze maken gaan wij door naar Tivoli, het stadspretpark, of gaan wij een bezoek brengen aan de botanische tuin? Beide circa 15-20 minuten van Nyhavn. Wij besluiten door te lopen naar de botanische tuin. Dit kan ook via Strøget, het belangrijkste winkelgebied van Kopenhagen, gelegen tussen het Stadhuisplein en Kongens Nytorv. Dit is een klein stukje om (ca. 10 minuten). 

De botanische tuin is een prachtige tuin van 10 hectare midden in Kopenhagen. De tuin uit 1874 heeft 27 historische kassen en meer dan 13.000 verschillende plantensoorten. Er zijn twee cafés om heerlijk een lekker stukje taart te eten onder het genot van een drankje.

De wandeltijd van deze wandeling is ca. 1- 1,5 uur, exclusief het bezichtigen van de bezienswaardigheden onderweg. Uiteraard is het mogelijk om onderweg te stoppen en met het openbaar vervoer verder of terug te gaan.

Van de botanische tuin is het 2 minuten lopen naar de bus, die u weer terugbrengt naar Osterport Station, waar onze wandeling is begonnen.

Mochten u nog meer wandelingen in Kopenhagen willen maken, dan adviseren wij u hier graag bij.

Mocht u niet zo’n wandelaar zijn of niet veel tijd hebben, dan kunt u een Hop-on-Hop-off bus nemen. Deze gaan ook vanaf de  voor een leuke rondrit. Er zijn een aantal van deze maatschappijen en een enkele biedt ook de tour in het Nederland, via oordopje, aan.

Toegankelijkheid:

 • Toegankelijkheid rond haven: Vlak en rolstoeltoegankelijk
 • Afstand tot de stad: ongeveer 3 km
 • Winkelcentra: winkels in de buurt van de terminal
 • Toegankelijkheid van de bestrating van de stad: De stad zelf is grotendeels vlak en gemakkelijk toegankelijk en de meeste trottoirs hebben verlaagde stoepranden
 • Toegankelijke toiletten: Gelegen in Amalie Garden naast het Koninklijk Paleis en het warenhuis Magasin Du Nord
 • Openbaar vervoer: Toegankelijk
 • Toegankelijke bezienswaardigheden: Geen aanbevolen, maar Kopenhagen is redelijk rolstoeltoegankelijk
 • Grotere aangepaste voertuigen: Beschikbaar op aanvraag – beperkt
 • Standaardtaxi’s: beschikbaar op aanvraag – meestal op de kade

Mocht u nu al een kijkje willen nemen in Denemarken, dan kan dat online: Bekijk Denemarken

2. Begeleide reizen

2. Warnemünde

Allereerst wat is Warnemünde?
Warnemünde is een Duitse badplaats met een mooi zandstrand. Heel geschikt voor wie na de zee graag wil luieren op het strand. Dan moet het natuurlijk wel mooi weer zijn, want wat doen we als het geen strandweer is?

De cruiseschepen meren aan in de nabijheid van het station van Warnemünde. Daar is niet veel ruimte, dus het kan ook nodig zijn om uit te wijken naar de industriële haven van Warnemünde. In dit geval gaan wij van het eerste scenario uit en lopen vanaf het schip richting het station, een wandeling van zo’n 10 minuten. Hier kunnen wij de trein naar Berlijn of Rostock nemen.

In Warnemünde

Wanneer u besluit in Warnemünde te blijven, loop dan in de haven richting van het strand, waar oude vissershuisjes staan, die nu fungeren als winkeltjes en visrestaurants. Met de veerpont kunt u ook naar het Marine Science Center, waar zeehonden bestudeerd worden.

Warnemünde is een stadsdeel van Rostock en daarmee ook de haven van deze hanzestad. Vanaf Warnemünde loopt de Warnow tot in het centrum van Rostock, een afstand van 12 kilometer.  Mocht u meer willen zien, dan kunt u de trein nemen naar Rostock, zo’n 20 minuten.

Rostock

Is een hanzestad in de deelstaat Mecklenburg Voorpommeren. Het is een leuke stad vol pastelkleurige gebouwen en een sfeervol centrum met de Marienkirche en het Rathaus. Heel schilderachtig is de Kröpeliner Strasse met de Kröpeliner Tor, een stadspoort, dat onderdeel is van de oude, nog deels aanwezige, stadsmuur. Het is maar liefst 6 verdiepingen hoog.

Mocht u wat uitgebreider Mecklenburg Voorpommeren willen ontdekt, dan kunt u besluiten naar Schwerin te gaan of voor geschiedenis van Nazi-Duitsland naar Oranienburg en natuurlijk behoort Berlin ook tot een van de mogelijkheden.

Schwerin

Stad van de zeven meren en de grote kunsten. Schwerin ligt in een prachtige schilderachtige omgeving, met meren in het stadsgebied, maar ook een heel mooi kasteel.                     

Eerst meer over meren. Swerin ligt aan de Schweriner See in een bosrijk merengebied, want naast de Schweriner See, een van de grootste meren van Duitsland, is er ook de Ziegelsee (populair bij de zeilsport) en de Ostorfer See ( een heerlijk meer om te zwemmen). En er liggen nog meer meren in en rond Schwerin, die een bezoek waard zijn.

Wat u zeker moet zien, is het kasteel van Schwerin, op een eiland in het meer van Schwerin.

Kasteel van Schwerin

Het kasteel heeft vijf vleugels en de 653 vertrekken hebben parketvloeren met houtinlegwerk. Het hoogtepunt is de troonzaal met zuilen van marmer en vergulde gietijzeren deuren. Vergeet tijdens u bezoek niet de eetkamer en de ronde, als tuinsalon vormgegeven torenkamer met een mooi panorama uitzicht op het meer, te bezoeken. Ook de porseleincollecte is de moeite waard. Na een tocht door het kasteel dan heerlijk wandelen door de prachtige baroktuin.

Schwerin is ook de stad van de grote kunsten door het Schleswig-Holstein-Haus met zijn beeldende kunst in fotografie en schilderkunst. Hier kunt u werken van Dalí, Miró, Goya en Matisse bewonderen. Bent u meer van de Nederlandse kunst, dan kunt u deze uit de 17e en 18e eeuw bewonderen in Galerie Alte & Neue Meister.

Oranienburg

Ook deze stad heeft een mooi barokpaleis, maar is vooral bekend door Sachsenhausen, het concentratiekamp, dat in 1936 als tweede in Duitsland werd gebouwd. Ook al was Sachsenhausen geen vernietigingskamp, zoals Auschwitz, waren de omstandigheden in het kamp wreed en vanaf 1943 was er ook een gaskamer.

Sachsenhausen is nu een gedenkplaats met museum om iedereen te laten zien welke gruwelheden er plaatsvonden in Nazi-Duitsland, als herinnering, dat dit nooit meer mag gebeuren. Houdt u er rekening mee dat een bezoek erg schrokkend kan zijn.

Wat is er nu nog te zien? Er zijn onder meer verblijfplaatsen van de gevangenen, bedden, de sanitaire voorzieningen en wachttorens. Natuurlijk ook het hek met Arbeit Macht Frei.

Na deze twee steden weer een lekker rustig dagje op zee, voordat de volgende steden van onze Oostzee cruise aan de beurt zijn.

3. Tallinn

De eerste volgende stad, die wij aandoen, is Tallinn, de hoofdstad van Estland. Deze oudste Noord-Europese hoofdstad uit de 12 eeuw is goed bewaard gebleven. Het oude stadscentrum staat zelfs op de werelderfgoedlijst. Vandaag dus lekker de lieflijke Middeleeuwse straatjes verkennen.

Valallinn

Valallinn (de oude binnenstad van Tallinn) staat op de Unesco werelderfgoedlijst door zijn prachtige Middeleeuwse binnenstad. De beste manier om deze schattige stad te verkennen is te voet. Je beleeft dan nog beter de sfeer van de Middeleeuwen. Je wandelt door kronkelige straatjes met scheve huisjes. Een zo’n leuk straatje is Katariina käik, waarin diverse handnijverheidwinkels zijn gevestigd. Aan het einde van Katariina käik begint de stadsmuur. De stadsmuur is ca. 2 kilometer lang en geeft een mooi uitzicht op Tallinn.

Wanneer u uitzichtpunten leuk vindt, dan moet u zeker kijken bij Patkuli, maar ook bij het 100 meter verderop gelegen Kohtuotsa. Beide geven een mooi uitzicht over Tallinn.

Toompea (Domberg)

Het oude stadsdeel van Tallinn is compact en nodigt uit om heerlijk rond te dwalen. Dus deze keer geen wandelroute, maar lekker wat dwalen. Toompea met het Alexander Nevski- kathedraal kunt u dan niet echt missen. Toompea (Domberg) is een heuvel in het centrum van Tallinn, waar niet alleen de kathedraal ligt, maar daar tegenover het Toompeakasteel, waar het Estische parlement zetelt, de Domkerk en delen van de vestingmuur met als toren Lange Herman (Pikk Hermann). De Domberg is te bereiken via Lühike jalg of Pikk jalg. Met de Pikk jalg staat u meteen bij de Alexander Nevski-kathedraal.

Alexander Nevski-kathedraal

ziet er oud uit, maar is pas in 1900 gebouwd. De koepelvormige kathedraal is de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal van Estland. De Domkerk (Toomkirik) is veel ouder. Het is zelfs de oudste, gebouwd in de 13e eeuw. Hier ligt het graf van Otto Johann Thuve. Een rijke edelman, die in zonde leefde. Volgens een legende neemt met iedere stap op een steen van zijn graf zijn zonden gaf. Aan u de keus of u zijn zonden wilt verminderen.

De Lange Herman maakt, net het als het roze gekleurde Estische parlement (Riigikogu) deel uit van het Toompeakasteel. De Lange Herman is 45,6 meter hoog en bestaat uit 10 verdiepingen en een uitkijkplatform, die te bereiken is via een steile stenen trap met 215 treden.

Groene stad

Tallinn is een hele groene stad, er is zelfs een Japanse en botanische tuin en aan de rand van de stad een heel bos. Eén van de bekendste parken is het, net buiten het centrum (je bent er zo met tram 3), Kadriorgpark met het Kadriorgpaleis. Het knalroze paleis heeft een prachtige tuin, maar ook mooie musea. In het kasteel zelf kunt u vroege Europese en Russische kunst bewonderen. Voor de moderne kunst kunt u, op het terrein van Kadriorg, terecht bij het KUMU. Hier kunt u deze cultuur en kunst heerlijk combineren.

Kalamaja

deze voormalige wijk aan de andere kant van de stad is leuk om iets te gaan eten. Er zijn hier veel leuke restaurantjes, maar het is ook leuk om verder de wijk van vissers en scheepslieden in te lopen. Kalamaja betekent in het Ests vishuis. In deze wijk staan de gekleurde Tallinn houses. Deze zijn bijna helemaal van hout, zijn twee of drie verdiepingen hoog en heel kleurrijk. Leuk om te fotograferen. De huizen zijn bepalend voor het karakter van deze wijk. 

Toegankelijkheid:

 • Toegankelijkheid rond haven: Vlak en toegankelijk
 • Afstand tot de stad: ongeveer 1,8 km
 • Winkelcentra: ongeveer 700 meter
 • Toegankelijkheid van de bestrating van de stad: De stad zelf is vlak en de meeste trottoirs hebben geen verlaagde stoepranden
 • Toegankelijke toiletten: Gelegen in Port Terminal A, restaurant TROIKA op het stadhuisplein, in Kadriorg Palace, Tallinn Zoo, Open Air Museum in Rocca al Mare en Hotel Reval Inn
 • Openbaar vervoer: Niet toegankelijk
 • Toegankelijke bezienswaardigheden: Kadriorg Palace (helling en lift), Rocca al Mare Openluchtmuseum (lage ingang maar onverharde paden), KUMU (helling), Tallinn Zoo (lift)
 • Grotere aangepaste voertuigen: Beschikbaar op aanvraag – beperkt
 • Standaard taxi’s: beschikbaar op aanvraag

4. Sint Petersburg

En dan komen wij aan in de parel van deze reis: St. Petersburg. Tsaar Peter de Grote liet zich onder andere inspireren door Amsterdam, waardoor de stad grachten heeft. Het bekendste bezienswaardigheid is natuurlijk de Hermitage, na het Louvre in Parijs, het grootste en indrukwekkendste kunstmuseum ter wereld. Het felgroene winterpaleis is alleen van buiten al prachtig. Binnen vindt u allerlei kunstschatten van de laatste tsaar Nicolas II. U kunt zo gek niet bedenken of het is er. Kronen, tronen, voertuigen, maar ook kunstwerken van bijna ieder beroemde kunstenaar, zoals Rembrandt, Jan Steen, Leonardo da Vinci, Rubens, Monet, Picasso en van Gogh.

Even kort wat geschiedenis.

Sint Petersburg werd op 27 mei 1703 door Peter de Grote gesticht. De stad is niet naar hem vernoemd, zoals veel mensen denken, maar naar apostel Petrus (beschermheilige van de stad). De stad moest Novgorod, ooit gesticht door Ivan de Verschrikkelijke, maar nu bijna geheel verlaten, vervangen als “venster op het Westen”. Sint Petersburg ligt aan de Neva en geeft als haven via de Baltische zee toegang tot het Westen. Dit betekende een einde aan het isolement van Rusland. Peter de Grote maakte van de stad een moderne westerse stad met grachten, net als Amsterdam, waar Peter de Grote enige tijd verbleef.

Tot 1918 was Sint Petersburg de Russische hoofdstad, na de Russische Revolutie, werd dit Moskou. De Sovjets noemden de stad Petrograd en later Leningrad. Pas in 1919 kreeg Sint Petersburg zijn oude naam weer terug.

De bouw van Sint Petersburg werd gestart met de Petrus- en Paulusvesting en de scheepswerf. De vestiging is gebouwd op een klein eiland op het breedste deel van de Neva. Hier staat ook de Petrus & Paulus kathedraal, waar bijna alle leden van de laatste tsarenfamilie Romanov begraven liggen.

Door de Romanovs, die 300 jaar lang Sint Petersburg bestuurden, zijn veel paleizen gebouwd en een grote kunstcollectie aangelegd, waarvan een groot deel te zien is in de Hermitage.

De Hermitage

De Hermitage kan natuurlijk in deze blog niet ontbreken. Er is eigenlijk geen kunstenaar te noemen, waar de Hermitage geen werk van heeft. Peter de Grote begon de verzameling, die door zijn dochter Elizabeth werd uitgebreid, maar Catharina II maakte het tot de schitterende collectie, die het nu is. Het museum bevat meer dan drie miljoen kunstvoorwerpen en is gevestigd in het felgroene Winterpaleis. Een van de mooiste ruimtes van dit paleis is de Paviljoenzaal bij de Wintertuin, met marmer op de muren, vergulde balkonhekken, kroonluchters, mozaïeken op de vloer en fonteintjes.

Wanneer u van winkelen houdt, is het nu tijd voor Nevski Prospekt, de beroemde winkelstraat van Sint Petersburg. Mocht u liever wat cultureler bezig  willen zijn, dan is de Nevski Prospekt ook heel geschikt, want er staan veel kerken aan deze statige laan, zoals de Catharinakerk, Hollandse Kerk, Kazankathedraal en de beroemde Kerk van de Verlosser van het Bloed.

De twee beroemdste laten wij hier aan bod komen. Allereerst de Kazankathedraal. Deze lijkt op de St. Pieterbasiliek in Rome met zijn 80 meter hoge koepel en indrukwekkend roze granieten zuilen. De kathedraal is gewijd aan de icoon van de Madonna van Kazan, een van de meest vereerde iconen van het Russisch-orthodoxe geloof. De icoon zou Rusland geholpen hebben de inval van Napoleon te overleven. De bekende veldmaarschalk Michail Koetoezov, die Napoleon versloeg, ligt in deze kerk begraven.

De meest beroemde is natuurlijk de Kerk van de Verlosser op het Bloed. Het is de kerk, die eigenlijk op alle foto’s van Sint Petersburg te zien is, dié met de kleurrijke uivormige koepels. Het interieur is net zo extravagant als de buitenkant. De muren zijn bedekt met bladgoud en schitterende mozaïeken. De vloeren zijn van roze Italiaanse marmer en het altaar van halfedelstenen. De officiële naam van deze kerk is Kerk van de Wederopstanding van Jezus Christus. De kerk is gebouwd op de plek, waar Alexander II vermoord werd. De hoogte van de kathedraal is 81 meter, dat symbool staat voor het jaar (1881), waarin Alexander werd gedood.

Meer bezienswaardigheden

Natuurlijk heeft Sint Petersburg meer te bieden dan alleen musea en kerken. Wat zeker ook een bezoek waard is, is de metro. Een leuke excursie voor €0,56 per enkele reis. Neem de rode lijn met de oudste en mooiste stations. De metro van Sint Persburg is het diepste metrostelsel ter wereld, maar via de roltrappen bent u er zo. Het mooiste metrostation is Avtovo. Het station lijkt op de dependance van het Marmerpaleis van Catherina de Grote, gebouwd voor haar geliefde graag Orlov met wie zij niet mocht trouwen. Het metrostation ziet er uit als een paleis met 30 marmeren en 16 glazen zuilen, kristallen kroonluchters en mozaïek.

Mocht u tijd over hebben, dan ligt in de omgeving van Sint Petersburg nog een paar mooie bezienswaardigheden, zoals Petershof, het zomerpaleis  in een voorstad, dat ook wel het Russische Versailles wordt genoemd. Hier kan je de hele dag ronddwalen door het paleis met de grote Cascade en de mooie tuinen met uitzicht op de Finse Golf.

Ook Catharina had een buitenresidentie met prachtige tuinen, in Poesjkin. Het rococopaleis is beroemd om zijn barnsteenkamer. Het paleis heeft in WOII veel te lijden gehad door moedwillig verwoesting door de Duitsers. Maar goed, dat een groot deel van de inboedel in veiligheid gebracht was. Echter de beroemde kamer werd helemaal leeggehaald. Gelukkig is alles in oude glorie hersteld.

Sint Petersburg heeft heel veel te bieden en is zeker een bezoek waard. Let wel: voor een bezoek heeft u een visum nodig. Blijft u minder dan 8 dagen dan kan het met een e-visum (e-visums.nl).

St. Petersburg heeft zoveel te bieden, dat wij er ook 2 dagen blijven.

Na St. Petersburg staat nu Helsinki, de Finse hoofdstad, op het programma. Helsinki is niet zo groot, maar heeft zijn eigen bijzonder stijl en aantrekkingskracht. Het is een gezellige stad met zijn mooie Art Nouveau-gebouwen en traditionele cafés.

Toegankelijkheid:

   • Toegankelijkheid rond haven: Vlak en rolstoeltoegankelijk
   • Afstand tot de stad: ongeveer 1,2 km
   • Winkelcentra: Ongeveer 1,2 km
   • Toegankelijkheid van de bestrating van de stad: De stad zelf is redelijk geplaveid en over het algemeen niet toegankelijk voor rolstoelen, en de meeste trottoirs hebben geen verlaagde stoepranden
   • Toegankelijke toiletten: Gelegen in Astoria Hotel, Hermitage, Russisch Museum, Catharinapaleis
   • Geplaveide straten/gebieden/ongeschikt terrein: Over het algemeen ontoegankelijk voor rolstoelen vanwege geplaveide straten en hoge stoepranden
   • Openbaar vervoer: Niet toegankelijk
   • Toegankelijke bezienswaardigheden: Hermitage, Russisch Museum, Fonteinpark van Peterhof, Artilleriemuseum
   • Grotere aangepaste voertuigen: Niet beschikbaar
   • Standaard taxi’s: beschikbaar op aanvraag
4. Cruise met rolstoel

5. Helsinki

Hoofdstad van Finland, het land van de duizend meren. Zo dan weten we meteen waar we zijn. Finland is beroemd om zijn natuurschoon en dat zullen wij zeker in een van onze blogs gaan beschrijven, maar nu eerst Helsinki. Niet zo’n bekende stad, maar zeker een bezoek waard. Wanneer u een cruise door de Oostzee maakt, is het een van de aanleghavens, ga zeker van boord.

Openbaar vervoer

Hoe gaan wij Helsinki verkennen? De stad is uitermate geschikt om te wandelen, maar je hebt ook mijn favoriete verkenningsmethode: het openbaar vervoer. Tramlijn 2 en 3 brengen je langs alle belangrijke bezienswaardigheden van deze leuke stad. Bij de informatiebalie op het centraal treinstation van Helsinki zijn gratis boekjes met uitleg van de tramlijn, met een routekaart en uitleg van de bezienswaardigheden.

De route van tramlijn 3 gaat vanzelf over in tramlijn 2, het hele traject vormt een grote acht door de stad. Je kunt eerst het hele traject, duurt een uurtje, doen en dan ondertussen bedenken, waar je bij de 2e keer wil uitstappen om iets te bekijken. Voor ca. €8,– kan je een hele dag onbeperkt gebruik maken van al het openbaar vervoer in Helsinki.

Wandeling

Deze keer maken wij een wandeling door de stad. Wij beginnen op het marktplein. Wanneer u met een cruise aankomt in Helsinki zijn er twee verschillende plaatsen, waar wordt aangemeerd. Aan de oostkant, binnen 10 minuten lopen bent u op het marktplein of aan de westkant. Als u nu wilt lopen, bent u 45 minuten onderweg. Handiger om een tram te pakken, soms is er een shuttlebus vanuit de cruisemaatschappij of kunt u een hop-on-hop-off bus nemen.

Kauppatori

Kauppatori (marktplein) ligt aan de haven van Helsinki en is een van de gezelligste plekken van de stad. Er is hier altijd markt, met kraampje met etenswaren en maaltijden tot kraampjes met leuke snuisterijen. De oude markthal iets verderop is een foodmarket, waar u kunt genieten van een heerlijke maaltijd.

Vanaf het marktplein lopen wij verder de haven in richting de Skywheel, het reuzenrad met een Nederlands tintje (gebouwd door een Nederlands bedrijf). Vanaf 40 meter hoogte kunt u genieten van Helsinki met zijn mooie gebouwen en prachtige omgeving. De Skywheel is middels een oprijplaat (ramp) rolstoeltoegankelijk.

Russisch-Orthodoxe kathedraal

Daarna lopen wij naar het Uspenski-kathedraal. Deze typisch Russisch-Orthodoxe kathedraal hebben wij al van ver gezien. Het is de grootste Russisch-Orthodoxe kerk in West-Europa. De 12 kleine uivormige koepels en de grote staan voor Jezus en de 12 apostelen.

De Domkerk

Wij gaan nu verder op weg naar de andere mooi grote kerk in Helsinki. Daarvoor lopen wij terug naar het marktplein en dan richting de Esplanadi, maar slaan al snel rechtsaf naar het Senaatsplein, het meest gefotografeerde plein van Helsinki. Het is een enorm plein en echt prachtig. Aan dit plein ligt onder meer de universiteit van Helsinki, de nationale bibliotheek, alle in neoklassieke stijl. Aan dit plein ligt ook de domkerk. Deze prominente, witte kerk is heel mooi met haar schitterende gevels en Korinthische zuilen. Op het dak staan de twaalf apostelen, een van de grootste zinken beelden ter wereld. Ze zijn zo’n 3 meter hoog en staan op de gevels boven de zuilen. Het meest markante aan de kerk is de centrale koepel. Deze is ontworpen om natuurlijk licht vanuit zoveel mogelijk hoeken toe te laten in de kathedraal. Handig om te weten: de domkerk heeft niet alleen een ingang via de trappen, maar ook een zijingang.

Stockmann

Na al dit moois wandelen wij terug naar de Esplanadi. De Esplanadi loopt van net achter het marktplein tot bijna aan het warenhuis Stockmann. De Esplanadi, een sfeervol, gezellig stadspark, waar altijd wat te zien is, zoals straatartiesten en mensen, die genieten van deze fijne plek.

Een heerlijk punt om even rond te hangen of een terrasje te pakken. Na het Esplanadi komen wij bij Stockmann. Een begrip in Helsinki. Hét warenhuis van Helsinki, in een prachtig gebouw. Qua aanbod lijkt het op de Bijenkorf, maar dan met 50.000 m2. Paradijs voor winkelfanaten, want rondom en ten noorden van het Esplanadi zijn nog meer winkels. Veel plezier.

Wat is er nog meer te doen?

Mocht u nog meer tijd in Helsinki hebben, dan zijn er nog veel meer leuke dingen om te doen. Helsinki heeft leuke musea, zoals het architectuur- of desigmuseum of wat verder uit het centrum de Tempelliaukio Kirrko, de rotskerk. Deze kerk is beslist een bezoek waard. De kerk is in de rotsen gebouwd, die de muren vormen. Heel mooi is die achter het altaar uitgesleten door een gletsjer. Voor de haven van Helsinki liggen allerlei eilandjes, zoals Suomenlinna (maakt deel uit van het openbaar vervoer, dus valt nog onder een dagkaart). De boot gaat in de zomer 3-4 keer per uur en de tocht duurt een kwartier. Vanaf de boot heeft u een mooi uitzicht op Helsinki (en natuurlijk ook op Suomenlinna). Vanaf de plek, waar de veerboot aanlegt, start een wandelroute (volg de blauwe bordjes) langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Een heel leuk uitje, net als met de veerboot naar Tallinn, de hoofdstad van Estland. Een tocht van 2 uur.

Toegankelijkheid:

 • Toegankelijkheid rond haven: Vlak en toegankelijk
 • Afstand tot de stad: ongeveer 3,5 – 4 km
 • Winkelcentra: ongeveer 3,5 – 4 km
 • Toegankelijkheid van de bestrating van de stad: De stad zelf is vlak en de meeste trottoirs hebben verlaagde stoepranden
 • Toegankelijke toiletten: Gelegen bij alle belangrijke bezienswaardigheden, musea en warenhuizen
 • Geplaveide straten/gebieden/ongeschikt terrein: Geplaveide straten in de oude stad, maar relatief vlak
 • Openbaar vervoer: sommige toegankelijk
 • Toegankelijke bezienswaardigheden: Het Vasamuseum, het Rijksmuseum van Oudheden en de IJsbar
 • Grotere aangepaste voertuigen: Beschikbaar op aanvraag – zeer beperkt
 • Standaardtaxi’s: beschikbaar op aanvraag – loop naar de Viking Line Terminal, ongeveer 300 meter
1. Rolstoelvakantie

6. Stockholm

Nu is de Zweedse hoofdstad, Stockholm aan de beurt. Stockholm ligt verspreid over 14 eilanden, die door bruggen met elkaar verbonden zijn. Een aanraden is het oudste gedeelte van de stad, Gamla Stan, waar oude huizen staan en het koninklijk paleis. Een andere grote attractie is het Vasa museum, waar een schip uit 1628 in nagenoeg originele staat is te zien. Mocht u een ABBA-fan zijn, dan is er een museum op het eiland Djurgården in Stockholm. Stockholm heeft echt van alles te bieden.

U kunt bijvoorbeeld ook gaan wandelen over de Strömgatan.

Strömgatan

 Strömgatan is een straat in de wijk Norrmalm in het centrum van Stockholm. De straat strekt zich uit in oost-westelijke richting.

Als we de Strömgatan aflopen, passeren we een aantal interessante historische locaties en gebouwen in het hart van Stockholm. Als je over Strömgatan wandelt, kom je langs het plein van Gustav Adolf.  Het werd in 1630 aangelegd en is vernoemd naar de koning Gustaaf II Adolf van Zweden. Het plein is ongeveer 110 meter bij 80 meter groot. Het ligt bij de Koninklijke Zweedse Opera en het Koninklijk paleis..

Het koninklijke Zweedse opera gebouw werd geopend door de koning Gustaaf III van Zweden  op 18 januari 1773.

En het paleis was al in 1754 voltooid. Het paleis heeft 1.430 kamers, waarvan 660 ramen hebben, het is 42.000 m² groot.

In het paleis ligt de Livrustkammaren, het oudste museum van Zweden. Het museum is gelegen in de kelder van het paleis. In het museum zijn allerlei voorwerpen te zien over de militaire geschiedenis van Zweden en over de koninklijke familie.

In het midden van het plein staat een standbeeld uit 1796 van Gustaaf II Adolf van Zweden.
Vlak bij het Koninklijk paleis ligt De Riddarholmen-kerk.

De Riddarholmen-kerk

De kerk is van een voormalige middeleeuwse abdij in Stockholm, Zweden. De kerk dient als de laatste rustplaats van de meeste Zweedse vorsten. De abdij werd in 1807 ontbonden en tegenwoordig wordt de kerk alleen gebruikt voor begrafenissen en herdenkingsdoeleinden.

Het is een van de oudste gebouwen in Stockholm en delen ervan dateren uit de late 13e eeuw, toen het werd gebouwd als een klooster.
De spits ontworpen door de Vlaamse architect Willem Boy (1520–1592) werd toegevoegd tijdens het bewind van John III, maar werd verwoest door een blikseminslag op 28 juli 1835, waarna hij werd vervangen door de huidige gietijzeren spits.

Buiten middeleeuwse gebouwen en hun geschiedenis is er ook een recenter stukje geschiedenis te bekijken in Stockholm.

ABBA Museum

ABBA The Museum is een Zweedse interactieve tentoonstelling over de popband ABBA die in mei 2013 in Stockholm, Zweden werd geopend.

Het museum is de permanente thuisbasis van de reizende ABBAWORLD-tentoonstelling die in 2009–2011 door Europa en Australië toerde en waarin toneelkostuums zijn gedoneerd door de bandleden. Er zijn ook verschillende interactieve audio- en videostations waarmee bezoekers de muziek van de band kunnen uitvoeren. De tentoonstelling is gevestigd in een gebouw nabij het themapark Gröna Lund op het eiland Djurgården.

Gröna Lund

Gröna Lund is een pretpark in Stockholm  aan de zeezijde van het eiland Djurgården, is het relatief klein in vergelijking met andere pretparken, voornamelijk vanwege de centrale ligging, wat de uitbreiding beperkt. Het pretpark van 3,8 ha, heeft meer dan 30 attracties en is een populaire locatie voor concerten in de zomer. Het werd in 1883 opgericht en is daarmee het oudste pretpark van Zweden.

De ligging van het park is uniek, de meeste gebouwen in het park zijn oude woon- en commerciële gebouwen uit de 19e eeuw. De gebouwen zijn niet gebouwd voor het park; in plaats daarvan werd het park rond de gebouwen gebouwd.

Gröna Lund staat ook bekend om zijn rock- en popconcerten; het capaciteitsrecord is in handen van Bob Marley, die in 1980 32.000 mensen aantrok.

Er is dus in Stockholm voor iedereen genoeg te beleven.

Cruise met rolstoel

7. Kiel

Even een dag op zee om alle indrukken te verwerken en dan door naar Kiel, op slechts 90 kilometer van Hamburg). Vanwege de geografische ligging ten zuidoosten van het schiereiland Jutland aan de zuidwestelijke oever van de Oostzee, is Kiel een van de belangrijkste maritieme centra van Duitsland geworden, bekend om een ​​verscheidenheid aan internationale zeilevenementen, waaronder de jaarlijkse Kielweek, het grootste zeilevenement. in de wereld.

Geschiedenis

Kiel was ooit een Deens dorp, tot 1864 werd het bestuurd door Denemarken. In 1866 werd de stad geannexeerd door Pruisen en in 1871 werd het een deel van Duitsland.

Kiel staat ook bekend om de Kiel Mutiny op 3 november 1918.  Toen matrozen weigerden aan boord van hun schepen te gaan uit protest tegen de verdere deelname van Duitsland aan de Eerste Wereldoorlog. De opstand veroorzaakte de Duitse revolutie, die de monarchie binnen een paar dagen zou wegvagen.

De Olympische zeilwedstrijden van de Olympische Zomerspelen van 1936 en 1972 werden gehouden in de Baai van Kiel.

En Kiel was een van de oprichtende steden van de oorspronkelijke prijs voor Groene Hoofdstad van Europa in 2006. In 2018 viel Nijmegen de eer te beurt om zich Groene Hoofdstad van Europa van het jaar.

Wat is er te doen?

Kiel heeft een boulevard, waar u heerlijk kunt flaneren en schepen kijken. Of bezoek een scheeps-werf of ga eens vissen kijken in het Aquarium. Natuurlijk is er in de stad ook het een en ander te bezichtigen. Let vooral op de vaak originele combinaties van moderne en oudere architectuur. Kiel heeft een markt met mooie oude gebouwen en een stadhuis waarvan de toren te beklimmen is. Maar misschien wel het leukste op de Alte Markt is de Kieler Brauerei met niet alleen keuze uit diverse soorten bier van het huismerk, maar ook een heerlijke kaart met stevig, traditioneel Duits eten.

Heel bijzonder in Kiel is het Kieler Kanal. Dit kanaal is de verbinding tussen de Noordzee en de Oostzee en verkort de zeereis, omdat er niet om Denemarken heen gevaren hoeft te worden.

 

Oostzee cruise met rolstoel

8. Århus

Wij varen door naar Århus, de op één na grootste stad van Denemarken. Een charmante plaats met kronkelende grachten en pittoreske straten. U kunt hier ook heerlijk eten, zoals bijzondere gerechten met kaviaar.

Wat heeft Århus te bieden?

Wanneer u van een bezoek aan een museum houdt, dan is Århus zeker een goede bestemming. Århus heeft verschillende leuke musea. De drie opvallendste zijn:

ARoS Art Museum

is een museum voor moderne en hedendaagse kunst, maar heeft ook werken uit de 18e eeuw. Het heeft een vaste collectie van zo’n 8000 werken en regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Sinds april 2004 zit het in een modern gebouw, met 17.700 m2 een van de grootste musea van Noord-Europa, op het terrein van de Århus Universiteit. Het gebouw is ook al kunst op zich met de kleurrijke cirkel op het dak (deze regenbooggang van 150 meter lang en 50 meter hoog biedt uitzicht over Århus), maar ook het gebouw op zich is bijzonder. Het is een kubusvorm, die door een museumgang midden door wordt gedeeld. Deze gang is ook toegankelijk zonder ticket.

Moesgaard museum

ligt ten zuiden van Århus op het landgoed Moesgaard. Het unieke schuine dak kan worden beklommen en dan heeft u een schitterend uitzicht over het Kattegat en Moesgård Skov, een prachtig bos.

Het museum heeft veel cultuurhistorische bezienswaardigheden, archeologische en etnografische tentoonstellingen. U ziet er ook de oorsprong en ontwikkeling van de mens in de prehistorie (bronstijd, ijzertijd en Vikingtijd) met onder meer de Grauballe-man, die in het veengebied is gevonden.

Mocht u geen tijd hebben, dan kunt u misschien wel het Vikingmuseum in de stad, in de kelder onder de Nordea Bank, bezoeken. Het museum vertelt over de Vikingstad Aros, die zo’n 1200 jaar geleden op de plek van het huidige Århus lag en heeft tal van archeologische artefacten en replica’s van Vikingvoorwerpen.

Openluchtmusem Den Gamle By “de oude stad”

is een gigantisch openluchtmunseum in de Botanische Tuinen van Århus. Het was destijds in 1914 ’s werelds eerste openluchtmuseum, dat zich concentreerde op het stadsleven (en niet de dorpscultuur). Het museum heeft 75 historische gebouwen, vakwerkhuizen uit 1550 tot zelfs huizen uit 1920-1970, maar er zijn niet alleen huizen. In het museum treft u ook werkplaatsen, winkels, historische tuinen, een postkantoor, een school en een theater aan.

Århus heeft natuurlijk nog veel meer, dan musea.

Mocht u van moderne gebouwen houden, dan kunt u ook uw hart openhalen met het stadhuis van Århus,  Dokk1 (het cultureel centrum in de haven van Århus) of de IJsberg (een appartementencomplex, ook in de haven).

Bent u meer van oudere cultuur, historie, dan moet u zeker naar Møllestien  en Marselisborg.

Møllestien

is zo’n straatje, dat u terugbrengt in tijd. Het ligt in de wijk Indre By en is bekend om de kleine kleurrijke huisjes en geplaveide bestrating, loopt van Vester Allé naar Grønnegrade.

Marselisborg,

ten zuiden van het stadscentrum gelegen park met het gelijknamige paleis. Het is nog steeds van de Deense koninklijke familie en wanneer de familie er is, is er elke dag om 12.00 uur de wisseling van de wacht. Het paleis is helaas niet toegankelijk, maar zeker als bouwwerk de moeite van een bezoek waard. De tuin, een traditioneel Engels landschapstuin met rozentuin en veel beeldhouwwerken is wel opengesteld voor publiek.

Vlak bij het Marselisborg bos ligt het Tivoli Friheden met meer dan 40 attracties, zoals achtbanen.

Mocht u meer van het shoppen zijn, ook dan is Århus leuk. Århus, ook wel de beste shopstad van Noord-Europa. U vindt hier alles van high fashion tot vintage, van grote merken tot jonge ontwerpers, zowel op het gebied van kleding als interieur. Leuk zijn de grote overdekte winkelcentra Salling en Magasin, maar ook Latin Quarter, de oudste wijk van Århus, met zowel internationale merken als Deense merken. Of de vele creative winkels in Side Street Quarter.

Laatste dag

Daarna onze laatste dag van de Oost zee cruise,  een dag op zee wanneer er om Denemarken wordt gevaren en dan zijn wij weer terug in Amsterdam. Vol bijzondere herinneringen verlaten wij de het schip.

Een bijzonder mooie cruise voor een cultuurliefhebber

Inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief