Lewis en Harris

Bij deze titel denk je misschien niet meteen aan twee eilanden. Wij gaan vandaag weer naar een eiland, of eigenlijk twee, die met elkaar verbonden zijn. Dit keer niet in de Spaanse zon. Vandaag staat Schotland op onze agenda.

Leòdhas agus na Hearadh 

is de Schotse naam van de eilanden, die samen het hoofdeiland van de Buiten-Hebriden vormen, een eilandgroep voor de westkust van Schotland. Het is een bijzonder gebied met het vlakke bijna verlaten noordelijk Lewis en Harris, dat bergachtig is met mooie zandstranden.

Stornoway (Steòrnabhagh)

Ligt op Lewis en is de hoofdstad van Lewis en Harris, de plek, waar de meesten hun bezoek aan de eilanden starten. Stornoway is een leuke stad met winkels, restaurants en cafés aan de oostkust.

In Lews Castle zit het Museum Nan Eilean, dat je een goede indruk geeft van het eilandleven op de Buiten Hebriden. Wandel zeker rond het kasteel, vanwaar je uitzicht hebt over de haven van Stornoway. Je kunt hier zelfs overnachten.

We bleven nog even op Lewis voor wij Harris gaan bekijken en gaan naar het noordwesten, naar:

Arnol

Op zo’n half uur van Stornoway staan nog twee ‘Blackhouses’ en ook twee ‘white houses’, de opvolgers. Een ‘Blackhouse’ is letterlijk een zwart huis, zonder ramen en schoorsteen. In het huis met een dak van stro leefden de mensen met hun dieren samen. De muur van een ‘Blackhouse’ is een dubbele stenen wand, die is opgevuld met aarde en turf. Hier woonde in de 18de/19de eeuw een groot deel van de bewoners van de Hebriden. In de 20ste eeuw kwamen de ‘white houses’, die wel ramen, een zadeldak en schoorstenen hadden.

Leuk om te zien: in ‘Blackhouse nr.42’ brandt iedere dag nog een turfvuur.

Het meest noordelijke punt van Lewis is de Butt of Lewis, een vuurtoren. In de buurt ligt Port of Ness met een leuk haventje.

Via de westkust gaat het nu richting het zuiden, op zo’n half uur van Arnol (uurtje van Butt of Lewis) ligt:

Calanais

Hier heb je de Calanais Standing Stones, de grootste steencirkel van de Hebriden en na Stonehenge de grootste van Groot-Brittannië. Ook deze steencirkel is nog een mysterie voor archeologen. Van hier heb je een prachtig uitzicht over de bergen en Loch Roag (een groot binnenmeer).

Het eiland Harris

Heeft een blauwgroene zee, witte zandstranden, groene heuvel en een maanlandschap. Harris is het bergachtigste gebied van de Buiten-Hebriden. Hier ligt ook de hoogste top van de archipel, de Clisham, 799 meter hoog.

Luskentyre

Natuurlijk meteen naar het strand. Dit strand, je verwacht het niet, staat in de top vijf van de mooiste stranden ter wereld. Geen palmbomen, maar een uitgestrekt wit strand met hoge duinen en helemaal verlaten. Heel bijzonder!

Tarbert

Is de hoofdplaats op Harris. Een vissersdorp, vanwaar de boot naar het eiland Skye (zeker ook een bezoek waard, kom je vast binnenkort in een van onze blogs tegen) en St. Kilda, een vulkanische archipel met enorm hoge kliffen. Er broeden duizenden zeevogels en is sinds 1930 verlaten.

Gin en Whisky

Ben je echt een Gin- en/of Whiskyfan, dan moet je zeker langs bij de Isle of Harris Distillery. Lewis en Harris is een van de weinig eilanden ter wereld, die eigen gin (Isle of Harris Gin) en whisky (Hearach Whisky) hebben. Het traditionele distilleerproces is een unieke traditie. Voor een rondleiding en natuurlijk proeverij kan je langs van maart tot oktober, niet op zondag.

Tweed

Ook voor liefhebbers van stoffen is Harris een bijzonder plekje, want hier wordt de Harris Tweed (Clò Mór of Clò Hearach) van zuiver scheerwol gemaakt. De wol wordt gesponnen en geverfd op de Buiten-Hebriden en het weven van de stof door de eilandbewoners is nog steeds handwerk.

Wanneer weet je of het echt Harris Tweed is? Let op het handelsmerk: een bol met een Matheser kruis erop en onder deze afbeelding de woorden Harris Tweed.

Golden Road

Nog even terug naar het mooie landschap van Harris. Dit is goed te zien bij de Golden Road, een kronkelig weggetje met spannende bochten. De route gaat langs de rotsachtige oostkust van Meabhag nam Bgaigh via Plocreapool Scadabay, Grosebay naar Kyles Stockinish, waar het weer op de hoofdweg uitkomt bij Leacali. Langs deze route zie je veel dieren en mooie uitzichtpunten, zoals over de Loch Harmasaig, een van de pittoreske lochs langs de route. Het landschap verandert steeds en biedt ook een mooi uitzicht op het eiland Skye.

Lewis en Harris, zeker een bezoek waard, tijdens het Schotse eilandhoppen of met een cruise langs de Britse eilanden, 

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *