Luzern

de toeristische hoofdstad van Zwitserland

Al vanaf het begin van de 19de eeuw wordt Luzern door toeristen bezocht en heeft dan ook heel veel leuks te bieden.

Kapellbrug

Wasserturm

De stad wordt door de rivier de Reuss verdeeld in een oud en nieuw stadsdeel en deze worden door de oude overdekte houten brug, de Kapellbrücke, een van de oudste houten bruggen van Europa, met elkaar verbonden. Heel bijzonder is, dat deze brug niet recht, maar schuin over de rivier ligt. Hier ben je dan meteen al bij een van de bekendste bezienswaardigheden van Luzern. De achthoekige Wasserturm en brug zijn het symbool van Luzern. De Kapellbrug en watertoren maken onderdeel uit van de meer dan 600 jaar oude “museggmauer” (middeleeuwse stadsmuur), de verdediging van de stad.

In de oude binnenstad is natuurlijk nog veel meer historie, zoals de met fresco’s versierde huizen, die je in de autovrije binnenstad overal ziet. Je ziet ze onder meer langs de schilderachtige pleinen, zoals bijvoorbeeld de Weinmarkt met zijn middeleeuwse beelden of de Kornmarkt met het Altes Rathaus met mooie arcades op de begane grond. Hier ligt het oudste deel van Luzern en beginnen de smalle straatjes met historische gebouwen, gevelschilderingen en leuke pleintjes. Een prima plek om heerlijk rond te dwalen.

jezuitenkerk

Jezuitenkerk

In Luzern zie je naast veel pleinen ook veel kerken, zoals de Jezuitenkerk, de oudste barokke kerk van Zwitserland uit de 17de eeuw en de Hofkirche of St. Leodegar im Hof met zijn twee markante torens.

Ook leuk is om te zien hoe al eeuwenlang de waterkracht van de Reuss wordt gebruikt. Niet ver van de Jezuitenkerk ligt de Mühlenplatz, ook onderdeel van de middeleeuwse stadswal met de watermolens, waar van 1597 tot 1846 met waterkracht zelfs de stadsmunt werd geslagen. Ook hier is een leuke verbinding met de linkeroever. Deze gaat via de Spreuerbrücke via het eilandje met de watermolens naar de Pfistergasse op de linkeroever. De brug was in de middeleeuwen onderdeel van de stadsverdediging.

 

Nog enkele bijzondere bezienswaardigheden zijn het Bourbaki Panorama, een geschilderd panorama van Edouard Castres. Het doek van 1100 m2 toont een afbeelding uit de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871. Een andere is het Löwendenkmal, ‘de stervende leeuw van Luzern’ een monument van een 9 meter grote leeuw. De leeuw staat symbool voor de heldendaden van de Zwitserse soldaten, die tijdens het regime van Lodewijk XVI zijn gestorven tijdens de slag om de Tuileries (1792).

lowedenkmal

Reussgletsjer

Heel bijzonder is zeker de Gletschergarten, iets ten noorden van het Löwendenkmal. Hier zijn resten van een vroegere Reussgletsjer gevonden. Hier is nu een attractie met versteende gletsjerkuilen, een imposante rotswereld, een prachtige spiegeldoolhof en een museum in het Schweizerhaus met erfgoed van de oprichtersfamilie Amrein. Je ziet hier dus huishoudelijke, maar ook geologische voorwerpen.

Mocht je wat meer tijd hebben in Luzern, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het meer, waaraan deze leuke stad ligt, de Vierwaldstättersee. Het vierwoudenstedenmeer dankt zijn naam aan de vier kantons, die het meer omgeven, Uri, Schwyz, Unterwalden en Luzern. Er zijn diverse manieren om van dit mooie meer te genieten met een boot of langs de oevers wandelen of fietsen. Je kan het natuurlijk ook van een afstandje bewonderen vanaf een van de huisbergen van Luzern, de Pilatus of de Rigi. Met de kabelbaan, Dragon Ride, ben je in een mum boven op de Pilatus (2073 m) en de eerste bergtrein van Europa brengt je naar de top van de Rigi op bijna 1800 meter. Zeker een aanrader.

Natuurlijk heeft Luzern en dit deel van Zwitserland nog veel meer te bieden. Mocht je na deze kleine greep hieruit nog meer willen weten, dan horen wij het graag.

Meer lezen over Zwitserland? Lees dan een deze blog: Ticino

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *