Maastricht

Iedereen denkt meteen aan Het Vrijthof en de Sint Servaasbrug, maar er is heel veel meer. Natuurlijk kijken wij eerst op Het Vrijthof.

Het Vrijthof

Dit gezellige en mooie plein was er al in de Middeleeuwen. Toen was het plein de ontmoetingspunt voor de pelgrims, die het graf van Sint Servaas bezochten. Het plein omringt met bomen en met gezellige terrasjes op zich is heel leuk, maar het heeft veel meer te bieden, zoals de Sint Servaasbasiliek en de “gezegende” boekhandel.

Vakantie met rolstoel Maastricht

Maastricht

Sint Servaasbasiliek

In de prachtige schatkamer liggen de overblijfselen van de heilige, die zijn naam aan de basiliek heeft gegeven, in een schrijn (Noodkist). Servaas was de eerste bisschop van Nederland. In de schatkamer vind je onder andere ook de pelgrimsstaf, borstbeeld, borstkruis, de kelk met draagaltaar en nog veel meer relieken. Het Maaslands edelsmeedwerk behoort tot het kostbaarste van Nederland.

Boekhandel Dominicanen

In de Dominicanenkerk, die al sinds 200 jaar geen kerkelijke functie meer heeft, heeft daarna dienst gedaan als slangenhuis, carnavalstempel en fietsenstalling. Sinds zo’n 15 jaar is het een boekhandel. Een bijzondere plek om te bezoeken en dan lekker snuffelen tussen de boeken of heerlijk iets drinken of eten op het voormalig priesterkoor. De boekhandel doet ook dienst als cultureel podium.

De Romeinen

Eigenlijk hadden wij natuurlijk moeten beginnen met de Romeinen, maar een bezoek aan het Vrijthof is te verleidelijk, dus nu op naar “ rare jongens” die Romeinen, want zij stichtten een vesting (castellum) bij hun ‘oversteek bij de Maas” (Traiectum ad Mosam). De Romeinse vestiging, die op en rond het huidige Onze Lieve Vrouweplein lag, was ter bescherming van de brug over de Maas.

In de 13e eeuw kreeg Maastricht stadsrechten en toen kwam een stadsmuur en een eeuw later de tweede om van Maastricht een vestingstad te maken. De Helpoort is een deel van de eerste stadsmuur en de enige nog aanwezige stadspoort in Maastricht. Deze stadspoort is de oudste van Nederland.

Maastricht, Rolstoelvakantie

Servaasbrug

Ligt niet, zoals lang werd gedacht, op de plek van de Romeinse oversteek. In 1964 werd tijdens baggerwerkzaamheden de resten van de oude brug gevonden. Vanaf de Servaasbrug kan je de plek zien, waar de Romeinse brug lag. Op de linkerkant van de Maaspromenade staat een zuil met een stenen leeuw erop, die herinnert aan deze plek. Het is replica van het beeld, dat in de Maas is gevonden. Het origineel vind je in het Limburg Museum Venlo.

De Sint Servaasbrug is uit de 13de eeuw en verbindt de stad met het station en is waarschijnlijk de oudste brug van Nederland. Pas in 1930 kreeg de brug zijn naam. Daarvoor was het gewoon ‘de brug’, omdat er geen andere over de Maas was.

Maastricht aangepaste accommodatie

Maastricht

Wyck

De Servaasbrug is de verbinding tussen de oude stad en deze leuke wijk met gezellige straatjes en leuke winkeltjes en het Bonnefantenmuseum. Dit veelzijdig kunstmuseum heeft een mooie verzameling oude en moderne kunst, maar is zelf ook een museaal gebouw. Zo heeft Maastricht nog meer leuke wijken.

Bijvoorbeeld het Jekerwartier met ook leuke terrasjes en een park verstopt tussen oude monumenten en de stadsmuren in het zuidelijk deel van Maastricht.

Of het Sphinxkwartier niet ver van het oude centrum. Heel leuk om te bezoeken is Het Bassin, de binnenhaven, midden in het Sphinxkwartier, met restaurants en terrassen, maar ook galerieën en Lumière, een bioscoop/restaurant/café ineen. Heel bijzonder is de Sphinxpassage, een 120 meter lange overdekte tegelpassage, dat in 26 hoofdstukken de geschiedenis van de Sphinx (servies en toiletpotten) verteld. Een bijzonder beeld van de geschiedenis van de Maastrichtse keramiekindustrie.

Sint Pietersberg

Moeten wij natuurlijk ook bezoeken als wij in Maastricht zijn. Op de noordflank staat een fort. Deze is gebouwd, omdat Lodewijk XIV (‘de zonnekoning”) Maastricht had belegerd. Fort Sint Pieter, een vijfhoekig verdedigingsbastion, moest als deel van de vestingwerken Maastricht nog beter verdedigen.

De Sint Pietersberg zelf bestaat uit kalksteen (‘mergel’), dat als bouwmateriaal werd gebruikt. Al 1000 jaar geleden werd daarom de berg uitgegraven, waardoor er een 80 kilometer lang gangenstelsel is ontstaan. Deze grotten zijn toegankelijk met een gids. Er zijn verschillende rondleidingen, zoals speciale voor mindervaliden en kinderen of per fiets of step. De rondleidingen duren circa 1 uur. Neem wel een warme jas of trui mee, want de temperatuur onder de rond is 10 graden.

Rolstoelvakantie

Even tijd voor een wist je dat? Wist je, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de grotten een schuilplek waren voor de Nachtwacht van Rembrandt en natuurlijk voor talrijke onderduikers.

Maastricht heeft veel te bieden. Leuk als je voor historie gaat, maar ook een bourgondische stad om te genieten van lekker eten en gezelligheid. En ook de shopaholic kom taan haar/zijn trekken met de chique boetiekjes in het Stokstraatkwartier of het Mosae Forum tussen de Markt en Maas. En als dat nog niet genoeg is, dan heb je op 20 minuten Maasmechelen Village outlet shopping en op 30 minuten Designer Outlet Roermond.

Maastricht zeker een stad voor een leuke citytrip, waarvan de omgeving ook uitnodigt om er een langere vakantie van te maken.

Meer blog over leuke nederlandse steden? Wat dacht je van: Amsterdam, Bergen of Egmond

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *