Nederland vanaf het water

Onze riviercruise afgelopen week was voor herhaling vatbaar, maar nu richting Nederland.
Onze opstappunt met de MS Viola is weer Bonn, maar nu de andere kant op. Tijdens deze cruise bekijken we Nederland vanaf het water.

Nijmegen

Als eerste komen wij in Nijmegen. Zo’n tweeduizend jaar geleden kwamen hier de Romeinen op bezoek. Hiervan zijn nog herinneringen, maar ook van Keizer Karel de Grote en de stad is zeker ook gevormd door de Tweede Wereldoorlog.

Het beroemdste stukje Nijmegen is het Valkhof, waar de Romeinen het Oppidum Batavorum stichtten. Karel de Grote bouwde hier later een paleis, dat door Keizer Barbarossa werd omgebouwd tot burcht. In het park staat nu alleen nog de Valkhof- of Sint-Nicolaaskapel, met iets verder op het museum het Valkhof, waar je veel van de geschiedenis van Nijmegen terugziet, maar ook hedendaagse kunst wordt tentoongesteld.

Naast de vele historie heeft de stad ook een bruisend centrum, rond de Grote Markt, Kelfkensbos en De Waalkade, waar vele gezellige restaurants en cafeetjes zijn.

Riviercruise met rollator in Nederland

Nederland vanaf het water

Onderweg van Nijmegen naar Willemstad varen we door het Land van Maas en Waal, de Betuwe en komen net voor Willemstad langs de Biesbosch.

Willemstad

We varen verder en komen aan in Willemstad met zijn oude straatjes en vele terrassen in de pittoreske haven. Willemstad is een vestingstad aan het Holland Diep. Dit is goed te zien aan de historische verdedigingswerken, de Stelling van Willemstad.

Antwerpen

Vanuit Willemstad gaan wij zuidwaarts tussen Zeeland en Noord-Brabant door naar Antwerpen. Altijd leuk, voor een dag, maar zeker ook voor een paar dagen. Gewoon Nederlands praten, maar toch het gevoel hebben in het buitenland te zijn. Veel mensen komen er om te winkelen op en rond de Meir, maar Antwerpen heeft meer te bieden. Antwerpen heeft namelijk ook een grote historie, waarvan nog veel te zien is en daarnaast nog heel veel cultuur. Heel mooi is het MAS (Museum aan de Stroom). In het museum ontdek je het verhaal van Antwerpen in de wereld en de wereld in Antwerpen. Het allermooiste  aan dit museum is de wandelboulevard, die je steeds een andere uitzicht geeft over de stad. Met roltrappen ga je 9 verdiepingen omhoog, naar het dak, vanwaar je de hele stad kan overzien. Het panoramaterras is gratis toegankelijk. Natuurlijk moet er ook even een bezoek worden gebracht aan de gezellige historische binnenstad rond de Grote Markt met Het Steen, het oudste gebouw van Antwerpen, en de leuke terrassen.

Na Antwerpen varen we weer terug naar Nederland en komen aan in Middelburg

Riviercruise met zorg, Nederland

Middelburg

De Zeeuwse hoofdstad met kronkelige straatjes, prachtige grachtenpanden, een van de mooiste stadhuizen van Nederland en de fraaie abdij met de “Lange Jan”, de abdijtoren (wel een klim van 207 treden). Middelburg was een handelsstad van de VOC, waarvan ook nog veel herinneringen zijn. Bijzonder in Middelburg zijn de huisnamen. Dit stamt uit de 16e,17e en 18e eeuw. Er waren toen wel straatnamen, maar huisnummers bestonden nog niet en als oriëntatiepunt waren er dan de huisnamen, zoals ’t Vliegende Hert, een schip uit de VOC tijd.

Ook Middelburg heeft een gezellig centrum en als je daar een terrasje pakt, neem dan ook een bolus, een Zeeuws broodje met stroop en kaneel.

Langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden varen we nu naar Dordrecht.

Dordrecht

Weer een historische stad met veel gebouwen uit de Middeleeuwen, zoals patriciërswoningen, pakhuizen, kerken en watertorens. Wat in deze stad ook leuk is, zijn de hofjes, oases van rust midden in de drukke stad, zoals die in de Museumstraat. De Arend Maartenshof heeft 38 huisjes rond een binnentuin met eeuwenoude bomen en een waterput. Zo heb je ook nog het Bagijnhof en het Regentenhof (eigenlijk vier hofjes met elkaar verbonden door poorten). Bij het VVV kan je een wandelroute langs alle Dordste hofjes halen.

Wijk bij Duurstede

Aan de Kromme Rijn heeft een prachtig oude binnenstad met de Grote Kerk op de markt, als een van de grootste bezienswaardigheden.  Wijk bij Duurstede is niet groot, maar heeft wel veel geschiedenis. De slogan is hier dan ook : “Kleine stad, grote geschiedenis”.

Zeker de moeite waard is kasteel Duurstede, omringd door een park met een slotgracht en alleen te bereiken via een ophaalburg. Heel sprookjesachtig.

Voor we weer teruggaan naar Duitsland leggen we nog even aan in Arnhem.

Riviercruise met rolstoel, Nederland

Nederland vanaf het water

Arnhem

Is een echte winkelstad, maar heeft nog veel meer te bieden. Wist je dat zich onder de winkelstraten van Arnhem historische kelders bevinden? Dit zijn 36 eeuwenoude kelders, die onderling met elkaar verbonden zijn. Helaas maar beperkt te bezoeken. Wat wel te bezoeken is, én met een lift, is de Eusebiuskerk. Hier kan je vanaf 73 meter mooi uitkijken over de stad. Arnhem is natuurlijk, net als Nijmegen, ook sterk verbonden met de Tweede Wereldoorlog. Een bijzondere herinnering hieraan is de Airborne at the Brigde met een prachtig uitzicht over de wereldberoemde John Frostbrug, waar het verhaal over de Slag bij Arnhem wordt verteld.

Nog even naar Düsseldorf en dan zijn we weer terug in Bonn.

Düsseldorf

We gaan naar de Altstadt, het kloppend hart van Düsseldorf met veel musea,  winkelstraten en uitgaansgelegenheden. In het zuidelijk deel van het centrum ligt Carlstadt, de kleinste wijk van Düsseldorf, maar wel met de grote winkelstraten, zoals de beroemde Königsallee.

Voor ons vandaag, na al het moois onderweg, nu gewoon even lekker rondslenteren en een terrasje pakken.

Nog een klein stukje en dan zijn we weer terug in Bonn en is deze reis met veel historie en natuurschoon weer ten einde.

Rolstoelvakantie in Nederland

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *