Kos, het fietseiland

Dit Griekse eiland ligt in de Egeïsche zee en ligt op 14 kilometer van Turkije verwijderd. Het ligt ter hoogte van het Turkse Bodrum. Nog even wat meer technische gegevens 😊: het eiland is 40 km bij 8 km en heeft een kustlijn van 112 km. Het eiland heeft mooie stranden, gezellige badplaatsen, knusse bergdorpjes in groene heuvels en ook nog archeologische vindplaatsen. Kortom genoeg om te ontdekken.

Kos

Kos-stad

Laten wij maar met de hoofdstad beginnen. In 1933 na een zware aardbeving herbouwd met veel parken, lanen met palmen, maar ook smalle straatjes, leuke winkeltjes en gezellige terrasjes. Wat meteen opvalt in Kos-stad zijn de haven en het kasteel.

Haven

Langs de Mandraki haven loopt een gezellige boulevard en vlak bij de haven vind je ook Riga Fereou, echt typisch Grieks (en daarom ook veel gefotografeerd wordt) met veel blauw en wit en leuke decoraties. Zeker leuk om eens door te lopen en/of een hapje te eten bij het restaurant “Fish house taverna” (je kan er ook iets anders eten dan vis).

Kasteel

Het Neatzia-kasteel is gebouwd door de Johannieten en ligt op een smal schiereiland ten oosten van de Mandraki Haven, ten noorden van de boulevard. Voor de bouw van het kasteel zijn er stenen gebruikt van de ruïne van het Asklepeion (hierover later meer). Het kasteel is vervallen, maar wel te bezoeken en vanaf de burcht heb je een mooi uitzicht over de Mandraki-haven en Kos-stad.

Plataan

We blijven nog even in de buurt van het kasteel, want daar staat de Plataan van Hippocrates op het Platía Platanou. Hippocrates, bekend van de ‘eed van Hippocrates’ en ‘vader van de geneeskunde’ werd op Kos geboren en de boom is vernoemd naar deze beroemde Griekse arts. Volgens de legende zat Hippocrates met zijn leerlingen onder de boom, terwijl hij les gaf. De boom is ongeveer 500 jaar oud en waarschijnlijk een nakomeling van de oorspronkelijke boom, die hier zo’n 2400 jaar geleden zou hebben gestaan.

Gazi Hassan Moskee

Naast de beroemde plataan staat deze moskee met twee verdiepingen en een indrukwekkende minaret. De moskee is momenteel gesloten en op de begane grond zijn nu winkeltjes en restaurants. Aan de moskee is nog te schade te zien van de Tweede wereldoorlog.

Ook de Defterdar moskee, met zijn opvallende minaret, op het Eleftheria plein wordt niet meer als moskee gebruikt en heeft winkeltjes en een cafeetje. Aan het plein ligt ook de markthal van Kos. Via een groot boog een witte en rode druiventros komt je in de overdekte markt met veel lokale producten.

Kos, Griekenland

Archeologie

In het centrum van Kos-stad ligt het Archeologisch museum, waar je niet alleen veel leert over de geschiedenis van het eiland, maar ook veel archeologische vondsten ziet. Het museum ligt ook aan het Eleftheria plein, tegenover de eerdergenoemde markthal. Zo’n 200 meter verderop ligt het Agora, een Oudgriekse marktplaats met zuilen en mooie opgravingen.

Buiten Kos-stad, zo’n kwartiertje lopen vanaf de stad, ligt het Romeinse Odeon. Het amfitheater is grotendeels gerestaureerd en boven in het theater heb je een mooi uitzicht.

Buiten Kos is er natuurlijk nog veel meer moois om te bezoeken, maar eerst naar de thermen van Kos:

Embros Therme

Aan de zuidoostelijke kust, op zo’n 12 kilometer van Kos komt bijna 50 graden warm bronwater uit de rotsen stromen. Het bronwater mengt zicht met zeewater in een bekken van zo’n 25 m2. Hierdoor wordt de temperatuur rond de 40 graden. Toegang is gratis. Er hangt wel een zwavelgeur, maar het thermale bad zou geneeskrachtige werking hebben.

Griekenland, Kos

Asklepieion

Nog meer archeologie op zo’n 4 kilometer van Kos-stad. Hier liggen de ruïnes van werelds eerste ziekenhuis. Hippocrates zou in de 3de eeuw voor Christus aan de basis van die ziekenhuis hebben gestaan. Je wandelt hier nu tussen de resten van tempels en altaren. Er is ook een klein museum met oude medische instrumenten van Hippocrates.

Zia

Iets verder in het binnenland, dat uit mooie groene bergtoppen bestaat, vind je hier en daar leuke dorpjes. Het mooiste is het bergdorpje Zia met gezellige restaurants en winkeltjes aan de hoofdstraat. In de zomer kan het hier heel druk zijn, dus plan een bezoek vroeg en loop ook eens een zijstraatje in. Door de ligging (bij de berg Dikaios) heb je tal van mooie uitzichten en volgens velen de mooiste zonsondergang van Kos.

Paléa-Pyli (ook wel Palio Pyli)

En paar kilometers verderop ligt dit dorpje met ruïnes uit de Middeleeuwen (kerken) en een Byzantijnse burcht. Het spookdorpje is verlaten sinds een cholera-epidemie in 1830. Er is een taverna op een van de heuvels met een mooi uitzicht. Net als vanaf de burcht, die ook een eigen heuvel heeft.

Het dorp is per auto te bereiken en er zijn twee parkeerplaatsen, wandelen in het dorp valt niet mee doordat de natuur steeds meer het dorp overneemt.

Antimachia Castle

Het Venetiaans kasteel staat op een kleine heuvel boven het dorp Antimachia, midden op Kos. Het mooiste aan het kasteel is het uitzicht over de omgeving en de zee.
Antimachia is nog een authentiek dorp met een werkende oude windmolen (om meel te malen).

Nu is toch echt tijd om naar de kust te gaan en de stranden van Kos te bekijken.
Kos is natuurlijk niet zo groot, maar heeft een lange kustlijn en heel veel mooie stranden, lange zandstranden met kristalhelder water. Wij noemen in deze blog een paar van deze mooie stranden.

agios stefanos

Agios Stefanos Beach

Met uitzicht op de ruïne van de basiliek van Agios Stefanos. De ruïne uit de 5deeeuw ligt op een verhoging aan het strand en is daarmee een onderdeel van strand en zee.

Paradise Beacht (Paralia)

Ligt op het zuidelijkste puntje van Kos met goudkleurig zand en strak blauw water. Aan de westkant heb je een rotsachtig deel, wat leuk is om te snorkelen.

Kelafos

heeft het Kamari strand, breed en lang en op zo’n 5 kilometer ten noorden heb je de baai van Limnionas, klein en rustiger.

Tigaki

Op 11 kilometer van Kos-Stad ligt een 10 kilometer lang zandstrand met ondiepe zee en verschillende watersportactiviteiten en terrasjes.
En zo zijn er nog veel meer leuke, mooie stranden op Kos.
In Lambi, Kardamena en in Kefalos is er een rail, waarmee je met de rolstoel de zee in kan.

De blog begonnen wij met Kos, fietseiland, maar hoe zit dat dan?

Kos-stad en het noorden van Kos is relatief vlak en biedt allerlei fietsmogelijkheden. Zo heeft Kos-stad een eigen fietspadennet (ook handig voor rolstoel en scootmobiel). Het noorden van Kos is ook vlak, maar daar zijn geen fietsenpaden.

Naast fietsen kan je ook goed wandelen op Kos, over de kilometerslange wandelpromenade van Kos-stad, het naaldbomenbos bij Plaka of op het schiereiland Kelafos.

Voor een relatief klein eiland heeft Kos heel veel leuks te bieden.
Wil je meer lezen over Griekennland? Lees dan eens onze blog: Toegankelijk Athene of onze blog over Kreta.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *