Britse Eilanden cruise

De Britse Eilanden cruise, de cruise die Schotland, IJsland en Noorwegen ineen cruise combineert.
U stapt in Amsterdam op en na een volle dag op zee, komt u in Edinburgh aan.

Inhoud:

Rolstoelvakantie

1. Edinburgh

bestaat uit twee delen: de Oude stad met zijn markante middeleeuwse vesting en de Nieuwe stad met zijn neoklassieke uitstraling. Beide tegenstelde stadsdelen staan op de UNESCO werelderfgoedlijst en worden door het viaduct North Bridge en de Mound, een kunstmatige heuvel, met elkaar verbonden. Wist u dat Edinburgh, net als Rome, gebouwd is op zeven heuvels? Dit is dan ook de enige overeenkomst tussen beide steden.

Wat heeft Edinburgh te bieden? 

Edinburgh is een compacte stad, waar alles binnen loopafstand van elkaar ligt. Wandelend is dus een leuke manier om de stad te verkennen. Doordat de stad op heuvels is gebouwd, is dat niet zo’n goed plan wanneer u minder goed ter been bent. Er zijn echter verschillende rolstoeltoegankelijke buslijnen en ook de taxi (Black Cabs) met hun rolstoelhelling is een goed alternatief.

Wat u zeker moet bezoeken tijdens een verblijf in Edinburgh, is natuurlijk het Kasteel van Edinburg.

Edinburgh Castle

Het complex uit de 17e eeuw is gebouwd op de rots, Castle Rock, een uitgedoofde vulkaan, waar al sinds de 6deeeuw een vesting was. Wat zeker ook een bezoek waard is is Crown Room. Hier worden de kroonjuwelen van Schotland bewaard, maar is ook de Stone of Scone, waarop de koningen van Schotland traditioneel werden gekroond. Het oudste gebouw van het kasteel (van heel Edinburgh) is de St. Magaret’s Chapel. Bent u om 13.00 uur hier dan bent u op tijd voor het afvuren van het One O’Clock Gun. Dagelijks, m.u.v. zondag, wordt dit kanon om 13.00 uur afgevuurd.

Royal Mile

Deze straat, of eigenlijk een aaneenschakeling van straten, loopt van Castle Rock, via o.a. het Schotse Parlement en the Real Mary King’s Close naar Holyrood Palace, een koninklijk paleis. De Royal Mile heeft aan beide zijden smalle steegjes, closes, waar mensen hun woningen maakten. Door de omringende hoge gebouwen werden ze zo beschermd tegen de aanvallen van de Engelsen. Er hangt een zweem van mysterie om deze closses, waarvan Mary King’s Close wel de bekendste is. Mocht u meer willen weten over de geruchten, die hier de ronde doen, dan moet u zeker een bezoek brengen aan The Real Mary King’s Close, waar gidsen in 17e-eeuwse kostuums u rondleiden door dit ondergronds labyrint

Op weg naar het Palace of Holyroodhouse komt u lopend over de Royal Mile niet alleen langs de closes, maar ook langs het Schots Parlement, een zeer futuristisch gebouw, en St. Giles kathedraal met de Thistle kapel met engeltjes, die op doedelzakken spelen.

Palace of Holyroodhouse

Aan het einde van de Royal Mile kom je aan bij dit paleis, dat het officiële verblijf van het Britse koningshuis is als ze in Schotland verblijven. Wanneer de vorstin er niet is, is het open voor bezoek.

Arthur’s Seat

Achter het Palace of Holyroodhouse ligt Holyrood Park met Arthur’s Seat. Arthur’s Seat is de hoogste berg van Edinburgh, ook gevormd door de uitgedoofde vulkaan (laatste uitbarsting 350 miljoen jaar). Arthur’s Seat is 251 meter hoog met een mooi uitzicht over Edinburgh.

Van Edinburgh Castle tot Arthur’s Seat is een wandeling van 2,2 mijl (3,5 kilometer) en laat u veel mooie, leuke bezienswaardigheden zien.

Harry Potter

Net als in Oxford en Londen heeft Edinburgh ook bezienswaardigheden, die te maken hebben met de leerling-tovenaar van J.K. Rowling. Edinburgh is de stad, waar het karakter Harry Potter tot leven kwam. Leuke plekken om te bezoeken zijn  Victoria Street, één van de mooiste straten van Edinburgh, dat model heeft gestaan voor Diagon Alley (Wegisweg) of Greyfriars Kirkyarg, waar de schrijfster regelmatig ronddwaalde voor inspiratie. Hier vindt u graven met de namen uit de Harry Potterreeks, zoals Mcgonagall (Anderling), Moody (Dwaaloog Dolleman) of Thomas Riddel (Marten Vilijn). Voor echte Rowlingfans is een bezoek leuk aan The Elephant House. Het café, waar de schrijfster de hele dag zat, omdat de koffie goedkoper was dan de verwarming thuis aan te zetten. Dat was bij haar eerste boek. Het laatste deel uit de serie schreef ze in het Balmoral hotel.

Het Balmoral hotel

Dit mooie rococohotel heeft nog een leuk weetje. De klok van het Balmoral Hotel is niet alleen prachtig, maar loopt altijd drie minuten voor, behalve op Oudjaarsavond. En waarom? Nou, het antwoord is heel eenvoudig. Edinburgh werd in de 18e eeuw steeds drukker en wilden reizigers helpen hun trein tijdig te halen. Door de klok standaard drie minuten vooruit te zetten, halen ook laatkomers de trein. Om verwarring te voorkomen, zetten ze op Oudjaarsavond de klok gelijk.

De volgende dag van de Britse Eilanden cruise is Kirkwall.

Edinburg, Rolstoel vriendelijk
Britse Eilanden cruise met begeleiding

2. Kirkwall

Kirkwall is de grootste stad van Orkney, een archipel ten noorden van het vasteland van Schotland.
De naam Kirkwall komt van de Noorse naam Kirkjuvágr (kerkbaai). Het gebied was ooit een oude Noorse stad die tot de 15e eeuw politiek gezien tot Noorwegen behoorden.  Tegenwoordig is het een transportknooppunt met veerboten naar vele locaties.

Wandel zeker eens door de slingerende straatjes van deze marktplaats, een van de best bewaard gebleven Noorse nederzettingen.
Kirkwall is een charmante plaats vol historische huizen en winkeltje. U vindt hier ook de kathedraal van St Magnus, een van slechts twee kathedralen van voor de reformatie die nog grotendeels intact zijn gebleven in Schotland (de andere is St Mungo in Glasgow)

St. Magnus Cathedral

is een van de meest opvallende monumenten in Kirkwall en bijna niet over het hoofd te zien. Dit zandstenen bouwwerk dateert uit de twaalfde eeuw en is een fascinerende mix van Normandische en Gotische bouwstijlen. Bewonder het gebrandschilderde glas en de fascinerende tombes uit de zeventiende en achttiende eeuw in de kerk.

Tegenover de kathedraal vind je de zeventiende-eeuwse ruïnes van Earl’s Palace. Gebouwd voor de beruchte graaf Patrick Stewart, wiens vader een bastaardzoon van koning James V was en die wegens landverraad in 1615 geëxecuteerd werd.

Highland Park Distillery

Voor de whisky liefhebber  mag een bezoek aan Highland Park Distillery om lokale single-malt whisky’s te proeven niet ontbreken. Een audiovisuele presentatie laat je kennismaken met de meest noordelijke Schotse whiskystokerij ter wereld.

Tijdens een informatieve rondleiding door de destilleerderij kom je alles te weten over het volledige proces dat komt kijken bij het produceren van de ietwat rokerige en toch zoete malt whisky. Laat je bijpraten over het drogen van de gerst in turfovens, het vermalen van de mout en de rijping van het product in eikenhouten vaten.

Gasten op schepen die tussen half juni en half augustus Kirkwall aandoen worden erop gewezen dat uw Britse Eilanden  cruise samenvalt met het ‘stille seizoen’ in de Highland Park Distillery. Het stille seizoen vindt één keer per jaar plaats en duurt drie weken. Dit is de periode waarin de whiskyproductie stopt, de meeste werknemers een welverdiende vakantie nemen en routineonderhoud wordt uitgevoerd. Rondleidingen worden nog steeds aangeboden in deze tijd, omdat het nog steeds een geweldige ervaring is en je alles leert over het maken van whisky, maar de rondleiding is iets anders dan wanneer de distilleerderij in volledige productiemodus is.

Orkney Museum

Het Orkney Museum vertelt het verhaal van Orkney, van het stenen tijdperk tot de Picten en Vikingen, tot op de dag van vandaag. Er is een grote collectie oude foto’s en activiteiten om jongere bezoekers te vermaken. De collectie van het museum is van internationaal belang en kent een wisselend tijdelijk tentoonstellingsprogramma.

Het Orkney Museum was vroeger een huis – Tankerness House. Drie eeuwen lang was dit huis het huis van de familie Baikie van Tankerness, wiens landgoed het huis zijn naam gaf. Het opende in 1968 als museum en staat op de A-lijst. De Baikie Library and Drawing Room geeft de bezoeker een idee van hoe het huis eruit zag toen het een gezinswoning was.

De noord- en zuidvleugel van het huis waren oorspronkelijk de woning van de domkerk. Na de reformatie werden ze gekocht door Gilbert Foulzie, de eerste protestantse predikant, die in 1574 de gewelfde poort bouwde die zijn wapen draagt.

Als u er toch bent, kunt u gelijk een kijkje nemen in de mooie tuin aan de achterzijde van het gebouw.

Nog een leuk weetje:

Kirkwall Harbour is te zien in The Highlands and Islands – A Royal Tour, een documentaire uit 1973 over Prins Charles ‘bezoek aan de Highlands and Islands, geregisseerd door Oscar Marzaroli. [17] De Schotse filmmaker Margaret Tait werd geboren in Kirkwall en veel van haar films (met name de Aspects of Kirkwall-serie) spelen zich daar af.

En het langlopende The Simpsons-personage Groundskeeper Willie werd geboren in Kirkwall

3. Invergordon

Na de eilanden op weg naar het vasteland met als aanleghaven Invergordon in de Schotse Highlands met zijn ruige natuurschoon met mooie valleien, rivieren, bergen en meren, waarvan die van Loch Ness natuurlijk tot ieders verbeelding spreekt.

Een turbulent verleden van epische veldslagen, rivaliteit tussen clan en legendarische monsters, gecombineerd met de vele natuurlijke wonderen van de Schotse Hooglanden, maken dit deel van Schotland echt fascinerend. Invergordon is een ideaal vertrekpunt voor het verkennen van de noordelijke hooglanden. Het meer bevat de grootste hoeveelheid zoet water van de Britse eilanden, eigenlijk meer dan alle meren in Engeland en Wales samen. Ontdek de schilderachtige Victoriaanse badplaats Nairn en de geheimen van het whiskyproductieproces in de vele distilleerderijen in de omgeving.

In de middag zet het schip terwijl u geniet van het uitzicht, een diner en een goede nachtrust koers naar Lewis en Harris.

4. Stornoway, Isle Of Lewis

Het eiland Lewis is het noordelijke deel van Lewis en Harris, het grootste eiland van de Western Isles of Outer Hebriden-archipel in Schotland.

Lewis is over het algemeen het lager gelegen deel van het eiland: het andere deel, Harris, is bergachtiger. Vanwege het vlakkere, vruchtbaardere land bevat Lewis driekwart van de bevolking van de Western Isles en de grootste nederzetting, Stornoway. Het eiland herbergt een groot assortiment aan flora en fauna, zoals de steenarend, edelherten en zeehonden in een aantal beschermde gebieden.

Lewis heeft een rijke geschiedenis. Het maakte ooit deel uit van het Noorse koninkrijk der eilanden. Lewis heeft een rijk cultureel erfgoed, zoals blijkt uit de mythen en legendes en de lokale literaire en muzikale tradities.

Stornoway

Stornoway is de grootste nederzetting in de Buiten-Hebriden en de haven waar ons cruiseschip aanlegt.
Een van de belangrijkste kenmerken van de skyline is Lews Castle, een kasteel uit de Victoriaanse tijd ten westen van de stad Stornoway.

Lews Castle

is een kasteel uit de Victoriaanse tijd. Het werd in de jaren 1844-1851 gebouwd als een landhuis voor Sir James Matheson, die een paar jaar eerder het hele eiland had gekocht.
In 1918 werd het Lews Estate, inclusief het kasteel, gekocht door industrieel Lord Leverhulme van de familie Matheson. Hij schonk het kasteel in 1923 aan de mensen van de parochie van Stornoway.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel overgenomen als accommodatie voor lucht- en grondpersoneel van het 700 Naval Air Squadron, dat een detachement van zes Supermarine Walrus-vliegtuigen bediende vanaf een scheepshelling bij Cuddy Point in the Grounds. De basis werd HMS Mentor genoemd.
Na de oorlog werd het kasteel in de jaren vijftig gebruikt als huisvesting voor studenten van Lews Castle College. Nadat de accommodatie was gesloten, heeft het gebouw tientallen jaren niet meer gebruikt.

Het gebouw is nu eigendom van de gemeenteraad. Op 22 november 2011 ontving Lews Castle 4,6 miljoen pond van het Heritage Lottery Fund om het om te bouwen tot een tweetalig museum en cultureel centrum. In 2016 is de begane grond van het kasteel heropend voor het publiek, inclusief een gerestaureerde balzaal en een café. In 2017 opende Natural Retreats, een luxe vakantie-vastgoedbedrijf, appartementen in het kasteel.

Het kasteel ligt op 15 minuten lopen van het schip.

De volgende stop van uw Britse Elanden cruise is Greenock. Het aanmeren kunt u vandaag meemaken zonder vroeg uit de veren te moeten. Rond 11 uur zal het schip aanmeren.

5. Greenock (Glasgow)

Greenock, stad in het gemeentegebied van Inverclyde, het historische graafschap Renfrewshire, Schotland, aan de zuidelijke oever van de Firth of Clyde ten westen van Glasgow. De stad, ingesloten door heuvels, is grotendeels beperkt tot de waterkant, waarlangs het zich ongeveer 6,5 km uitstrekt

In de 17e eeuw was Greenock een klein vissersdorpje dat bestond uit een rij huisjes met rieten daken. Havenfaciliteiten werden aanzienlijk verbeterd tijdens de 18e en 19e eeuw, en de scheepsbouw, scheepsbouw, suikerraffinage en textielproductie ontwikkelden en breidden zich uit. Grote aantallen oorlogsschepen en passagiersschepen werden gebouwd op de uitgestrekte scheepswerven van Greenock, die zich uitstrekten tot het naburige Port Glasgow. De eerste haven (voltooid in 1710) is periodiek verbeterd en er zijn verschillende getijdenhavens en grafdokken (voor het schoonmaken van de bodems van schepen) en andere droogdokken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Greenock een vrije Franse marinebasis en werd zwaar beschadigd door bombardementen. Een granieten kruis boven de stad dient als een gedenkteken voor de Franse zeelieden die het leven lieten in de Slag om de Atlantische Oceaan. De scheepsbouw in Greenock was halverwege de jaren tachtig gestaakt, maar scheepsreparatie bleef belangrijk.

Greenock blijft de belangrijkste containerhaven aan de westkust van Schotland, en het is nu de locatie van een prominente cruiseschipterminal.

Op ongeveer 30 minuten rijden ligt Glasgow.

 Glasgow

Glasgow is de hoofdstad van Schotland. De stad heeft voor ieder wat wils,  gratis musea, historische gebouwen, botanische tuin en uiteraard veel shopping plezier in Buchanan Street. Je kunt met de hop-on-hop-of bus gemakkelijk de hele stad doorkruisen (ca. €20).

De skyline is een mengeling van architectonische juweeltjes, waaronder de prachtige 12e-eeuwse kathedraal, het prachtige Victoriaanse stadsbeeld en de revolutionaire art nouveau. Het stadscentrum heeft een aantak bezienswaardigheden en belangrijkste gebouwen. Waaronder George Square en Cathedral Square.

George Square

George Square is het belangrijkste openbare plein in de stad Glasgow, Schotland. Het is een van de zes pleinen in het stadscentrum.
Vernoemd naar koning George III en aanvankelijk aangelegd in 1781, maar pas twintig jaar later ontwikkeld, wordt George Square omringd door architectonisch belangrijke gebouwen, waaronder aan de oostzijde de paleisachtige gemeentelijke kamers, ook wel bekend als de stadskamers, waarvan de eerste steen werd gelegd. 1883, en aan de westkant door het Merchants House. De Chambers, gebouwd door Glasgow Corporation, zijn het hoofdkantoor van de gemeenteraad van Glasgow. De panoramische gravure van Joseph Swan uit 1829 toont de vroege ontwikkeling van het plein en de omliggende gebouwen.

Het plein heeft een belangrijke collectie beelden en monumenten, waaronder die gewijd aan Robert Burns, James Watt, Sir Robert Peel en Sir Walter Scott.

Cathedral Square

Cathedral Square is een openbaar plein in de stad Glasgow, Schotland. Het ligt naast de kathedraal van Glasgow in High Street / Castle Street in John Knox Street. In de buurt zijn veel beroemde bezienswaardigheden van Glasgow, zoals Glasgow Royal Infirmary, Necropolis, de ceremoniële Barony Hall van Strathclyde University en de Glasgow Evangelical Church.

Cathedral Square Gardens geopend in 1879, gevormd door John Carrick en aangelegd door Duncan McMillan. In 1890 werd een decoratieve fontein, de Steven Fountain, in het midden geplaatst.

Voorbij de kathedraal zie je de Necropolis – een uniek kerkhof, bedekt met de uitgebreide graven van rijke industriëlen en kooplieden. U vervolgt uw wandeling om het oudste huis van Glasgow te zien dat dateert uit 1471. Het moderne St. Mungo Museum of Religious Life and Art – vertegenwoordigt ‘s werelds belangrijkste religieuze geloven.

Kelvingrove Art Gallery and Museum

 Kelvingrove Art Gallery and Museum is een van de populairste gratis attracties van Schotland en beschikt over 22 ultramoderne themagalerijen met maar liefst 8000 objecten.

De collecties bij Kelvingrove zijn uitgebreid en veelomvattend. Ze omvatten historie, wapens en bepantsering, kunst uit vele kunststromingen en periodes uit de geschiedenis en nog veel meer.
Het beroemdste schilderij dat in Kelvingrove te zien is, is het meesterwerk van Salvador Dali ‘Christus van Sint-Jan van het Kruis’.
Sir Roger de Aziatische olifant is een andere grote museumattractie. Er hangt zelfs een Spitfire-vliegtuig aan het plafond van de westhof.

Celtic

En voor de liefhebber van engels voetbal mag een bezoek aan het station van Celtic natuurlijk niet ontbreken.

Ervaar de magie van binnen, snuif de geschiedenis op en voel de passie in Celtic Park Stadium tijdens een rondleiding. Celtic Park is een van de grootste voetbalstadions in Europa, waardoor het de perfecte plek is om alles te leren over de kleurrijke geschiedenis van Celtic Football Club vanaf de oprichting in 1888. Ervaar uit de eerste hand, het erfgoed en de cultuur van Celtic die de club hebben gemaakt beroemd en beroemd over de hele wereld.

Deze dag van de Britse Eilanden cruise kunt u langer aan wal besteden. Het schip zal pas in de avond vertrekken naar zijn volgende bestemming.

Douglas, Isle of Man

Het eiland heeft een favoriete haven voor cruiseschepen, met ankerplaatsen aan de pittoreske kustlijn, van de uitgestrekte Victoriaanse promenade van Douglas tot een dok naast het oude fort, Peel Castle.

En ooit de basis voor het zeevarende koninkrijk Mann and the Isles, leeft de Viking-erfenis van het eiland Man voort op oude locaties die allemaal kunnen worden ontdekt in het uitstekende aanbod van excursies aan wal.

Onlangs kreeg het eiland de UNESCO-status als wereldbiosfeerregio vanwege zijn uitzonderlijke natuurlijke landschappen, waaronder prachtige kustpaden, verborgen gouden baaien en valleien. Een populaire manier om het contrasterende landschap te ervaren, is tijdens een Victoriaanse treinreis.

Treinreis

Een van de grootste verrassingen die bezoekers voor het eerst op het eiland Man te wachten staan, is de buitengewone verzameling spoorwegen van het eiland. Alle dateren uit het Victoriaanse tijdperk. Onberispelijk gerestaureerd, ze werken nu net als 100 jaar geleden. Enthousiastelingen komen van over de hele wereld om het plezier van het rijden op de vintage spoorwegen te ervaren.

Reis rond de promenade aan de Douglas Bay op weg naar het station van de Manx Electric Railway – de langste van alle vintage smalspoorlijnen van Groot-Brittannië. De spoorlijn vierde in 1993 zijn honderdjarig bestaan ​​en is nog steeds volledig afhankelijk van originele Victoriaanse en Edwardiaanse technologie.

De treinreis naar Laxey duurt ongeveer dertig minuten, terwijl de open en gesloten trams fluiten en zich een weg banen door groene valleien en holtes, voordat ze triomfantelijk boven op steile kliffen uitkomen en een spectaculair uitzicht over de kustlijn bieden. Als u het indrukwekkende Glen Roy-viaduct passeert, komt u aan bij het Sylvan Laxey Station, misschien wel het meest pittoreske van het eiland.

Stap over op de Snaefell Mountain Railway – de enige elektrische bergbaan op de Britse eilanden en nu ruim 100 jaar oud. De 4½ mijl lange dubbele baan klim vanuit Laxey naar de 2.036 voet top van Snaefell, met hellingen zo steil als 1 op 12. Dit is het hoogste punt van het eiland Man – de uitzichten op de kust en het Giant Laxey Wheel zijn adembenemend .

Halverwege de berg stap je over op de wachtende transferbus en keer je terug naar Douglas.

DOUGLAS

Douglas is de hoofdstad van het eiland Man en de grootste stad.
De prachtige baai van Douglas Bay, tegen de achtergrond van groene heuvels, heeft een charme die nergens te evenaren is. Douglas was een pionier op het gebied van verlichtingen en presenteert ‘s nachts een scène van spectaculaire schoonheid.

Deze prachtige stad verkennen? Wat dacht u van per paardentram?

De Douglas Bay Horse Tramway

op het Isle of Man loopt ongeveer 2,6 km langs de strandboulevard, van het zuidelijke eindpunt bij de Victoria Pier, grenzend aan de Isle of Man Sea Terminal, tot het station Derby Castle, het zuidelijke eindpunt van de Manx Electric Railway, waar de werkplaatsen en schuren zich bevinden.

Ook deze dag van uw Britse Eilanden cruise kunt u vanaf het begin meemaken zonder vroeg op te hoeven staan. Rond 10 uur zal het schip aanmeren. En ook hier vertrekt u pas in de avond weer.

7. Liverpool

 Wie Liverpool zegt, zegt The Beatles. 

 The Beatles

Wanneer u alles wilt weten over de The Beatles dan moet u The Beatles Story bij Albert Dock bezoeken. Het is een mooi opgezette tentoonstelling, die alles van The Beatles laat zien.

Er is natuurlijk nog veel meer te zien van The Beatles in de stad zelf. Lopend gaat u dit niet redden, maar als u van fietsen houdt dan kan u heel veel zien. Wanneer u niet gaat fietsen en toch wat wil bezoeken, bekijk dan de bezienswaardigheden rond The Beatles Story, zoals het standbeeld van The Beatles op Pier Head. Wanneer u daarna richting het centrum van Liverpool loopt, kunt u een bezoek brengen aan het Hard Days Night Hotel, het standbeeld van Eleanor Rigby in Stanley street, John Lennon’s standbeeld en Cavern Club in Matthew street.

Nog meer Beatles? Dan met de trein van Lime street naar Hunts Cross voor een bezoek aan Penny Lane en Strawberry fields aan Beaconsfield Road.

Leuk om de plekken te zien, die worden bezongen of waar The Beatles hebben opgetreden.

Pier Head

Maar Liverpool is meer dan The Beatles. Als we dan toch bij The Beatles Story zijn, kunnen we meteen Pier Head bekijken. Langs de kade van de Mersey Rivier staan de statige Royal Liver Builing, Cunard Builing en Port of Liverpool Builing, die samen het boegbeeld van de stad vormen. Sinds 2004 staan zij op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Albert Dock

Vanaf Pier Head is het een klein kwartiertje lopen naar Albert Dock. Onderweg passeren wij wat mooie musea:

Museum of Liverpool vertelt de geschiedenis van Liverpool
Merseyside Maritime Museum toont de Britse martieme geschiedenis met exposities over de Titanic en Lusitania.
International Slavery Museum over de zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Liverpool, toen hier schepen met slaven vertrokken naar Midden- en Zuid-Amerika.
Tate Liverpool voor onze kunstliefhebber met kunstwerken van Pollock en Warhol en het is nog gratis ook.

Na deze musea komt u bij weer een monument van de UNESCO werelderfgoedlijst, namelijk de historische pakhuizen en de scheepswerf van Liverpool, oftewel Albert Dock.

Een leuke manier om de haven en skyline te bekijken is een tocht met Mersey Ferry.

Liverpool Cathedral

moet u ook zeker gaan bekijken wanneer u in Liverpool bent.  Het is de grootste (en een van de op vijf na grootste ter wereld) kathedraal in Groot-Brittannië met een lengte van 189 meter en daardoor natuurlijk een schitterend uitzicht. De kathedraal staat op St. James Mount en is al vanuit de verte te zien.

Metropolitan Cathedral

Een heel bijzondere kathedraal is deze katholieke kathedraal zeker. Het lijkt net een tipi of wigwam van beton. Van binnen is het veel mooier, vooral de glas-in-lood ramen.

Tijdens uw Britse Eilanden cruise kunt u weer een volle dag genieten van deze stad. U komt rond 8 uur in de ochtend aan en vertrekt pas in de avond weer.

Britse Eilanden cruise met Nederlands sprekende begeleiding

8. Dublin

Dublin is weer zo’n heerlijk compacte stad, dus we gaan weer wandelen. We beginnen bij het Trinity College en eindigen in Temple Bar, want waar kan je beter de dag besluiten.

Doordat wij van Trinity College naar Temple Bar lopen, kruizen wij niet de stadsrivier Liffey en missen wij het symbool van Dublin: Ha’penny Bridge, die zijn naam heeft te danken aan de tol van een halve penny, die 100 jaar lang werd geheven.

Trinity College

is de oudste nog bestaande universiteit van Ierland. Toen de college gesticht werd in 1592, lag het nog buiten de stadsmuren, maar het ligt nu centraal in de stad. Het belangrijkste onderdeel van de universiteit is de bibliotheek, die totaal 5 gebouwen beslaat, waarvan het oudste deel, de Old Library, het belangrijkste deel is. Wanneer u een foto van de Old Library ziet, is het waarschijnlijk de “Long Room”. Dit leesgedeelte is 65 meter lang en heeft in de 19e eeuw nog een extra verdieping gekregen.

Maar de meeste bezoekers komen natuurlijk voor The Book of Kells, een prachtig versierd manuscript uit de 9e eeuw. Het heeft tot 1661 in de Abdij van Kells gelegen, waar het vermoedelijk werd gebracht door monniken, die op de vlucht waren voor plunderende Vikingen. Het boek bevat de 4 evangeliën van het Nieuwe Testament.

Na de beroemde bezienswaardigheden dwalen wij nog even lekker rond op de campus, waar bijvoorbeeld Oscar Wilde en Jonathan Swift studeerden.
Mocht u nog wat kunst willen bekijken, dan kunt u ook nog een bezoek brengen aan de Science Gallery en Douglas Hyde Gallery, die ook onderdeel uitmaken van de universiteit.

Grafton Street,

voor de shoppers onder ons, de winkelstraat van Dublin met de grote merken, maar ook leuke plaatselijke kunstwinkeltjes. Voor de meer traditionele Ierse souvenirs kunt u ook goed terecht in de Nassau Street, waar u bijna langs loopt vanaf de Trinity College naar Grafton Street.
Na het shoppen op naar de kathedraal of eigenlijk kathedralen. Dublin heeft er namelijk twee en ook nog heel dichtbij elkaar.

St. Patrick’s Cathedral

bezoeken wij als eerste op onze wandeling. St. Patrick’s is de grootste kerk van Dublin, ter ere van de beschermheilige van Ierland. In deze kerk ligt Jonathan Swift, de schrijver van Gulliver’s Reizen, maar ook deken van de kathedraal tussen 1713 en 1745, begraven.

Christ Church Cathedral

is nu aan de beurt. De belangrijkste kathedraal van de stad en de oudste kerk van Dublin. Heel bijzonder is de tentoonstelling in de crypte. Treasures of Christ Church laat je de duizendjarige geschiedenis van de kathedraal en het christendom in Ierland zien met een groot aantal zilveren en gouden kerkschatten en historische manuscripten.

Nog een historisch gebouw bezoeken en dan gaan wij heerlijk relaxen in Temple Bar.

Dublin Castle,

dit Normandische kasteel in het historische centrum van Dublin is gebouwd op de ruïnes van een voormalig Vikingburcht. In de crypte zijn nog delen van de Vikingburcht en het Normandische kasteel zichtbaar. Meer dan 700 jaar zetelde het Engelse bestuur, dat over Ierland heerste, hier.

Na deze wandeling van zo’n 3 kilometer gaan wij naar Temple Bar.

Temple Bar

aan het eind van de middag begint deze wijk te leven. Dit is het uitgaansdistrict vol met allerlei kroegen, waar al vroeg (om 19.00 uur is het al gezellig druk; zeker op een doordeweekse dag, want om 23.00 uur sluiten ze dan al; in het weekend is dat om 03:00 uur) live muziek is. Ierse folkbandjes spelen evergreens, die later op de avond onder het genot van een lekkere Guinness uit volle borst wordt meegezongen. Mocht u toch meer van whiskey houden, dan is de pub Tempel Bar een bezoekje waar. Hier hebben zo’n 450 verschillende whiskey’s, scotsch en bourbons op hun menu staan. Voor de echte bierkenner is het leuk om te weten, dat er ook nog enkele pubs in Temple Bar hun eigen bier brouwen. Natuurlijk zijn er ook genoeg eettentjes aanwezig.

Tot zover onze wandeling door Dublin.

Nog even voor onze bierdrinkers om af te sluiten: Guinness Storehouse
In deze oude gebouwen van Guinness kunt u in het museum de geschiedenis van deze stoutbier zien. En voor de niet bierkenner: op het dak van het museum heb je een mooi 360 graden panorama van het dak.

Deze stad tijdens de Britse Eilanden cruise heeft ook een ruime dag. Als u vroeg op wil staan kunt u al om 7 uur van boord en het schip vertrekt pas weer in de avond.

Dublin, cruise met begeleiding

9. Cobh (Cork), Ireland

Cobh is een havenstad aan de zuidkust van County Cork, Ierland. En ligt aan de zuidkant van Great Island in de haven van Cork.
De huizen, winkels en gebouwen hebben verschillende kleuren, wat zorgt voor een prachtige foto’s van deze schilderachtige plek.

Op een hoog punt in de stad staat St Colman’s, de kathedraalkerk van het bisdom Cloyne. Het is een van de hoogste gebouwen in Ierland.

St Colman’s

De Cathedral Church of St Colman, meestal bekend als Cobh Cathedral is een rooms-katholieke kathedraal. Het kijkt vanuit een prominente positie uit over de haven van Cork. De bouw begon in 1868 en werd pas meer dan een halve eeuw later voltooid vanwege kostenstijgingen en herzieningen van de oorspronkelijke plannen. Met een torenspits van 91,4 meter is de kathedraal de hoogste kerk van Ierland.

De toren bevat een carillon die met 49 klokken een van de grootste van Europa is. Een geautomatiseerd systeem slaat de intervallen van uur en 15 minuten, terwijl het ook de klokken luidt in de juiste vorm voor missen, begrafenissen, bruiloften en evenementen. Het carillon wordt ook bij speciale gelegenheden en meestal elke zondagmiddag bespeeld door de beiaardier.

Cobh is een mooie stad met zijn kleurrijke gebouwen, winkels, musea, historische bezienswaardigheden, kerken en meer.
Op slechts een steenworp afstand van de aanlegsteiger voor cruiseschepen vindt u een treinstation, autoverhuur, boten voor rondvaarten door de haven, een trein om de stad te verkennen, musea, begeleide wandelingen, rondleidingen, bustochten naar gebieden in Cork County, enz. Het stadscentrum van Cobh ligt op slechts een korte loopafstand van de haven.

Op ongeveer 25 minuten rijden ligt Cork.

Cork

Een bezoek aan Cork is zeker de moeite waard als u Ierland wil leren kennen.
We wandelen eerst door St. Patrick’s Street.

St. Patrick’s Street

St. Patrick’s Street in het stadscentrum is het belangrijkste winkelgebied van Cork om te zien. U vindt moderne pop-ups zoals Wild Design, dat ethisch gemaakt handwerk en sieraden biedt. Traditionele Ierse winkels zoals Kilkenny Shop zijn gespecialiseerd in alles, van aardewerk tot woondecoratie. De rode draad hier zijn hoogwaardige, Ierse producten.

Of wat dacht u van een bezoek aan de gevangenis?

Gaol

Naar de gevangenis gaan is meestal een slechte zaak, maar Cork City Gaol (de Keltische spelling voor “gevangenis”) is de uitzondering. Het kasteelachtige gebouw huisvestte ooit 19e-eeuwse gevangenen. Het sloot in 1923 om een ​​omroepstation te worden en werd in 1993 heropend als museum. Tegenwoordig kun je door de cellen toeren en de overblijfselen van vroege radio-uitzendingen bekijken.

De  Titanic

De stad, een van de belangrijkste transatlantische Ierse havens, was het vertrekpunt voor 2,5 miljoen van de zes miljoen Ieren die tussen 1848 en 1950 naar Noord-Amerika emigreerden. Op 11 april 1912 was het, de laatste aanloophaven voor de Titanic voordat ze de Atlantische Oceaan overstak op het laatste deel van haar eerste reis. Sommige bronnen en lokale overlevering suggereren dat een Titanic-bemanningslid, John Coffey, een inwoner van Cobh, het schip op dat moment verliet en daarmee zijn leven redde. 123 passagiers gingen aan boord in Cobh, waarvan er slechts 44 het zinken overleefden.

Deze dag van uw Britse Eilanden cruise kunt u gerust wat langer blijven liggen. Het schip zal pas rond 11 uur aanmeren.

10. St Peter Port, Guernsey

Saint Peter Port is de hoofdstad van Guernsey en tevens de belangrijkste haven. In Guernésiais en in het Frans, historisch gezien de officiële taal van Guernsey, is de naam van de stad en de omliggende parochie St Pierre Port.

Op loopafstand van de haven is ook zonder excursies genoeg te beleven.

De Candie-Tuinen

Candie Gardens is een bekroonde tuin op slechts een korte wandeling van de cruisehaven van St. Peter Port.
Ooit was het onderdeel van een privélandgoed, is het nu voor iedereen toegankelijk en volledig gratis te bezoeken.

Als u tuin al niet bezoekt voor zijn pracht, dan heeft u vanuit de tuinen een geweldig uitzicht over de stad – inclusief de haven zelf.

Belastingvrij winkelen

Guernsey ligt niet in de EU, dus winkelen is btw-vrij. Dat betekent dat u alles, van kleding tot schoonheidsproducten, tegen een lagere prijs kunt kopen.
Gelukkig zijn er tijdens een cruise geen bagagebeperkingen, dus als u het kunt dragen als u weer van boord gaat, kunt u het meenemen.

Stuur een briefkaart vanuit de oudste brievenbus op de Britse eilanden

Zelfs als u er niet naar op zoek bent, ziet u misschien de brievenbussen in Guernsey.
De brievenbussen van Guernsey een marineblauwe kleur. Behalve één brievenbus!

Er is één rode brievenbus op het eiland Guernsey en het is toevallig de oudste brievenbus.
Het is trots gemarkeerd met “Letter Box 1” en is nog steeds in gebruik.

Ook deze ochtend van de Britse Eilanden cruise start u lekker op uw gemak. Vroeg in de middag komt het schip in deze prachtige stad.

En na deze dag komt de cruise naar de Britse Elanden aan zijn einde. U heeft nog een rustige dag op zee en dan wordt u de laatste dag wakker in Amsterdam.

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief