Rolstoeltoegankelijke stranden in Spanje

Spanje staat bekend om veel dingen, waaronder historische gebouwen, grote voetbalclubs, flamencodansen en cultuur, maar wat is een betere manier om van het zonnige mediterrane klimaat te genieten dan op het strand? Gelukkig zijn er een aantal rolstoeltoegankelijke stranden in Spanje. Of je nu op zoek bent naar een bruisende “playa” (Spaans voor het strand) of rust. En of je nu een dag op het strand wil doorbrengen of je hele vakantie op het strand wil doorbrengen, er is een plek voor iedereen. 

Barcelona

Barcelona is een belangrijke historische stad en toeristische bestemming.  Er zijn ook veel toegankelijke hotels en eetgelegenheden in Barcelona. Als Barcelona op je agenda staat, wil je naast het strand waarschijnlijk ook de beroemde Sagrada Familia-basiliek en enkele van de opmerkelijke architectuur van de Catalaanse architect Antoni Gaudi verkennen.

Als je eenmaal genoeg hebt van de stad, kun je kiezen uit een selectie van toegankelijke stranden. Een rolstoelvriendelijke promenade omzoomt een aanzienlijk deel van de vier kilometer lange kustlijn van Barcelona. Er zijn diverse hellingen die je van de promenade naar de zee brengen. 

 • Nova Icària-strand

  Nova Icària Beach is zonder twijfel het meest populaire toegankelijke strand van Barcelona. Het staat bekend om zijn comfortabele strandrolstoelen, de aanwezigheid van vrijwilligershulp, de promenade aan zee met veel toegankelijke paden die naar het strand leiden en faciliteiten zoals toegankelijke douches, toiletten en een tillift.

 • Bogatell-strand

  Gelegen in de wijk Sant Marti en naast het strand van Nova Icaria, ligt het toegankelijke Playa del Bogatell. Dit strand biedt veel diensten voor mensen met een handicap. Voor de mensen die met de auto of toegankelijke taxi komen, zijn er parkeerplaatsen gereserveerd voor mensen met beperkte mobiliteit. Verder heeft het strand een houten pad tot aan het water voor gemakkelijke toegang. Ze bieden ook zijplatforms voor rolstoelen. In het water is een voorkeurszone gereserveerd voor gehandicapten, zodat het rustig is om te baden. Je vindt er ook toegankelijke kleedkamers en aangepaste toiletten. Parasols en longchairs zijn te huur en de douchecabines hebben zitjes.

 • Strand van Barceloneta

  Op een steenworp afstand van de gotische wijk en El Born, in de voormalige visserswijk Barceloneta, vind je het strand van Barceloneta. Samen met het strand van Sant Sebastià is dit een van de oudste en meest geliefde stranden van de stad. Het is ook een van de drie stranden die geassisteerde baddiensten aanbieden waarmee je een duik in de zee kunt nemen. De service is gratis

 • Sant Sebastià-strand

  Het strand van Sant Sebastià is het meest zuidelijke strand dat je in Barcelona kunt vinden. Het is ook een van de stranden die het dichtst bij het stadscentrum liggen. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de 4,5 km lange strook wit zand en de bergen. Dit strand biedt het hele jaar door toegankelijke faciliteiten, zoals toegankelijke houten paden die toegang bieden tot het strand, zijplatforms voor rolstoelen en schaduwplekken. Verder vind je er toegankelijke toiletten, een aangepaste kleedruimte en douchegelegenheid met douchezitje.

Meer weten over de rolstoeltoegankelijkheid van Barcelona? Lees dan alles over Toegankelijk Barcelona

Barcelona met begeleiding
PGB Rolstoelvakantie

Valencia

Als de op twee na grootste stad van Spanje is het culturele centrum van Valencia, de thuisbasis van het beroemde rijstgerecht van Spanje, paella. Of je nu een fan bent van eten, architectuur of gewoon een strandliefhebber, Valencia heeft een vele aan rolstoeltoegankelijke stranden om uit te kiezen net buiten het stadscentrum. Terwijl de stranden in Valencia hellingen en toegankelijke toiletten en douches hebben, gaan velen verder dan dat.

Pinedo Pueblo Beach en La Malvarrosa Beach hebben elk een boeienstoel beschikbaar voor rolstoelgebruikers bij Medical Station 1.
El Cabanyal Beach heeft er een beschikbaar bij Medical Station 2.
Deze drie stranden hebben ook speciale assistentieprogramma’s om te kunnen zwemmen in de zee tijdens het zomer seizoen, verkrijgbaar bij dezelfde medische stations. Het programma van Pinedo Pueblo en La Malvarrosa loopt van 27 juni tot 31 augustus, van 11.00 tot 19.00 uur.
Aangezien El Cabanyal het belangrijkste strand van Valencia is, loopt hun programma langer, namelijk van 13 juni tot 7 september, tijdens dezelfde uren als de andere twee stranden.

Tenerife, Canarische Eilanden

Tenerife, het grootste van de Canarische Eilanden, heeft prachtige stranden om te zonnebaden en opvallende vulkanische bergen die het zand in de verte omlijsten. Het beste is dat er een aantal toegankelijke stranden op Tenerife zijn, dus je hebt veel opties om uit te kiezen! 

De stranden Las Vistas en Los Cristianos in de stad Arona worden sterk aanbevolen, grotendeels vanwege de inspanningen van Arona om toegankelijkheid een prioriteit te maken. In feite zet de lokale overheid zich officieel in om een ​​barrièrevrije samenleving te creëren, dus je zult genieten van toegankelijke opties die veel verder gaan dan die op het strand.

Los Cristianos staat bekend om de grootste barrièrevrije strandpromenade van Europa, dus je hebt zeven kilometers strand tot je beschikking. Bovendien zijn er paden en hellingen langs het zand in overvloed, zijn er toegankelijke toiletten en kleedruimtes, en de stranden hier bieden een aantal opties voor water- en amfibische rolstoelen, evenals begeleiding in de zee.

Meer weten over de rolstoeltoegankelijkheid van Tenerife? Lees dan Toegankelijk Tenerife

Toegankelijk strand Tenerife
Toegankelijk Mallorca

Mallorca

Bekend om Romeinse ruïnes, een Moors verleden en stenen dorpjes langs kalkstenen bergen, het is een fijne plek om te bezoeken. En er zijn rolstoeltoegankelijke stranden. Hoewel de meeste beroemde grotten van Mallorca niet toegankelijk zijn voor rolstoelen, is de eerste grot in Campanet dat wel. Voeg deze unieke ervaring toe aan je lijst met avonturen terwijl je daar bent!

Wat de stranden van Mallorca betreft, is het strand van Puerto Pollensa de beste keuze. Bij toegangspunt nummer negen beschikt het over een toegankelijke promenade, toegankelijke badkamers, reddingsvesten en rolstoelen waarmee je in de zee kan. Er is ook een badmeester aanwezig om je te helpen met alles wat je nodig hebt.

Playa del Muro staat ook bekend onder de lokale bevolking als vrij toegankelijk. Het beschikt over 8 loopbruggen langs het strand en amfibische rolstoelen die in de zomer te huur zijn.

Malaga

Aan de beroemde Costa del Sol is Malaga de hoofdstad van Andalusië en deze stad wint prijzen voor zijn toegankelijkheid.  De twee belangrijkste stranden hebben speciale parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers, opritten en paden die naar de zee leiden. Er zijn ook toegankelijke douches en kleedruimtes. 

Als je Malaga bezoekt vanwege de stranden, is het handig om daarheen te gaan tijdens het hoogseizoen, van half juli tot half september. Ga tijdens deze warme zomermaanden naar Playa de la Misericordia of Playa del Dedo – de twee belangrijkste stranden van de stad – om te profiteren van het speciale “Enjoy the Beach”-programma. Reddingsvesten, zwemhulpmiddelen, amfibierolstoelen en tilliften om van je normale stoel naar een amfibiestoel over te stappen zijn aanwezig. Je kunt deze gebruiken van 12.00 uur tot 19.00 uur.

Op zoek rolstoeltoegankelijke stranden in andere landen? Kijk dan op Rolstoeltoegankelijk strand

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):