Valencia

Vandaag weer een stad, maar ook een beetje van haar omgeving, hoewel Valencia zelf ook genoeg te bieden heeft. Voor een oude stad, gesticht in 138 v. Chr., heeft Valencia ook verrassend veel moderne bezienswaardigheden. Laat je meenemen door deze leuke stad. Deze keer met een stadswandeling, ca. 1 uur door de oude stad.

Rolstoelvakantie met zorg ,Valencia

Torres Serranos

Het begin van onze wandeling is bij een van de twee stadspoorten van Valencia. Deze poort ligt op de aan de rand van de wijk El Carmen, een van de gezelligste wijken van Valencia. De straatjes van deze wijk nodigen uit om heerlijk te dwalen door die historisch deel van Valencia, waar je naast veel bezienswaardigheden leuke restaurantjes en winkels hebt. Wij gaan niet dwalen, hoewel dat ook heel leuk is en het je op onverwacht leuke plekjes brengt, maar vervolgen onze wandeling.

Paleis van Benicarló

Heeft vele namen: Palau de Benicarló, Palau de les Cors Valencianes of Palau dels Borja. Wat natuurlijk het meest tot de verbeelding spreekt is het paleis van de Borgia’s. De roemruchte familie Borgia (in het Spaans: Borja) komt van oorsprong uit Aragón (Spanje). Toen Alfonso, bisschop van Valencia kardinaal werd, vestigde de familie zich in Italië. De familie Borgia heeft 2 pausen voortgebracht, maar is vooral bekend door hun slechte naam. Die is zo slecht door hun corrupte manier van heersen, dat er zelf wordt gesproken over de voorloper van de Italiaanse mafia.
Het gotische paleis van Benicarló was hun residentie in het koninklijke Valencia.

We lopen verder en komen langs  een volgend paleis, het paleis van Baylía. Hier zetelt het provinciebestuur. En het volgende paleis komt er ook al aan.

Paleis van de markies van Scala

is vaak verbouwd en heeft daarom verschillende stijlen, gotiek, renaissance en barok. Je komt binnen op een patio, met uitzicht op een (hopelijk) strakblauwe lucht. Overal zie je prachtige ornamenten, bogen en trappen en natuurlijk de mooie keramiek, die een onderdeel is van de Valenciaanse cultuur.

Nog één paleis en dan gaan wij over naar de kerken.

Palau de la Generalitat

Weer een mooi gotisch gebouw, waar sinds 1982 de regionale overheid van Valencia zetelt. Het gebouw heeft twee grote torens, maar dat is pas sinds halverwege vorige eeuw. Toen hebben ze een toren in renaissancestijl erbij gebouwd.

valencia oude stad, rolstoelvakantie

Valencia

Basílica de la Virgen de los Desamparados

(de basiliek van de Maagd van de Hulpbehoevenden op het plein Plaza de la Virgen)

In 1647 werd Valencia getroffen door een pestplaag. De stad vroeg de heilige maagd om hulp en bouwde voor haar deze basiliek. De Heilige Maagd Maria is officieel beschermheilige van Valencia. Op de 2de zondag in mei wordt de bescherming door de Heilige Maagd gevierd.

Het grote vierkante gebouw in een oranje/roze kleur met een grote blauwe koepel ziet er wat sober uit, maar de binnenkant is vol pracht en praal. De koepel heeft aan de binnenkant prachtige schilderingen en er zijn mooie ornamenten en beelden met natuurlijk een kapel voor Maria.

Had je trouwens gezien, dat de koepel niet midden op de basiliek, maar meer aan de zijkant staat? En er zijn maar liefst vijf deuren.

Voor wij verder gaan, blijven wij nog even genieten van het plein, Plaza de la Virgen. Hier ligt natuurlijk de basiliek aan, maar ook de kathedraal van Valencia. Vanaf hier heb je er een mooi uitzicht op. Zeker met de fontein “Fuente del Agua de la Acequia” ervoor. De fontein stelt de rivier Turia. De 8 naakte vrouwen symboliseren de kanalen (acequias), die uit de rivier stromen.

De kathedraal ligt pontificaal aan de noordkant van een druk plein, dat het hart van de oude binnenstad vormt, Plaza de La Reina. ‘Het plein van de koningin” is gewijd aan koningin Maria de las Mercedes de Orleans, echtgenote van koning Alfonso XII. Het was geen bijzonder plein tot men in 1950 begon met de renovatie. Het is nu een gezellig plein met marktjes, cafés en restaurants. En dat natuurlijk samen met uitzicht op de mooie kathedraal en de prachtige barokke klokkentoren van de Iglesia de Santa Catalina.

L’Almoina Centro Arqueológico

Toen men de basiliek wilde gaan uitbreiden, werd een stuk land aangekocht. Tijdens het uitgraven stuitten ze al snel op archeologische resten van Valentia Edetanorum, zoals Valencia werd genoemd toen het door de Romeinen werd gesticht. De stad kocht het land van de kerk en zette de opgraving voort. Er werden resten van 138 v. Chr. tot aan de middeleeuwen gevonden. Dit alles is nu te zien in het archeologisch museum. Het geeft een goed beeld van de geschiedenis van Valencia.

Paleis van de markies van Dos Aguas of Keramiekmuseum

Weer een museum en een paleis, maar nu in één. Het mooie paleis met de sfeervolle kamers doet namelijk ook dienst als museum. Bij de oude binnenplaats zijn de stallen en koetsen van de markies, op de eerste verdieping heb je mooie kamers en balzaal met authentieke meubels en schilderkunst, maar ook mooie keramiek voorwerpen. De tweede verdieping heeft een tentoonstelling met keramiek uit de middeleeuwen tot aan de 19e eeuw.

Stadhuis

aan het Plaza Ayuntamiento is duidelijk aanwezig op het plein. Het lijkt misschien een beetje op een kerk, maar dat komt doordat het oorspronkelijk een katholieke meisjesschool was. In het stadhuis is ook het historisch museum. Het museum laat mooi de ontwikkeling van de stad zien met ruim 46 schilderijen en ook muurschilderingen. Je ziet de oudst bestaande vlag en de sleutels van de stad.

Op het Plaza Ayuntamiento staan nog meer indrukwekkend gebouwen, zoals bijvoorbeeld het neoclassicistisch postkantoor.

La Lonja de la Seda

De zijdebeurs staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het lijkt van buiten op een middeleeuws kasteel. Binnen in de Sala de Contratcion werd de handel gedreven. Hier staan imponerende spiraalzuilen. Er is een mooie binnenplaats, waar sinaasappelbomen staan, de Patio de los Naranjos.

Nu komen wij op een hele leuke plek in Valencia, de Mercado Central. Hier moet je zeker een bezoek brengen. In 1839 was hier al een straatmarkt. In 1928 werd hier een van de grootste overdekte markten van Europa geopend. Op de overdekte markt zie je veel lokale producten, zoals sinaasappelen, olijven, gamba’s, ham en kaas. Het gebouw van de markt is van ijzer, glas en keramiek (modernistisch) en is op het hoogste punt 30 meter. Als je goed kijkt, zie je op het dak een groene papegaai. Er zijn 959 kraampjes, maar het mooiste is de buitenkant met de keramiek tegels.

Torres de Quart

De einde van onze wandeling. Wij zijn weer bij de oude stadsmuur, maar nu bij Torres Quart.

Tot zover het oude Valencia en nu nog even nu op naar het moderne deel, een echte must see.

Valencia, aangepaste accommodatie

Ciudad de las Artes y las Ciencias

De bouw van de Stad van Kunst en Wetenschap begon in 1989 en het laatste gebouw, Agora, voor exposities en concerten, is uit 2009. Het ieerste gebouw is L’Hemisfèri (‘Het Oog”) in de vorm van een menselijk oog. Bij de juiste lichtval op het oog, is er een weerspiegeling in het water, dat rond het gebouw loopt. Het is een ultramodern IMAX 3D bioscoop. Het L’Umbracle is een openluchtdiscotheek met een tuin (het hele jaar open) met palmbomen en bloemen. Natuurlijk ontbreekt een operagebouw niet. Dat is het Palau de les Arts Reina Sofia. L’Oceanogràfic is het grootste aquarium van Europa. En tenslotte Museo de las Cièncias Príncipe Felipe heeft als slagzin verboden niet aan te raken, niet te voelen en niet te denken. Een wetenschapsmuseum, waar je kan experimenteren met technologie.
Maar vooral leuk om de gebouwen te zien.

Valencia

Mocht je even lekker bij willen komen van de drukte van de stad, ga dan naar Jardín del Turia.

Door de Turia rivier overstroomde Valencia regelmatig. Daarom besloot men in 1957 de rivier om te leggen. Op het drooggevallen stuk rivierbedding werd een groot park (110 hectare) aangelegd. Het loopt onder 18 bruggen door en bestaat uit plantsoenen, een voetbalveld, tennis veld, rozentuinen, fonteinen, vijvers, speeltuinen, botanische tuin en nog veel meer. Het mooiste is het waterhuis, La Case de Agua, het uitzichtpunt, Mirador en de chinese rivier, Río Chíno.

turiapark, valencia, begeleide reizen

Voor nog meer natuur moet je de stad uit. Niet ver van Valencia ligt het natuurgebied Albufera, 21.000 hectare, met rijstvelden, inheemse bomen, het grootste meer van Spanje, authentieke vissershuisjes en veel verschillende soorten vogels. Ook zijn hier leuke echt Spaanse dorpjes.

Ga zeker ook paella eten in de stad van de paella, Paella Valenciana, onder het genot van een lekker wijntje. Mocht je van wijn houden en gewoon tijd hebben, gaan dan zeker ook naar een wijnproeverij.

De omgeving van Valencia

Spanje vakantie met rolstoel

Het Albufera Meer

ligt circa 20 km ten zuiden van Valencia. De uitgestrekte zoetwaterlagune van 21.000 ha is een beschermd natuurpark. Het meer wordt door een beboste zandbank, Dehesa, gescheiden van de zee.

Het gebied bestaat  uit een kuststrook met duinen, rijstvelden, heuvellandschap en uiteraard het meer. Het natuurpark wordt door smalle kanaaltjes verbonden met zee. Er komen er meer dan 300 vogelsoorten voor, die je vanuit uitkijkhutten kunt spotten.

El Palmar

is één van de dorpjes aan het meer. Hier heb je een prachtig uitzichtpunt over het meer en zie je de typische witte vissershuisjes, Barracas, met spits toelopende rieten daken en natuurlijk veel vissersbootjes. Echt een traditioneel dorp, waar je ook de klassieke paella moet eten, want die rijstvelden zijn er niet voor niets.

Paella

Er zijn drie versies over het ontstaan:
Het oudste verhaal is uit de 8e eeuw. Destijds waren de Moren aan de macht en die lieten vaak kliekjes rijst, kip en groenten over. Hun personeel nam dat mee naar huis voor een maaltijd. Paella zou afkomstig zijn van het Arabische woord ‘baqiyah’, wat restanten betekent.

Een andere verklaring is, dat paella komt van het Latijnse woord ‘patella’. Dat is een platte bord, schaal, waarop offers aan de goden werd gebracht.

En dan nu nog een romantische versie, waarin paella een samenvoeging zou zijn van de woorden ‘para’ en ‘ella’, voor haar. De mannen zouden vaak voor hun vrouwen dit gerecht maken.

Allemaal leuk en aardig, maar de huidige paella is halverwege de 19e eeuw in het gebied rond het Meer van Albufera ontstaan. De werkers op de rijstvelden maakten tijdens hun lunch rijstschotels op een platte pan. Zij gebruikten lokale producten om aan de rijst toe te voegen. De Moren waren trouwens wel degenen, die rijst introduceerden in Spanje.

Paella Valenciana is de authentieke paella van Valencia en moet de volgende tien basis-ingrediënten bevatten: kip, konijn, sperziebonen, boterbonen, tomaat, rijst, olijfolie, water, saffraan en zout. Dit kan eventueel nog worden aangevuld met bijvoorbeeld knoflook, slakken, rozemarijn en eend. Uiteraard allemaal bereid in een paella-pan.

Paella eten?
Is naast een boottochtje over het Albuferameer een van de leuke activiteiten in El Palmar.

Aangepaste accommodatie voor rolstoelgebruikers

Utiel Requena

Hier wordt al 2.500 jaar wijn gemaakt. Het wijngebied ligt 70 kilometer ten noordwesten van Valencia en heeft sinds 1957 een D.O.-erkenning. Denominación de Origen krijgen wijnen, die voldoen aan de strenge regionale normen. Dit is de één na hoogste categorie voor kwaliteitswijn. Regio Valencia heeft drie D.O.’s. De wijn van Utiel-Requena ligt het meest landinwaarts en daardoor zijn hier de wijnen warmer en rijper. Er wordt vooral rode wijn gemaakt van de Bobal, een inheemse rode druif. De smaak varieërt van jong tot meer complexe smaken.

Utiel Requena is een prachtig berglandschap met wijngaarden. Natuurlijk moet je hier een bezoek brengen aan een van de vele bodega’s voor een wijnproeverij. Ben je geen wijnliefhebber, geniet dan van de mooie uitzichten of van een wandeling langs de uitgestrekt wijngaarden.

Strand

Hou je van gouden zandstranden? Dan zijn de stranden van Valencia wat voor jou en al op steenworpafstand van de stad met een brede promenade. Of in de omgeving bij het natuurpark van Albufera, bij het andere dorp El Saler ligt een bijna 5 kilometer lang strand (35 meter breed) met witte zand. Het lijkt een beetje Nederland door de duinen.

Valencia heeft drie stranden: Las Arenas, la Malvarrosa en la Patacona. Door de locals wordt Las Arenas als mooiste gezien met zijn boulevard en fijn goud zand. Het is 1200 meter lang, lekker breed (van boulevard tot de zee zo’n 60 meter). Het strand begint direct naast haven van Valencia.

Er is kilometerlang strand bij Valencia, zeker als je de regio bekijkt. De regio ligt namelijk aan de Costa de Azahar (kust van de sinaasappelbloesem) en de Costa Blanca met heel veel mooie zandstranden. Altijd lekker voor een dagje of meerdere daagjes genieten van zon, zee en strand.

PGB Rolstoelvakantie

Valencia, waar je historie, moderne architectuur en mooie natuur combineert met wijn, paella en strand. 

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *