Omgeving van Madrid

Vandaag gaan wij naar het zonnige zuiden. Madrid is een geweldige stad voor een stedentrip, maar ook heel leuk voor een langere vakantie, omdat er zoveel in de omgeving is. Na heerlijk de stad te hebben verkend, gaan wij nu op avontuur in de omgeving en natuurlijk eerst naar El Escorial.

Omgeving van Madrid, rolstoelvakantie

Omgeving van Madrid

El Escorial

Op 45 kilometer ten noordwesten van Madrid ligt het beroemde El Escorial, een gigantisch kloostercomplex. Het bestaat uit een abdij, kasteel en koninklijke mausoleum. Het is 13 ha groot en heeft 16 binnenpleinen en 4000 kamers en dit alles met zo’n 16 kilometer aan gangen. Teveel om alles te bekijken, maar wij gaan zeker naar de crypte en de bibliotheek.

Het Pantéon Real (crypte, mausoleum) heeft 26 graftombes voor de Spaanse koningen en hun partner en ligt onder het altaar van de kerk met een imposante koepel. Voor wie ooit in Rome is geweest of afbeeldingen van de Sint-Pieterbasiliek heeft gezien, ziet meteen de inspiratiebron.

In de bibliotheek bevinden zicht meer dan 10.000 boeken, maar vooral mooi zijn de fresco’s op de muren en plafonds. Sowieso hangen de koninklijke vertrekken vol kunstwerken van o.a. El Greco, Jheronimus Bosch en Titiaan. Het complex liet Filips II bouwen voor zijn vader Karel V en vanuit zijn privévertrekken kijk je uit op het altaar in de kerk, zodat Filips de heilige mis vanuit zijn bed kon volgen.

Een opmerkelijk weetje: het Estorial is onder meer een monument, dat moet herinneren aan de overwinning op de Nederlanden.

Tip: als u met de auto bent, rijd dan naar het bezoek zo’n 10 kilometer richting Avila. U komt dan bij een schitterend uitzichtpunt over het complex.

El Estorial is ook goed per openbaar vervoer vanuit Madrid te bereiken. Je vertrekt vanaf het Madrileens station Atocha en vanaf het station in San Lorenzo de el Escorial rijden bussen naar die mooie werelderfgoedmonument. 

Rolstoelvakantie, Madrid

Valle de los Caídos (de vallei der gevallenen)

Op het terrein van El Escorial ligt ook dit monument, dat na de Spaanse burgeroorlog werd opgericht. De bouw duurde van 1941 tot 1959 en er liggen ca. 46.000 slachtoffers begraven. Het is een omstreden monument, omdat het geïnitieerd is door de junta en Franco, die hier ook lag hier ook begraven. De dictator ligt nu naast zijn vrouw op de begraafplaats van Mingorrubio

Alcalá de Henares

De geboorteplaats van Cervantes, een beroemde Spaanse schrijver van het verhaal over Don Quijote, ligt op 35 kilometer ten noordoosten van Madrid. Zijn standbeeld staat op het naar hem genoemde centrale plein van de stad. Hier kunt zijn geboortehuis bezoeken en de Oidor kapel, waar hij gedoopt is. Alcalá de Henares is de eerste universiteitsstad van Europa, gesticht in 1496 en diende als voorbeeld voor de andere Europese universiteiten. Maar bovenal is het een heerlijke Middeleeuwse stad om lekker rond te struinen door de smalle straten. Bekijk daarbij zeker de kathedraal, de stadswal en loop door de Calle Mayor, de hoofdstraat van de oude binnenstad met een zuilengalerij.

Omgeving van MAdrid, rolstoeltoegankelijk
Rolstoelvakantie, aangepaste accommodatie, Madrid

Aranjuez

We gaan nu naar het zuiden, waar op 47 kilometer van Madrid het Palacia Real de Aranjuez, het zomerpaleis van de Spaanse koningen, ligt. Het paleis is open voor publiek en met o.a. het Museo de la Vida en Palacio kunt u een goede indruk krijgen hoe het dagelijkse leven aan het Spaanse hof was. Het Paleis ligt aan de oevers van de Taag en heeft grote tuinen (111 ha) met fonteinen, standbeelden (vooral in Jardín de la Isla op het kunstmatig eiland tussen de Taag en Ria Canal), maar ook schilderijen (in het Casa del Labrador in Jardín del Príncipe).

 

Omgeving van Madrid

Castillo de Manzanares el Real

Een combinatie van cultuur en natuur. Wederom ten noorden van Madrid in het nationale park La Pedriza ligt dit pracht verlaten kasteel met een mooi uitzicht vanaf de kasteeltorens.

La Pedriza ligt op de zuidflanken van de Sierra de Guadarrama, een schilderachtige streek met prachtige rotsformaties. U kunt ook heerlijk wandelen rondom Lake Santillana.

Rolstoeltoegankelijk MAdrid
Rolstoelvakantie in toegankleijk Madrid

Valle de la Angostura en Arroyo de la Umbría

Is ook een mooi gebied voor wandelingen. Let wel: wandelen in Spanje is door de hoogteverschillen soms zwaar dan u denkt. Valle de la Angostura is een prachtige vallei ten noorden van Madrid met het beekje Umbría met imposante watervallen, die redelijk goed te bereiken zijn.

Rascafría

in dezelfde omgeving is ook een mooi natuurgebied, wat heel toegankelijk is en bekend staat op de water “La Cascada del Purgatorio”.

De omgeving van Madrid heeft veel aan natuur en cultuur te bieden. In deze blog alvast een voorproefje, want wij komen hier zeker nog op terug met de mooie steden Toledo en Segovia, die vanuit Madrid ook heel goed te bezoeken zijn.

 

Spanje, Madrid rolstoel

Tip voor gezinnen met kinderen: 25 kilometer ten zuidoosten van Madrid in San Martin de la Vega ligt het Parque Warner Madrid, waar de attracties draaien om de figuren van de Looney Tunes, maar ook Batman en Superman zijn present. Het park heeft ook een enorm waterpretpark.

Lees ook eens blog over Madrid

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *