Op vakantie gaan met ALS: Tips en inspiratie voor een zorgeloze reis

Op vakantie gaan is voor velen een welverdiende onderbreking van de dagelijkse sleur, een kans om nieuwe plekken te verkennen, herinneringen te maken en te ontspannen. Voor mensen met ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose), kan het idee van reizen echter ontmoedigend lijken vanwege de unieke uitdagingen die de ziekte met zich meebrengt. Maar laat dat je niet tegenhouden! Met de juiste planning, voorbereiding, ondersteuning en mindset is het absoluut mogelijk om een vakantie te hebben die zowel plezierig als zorgeloos is

Op vakantie met ALS

Het plannen van je reis

Voordat je op reis gaat, is een grondige planning essentieel, vooral omdat je rekening moet houden met jouw specifieke behoeften. Hier zijn enkele belangrijke stappen om te overwegen:

  1. Raadpleeg je zorgteam: Bespreek je reisplannen met je ALS-behandelteam, inclusief je arts, fysiotherapeut en ergotherapeut. Zij kunnen waardevolle inzichten bieden en helpen bij het plannen van de benodigde medische voorzieningen.
  2. Kies de juiste bestemming: Bij het kiezen van een bestemming, overweeg factoren zoals toegankelijkheid, klimaat, medische voorzieningen en de nabijheid van familie of vrienden die kunnen helpen indien nodig.

3. Vervoer regelen: Overweeg de verschillende opties voor vervoer, zoals vliegtuig, trein of auto, en kies degene die het meest comfortabel en praktisch is voor jouw situatie. Informeer de luchtvaartmaatschappij of het vervoersbedrijf van tevoren over eventuele speciale behoeften.

4. Zoek naar rolstoeltoegankelijke accommodaties: Zorg ervoor dat de accommodatie geschikt is voor mensen met beperkte mobiliteit. Veel hotels en vakantieverhuurders bieden rolstoeltoegankelijke kamers en voorzieningen. Maar ze zijn niet allemaal aangepast aan jouw zorgvragen. Dus vraag alle informatie op die je nodig hebt. Vraag ook zeker foto’s van de aanpassingen om te kunnen beoordelen of ze voldoen aan wat jij zoekt. 

5. Geniet van aangepaste activiteiten: Zoek naar activiteiten en bezienswaardigheden die geschikt zijn voor mensen met beperkte mobiliteit, zoals toegankelijke wandelpaden, rolstoeltoegankelijke rondleidingen en sightseeingtours.

6. Plan je reisroute zorgvuldig: Maak een gedetailleerde reisroute en plan voldoende rustpauzes in. Vermijd lange reistijden en vermoeiende activiteiten die je kunnen overbelasten.

Vergeet niet om reisverzekering af te sluiten

Een goede reisverzekering is essentieel voor onvoorziene omstandigheden. Controleer of de reisverzekering alle medische kosten dekt en of deze ook repatriëring dekt in geval van nood. Stel een noodplan op voor het geval er zich complicaties voordoen tijdens je reis. Lees ook een onze blog:  Waarom een annulerings- en reisverzekering?

De reis zelf

Het reizen met ALS vereist geduld, flexibiliteit en een goede organisatie. Hier zijn enkele tips om jouw reis zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  1. Neem voldoende tijd: Plan ruim de tijd voor het inchecken, veiligheidscontroles en het boarden van vliegtuigen of treinen. Dit minimaliseert stress en geeft je de tijd om te ontspannen.
  2. Maak gebruik van assistentie op de luchthaven: De meeste luchthavens bieden assistentie aan passagiers met beperkte mobiliteit. Dit omvat rolstoelservice, begeleiding door veiligheidscontroles en hulp bij het instappen.

3. Pak slim in: Maak een lijst van essentiële items die je nodig hebt tijdens je reis, zoals medicijnen, medische hulpmiddelen, en comfortartikelen. Zorg ervoor dat je voldoende voorraad hebt voor de duur van je verblijf, plus extra voor onverwachte omstandigheden.

4. Houd medicatie en medische benodigdheden bij de hand: Bewaar je medicatie in jouw handbagage en neem een medicijnlijst mee. Als je reist met opiaten (bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis) naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert dan moet je een Schengenverklaring aanvragen bij het CAK. De verklaring is maximaal 30 dagen geldig.

5. Communiceer met het personeel: Wees open over je behoeften en beperkingen bij het reizen. Het personeel op luchthavens, in hotels en op andere locaties staat klaar om te helpen en zal graag tegemoetkomen aan je wensen.

Op Locatie: Geniet van je Vakantie

Eenmaal op je bestemming aangekomen, is het tijd om te ontspannen en te genieten van je vakantie. Hier zijn enkele suggesties om het meeste uit je reis te halen:

  1. Plan rustmomenten in: Luister naar je lichaam en neem regelmatig pauzes om te rusten en op te laden. Overbelasting kan leiden tot vermoeidheid en ongemak, dus neem de tijd om te ontspannen en te genieten van het moment.
  2. Wees flexibel: Wees bereid om je plannen aan te passen en flexibel te zijn tijdens je reis. Onverwachte uitdagingen kunnen zich voordoen, maar met een positieve houding en een beetje aanpassingsvermogen kun je er toch het beste van maken.
  3. Verken toegankelijke attracties: Kies activiteiten en bezienswaardigheden die gemakkelijk toegankelijk zijn voor mensen met beperkte mobiliteit. Dit kan onder meer rolstoeltoegankelijke musea, parken en restaurants omvatten.
  4. Geniet van lokale gerechten en cultuur: Probeer lokale gerechten en doe mee aan culturele activiteiten om de plaatselijke cultuur te ervaren. Dit voegt een extra dimensie toe aan je reiservaring en zorgt voor blijvende herinneringen.
  5. Creëer kostbare momenten: Maak foto’s, schrijf in een reisdagboek en deel je ervaringen met vrienden en familie. Vakanties zijn waardevolle momenten om te koesteren en te delen met dierbaren.
  •  
Foto's van rolstoeltoegankelijke vakanties

Op vakantie gaan met ALS kan een uitdagende maar lonende ervaring zijn. Met de juiste planning, ondersteuning en mindset is het mogelijk om te genieten van reizen en nieuwe avonturen te beleven. 

Heb je ergens hulp bij nodig, wil je jouw mantelzorger(s) ook vakantie laten vieren of wil je helemaal niet alles zelf moeten organiseren en uitzoeken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij gaan de uitdaging graag aan!

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):