Lanzarote

Na Gran Canaria en Tenerife is dit het volgende Canarische eiland op ons lijstje. Het is het oostelijkste bewoonde Canarisch eiland en ligt circa 115 kilometer uit de kust van Marokko, maar is toch Europees. Lanzarote is het vierde eiland in grootte, naast Tenerife en Gran Canaria is Fuerteventura (wat beslist binnenkort ook in een blog voorbij zal komen) groter. Totaal zijn er 7 Canarische eilanden bewoond.

Tot zover even de algemene informatie. Nu gaan wij kijken wat er allemaal te doen is.

Vulkaan

Lanzarote is een vulkanisch eiland en dan heb je meteen een van de mooiste bezienswaardigheden, Parque National de Timanfaya.

Parque National de Timanfaya

Het vulkaangebied ‘Montaña del Fuego’ (de Vuurbergen) is het gebied, dat vooral is gevormd door de uitbarstingen in de 18e/19e eeuw. Sinds de grote uitbarsting van 1824 zijn de kraters gedoofd, maar ondergronds heerst nog een geweldige hitte, die je soms bovengronds kan voelen. Gelukkig houden de ‘slapende’ vulkanen zich rustig.

Parque National de Timanfaya

In dit nationale park kan je goed zien, dat Lanzarote ontstaan is door vulkaanactiviteiten. De naam van het park komt van het eerste dorp, dat door de vulkaanuitbarstingen van 1730-1736 is verdwenen.

Er zijn 30 grote kraters, waarvan de grootste Timanfaya 510 meter hoog is en het park heeft meer dan honderd kleine vulkaankegels. Er is een bustocht mogelijk door het park en onder leiding van een gids zelfs een wandeling.

Leuk is hier ook restaurant El Diablo, waar de grill zich boven een gat van 6 meter diep in de grond bevindt met een temperatuur van 350° graden.

El Golfo

Ten zuiden van het nationaal park ligt El Golfo, een gezellig vissersdorp met zwart zandstrand gecombineerd met donkere vulkanische rotsen en rode aarde. En dan voegt El Lago Verde nog de kleur groen toe. El Lago Verde is een meer, dat in een krater is ontstaan en door de vele algen een groene kleur heeft.

We kunnen nu verder zuidelijk gaan naar Playa Blanca, maar kiezen nog even voor de kraterbijzonderheden en gaan richting het noorden.

La Geira

Het wijngebied van Lanzarote op lava. De wijnboeren hebben hier een eigen techniek ontwikkeld door gebrek aan grondwater en regen. Zij plaatsen de lage struiken in een kuil, die zij vullen met lavasteentjes, die het water zo lang mogelijk moeten vasthouden. Grotere brokken lava moeten de druivenstruiken tegen de passaatwind beschermen. Het geeft het gebied een bijzonder landschap, wat zeker de moeite van een bezoek waard is. Natuurlijk kan je dit uitstekend combineren met een wijnproeverij

La Geira
Cueva de los Verdes

Cueva de los Verdes

Is samen met de 800 meter verderop gelegen Jameos del Agua een onderdeel van het gangen- en grottenstelsel, dat ontstaan is door de uitbarsting van de Monte Corona. Het hele stelsel heeft een lengte van 7 kilometer. Onder leiding van een gids kan je er een tocht maken.

Jameos del Agua

Ligt wat meer naar de kust toen en heeft een grot, die prachtig versierd is door de kunstenaar César Manrique. Er is ook een meer met albinokrabbetjes en hier is een soort lagune gevormd met allerlei terrasjes. Naast het meer ligt ook het vulkaanmuseum.

Mirador del Rio

Voor wie nog niet genoeg moois heeft gezien, is er in het uiterste noorden nog Mirador del Rio, een van de mooiste uitzichtpunten van Lanzarote. Het uitzichtpunt, ontworpen door César Manrique, ligt 500 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht over de noordkust van Lanzarote, het eiland La Graciosa en de zeestraat tussen beide eilanden.

En nu gaan wij eindelijk richting de hoofdstad, Arrecife, maar onderweg komen wij nog wel wat plekken tegen, waar gestopt moet worden.

ontwerp foto-7

Jardin de Cactus

Op Lanzarote zie je overal cactussen. Er zijn er wel zo’n 10.000 en je hebt 1400 verschillende soorten. En daar hebben wij César Manrique weer, die een cactustuin in de vorm van een amfitheater heeft aangelegd met aan de rand een windmolen.

Teguise

was tot 1852 de hoofdstad van Lanzarote. Het is een van de oudste nederzetting van de Canarische eilanden en is een heerlijk stadje om te bezoeken met haar lokale huizen. Boven de stad op de Guanapay-vulkaan ligt het oudste kasteel van de eilanden. Het kasteel is gebouwd om de bevolking te beschermen tegen de aanvallende piraten. Er is hier dan ook een piratenmuseum met informatie over deze aanvallen, die wel 4 eeuwen duurden.

Ook leuk in Teguise is de zondagsmarkt, waar je zeker moet afdingen.

Arrecife

En dan zijn wij in de hoofdstad. Als je al genoeg bezienswaardigheden hebben gehad, dan kan je hier ook gewoon lekker gaan winkelen, de bekendste winkelstraat is Calle León y Castillo. Of op zaterdagochtend naar de Mercado Turistico y Artesanal met vers producten, maar ook kunstnijverheid, zoals keramiek, lokale kunst.

Wij gaan nog wat bezienswaardigheden langs met als eerst het Castillo de San Gabriel, aan het water gelegen. Deze was uiteraard ter verdediging van Arrecife. Later kwam er ook de Las Bolas brug om de haven nog beter te beschermen.

Het is ook meteen duidelijk, dat Arrecife heel anders is, hier geen witte huisjes met gekleurde kozijnen, maar eerder hoogbouw. Toch heeft Arrecife iedereen wat te bieden van cultuur, winkelen, uiteten tot aan strand.

Nog een kasteel

Naast het Castillo de San Gabriel heeft Arrecife ook nog het Castillo de San José met een mooi uitzicht over de stad en de haven. Hier is in de kelder restaurant, maar ook het Museo Internacional de Arte Contemporáneo, het museum voor moderne kunst.

Kerk van San Ginés

Voluit Iglesia Matriz de San Ginés Obispo is gewijd aan de patroonheilige van Lanzarote. Op het plein van de kerk met de glimmende witte koepel is hier op zaterdagochtend de markt.

Eten

Ook leuk als bezienswaardigheid: Charco de San Ginés, de stadslagune, waar de vissersbootjes liggen te dobberen. Hier kan je lekker eten in de omliggende restaurants en barretjes.

Het strand

Playa del reducto is het stadsstrand van Arrecife, een wit zandstrand aan de zuidkant van de stad met een wandelpromenade.

“Is dit al het strand?”, horen wij jullie denken. Natuurlijk niet. Naast het bijzonder3 strand van El Golfo is er nog veel meer strand. Wij gaan tot besluit nog een paar langs:

Playas de Papagayo

Dit is een groep stranden met zandstrand en hoge kliffen, die je beschutten tegen de golven en de wind.

Playa Blanca

Een strand met goudkleurig zand, blauwe zee en witte huisjes, een plaatje. Het is een stadsstrand, dat het gelijknamige badplaats hoort.

Bij Playa Blanca ligt naast het stadstrand ook Flamingo Beach met 200 meter lang witstrand, leuke restaurants en barretjes.

Playa Famara

In het noorden is zelf 5 kilometer lang. Het grote ruige strand maakt deel uit van het Parque Natural des Archipiélago Chinijo. Een archipel, waarvan de noordelijke kliffen van Lanzarote deel uitmaken, dat sinds 1986 een nationaal natuurreservaat is.

Het strand is zeer geschikt voor watersport en bij laagtij geschikt om te zwemmen. Bij laagtij lijkt het strand een spiegel, die de lucht weerspiegelt.

Playa Grande

Het strand van het beroemde Puerto del Carmen mag natuurlijk niet ontbreken. Het strand met een lange boulevard vol winkels en restaurants en beschutting door vulkanische rotsen en palmbomen.

Wij hopen, dat jullie met deze blog een idee hebt gekregen hoe leuk Lanzarote is, ook als je niet iedere dag naar het strand wil.

Wij doen Lanzarote aan tijdens de Cruise naar de Canarische Eilanden. Deze cruise vertrekt vanuit Rotterdam en komt daar ook weer terug.

Meer info over de haven die je tijdens de cruise aandoet:

  • Bereikbaarheid rond haven : Vlak, glad en toegankelijk; er kan wel stukje oneffen terrein zijn bij het verlaten van het schip.
  • Afstand tot de belangrijkste stad : Ongeveer 9 km
  • Toegankelijkheid van bestrating in de stad : De stad zelf is vlak en heeft trottoirs met verlaagde trottoirbanden
  • Toegankelijke toiletten : Gelegen op ca. 300 meter van de pier, in het VVV-gebouw
  • Openbaar vervoer : Sommige bussen zijn toegankelijk. Standaard taxi’s zijn over het algemeen beschikbaar op de kade. Grote aangepaste voertuigen beschikbaar op aanvraag – beperkt. Toegankelijke pendeldienst beschikbaar op aanvraag
  • Toegankelijke bezienswaardigheden : Cactus Garden, Mirador del Rio (uitkijkpunt), Timanfya Natural Park (niet alle gebieden zijn toegankelijk). Veel bezienswaardigheden hebben trappen

Zoek je een aangepaste accommodatie op Lanzarote? Kijk dan op: Aangepaste accommodaties Canarische Eilanden

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *