München

De hoofdstad van Beieren, de grootste deelstaat van Duitsland, is leuk voor iedereen, want het heeft veel historische bezienswaardigheden, maar ook een leuke biercultuur, mooie parken en je kan er ook nog heerlijk winkelen. In deze blog gaan wij deze gezellige stad kort bekijken.

München

Marienplatz

Dit centrale plein in hartje München is een mooi punt om je bezoek te beginnen. Historische gebouwen, maar ook winkels, restaurants en cafés.

Aan de noordkant van het plein ligt het indrukwekkende stadhuis van München met beroemd klokkenspel, dat om 11.00 en 12.00 uur speelt. Het Neues Rathaus heeft een prachtige architectuur.

Midden op het plein staat de Mariensäule, een zuil ter ere van de Heilige Maagd Maria.

Rolstoeltoegankelijkheid: het plein is over het algemeen goed toegankelijk. De meeste delen zijn vlak en verhard. Het stadhuis heeft rolstoeltoegankelijke ingangen, hellingen en liften.

Het centrum van Munchen heeft natuurlijk nog veel meer te bieden, maar ook daarnet buiten is nog veel moois.
En voor de inwendige mens heeft het centrum de Viktualienmarkt en het Hofbräuhaus.

Viktualienmarkt

Viktualienmarkt

Is een openluchtmarkt met verse producten, lokale specialiteiten en nog veel meer. Natuurlijk vind je hier ook eetkrampjes en biertuinen. Let op het kan er, vooral tijdens de lunch, erg druk zijn. Het is een gezellige plek, die zowel bij de toeristen als lokale bevolking populair is.

Rolstoeltoegankelijkheid: de meeste paden op de markt zijn verhard en er zijn geen grote hoogteverschillen. Er zijn enkele rolstoeltoegankelijke toiletten.

Hofbräuhaus

Is een beroemde bierhal in München, bekend om zijn traditionele Beierse sfeer, live muziek, en natuurlijk, het Hofbräu-bier. Hier zie je het beroemde plaatje van lange houten tafels, Beierse gerechten en muziek. Vooral populair tijdens het Oktoberfest.

Rolstoeltoegankelijkheid: is redelijk goed. Het heeft een toegankelijke ingang en er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten. Er is meestal voldoende ruimte tussen de tafels, maar in piekuren kan het best een uitdaging geven.

Maar er is ook veel cultuur:

Deutsches Museum

is een van ’s werelds grootste wetenschaps- en technologiemusea. Hier vind je tentoonstellingen en verzamelingen die de ontwikkeling van wetenschap, waaronder o.a. natuurkunde, astronomie, techniek, informatica en technologie laat zien.

Rolstoeltoegankelijkheid: Er zijn liften en hellingen beschikbaar om de verschillende verdiepingen van het museum te bereiken. Bij de ingang van het museum zijn invalide parkeerplaatsen.

munchen residence

München Residenz

De voormalige residentie van de Wittelbachse vorsten. Het koninklijke paleis heeft een indrukwekkende collectie kunst, antiek, en historische kamers.

Rolstoeltoegankelijkheid: Er zijn hellingen en liften beschikbaar om de verschillende verdiepingen van het paleis te bereiken. De hoofdingang van de Münchner Residenz is rolstoeltoegankelijk. Het grootste deel van het paleis is toegankelijk, maar er zijn enkele delen met trappen. Liften zijn echter beschikbaar om rolstoelgebruikers naar de bovenverdiepingen te brengen.

Pinakotheken

Is een groep kunstmusea met een collectie schilderijen, sculpturen en kunstvoorwerpen. De drie belangrijkste zijn:

  • Alte Pinakothek gespecialiseerd in Europese schilderkunst uit de 14e tot de 18e eeuw. Het bevat werken van kunstenaars zoals Albrecht Dürer, Rembrandt, Rubens en vele anderen.
  • Neue Pinakothek  met kunstwerken uit de 19e eeuw, met schilderijen van kunstenaars zoals Van Gogh, Monet en Klimt.
  • Pinakothek der Moderne, waar natuurlijk moderne kunst te zien is, zoals werken van Picasso en Kandinsky.

Rolstoeltoegankelijkheid: Er zijn liften en hellingen beschikbaar om de verschillende verdiepingen van het museum te bereiken.

Iets verder buiten het centrum is nog meer de moeite waard om te bezoeken.

Englischer Garten

Englischer Garten (Engelse Tuin)

Is een stadspark van 375 hectare. In het park staat de Chinesischer Turm (Chinese toren), de Monopteros (kleine tempel op een heuvel) en de Eisbach (een kunstmatige beek met soms zelfs surfers). Er zijn ook diverse cafés in het park.

Rolstoeltoegankelijkheid: De paden zijn meestal breed en verhard.

Nymphenburg Paleis

Is een prachtig barok zomerpaleis met mooie tuinen. In het paleis heb je verschillende musea, zoals het Marstallmuseum (met rijtuigen en sleeën), Porseleinmuseum en kunstcollecties.

Rolstoeltoegankelijkheid: De hoofdingang is via een oprit te bereiken. De musea variëren qua rolstoeltoegankelijkheid. In de tuinen zijn verharde paden. Houd er wel rekening mee, dat het uitgestrekte tuinen zijn en er ook onverharde paden zijn. Tevens zijn er rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig.

nymphenburg

Olympiapark

Is de plek, waar je een prachtig uitzicht over München hebt. Het Olympiapark is ontworpen voor de Olympische Zomerspelen van 1972. Hier staat ook de Olympiatoren, ongeveer 291 meter hoog, die je een prachtig uitzicht biedt over de stad en de omliggende Alpen. De toren is rolstoeltoegankelijk. Het gebied van het Olympiapark is ruim opgezet met uitgestrekte groene gebieden, meren en kanaal. Een mooi plek om te wandelen en te genieten van de natuurlijke omgeving.

Dit is een kleine greep van wat München te bieden heeft. Leuk om e.e.a. te bezoeken op weg naar je vakantiebestemming, maar zeker een mooie stad voor een stedentrip.

Wil je meer lezen over Duitse steden? We hebben ook blogs geschreven over: Toegankelijk BerlijnToegankelijk HamburgKoblenzKeulenDe Eifel en Cochem.

Ben je opzoek naar een aangepaste accommodatie in Duitsland? Kijk dan eens op: Duitsland | Rolstoeltoegankelijke accommodaties 

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):