De omgeving van Barcelona

Vandaag gaan wij heel even naar Barcelona, maar dit keer alleen als uitvalsbasis voor hele leuke excursies. Wanneer je een langere tijd in Barcelona verblijft of wanneer deze geweldige stad voor een tweede keer (of vaker) bezoekt, is het ook leuk om de omgeving te bekijken. Er is veel te zien.

Montserrat, natuurpark en klooster

Op zo’n 50 km, een uurtje rijden van Barcelona ligt de Monserrat (‘gezaagde berg”) of zoals de Catalanen hem noemen de Montsagrat (‘heilige berg’) met het beroemde Benedictijnse klooster Montserrat. De Montserrat is 1236 m hoog en daarmee één van de hoogste bergen in de buurt van Barcelona. Het totale bergmassief is 22 km lang en staat verlaten op de Catalaanse hoogvlakte boven de rechteroever van de Rio Llobregat. Het is een rotsformatie met mooie ronde vormen, die roze kleuren in de zon. Het natuurpark is 3.630 ha groot met als hoogste berg St. Jerome (1236 meter) met een schitterend uitzicht over een deel van Catalonië, van de Pyreneeën tot aan zee. Er zijn veel wandelmogelijkheden.

De omgeving van Barcelona met de rolstoel

De omgeving van Barcelona

Het klooster

Montserrat is zeker ook bekend als heilige oord. Het klooster is prachtig en omgeven door kapellen en kluizenaarsgrotten. Delen van het Oude Klooster, in de 19de eeuw door het leger van Napoleon verwoest, met de gerestaureerde vleugel van de kruisgang liggen aan het grote kloosterplein. Hier ligt ook aan de oostkant het Nieuwe Klooster. Door een woud van arcades kom je bij de basiliek uit de 16e eeuw. Op de gevel van de basiliek staan Christus en de apostelen afgebeeld. Boven het hoofdaltaar staat de zwarte Madonna, een houten beeld (zwart geworden door ouderdom) van Maria. Het klooster is in 888 na de vondst van dit houtenbeeld (in een grot) gesticht.

Spanje is het land van Picasso en Dalí. Ook tegenover het klooster kan je kunst van hen bewonderen.

Het klooster is dagelijks geopend van 07.30 – 20.00 uur en gratis toegankelijk.

De regio rond Montserrat is ook een bekend wijngebied met enkele beroemde wijnhuizen. Natuur, cultuur en wijn op een dagtrip.

Figueras

Op ongeveer anderhalf uur van Barcelona meer Dalí. Figueres, zoals de Catalanen het noemen, is de geboorteplaats van Salvador Dalí en dat kan je zeker niet missen. Het Dalí museum, Teatre-museu de Dalí, door de kunstenaar zelf ontworpen, is een bijzonder gebouw met 1500 Dalí-kunstwerken. Het gebouw zelf is al een kunstwerk met zijn rozerode muren met meer dan duizend goudkleurige knopen en de beroemde levensgrote eieren op het dak.

In het museum hangen niet alleen kunstwerken van Dalí, maar ook zijn er door de surrealist in enkel vertrekken fantasievolle taferelen gemaakt, zoals de patio met de Cadillac, waarin het altijd regent of de Marilyn Monroe kamer, die zo is ingericht, dat je staande op de trap er het gezicht van Marilyn Monroe inziet.

Ook voor een niet zo’n kunstliefhebber is het een leuk museum om te bezoeken.

De omgeving van Barcelona met begeleiding

De omgeving van Barcelona

Rolstoelvakantie Spanje, Barcelona

De omgeving van Barcelona

Girona

net voor Figueras ligt dit vestigingsstadje. Je kunt een leuke wandeling maken over de oude stadsmuren, Passeig de la Muralla. Ook leuk is de 13de eeuwse Joodse stad, Call, met zijn doolhof aan kleine straatjes en pleintjes. Heerlijk om rond te slenteren langs de vele winkeltjes en restaurantjes. Voor wie is geïnteresseerd in de Joodse geschiedenis van Girona is er het Museu d’Historia dels Jueus, het Joods Historisch Museum. Ook erg leuk zijn de gekleurde huizen aan de Rio Onyar. Je hebt vanaf de bruggen over de rivier een mooi uitzicht. De opvallendste brug is de Eiffel brug (Pont de les Peixateries Velles), die door Eiffel is gebouwd, vlak voor het de Effeltoren ontwierp.

Voor de geschiedenis van de prehistorie tot de middeleeuwen kan je terecht in het archeologisch museum van Girona, dat is gevestigd in het 12de eeuwse klooster Sant Pere de Galligants, een opvallend Romaans gebouw.

Een ander opvallend gebouw is de Eglesia de Sant Feliu, een basiliek met slanke klokkentoren

Nog even een leuk weetje: vanaf het zesde seizoen is Game of Thrones opgenomen in de Joodse wijk van Girona. Ben je fan, dan is er een rondleiding langs de plekken van de filmlocatie een leuke bezienswaardigheden.

De omgeving van Barcelona

Tarragona

Nog een leuke stad. Dit keer op zo’n 1,5 uur rijden van Barcelona. Het meest bijzonder is het Romeins amfitheater uit de 2e eeuw en de necropolis. Beide op de werelderfgoedlijst van UNESO. Maar ook het middeleeuwse centrum is leuk om in rond te dwalen of loop naar Passeig Arqueològic (stadswallen), vanwaar je mooi uitzicht hebt over de stad. Op het hoogste punt van de stad, die op een 160 meter hoge heuvel met uitzicht over de Middellandse zee ligt, staat de kathedraal. Hier stond vroeger de burcht.

Net als Girona is Tarragona een leuke stad om rustig rond te dwalen en te genieten van de oudheden en leuke winkeltjes en restaurants.

Vakantie met de rolstoel naar Spanje

Colònia Güell

Weer een excursie naar de kunst. Dit keer Antoni Gaudí. Colònia Güell is een arbeiderskolonie, gebouwd in opdracht van de textielmagnaat Eusebi Güell. Het meest bijzondere is de crypte van Gaudí, sinds 2005 op werelderfgoedlijst van de UNESCO. Op deze plek had eigenlijk een kerk moeten komen, maar nadat Güell in 1918 overleed, viel de financiering weg. Wat Gaudí hier precies wilde bouwen, is niet bekend, maar het toont gelijkenis met de Sagrada Família. De crypte was eigenlijk een soort proeflocatie, want Gaudí probeerde hier de oplossingen, die hij bedacht voor de Sagrada Família, eerst uit. De entree van de crypte is een indrukwekkende zuilenhal.

Een bijzondere plek om te bezoeken.

Nog even voor onze strandliefhebbers. Barcelona heeft natuurlijk ook zijn eigen stadstrand, maar als je hier bent uitgekeken, dan heb je op een dik uur rijden Lloret de Mar of het kleine Sitges (uurtje rijden) met mooie zandstranden, zoals Platje de Sant Sebastià en Platje de las Anquines.

Niet alleen Barcelona, maar ook haar omgeving is een bezoek waard.

Nieuwsgierig wanneer wij naar Barcelona gaan? Kijk dan hier!
Meer lezen over Barcelona? Klik dan hier!

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *