Onze musea top 10

Museum

Museum, Louvre-reizen met zorg

Weer tijd voor een vakantiebelevingsblog. Waar gaat de reis dit keer heen?

Eigenlijk is het meer een beleving op die regenachtige, koude of zwaar bewolkte dag tijdens uw stedentrip. Wat doe je op zo’n dag? Waarschijnlijk net als iedereen iets binnen zoeken. Bij mij thuis wordt iedereen dan onrustig, want mama wil dan naar een museum. Toch is een museumbezoek vaak veel leuker dan wordt gedacht. Het ligt natuurlijk heel erg aan de interesses, die u of uw gezin hebben. Al die verschillende interesses passen niet in deze blog, dus voor nu houden wij ons bij de kunstmusea en in een volgende blog volgen andere leuke musea de revue.

Wij kunnen nu natuurlijk ons favoriete lijstje met musea voorbij laten komen, maar er is door de Erasmus Universiteit in Rotterdam een heel onderzoek gedaan naar de hoogst-gewaardeerde musea, dus aan hen de eer voor de top 10, die wij dan aanvullen met leuke wetenswaardigheden. Van de top 10 zijn er 9 in Europa. Nummer 10 is in New York.

  1. Metropolitan Museum of Art ~ New York

door zijn liefhebbers “the Met” genoemd, ligt aan de oostkant van Central Park, in Manhattan. The Met is gigantisch en om alles te zien, zijn meerdere dagen nodig. Daarvoor heb je tijdens je stedentrip helaas meestal niet de tijd, dus goed voorbereiden is het motto. Bedenk van tevoren wat u wilt zien, the Met heeft echt voor iedereen wat te bieden, van het oude Egypte, mode, fotografie tot de hedendaagse kunst en natuurlijk de trappen uit de serie Gossip Girl. Begin vroeg, want dan is het nog relatief rustig. Kijk ook voor u gaat, niet alleen naar de tentoonstellingen van het moment, maar zeker ook naar de evenementen, die the Met biedt. Deze variëren van kunstworkshops tot aan heuse festivals.

  1. National Gallery ~ Londen

aan Trafalgar Square met als leukigheidje, dat hier hangen de beroemde Zonnebloemen van Vincent van Gogh. Wist u dat er een hele serie zonnebloemen bestaan? Er zijn 2 schilderijen van een vaas met twaalf en 3 schilderijen van een vaas met vijftien zonnebloemen, waarvan de eerst die Vincent schilderde in het National Gallery te bewonderen is. Bij de ingang krijgt u een plattegrond met de o.a. de highlights van het museum en een looproute. Bewaar deze goed, want het museum kan soms echt een doolhof zijn. Ook heel leuk aan de musea in Londen is, dat zij gratis zijn. U kunt dus makkelijk even een paar uurtjes binnenlopen en daarna weer een andere activiteit ondernemen.

  1. Museo del Prado ~ Madrid

In het hartje van Madrid met ongeveer 8600 schilderijen. Bent u fan van Goya of Velázquez dan is dit museum zeer een aanrader. Er zijn hier meerdere zalen aan beide kunstenaars gewijd. Bijzonder is het schilderij van Goya (280×336 cm groot) van Karel IV met zijn familie. Op dit schilderij staat namelijk niet de koning maar zijn vrouw, Koningin Maria Luisa, centraal omdat deze autoritaire en ijdele vrouw haar man volledig domineerde. Goya werd hiervoor geïnspireerd door zijn grote voorbeeld Velázquez, waarvan Las Meninas het beroemdste kunstwerk van het Prado is. In dit schilderij staat een prinsesje en haar kinderhofdames centraal en worden de koning en koningin afgebeeld in de spiegel in de hoek. Heel ongewoon voor die tijd.

  1. Musei Vaticani ~ Vaticaanstad

met als absoluut hoogtepunt de Sixtijnse Kapel met de fresco’s van Michelangelo. Musei Vaticani zijn, zoals de naam al doet vermoeden, meerdere musea. Om precies te zijn 26 musea, die allemaal met elkaar verbonden zijn en gelegen zijn in de Apostolische paleizen in Vaticaanstad. Wereldberoemd is het stuk fresco, waar de handen van God en Adam bij elkaar komen. De Sixtijnse Kapel is echt prachtig met als groot nadeel, dat iedereen dat zelf wil zien. Er is altijd een rij en lange wachttijd, dus via internet van tevoren al tickets kopen is misschien wel duurder, maar u staat niet uren in de rij. En ondanks de drukte is de Sixtijnse Kapel echt een aanrader.

  1. Musée d’Orsay ~ Parijs

in het prachtige oude treinstation, Gare d’Orsay, op de linkeroever van de Seine. Het is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900. Wat minder beroemd dan zijn grote broer, de Eiffeltoren, overgebleven van de wereldtentoonstelling van 1889, maar zeker een bezoek waard. Tot 1950 is het treinstation in gebruik geweest, maar werd toen te klein voor de moderne treinen. In 1986 werd het gelukkig, op initiatief van president Mitterand, heropend als museum. Naast het mooie bouwwerk biedt nu kunst de periode van 1848 tot 1914. Misschien zegt dit u, net als mij, niet veel, maar de namen van de kunstenaars, zoals Monet, Cezanne, Renoir en Gauguin waarschijnlijk wel. In dit museum hangen de bekendste Franse schilders bij elkaar.

  1. British Museum ~ Londen

voor de tweede keer in Londen, maar nu het nationale museum van Groot-Brittannië. Het is gewijd aan geschiedenis en cultuur van de mensheid. Het klinkt niet alleen als veel, het is ook veel, maar ook dit museum is gratis, dus u kunt zo af en toe even binnenwippen om een uurtje of wat de enorme collectie te wonderen. De totale collectie beslaat meer dan 8 miljoen objecten. De verdeling in het museum is gedaan op continenten. Het begint beneden met Oud Egypte en Soedan met bijzondere stukken, zoals de Rosetta steen en de mummie van Cleopatra. Daarna volgt de Griekse en Romeinse tijd en vervolgens het Midden-Oosten. Ook is er een Prenten- en Tekeningenafdeling, uitgebreide munten- en medaillecollectie. Ook zijn er nog gedeeltes over de Prehistorie en nog veel meer. Wist u trouwens dat dit enorme museum nog een collectie had, die nu als een soort afsplitsing in het Natural History Museum staat? Ook een heel leuk museum om te bezoeken. Deze krijgt een beschrijving in onze volgende museumblog.

  1. Hermitage ~ Sint-Petersburg

met sinds 2009 een dependance in Amsterdam. Wanneer u een Oostzeecruise maakt, is dit zeker een van de excursies, die u kunt maken. Sint-Petersburg heeft nog meer te bieden, maar dat komt binnenkort in een aparte blog. In het Hermitage, na het Louvre het grootste kunstmuseum ter wereld, is van bijna elke kunstenaar werk te bewonderen. Zo is er een volledige zaal gewijd aan Rembrandt. De collectie is verdeeld over zes museumgebouwen, waarbij het felgroene Winterpaleis het meest bekende is. Ook hier is het vaak druk en is het misschien handiger om online kaartjes te kopen. Let wel op wanneer u online tickets hebt, dan is de ingang niet bij de hoofdingang, maar tussen de Small en New Hermitage aan Millionnaya street. Door de enorme collectie is het niet mogelijk alles te zien. U kunt via de plattegrond op www.hermitagemuseum.orgeen planning maken. Het is wel een uitdaging om de plattegrond te ontcijferen. U kunt natuurlijk ook heerlijk ronddwalen. Alle vertrekken zijn genummerd en terug te vinden op de Russische plattegrond. De weg vragen aan de suppoosten heeft niet veel zin, want zij verstaan geen woord Engels.

1. Hermitage ~ Sint-Petersburg, cruise met zorg
  1. Rijksmuseum ~ Amsterdam

met de beroemde werken De Nachtwacht van Rembrandt en Het Melkmeisje van Vermeer, maar natuurlijk nog veel meer werken van Hollandse en ook Italiaanse meesters. Het Rijksmuseum is het grootste museum van Nederland met meer dan 80 zalen. Wist u dat er op Schiphol een Rijksmuseum is? Deze bevindt zich achter de douane op de Holland Boulevard, is gratis toegankelijk en beslaat 167 m2. In 2002 was het Rijksmuseum het eerste kunstmuseum in de wereld met een dependance op een luchthaven. Het heeft een permanente tentoonstelling met tien werken van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw.

  1. Van Gogh Museum ~ Amsterdam

Op nummer 2 nog een Nederlands museum, bij het Rijksmuseum om de hoek. Het Van Gogh museum heeft ruim tweehonderd schilderijen, vijfhonderd tekeningen en zevenhonderd brieven van Vincent van Gogh. Dus voor een Van Goghfan zeker een aanrader. Het blijkt, dat Vincent van Gogh vooral populair is bij Fransen, Britten en Amerikanen. Ondanks dat Van Gogh pas op zijn 27e begon met schilderen, relatief laat voor een topschilder en gezien zijn overlijden op de leeftijd van 37, heeft hij ontzettend veel werk nagelaten. Omgerekend heeft hij elke 36 uur een nieuw kunstwerk gemaakt.

Museum

  1. Louvre ~ Parijs

de nummer 1 volgens het Erasmusonderzoek met de grootste publiektrekkers: de Mona Lisa en de Venus van Milo, maar dat zijn niet de enige kunstwerken. Het museum heeft ongeveer 35.000 van de 450.000 objecten, die zij in bezit hebben, tentoongesteld. Wereldberoemd is natuurlijk de piramide, die als hoofdingang dienst doet. De glazen piramide uit 1989 is eigenlijk een dubbele (of twee) piramide. Een boven de grond, die naar boven wijst (La Pyramide du Louvre) en een omgekeerde onder de grond (La Pyramide inversée). Nog even wat superlatieven van het Louvre: totale expositieruimte bijna 73.000 m2, 403 zalen, welke via een gangen- en trappenstelsel van 14,5 kilometer en 10.000 treden te bereiken zijn. Conclusie: onmogelijk om alles tijdens een bezoek te bekijken.

Mocht u misschien nu al willen rondkijken in een van de musea, dan kan dat bij veel musea al. Veel musea hebben namelijk online rondleidingen staan, nu zij niet toegankelijk zijn i.v.m. de corona. Een leuke manier om toch het museum te bezoeken en misschien later in het echt nogmaals te gaan kijken.

Alvast veel voorpret gewenst.

Meer over lezen over museau en kunst? Lees onze blog over Moderne kunst of Hollandse meesters.

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *