Luxemburg, zeer een bezoek waard

Er is zoveel over de stad te vertellen, dat wij het in deze blog ook daarbij laten. Een volgende blog zal wat meer van dit leuke land melden.

Veel van ons kennen Luxemburg alleen als de hoofdstad van het ministaatje, waar je op doorreis goedkoop kunt tanken. Luxemburg heeft echter heel veel te bieden. Van de oude stad, waar een deel van op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat tot belangrijke Europese instellingen, zoals het Europees Gerechts- en Rekenhof.  Maar ook van cultuurstad tot een plek, waar je kunt genieten van heerlijke gerechten, lekker ontspannen in de parken of slenteren langs leuke winkeltjes en boetieks.

Wenzel Tour

Hoe gaan wij Luxemburg verkennen? Er is zoveel te doen, dat wij het dit keer per thema doen. Laten wij beginnen met de oude stad. Een leuke manier is via de Wenzelroute. De wandeling brengt u van de elegante bovenstad naar het meer dorpse Grund, de benedenstad. De route start bij het uitzichtpunt naast de ingang van de Bock-kazematten.

Luxemburg

Luxemburg, vakantie met begeleiding

Kazematten

vormen in Luxemburg een ondergrondse militaire vestigingsgordel en waren een onderdeel van de Vesting Luxemburg. Helaas is een deel gesloopt, maar er zijn nog verschillende delen te bezoeken. Bij de Wenzel tour zijn het de Bock-kazematten met kilometerlange gangen. Het uitgebreide stelsel van verdedigingswerken is nu een museum. De route, die wij volgen, is genoemd naar een van de bouwers van deze verdedigingswerken, Wenceslas II, graaf van Luxemburg. Hij liet de derde ring bouwen, de Wenzel-muur, die de stad nog meer moest verdedigen.

Afdaling naar de Grund

Tijdens de wandeling heeft u meteen al een mooi uitzicht op de kloof, die de Alzette in de rotsen heeft uitgesleten, met de gebouwen in de Grund en de bouwwerken langs de rand van de bovenstad.

Mocht u de wandeling niets vinden of niet kunnen, dat kunt u dit ook met een stadstour bezoeken, zoals meerdere plekken langs deze route.

Balkon van Europa

Langs huizen uit de 17de, 18de en 19de eeuw gaat de weg geleidelijk naar beneden naar de rivier en gaat hierbij gedeeltelijk over de Chemin de la Corniche, het balkon van Europa. Op deze promenade heeft u een prachtig uitzicht op de diepe dalen en historische gebouwen van Luxemburg. Hierna wordt de tocht bijna landelijk met moestuinen en zelfs een kleine wijngaard. Dan komt u bij “Stierchen”, de eerste brug over de rivier. Aan de andere kant gaat een trap omhoog naar het Rham-plateau, via de Trier-poort komt u bij de ravelijn van Vauban. Een ravelijn is een vooruitgeschoven verdedigingswerk, vaak voor de toegangspoort van de vestiging. Vauban, in dienst van Lodewijk XIV, bouwde honderden vestigingen om de (destijds) Franse grenzen te bewaken.

Grund

Binnen de muren van de vestiging daalt u nu langzaam af naar de Alzette. Bij het oversteken van de rivier via de historische brug “Maierchen” komt u in de sfeervolle benedenstad, waar de wandeling eindigt. De route duurt 2-3 uur ( in een rustig tempo). De wandeling is door de hoogteverschillen niet voor iedereen geschikt, maar daarop hebben de Luxemburgers iets goeds bedacht. Wanneer u op een comfortabelere manier van boven naar beneden (of andersom) wilt, kunt u ook met de lift. En niet zomaar een lift. De Pfaffenthal lift is helemaal van glas, zodat u een prachtig uitzicht heeft over Luxemburg en het is gewoon gratis. Dit geldt ook voor de tweede lift, de Ascenseur Elevator Plateau St. Esprit Grund, die tot 2 uur ’s nachts op en neer gaat.

MUDAM, Musée d’Art moderne Grand-Duc Jean

Thema 2 cultuur start natuurlijk met dit moderne museum. Het museum is alleen al bijzonder door zijn architectuur. Wanneer u van hedendaagse kunst houdt, moet u hier zeker een kijkje nemen. Hier ziet u alle vormen van moderne kunst, van schilder- en beeldhouwkunst tot fotografie en video-art. Vanuit het pand met de vele ramen heeft u ondertussen mooi uitzicht op de ruïnes van Fort Thungen.

 

Musée National d’Historie et d’Art

is ook een aanrader, wanneer u van kunst en geschiedenis houdt. Dit museum is gewijd aan de geschiedenis, vanaf de prehistorie tot nu, en de kunst van Luxemburg met een groot aantal archeologische vondsten, zoals munten en sieraden.

Naast deze twee toppers zijn er nog veel musea, over de historie van Luxemburg, maar bijvoorbeeld ook een Tram- en Busmuseum.

Slenteren door Luxemburg,

onze volgende thema. Luxemburg heeft hele leuke straatjes en bijzondere uitzichtpunten, die u al rustig wandelend door Luxemburg kunt tegen komen, zoals Rue des Capuncins, de grootste winkelstraat. De winkelpanden in deze straat zijn vaak prachtige historische gebouwen met hun eigen sfeer. Ook leuk is het centrale plein in de stad, Place d’Armes met gezellige terrasjes en iedere 2de zaterdag van de maand een vlooienmarkt. Vanaf het Place de la Constitution heeft u een mooi uitzicht op de Pont Neuf, een prachtige brug uit 1900 met een spanwijdte van 85 meter, totaal 150 meter lang en 42 meter hoog. Wanneer u tijdens uw slentertocht nog ruimte heeft, loop dan zeker langs de kathedraal Notre-Dame-de-Luxembourg en het mooie Grand Ducal Palaca, de residentie van de Groothertog van Luxemburg.

Tot zover Luxemburg Stad, waar het geen moeite is om je een aantal dagen te vermaken. Veel van de bezienswaardigheden kunnen bezocht worden met de Luxembourg Card, een totaalkaart voor openbaar vervoer en tal van bezienswaardigheden.

‘Mir wolle bleiwe wat mir sin’ 
“we willen blijven wie we zijn” – het nationale motto van Luxemburg

Luxembourg_rolstoelvakantie

Meer blogs:

Curacao, vakantie met de rolstoel
In maart op vakantie
9 straatjes,Amsterdam reizen met begeleiding
Amsterdam
Schleswig-museum cruise met zorg
Museum
Cadzand Callantsoog
Cadzand naar Callontsoog

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *