Kristiansand, de zuidelijkste stad van Noorwegen

Kristiansand, cruise met begeleiding

De kuststreek, Sørlandet, waarin Kristiansand ligt, wordt de “Noorse Rivièra” genoemd door zijn ligging aan de warme golfstroom en de vele zonuren. Voor veel bezoekers is Kristiansand het begin van hun Noorwegenreis, na de ferry vanuit het Deense Hirtshals. Vaak reizen zij meteen door. Dit is jammer, want Kristiansand is een charmante stad met leuke plekjes. Zeker een bezoek waard. Het is dan ook leuk om tijdens de Viking Saga cruise vanaf het schip een bezoek te brengen aan Kristiansand.

Wat heeft Kristiansand te bieden?

Kristiansand is in een vierkant gebouwd, het centrum heeft daarom de naam “Kvadraturen”. Het centrum is vrij vlak in tegenstelling tot de andere delen van de stad, die tamelijk heuvelachtig zijn. Het overzichtelijke centrum is hierdoor goed te voet te verkennen, ondanks de watertjes en bruggen ook goed rolstoeltoegankelijk.

Posebyen

De meeste mensen komen aan in de haven van Kristiansand, vanwaar u heerlijk het centrum in kunt lopen. Zoals naar Posebyen, de oude stad van Kristiansand (1,1 km vanaf de haven), dat voornamelijk bestaat uit witte, houten huisjes. Posebyen heeft de grootste verzameling kleine oude, houten huisjes van Noord-Europa. Iets verderop in de wijk staan ook gekleurde huizen. Zeker een wandeling waard.

Kristiansand, cruise met zorg
Strandpromenaden

Wanneer u vanaf de haven langs het water naar Posebyen bent gelopen, dan ben u zeker langs de Strandpromenaden gekomen. Dit is een boulevard met schitterend uitzicht op de jachthaven, de zee en de eilanden voor de kust van Kristiansand. In deze omgeving is nog meer te zien wanneer u wat verder loopt.

 

Otterdalsparken

Langs de Strandpromenaden liggen de Otterdalsparken of Nupenparken. Heel veel groen, maar vooral ook de mooie fontein van Nupen. Nupen was in eerste plaats schilder (bekend om de kleur Nupen blauw), maar hield zich met meer vormen van kunst bezig. Veel van zijn werken zijn te in zien in Noorwegen en daarbuiten, zoals ook deze fontein.

Bystranda

Wanneer u de Strandpromenaden helemaal uitloopt, bent u bijna bij het stadsstrand van Kristiansand, Bystranda. Een stadstrand met onverwacht palmbomen, een zwempier, maar ook diverse faciliteiten voor mindervaliden. Naast Bystranda ligt een activiteitencentrum met zwembaden, sauna, hot tubs en zelfs een indoor surf.

Christiansholm

Een klein stukje verder ligt dit fort uit 1672 met heerlijk uitzicht over de haven en het water. In de zomer worden er rondleidingen gegeven.

Kvadraturen

Dit was Kristiansand langs het water. Wanneer u meer landinwaarts gaat, komt u in het winkelgebied van Kvadraturen. Je hebt er de autovrije Markens gate, de hoofdstraat, met leuke zijstraten, zoals Skippergata. U vindt hier leuke snuisterijtjes en lokale winkeltjes.

Midden in het vierkant van Kvadraturen staat de kathedraal van Kristiansand, een gotische domkerk uit 1885.

Kristiansand, rolstoelvakantie
Kristiansand, cruise met zorg
Fiskebrygga

Wanneer u niet via de Strandpromenaden richting het centrum loopt, maar in de haven blijft, dan moet u zeker de oude vissershaven bezoeken. Dit fotogenieke stukje Kristiansand heeft kleurrijke houten gebouwen. De oude pakhuizen zijn omgebouwd tot restaurants en winkels. Uiteraard een perfect plekje om een visje te bestellen.

Odderøya

Van de haven loopt u ook zo naar het eiland Odderøya, wat door het Gravane kanaal worden gescheiden van het centrum van Kristiansand. Er zijn 4 bruggen, waarover u het nog geen vierkante kilometer grote eiland kunt bereiken. Heerlijk om van de natuur en architectuur te genieten tijdens een wandeling.

Kristiansand is heerlijk om te voet te verkennen. Mocht u er al eerder zijn geweest of meerdere dagen in Kristiansand zijn, dan kunt u ook een bezoek brengen aan de grootste dierentuin van Noorwegen, Dyreparken, het openluchtstreekmuseum of het Sørlandets Kunstmuseum met werken van 19e eeuwse Noorse kunstenaars.

In de omgeving van Kristiansand zijn ook veel leuk dingen te doen. Een bezoek aan Lillesand bijvoorbeeld, een mooie stad met statige patriciërshuizen. Ook heel bijzonder is het Setesdals spoorlijntje van Kristiansand naar Byglandsfjord, 72 km lang dwars door de prachtige Noorse natuur. Voor de wandelaars onder ons is er nog een leuke, 4 km lange, wandeling in Evje naar de Evje Mineralsti, waar u zelf mineralen kunt zoeken. Er zijn hier veel bergen, oude mijnen en daar te midden van een tentoonstelling van unieke kristallen. Ook hier veel mooie Noorse natuur.

Kristansand haven, cruise met de rolstoel

Kristiansand is niet zo’n grote stad, maar een aantrekkelijke stad, die veel leuks te bieden heeft.

Nieuwsgierig wanneer wij in Kristiansand zijn met onze Vikindsaga cruise? Klik hier!

Meer blogs over cruise-steden:

Oslo tijdens de vikingsaga cruise met zorg en begeleiding
Vikingsaga
Foto Noorse Fjorden, zorgreis
Noorse Fjorden
IJsland cruise met zorg
IJsland cruise
Oostzee per cruise met zorg
Oostzee cruise
Cruise met nederlands sprekende begeleiding
Dag op zee
Kopenhaag tijdens de cruise naar de Oostzee met zorg
Kopenhagen
geiranger, cruise met begeleiding
Geiranger
Arhus, Denemarken tijdens een cruise met zorg over de Oostzee
Århus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *