Nederland, vakantieland

Veel mensen kiezen in deze rare coronatijd voor een vakantie in Nederland. Is dit bij gebrek aan beter of is Nederland eigenlijk een fantastisch vakantieland? Wij denken, nee weten, dat Nederland een heerlijk vakantieland is. Nederland is heel veelzijdig, wist je dat? Wij nemen je in deze blog mee op vakantie in Nederland.

Nederland vakantie met begeleiding

Allereerst de voordelen van een vakantie in Nederland:

  1. Je vakantiebestemming is nooit ver weg, dus weinig reistijd.
  2. Geen problemen met een vreemde taal. Geen onleesbare menukaarten.
  3. Je hoeft geen hagelslag, drop e.d. in te pakken. 🙂
  4. Ook hier zon, zee en strand, maar ook cultuur en natuur.
  5. Lente, zomer, herfst, winter, allemaal met hun eigen soort vakantie.
  6. Naar een eiland, de natuur in of naar een stad, alleen of met het gezin, jong of oud. Voor ieder wat wils.
  7. Leuk voor een lange vakantie, maar ook fijn voor een midweek of weekendje weg.

Nederland is een veelzijdig vakantieland, waar voor iedereen wat te doen is. Of je nu van een luiervakantie of een actieve vakantie houdt. Lang of kort. Het is allemaal mogelijk.

natuur

Natuur

Nederland heeft meer natuur, dan wij vaak denken. Er zijn zelfs 21 nationale parken, waarvan De Hoge Veluwe wel de allerbekendste is. Hier over hebben wij al eerder een blog geschreven : https://atotzreizen.nl/de-veluwe/ . De Hoge Veluwe is het oudste park van Nederland en heeft bossen, zandverstuivingen en heidevelden, maar zo hebben wij ook parken met duinen, polders en kust. Er is een grote variatie in de natuur van onze nationale parken, zoals moeras en zandvlaktes in de Loonse en Drunense Duinen of kronkelende riviertjes en kreken in de Biesbosch. Of wat dacht u van De Maasduinen in Limburg, alsof je in het buitenland op vakantie bent. En dan heb je ook nog Schiermonnikoog, dat met uitzondering van het dorp, helemaal een nationaal park is. Nationale parken kom je dus overal tegen en zult ze dus ook nog vaak in onze blogs tegen komen.

Zee en strand

Daar hebben wij hier in Nederland genoeg van. Nederland heeft ruim 500 kilometer strand. Nog even terug naar ons eerste onderwerp : natuur. Langs de kust hebben wij naast nationaal park Schiermonnikoog, nog 4 andere natuurgebieden: de Oosterschelde, Hollandse Duinen, Zuid-Kennemerland en Duinen van Texel. Zeker allemaal de moeite waard om eens op een andere manier naar zee te gaan. Heerlijke gebieden om te wandelen en te fietsen. Ook naast de natuurgebieden is de natuur aan de kust heel mooi om te verkennen.

Maar nu even het strand om heerlijk te vertoeven op een mooi zonnige dag. Op veel plekken is het Nederlandse strand breed en uitgestrekt met gezellige strandtenten. Er is ook hier een grote diversiteit van een rustig strand tot een met veel vertier en activiteiten. Wanneer je hier meer over wilt weten, dan is onze blog over de Noordzeekust leuk om te lezen. 
Meer weten over de toegankelijkheid van van de stranden in Nederland? Lees dan onze blog: Rolstoeltoegankelijke stranden in Nederland

Nederland, vakantie aangepaste accommodatie

Steden

Naast onze grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben wij nog veel leuke steden en stadjes, die zeker een bezoek waard zijn. Ook erg leuk voor een midweek of weekendje weg. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan Maastricht, Arnhem, Groningen, Breda of Utrecht, maar ook kleinere steden zijn leuk. Vaak in combinatie met hun omgeving, zoals Deventer, Doesburg of Kampen. Veel van deze steden en stadjes zijn oude Hanzesteden met heel veel historie. Zo hebben veel van deze plaatsen nog oude grachtenpanden en pakhuizen en zijn er nog oudere bezienswaardigheden, zoals stadsmuren en -poorten. En natuurlijk hebben veel steden een beroemde kerk, zoals de Dom in Utrecht, Sint Jan in Tilburg of de Sint Servaas in Maastricht. Ben je meer een museumbezoeker, dan is er ook genoeg te zien in Nederland. Van Rijksmuseum, het Anne Frankhuis tot openluchtmusea, zoals de Zaanse Schans. Voor elke interesse een museum, maar ook voor elke leeftijd, want er zijn ook hele leuke musea voor kinderen, zoals Nemo in Amsterdam, Spoorwegmuseum in Utrecht of het Watermuseum in Arnhem. Mocht je nu meer zijn van het moderne, dan hebben wij in Nederland natuurlijk veel moderne architectuur, zoals de Markthal in Rotterdam, Eye in Amsterdam of het centrum van Almere. En dan hebben wij het nog niet gehad over het winkelen, wat in elke stad mogelijk is, in de vorm van gezellige kleine winkelstraatjes tot grote shopping malls.

Nederland, stedenrtrip
eilanden

Eilanden

Hierbij denken wij natuurlijk allereerst aan de Waddeneiland. Heerlijk wandelen, genieten van zon, zee en strand en lekker uitwaaien. Je vakantie begint op de ferry, wanneer je het Waddeneiland steeds groter ziet worden. Alle Waddeneilanden geven je een vakantiegevoel, maar toch zijn ze allemaal anders. Texel en Ameland hebben wij al eens in een van onze blogs in de vergelijking gegooid: Texel-versus-Ameland. De andere Waddeneilanden hebben ook hun eigen charme, zoals Vlieland (autovrij) met zijn ongerepte natuur, of Terschelling met zijn pittoreske dorpjes en prachtige natuur van De Boschplaat en dan het kleinste en rustigste eiland Schiermonnikoog. Maar dit zijn niet de enige eilanden, waar je heerlijk op vakantie kunt. Wat dacht u van de Zeeuwse eilanden met heerlijke stranden en leuke historische plaatsen of bijvoorbeeld het schiereiland Marken met zijn oude vissershaven en leuke plaatsjes in de omgeving, zoals Edam, Monnickendam en Volendam. Eilanden in alle soorten en maten.

Rolstoelvakantie, Nederland, vakantieland, tulp

Elk seizoen in Nederland een andere vakantie

Lente

In de lente denk je aan de bloemenvelden, van half maart tot half mei wordt een deel van Nederland een bloemenzee. Het begint in maart met de krokussen, daarna volgen de narcissen en vanaf midden april tot begin mei komen de mooi gekleurde tulpenvelden. Een bezoek aan de Keukenhof is misschien nu niet meteen voor de hand liggend, maar ga hier zeker eens kijken na de coronacrisis. En wist je, dat er meer dan 5.000 hectare velden vol tulpen in Flevoland liggen? Er is zelfs een Tulpenroute.

 

Zomer

Natuurlijk altijd goed voor een vakantie. Heerlijk tot ’s avonds op het strand, genieten van een hapje en een drankje in een gezellig strandpaviljoen of lekker door de natuur wandelen of fietsen. En mocht je in deze periode een stad bezoeken, dan zijn er steeds meer stadsstranden, niet alleen in Amsterdam, maar bijvoorbeeld ook in Groningen, Utrecht of Breda.

Herfst

Het wordt kouder en vochtiger, maar de natuur krijgt wel een heel mooi kleurtje. Lekker wandelingen maken en dan opwarmen in een leuk kroegje of restaurantje. Natuurlijk ook een goede tijd voor een bezoek aan een museum. En persoonlijk vind ik het de mooiste tijd om uit te waaien op het strand en daarna bij de open haard van een strandtent opwarmen met warme chocolademelk met slagroom (of iets sterkers).

Winter

Natuurlijk ook de tijd van de warme chocolademelk na een stukje schaatsen. Ja, er is maar weinig ijs de laatste jaren in Nederland, maar er zijn ook hele leuke schaatsbanen. Voor de echte schaatser heb je Flevonice. Een buitenbaan van 2,5 kilometer in Flevoland. Maar je kan ook midden in de stad schaatsen, zoals op het Museumplein in Amsterdam of een rondje om het stadhuis van Gouda. Schaatsen kan zelfs gecombineerd worden met een museumbezoek, zoals in het Openluchtmuseum in Arnhem of het Spoorwegmuseum in Utrecht. Hou je niet zo van ijs, dan kan je steeds meer je hart ophalen met kerstmarkten, in een stad, zoals Haarlem of de Gemeentegrot in Valkenburg of bij kasteel de Haar. En mocht Nederland wit worden, dan gaat er natuurlijk niets boven wandelen in de sprookjesachtige natuur.

Vakantie in Nederland is heerlijk voor iedereen en wij hopen, dat snel alles weer toegankelijk is zonder coronamaatregelen, maar ook nu kan je je best goed vermaken met in achtneming van de regels. Mocht een vakantie in Nederland op je wensenlijstje staan, laat het ons weten, wij denken graag mee.

Ik wilde dat ik niet in Amsterdam woonde, dan ging ik erheen met vakantie.
K. Schippers

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *