Britse Eilanden cruise

Britse Eilanden cruise, de cruise die Engeland, Ierland en Schotland in een cruise combineert.
Je stapt in Amsterdam op en na een volle dag op zee, kom je in Dover aan.

Inhoud:

Britse Eilanden cruise met A tot Z reizen

Je stapt voor de Britse Eilanden cruise op in Amsterdam. Laat in de middag vertrekt het schip vanuit de haven richting de Noordzee. De volgende dag is een dag op zee, mooi om op je gemak het schip te verkennen.

De volgende dag kom je in Dover aan.

1. Dover

Aan de overkant van het Engelse kanaal op 35 km van de Franse kust en is daarmee de dichtstbijzijnde Britse stad voor Europa. Dover is natuurlijk beroemd om zijn witte kliffen, maar is er nog meer? 
Cruiseschepen leggen aan in Dover (20 minuten lopen tot het centrum van Dover, maar er gaat ook een shuttlebus), van waaruit met name Canterbury of Londen wordt bezocht, maar Dover is ook de moeite waard.

Witte krijtrotsen

Het meest bekendste van Dover en ook goed zichtbaar als je de overtocht met de boot maakt, zijn natuurlijk de witte krijtrotsen. Aan de Franse kant zijn vlakbij Calais trouwens ook krijtrotsen, Cap Blanc-Nez.

In Dover heb je vanaf de South Foreland vuurtoren een mooi uitzicht over de kliffen. Mocht je een wandelaar zijn, dan is de White Cliffs Country Trail misschien iets voor jou. Langs smalle paden over de klippen loopt deze wandelroute van Dover naar Deal. Bij St. Margaret’s Bay kijk je dan op tegen de krijtrotsen. Op de kliffen is een bezoekerscentrum, die makkelijk per auto te bereiken is. In het voor- of najaar vind je na een storm of zware regenbui aan de voet van de krijtrotsen, op de stranden veel fossielen van de zeedieren, waaruit de rotsen zo’n 60-100 miljoen jaren geleden zijn ontstaan.

Kasteel van Dover

Is een mooie combinatie met de White Cliffs. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Dover en de krijtrotsen. Het kasteel is in de 12de eeuw gebouwd in opdracht van Hendrik II. In 1940 was in de tunnels van het kasteel het commandocentrum, dat verantwoordelijk was voor de grote evacuatie uit Duinkerken (operatie Dynamo), hier gestationeerd. Het lukte om 338.000 man in veiligheid te brengen, zoals nagespeeld is in de film Dunkirk. In de tunnels is dit op audiovisuele wijze te zien. Het kasteel heeft ook nog een rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog, maar dan aan het einde en een misleidende rol. In operatie Fortitude (misleiding van de Duitsers) speelde het een belangrijke rol bij de schijn van een grote invasie vanuit Dover. Uiteindelijk vond de echte invasie in Normandië plaats.

Dover Museum

Niet alleen de Tweede Wereldoorlog heeft meegedragen aan de rijke geschiedenis van Dover. Door zijn ligging is er geschiedenis vanaf de middeleeuwen. Dit is o.a. te zien in het Dover museum. Hier ligt ook de oudste boot, uit de bronstijd (zo’n 3.500 jaar oud).

Natuur

Dover ligt aan het South Downs National Park, waar heerlijk gewandeld kan worden langs de Alabaster Coast. Hier heb je een weids uitzicht over het Kanaal en zie je veel vogels en zeldzame planten. Verder landinwaarts heb je de lange wandelpadden en bossen op het echte typische Engelse platteland.

Mocht je nog tijd over hebben, dan is natuurlijk een bezoekje aan Canterbury aan te raden.

Canterbury

Bekend van de Canterbury Tales door Geoffrey Chaucer, die de pelgrimstocht naar de kathedraal van Canterbury beschreef toen de aartsbisschop Thomas Beckett in 1170 werd vermoord. Een belangrijk literair werk, dat bij velen van ons op de leeslijst stond. Meestal omdat het niet zo dik was 🙂

De toeristische attractie over The Canterbury Tales is gesloten, maar niets is leuker dan rond te dwalen in dit middeleeuwse stadje met zijn prachtige kathedraal.

Kathedraal van Canterbury

Vormt samen met de St. Augustine’s Abbey en St. Martin’s Church een plekje op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Sinds 597 is deze kathedraal de zetel van de aartsbisschop. De kathedraal is beroemd om de prachtige glas-in-loodramen met afbeeldingen van wonderen, koninklijke en bijbelse gebeurtenissen uit de 12de en 13de eeuw. Ook is er een crypte met schatkamer en veel bijzondere graven.

Westgate

Even een frisse neus halen? Wandel dan door de Westgate tuinen aan de rivier de Sour, die door Canterbury stroomt. Canterbury kan je ook leuk per boot bekijken. Er zijn diverse opstapplaatsen in de stad.

Westgate is de grootste overgebleven stadspoort in Engeland. Hier is een museum over de geschiedenis van de middeleeuwse stadspoort, maar ook een prachtig uitzicht over de oude stad. Je kan er ook de escape roomversie doen, waarbij je met cryptische aanwijzingen binnen 60 minuten uit de toren moet ontsnappen.

De volgende dag van de Britse Eilanden cruise is Portland.

krijtrotsen

Britse Eilanden cruise

portlandbill

Britse Eilanden cruise

De volgende haven van deze Britse Eilanden cruise is:

2. Portland

Portland of Isle of Portland, het zuidelijkste puntje van Dorset

Portland

is een Engels schiereiland, dat door Chesil Beach verbonden is met het vasteland. Het is een kalksteen eiland van 6 bij 2,4 kilometer. Lijkt weinig, maar is veel te zien en te doen. Zeker als je bedenkt, dat het het zuidelijkste puntje van de Jurassic Coast is. 

Aankomst op Portland

Bij de nadering van Portland word je al getrakteerd op prachtige uitzichten met de kliffen en rotsachtige kust.

De kust,

met zijn ruige kliffen, zeldzame planten, verborgen baaitjes en adembenemende uitzichten, biedt volop mogelijkheden voor allerlei activiteiten. Naast rotsklimmen, duiken, zeilen en kitesurfen natuurlijk ook veel gelegenheid om te wandelen en te fietsen. Rond het ‘eiland’ loopt het South West Coast Path, zo’n 25 kilometer met veel natuur en uitzichten om van te genieten. Landinwaarts heb je vlinderparadijzen (er zijn wel 57 soorten vlinderen in deze hoek van Engeland en de helft is te zien op Portland) en mooie wilde bloemen (natuurlijk afhankelijk van welk seizoen je gaat).

Portland Bill

Uiteraard is er ook een vuurtoren en deze is kenmerkend rood-wit gestreept. Na 153 treden heb je een schitterend uitzicht, maar ook op landniveau is het uitzicht fantastisch. Zeker op een winderige dag als de golven tegen de steile kust slaan.

Portland Bill is een belangrijk landingspunt voor miljoenen trekvogels en de Observatory is echt iets voor vogelliefhebbers. 

Kalksteen

Zoals al gemeld, bestaat de bodem van Portland uit kalksteen, wat van belang was voor hun geschiedenis. De Portlandsteen wordt al heel lang gewonnen en vind je terug in beroemde gebouwen overal op de wereld, zoals in de St Paul’s Cathedral in Londen, maar ook in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Er is ook meer dan 6 miljoen ton aan steen geleverd aan Londen na de Grote Brand in 1666 en voor honderdduizenden grafstenen voor de gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk en België. Een voorbeeld van Portlandsteen in Portland is de Whitehall Cenotaph.

Er zijn nog steeds veel steengroeven op het ‘eiland’, waar veel van de niet meer in gebruik zijnde zijn teruggegeven aan de natuur. Een ervan is omgevormd tot een park met stenen beelden, Tout Quarry. Hier zijn meer dan 60 kunstwerken te zien, o.a. ook ontwerpen van Antony Gormley.

Olympische spelen

Tijdens de Olympische en Paralympische spelen van 2012 was Portland een gastlocatie voor het zeilen. Als herinnering hieraan staan in het noorden de Olympische ringen. Heel leuk, maar vooral een van de beste uitzichtpunten van het ‘eiland’.

Kasteel van Portland

Een mooi fort gebouwd in 1539 door Henry VIII. Gebouwd tegen de aanvallen van de Fransen en Spanjaarden met een prachtig uitzicht op de haven van Portland. Het is nog grotendeels bewaard gebleven in zijn oorspronkelijke vorm. Vanaf het kanonplatform, waar nog kanonnen staan, kijk je uit over zee. Je hoort over de geschiedenis van de Tudors tot aan de Tweede Wereldoorlog. En in de Contemporary Heritage Garden even een momentje van rust in de Captain’s Tearoom.

The Verne en Rufus Castle

Naast het kasteel heb je ook nog the Verne, oorspronkelijk gebouwd als citadel, maar al vele jaren in gebruik als gevangenis. En de ruïnes van Rufus Castle (of Bow and Arrow Castle, is een kasteelruïne met uitzicht op Church Ope Cove (een baai aan de oostkant van Portland). Boven aan de baai staat de St. Andrew’s church met een piratenkerkhof en vanhier kan je via een trap naar de baai.

Portland Museum

Voor wie na het lezen van deze blog een bezoek aan dit ‘eiland’ brengt, zal vast en zeker ook meer willen weten over de geschiedenis. Dat is zeker te vinden in dit museum, dat gelegen is aan de zuidkant van het ‘eiland’. Het is gehuisvest in twee 17de eeuwse huisjes met rieten daken en heeft een collectie met dinosaurussen, fossielen en scheepswrakken en je leert er over smokkelaars, steenhouwen, zeevaart en nog veel meer.

Tijdens de Britse Eilanden cruise, verblijf je 2 dagen in de haven van Cork. Fijn wat extra tijd om deze mooie stad te bekijken.

3.

Cobh (Cork), Ireland

Cobh is een havenstad aan de zuidkust van County Cork, Ierland. En ligt aan de zuidkant van Great Island in de haven van Cork.
De huizen, winkels en gebouwen hebben verschillende kleuren, wat zorgt voor een prachtige foto’s van deze schilderachtige plek. Cork komt van het Ierse woord corcaigh, wat moerassige plaats betekent. Logisch gezien de ligging aan de rivier de Lee. Cork heeft een van de grootste natuurlijke havens van de wereld.

Op een hoog punt in de stad staat St Colman’s, de kathedraalkerk van het bisdom Cloyne. Het is een van de hoogste gebouwen in Ierland.

St Colman’s

De Cathedral Church of St Colman, meestal bekend als Cobh Cathedral is een rooms-katholieke kathedraal. Het kijkt vanuit een prominente positie uit over de haven van Cork. De bouw begon in 1868 en werd pas meer dan een halve eeuw later voltooid vanwege kostenstijgingen en herzieningen van de oorspronkelijke plannen. Met een torenspits van 91,4 meter is de kathedraal de hoogste kerk van Ierland.

De toren bevat een carillon die met 49 klokken een van de grootste van Europa is. Een geautomatiseerd systeem slaat de intervallen van uur en 15 minuten, terwijl het ook de klokken luidt in de juiste vorm voor missen, begrafenissen, bruiloften en evenementen. Het carillon wordt ook bij speciale gelegenheden en meestal elke zondagmiddag bespeeld door de beiaardier.

Cobh is een mooie stad met zijn kleurrijke gebouwen, winkels, musea, historische bezienswaardigheden, kerken en meer.
Op slechts een steenworp afstand van de aanlegsteiger voor cruiseschepen vindt u een treinstation, autoverhuur, boten voor rondvaarten door de haven, een trein om de stad te verkennen, musea, begeleide wandelingen, rondleidingen, bustochten naar gebieden in Cork County, enz. Het stadscentrum van Cobh ligt op slechts een korte loopafstand van de haven.

Op ongeveer 25 minuten rijden ligt Cork.

Cork

Een bezoek aan Cork is zeker de moeite waard als u Ierland wil leren kennen.
We wandelen eerst door St. Patrick’s Street.

St. Patrick’s Street

St. Patrick’s Street in het stadscentrum is het belangrijkste winkelgebied van Cork om te zien. U vindt moderne pop-ups zoals Wild Design, dat ethisch gemaakt handwerk en sieraden biedt. Traditionele Ierse winkels zoals Kilkenny Shop zijn gespecialiseerd in alles, van aardewerk tot woondecoratie. De rode draad hier zijn hoogwaardige, Ierse producten.

Of wat dacht u van een bezoek aan de gevangenis?

Gaol

Naar de gevangenis gaan is meestal een slechte zaak, maar Cork City Gaol (de Keltische spelling voor “gevangenis”) is de uitzondering. Het kasteelachtige gebouw huisvestte ooit 19e-eeuwse gevangenen. Het sloot in 1923 om een ​​omroepstation te worden en werd in 1993 heropend als museum. Tegenwoordig kun je door de cellen toeren en de overblijfselen van vroege radio-uitzendingen bekijken.

Church of Saint Anne

in het noorden van de stad moet je zeker gaan bekijken. De wijk, waarin de kerk staat, is Shandon en de kerkklokken van de klokkentoren worden dan ook Shandon Bells genoemd. De toren bestaat uit rode zandsteen en grijze kalksteen en hebben de kleuren gegeven aan de sport van Cork, rood en wit. Leuk, maar echt grappig is de ‘four-faced lair’, zoals de klok wordt genoemd. De 4 wijzerplaten op de toren geven namelijk allemaal een andere tijd aan. Vandaar de leugenaar met 4 gezichten.

Saint Fin Barre’s Cathedral

De kathedraal is genoemd naar de patroonheilige van de stad, Fin Barre, die hier een klooster stichtte in de 7de eeuw. De kathedraal is een neogotisch gebouw uit de 19de eeuw. Ook deze kerk is zeker een bezoek waard. Bekijk dan de glas-in-loodramen, het plafond en het barokke orgel. Aan de oostzijde van de kathedraal vind je een gouden engel met een legende. Volgens de legende blaast de engel op zijn hoorn wanneer de apocalyps (einde der tijden) komt.

De  Titanic

De stad, een van de belangrijkste transatlantische Ierse havens, was het vertrekpunt voor 2,5 miljoen van de zes miljoen Ieren die tussen 1848 en 1950 naar Noord-Amerika emigreerden. Op 11 april 1912 was het, de laatste aanloophaven voor de Titanic voordat ze de Atlantische Oceaan overstak op het laatste deel van haar eerste reis. Sommige bronnen en lokale overlevering suggereren dat een Titanic-bemanningslid, John Coffey, een inwoner van Cobh, het schip op dat moment verliet en daarmee zijn leven redde. 123 passagiers gingen aan boord in Cobh, waarvan er slechts 44 het zinken overleefden.

Cork City Goal

stamt ook uit de 19de eeuw. Het lijkt op een kasteel, maar was een gevangenis. Vanaf 1878 zaten hier ook vrouwen opgesloten en in 1923 kwamen er veel republikeinse volgelingen terecht tijdens de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog. Heel bijzonder om te zien hoe het er toen aan toe ging.

Blackrock Castle

Wel een kasteel, zo’n 7 kilometer ten oosten van het centrum aan de zuidoever van de Lee. De burcht werd gebouwd om Cork te verdedigen. De oorspronkelijk burcht werd door brand vernield. Het huidige neogotische kasteel heeft nu een sterrenwacht met niet alleen een observatorium, maar ook planetarium, bioscoop en interactieve tentoonstellingen.

Blarney Castle

Nog een kasteel, nu 9 kilometer ten westen van het stadscentrum. Het 600 jaar oude kasteel behoorde toe aan Cormac MacCarthy, een bekende Ierse clanleider. Blarney Castle wordt bezocht om de Stone of Eloquence, een stuk blauwsteen. De steen zit ingemetseld in een muur en wie de steen kust, krijgt de gave van welsprekendheid. Je kunt natuurlijk ook heerlijk wandelen door de tuinen van Blarney Castle.

Even genoeg cultuur gezien, dus op naar English Market, een overdekte foodmarkt. Toch wat cultuur, want het is gevestigd in een mooi Victoriaans gebouw. Het bestaat dan ook al sinds 1788. De markt is niet echt Engels, maar kreeg die naam door zijn protestante oorsprong. Er staan ruim 50 kramen, waar ook veel traditionele producten worden, zoals pigs’trotters (varkenspoten) en drisheen (een soort bloedpudding). Wil je iets van de heerlijke producten proeven, ga dan eten bij het Farmgate Café.

Mocht je willen gaan winkelen, loop dan door St. Patrick’s Street, de winkelstraat van Cork. Daarnaast zijn er ook overdekte winkelcentra, zoals Douglas Court Shopping Centre, Brown Thomas en Grafton Mall.

Natuurlijk ook even museumbezoek, te beginnen met de Crawford Minicipal Art Gallery.

Crawford Municipal Art Gallery

Een belangrijk kunstmuseum in het prachtige Customs House (douanegebouw) met een collectie van ruim 2.000 kunstwerken van zowel Ierse als Europerse kunstenaars. De collectie beslaat meer tijdperken, zoals de vaste collectie met Grieks-Romeinse afgietsels.

Cork Butter Museum

Boter is heel belangrijk voor Cork. De stad heeft namelijk zijn rijkdom aan de boterhandel te danken. Het museum neemt je mee in de rijke Corkse geschiedenis van het boter maken.

Lewis Glucksman Gallery

Een galerij in een hypermodern gebouw van de universiteit van Cork met 23.000 m2 voor hedendaagse kunstwerken. Maar de Campus van UCC is ook door zijn ligging aan de rivier de Lee ook een mooi gebied om te wandelen.

Cork Public Museum

gaat over de geschiedenis van de stad. Het ligt in Fizgerald’s Park aan de zuidelijke oever. Weer een plek om heerlijk te wandelen.

En tot slot nog even langs de bierbrouwer. Bier heeft net als boter de stad rijkdom gebracht. De Franciscan Well Brewery kent nog de sterke bierbrouwtraditie. Ooit stond hier een franciscaner klooster met geneeskrachtige put. Geneeskrachtig is het bier niet, maar wel lekker. Je kan kiezen uit diverse soorten ale, stout en witbier. Een mooie afsluiting van een 2 dagen Cork.

Britse Eilanden cruise
Britse Eilanden cruise met Nederlands sprekende begeleiding

Op dag 6 van de Britse Eilanden cruise doe je Liverpool aan.

4.

Liverpool

 Wie Liverpool zegt, zegt The Beatles. 

 The Beatles

Wanneer je alles wilt weten over de The Beatles dan moet je zeker The Beatles Story bij Albert Dock bezoeken. Het is een mooi opgezette tentoonstelling, die alles van The Beatles laat zien.

Er is natuurlijk nog veel meer te zien van The Beatles in de stad zelf. Lopend ga je dit niet redden, maar als je van fietsen houdt dan kan je heel veel zien. Wanneer je niet gaat fietsen en toch wat wil bezoeken, bekijk dan de bezienswaardigheden rond The Beatles Story, zoals het standbeeld van The Beatles op Pier Head. Wanneer je daarna richting het centrum van Liverpool loopt, kun je een bezoek brengen aan het Hard Days Night Hotel, het standbeeld van Eleanor Rigby in Stanley street, John Lennon’s standbeeld en Cavern Club in Matthew street.

Nog meer Beatles? Dan met de trein van Lime street naar Hunts Cross voor een bezoek aan Penny Lane en Strawberry fields aan Beaconsfield Road.

Leuk om de plekken te zien, die worden bezongen of waar The Beatles hebben opgetreden.

Pier Head

Maar Liverpool is meer dan The Beatles. Als we dan toch bij The Beatles Story zijn, kunnen we meteen Pier Head bekijken. Langs de kade van de Mersey Rivier staan de statige Royal Liver Builing, Cunard Builing en Port of Liverpool Builing, die samen het boegbeeld van de stad vormen. Sinds 2004 staan zij op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Albert Dock

Vanaf Pier Head is het een klein kwartiertje lopen naar Albert Dock. Onderweg passeren wij wat mooie musea:

Museum of Liverpool vertelt de geschiedenis van Liverpool
Merseyside Maritime Museum toont de Britse martieme geschiedenis met exposities over de Titanic en Lusitania.
International Slavery Museum over de zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Liverpool, toen hier schepen met slaven vertrokken naar Midden- en Zuid-Amerika.
Tate Liverpool voor onze kunstliefhebber met kunstwerken van Pollock en Warhol en het is nog gratis ook.

Na deze musea kom je bij weer een monument van de UNESCO werelderfgoedlijst, namelijk de historische pakhuizen en de scheepswerf van Liverpool, oftewel Albert Dock.

Een leuke manier om de haven en skyline te bekijken is een tocht met Mersey Ferry.

Liverpool Cathedral

moet je ook zeker gaan bekijken wanneer je in Liverpool bent.  Het is de grootste (en een van de op vijf na grootste ter wereld) kathedraal in Groot-Brittannië met een lengte van 189 meter en daardoor natuurlijk een schitterend uitzicht. De kathedraal staat op St. James Mount en is al vanuit de verte te zien.

Metropolitan Cathedral

Een heel bijzondere kathedraal is deze katholieke kathedraal zeker. Het lijkt net een tipi of wigwam van beton. Van binnen is het veel mooier, vooral de glas-in-lood ramen. 

5. Waterford

Waterford, de oudste stad van Ierland

Het is een plaats, waar veel cruiseschepen aanleggen en onze ervaring is: “Dan is het leuk of de omgeving heeft iets moois te bieden.” Al sinds 1844 worden er cruises aangeboden, dus zij hebben een ruime ervaring van het vele moois langs de kust, waar dan ook.

Waterford, al heel oud, de eerste stad van Ierland. Het werd namelijk door de Vikingen in 914 gesticht, die hier een beschutte baai gecombineerd met een strategische ligging aan de rivier de Suir vonden. Zij hadden het goed gezien, want het is nog steeds een florerende stad.

Viking Triangle

Waterford was de grootste Vikingnederzetting buiten Scandinavisch en daar is nog veel geschiedenis over te vinden in deze leuke stad. De Viking Triangle, binnen de stadsmuren, is het gebied met de Waterford Treasures, de drie belangrijkste musea van Waterford:

Reginald’s Tower

Een imposante ronde oude verdedigingstoren, waar je het Vikingmuseum vindt met een grote collectie archeologisch vondsten uit de Vikingtijd. Leuk weetje: de toren staat op de plek van een oud Vikingford stond.

Medieval Museum

Met een prachtige collectie Middeleeuwse kleding in een speciaal aangelegd museum met twee middeleeuwse kamers

Bishop’s Palace Museum

Is gevestigd in een 18-eeuws herenhuis en toont de geschiedenis van het Georgiaanse en Victoriaanse Waterford met mooie tentoonstellingen van 18de eeuws zilver, glas, meubels en kunstwerken, waarbij het oudste stuk Waterford Glass een pronkstuk is. De geschiedenis loopt door in het herenhuis tot 1970 en de collectie eindigt met Hucklebuck-schoenen uit de jaren’50.

Dit zijn de belangrijkste musea in de Triangle, maar hier vind je ook nog het Irish Silver Museum met de geschiedenis van het Ierse zilver van de Vikingtijd tot 1973, moment van toetreding door Ierland tot de EEG; het Irish Museum of time, het klokkenmuseum met ook vroeg Europese exemplaren en het Kings of the Vikings (een 3D virtual reality-ervaring).

Nog even terug naar het Bishop’s Palace Museum. Dit museum ligt aan The Mall, een mooie Georgiaanse straat, die een belangrijke rol in de Ierse geschiedenis heeft gespeeld. Op nummer 33 werd namelijk voor het eerst de Ierse driekleur gehesen op 7 maart 1848. Dit is ook na te lezen op de blauwe plaquette bij nummer 33, waar permanent de vlag hangt.

Christ Curch Cathedral

Deze indrukwekkende kerk staat midden in Waterford, in hart van de Triangle. De grijs-witte kerk uit 1773 staat op de plek van een oude Vikingkerk. De kathedraal is het mooiste 18de eeuwse kerkelijk gebouw in Ierland. De architect, John Roberts, was ook verantwoordelijk voor de Cathedral of the Most Holy Trinity, de oudste katholieke kathedraal van na de Reformatie in Ierland. Deze staat ook in Waterford.

Kristal

Een deel van de geschiedenis van Waterford is ook kristal. Al in 1783 werd er kristal bewerkt. Er waren talrijke bedrijfjes, die zich met kristalbewerking bezighielden. Nu is de bekendste Waterford Crystal. In het House of Waterford Crystal worden rondleidingen gegeven en kan je de collectie bewonderen. Houd er wel rekening mee, dat het een wereldberoemd merk is geworden, mede door de hoge kwaliteit en daardoor erg prijzig is.

En natuurlijk is Waterford een echte Ierse stad met bier. Het populairste biertje is het lokale Metalman Irish Craft Beer. Natuurlijk zijn er ook bierproeverijen om zelf te bepalen wat het lekkerste biertje is.

Curraghmore House

Ligt net buiten de stad en is een weelderig landhuis, waar de 9demarkies van Waterford woonde. Het is een schitterend Victoriaans gebouw, maar zeker de gigantische tuin met de oudste brug in Ierland en het tuinhuisje, waarvan de muren bedekt zijn met schelpen uit de hele wereld, is een bezoek waard.

Copper Coast

Voor wie niet zo van cultuur is, dan is de omgeving wellicht iets voor je, zoals de Copper Coast tussen Tramoren en Dungarvan. De 25 km lange kustlijn is vernoemd naar de 19de eeuwse kopermijnen, die lagen. Het mooie gebied met kliffen staat sinds 2015 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een heerlijk gebied met schitterende uitzichten, stranden, verborgen baaien en leuke dorpjes, zoals het vissersdorp Dunmore East.

Waterford, een leuke stad. Mocht je het willen ontdekken, kijk dan voor je gaat even of er niet toevallig een festival is. Het is namelijk echt een stad van allerlei festivals van eten, kunst, muziek tot cultuur.

Christ Curch Cathedral
Britse Eilanden cruise met A tot Z reizen

Britse Eilanden cruise

Deze dag tijdens de Britse Eilanden cruise, hoef je niet vroeg op te staan om het schip de haven in zien te varen. Het schip zal rond 10 uur in de haven aankomen.

6. Belfast

Een hoofdstad met een lange en veel bewogen geschiedenis. Veel mensen denken vooral aan de Noord-Ierse burgeroorlog, maar wist je dat ook de Titanic hier werd gebouwd?

Belfast is de grootste stad in Noord-Ierland en sinds 1992 de hoofdstad. Het is een heel leuke stad met gezellige straatjes, mooie parken en natuurlijk interessante bezienswaardigheden.

Wij bezoeken de stad aan de hand van de zeven wijken en starten bij het gemeentehuis van Belfast.

Linen Quarter

Heeft zijn naam te danken aan de vele linnenpakhuizen, waarvan er nog veel in deze wijk aanwezig zijn. Naast de oude linnenfabrieken, die nu vaak zijn omgetoverd tot bars en restaurants, vind je in deze 19deeeuwse wijk ook Belfast City Hall in renaissancestijl. Voor het gemeentehuis staat een gedenkteken voor de Titanic. In de City Hall kan je prachtige glas-in-loodramen met scènes uit Keltische mythen en legenden zien. De City hall is open voor (gratis) rondleiding.

Ook zeker een bezoek waard is de Linen Hall Library, uiteraard in een van de mooie oude linnenpakhuizen.

Titanic Quarter

Hier werd de Titanic, ‘the unsinkable ship’ gebouwd en ter water gelaten. In deze wijk zie je de rijke geschiedenis van de scheepvaart van Belfast. Hier staat ook het Titanic Museum, dat net zo hoog is als de Titanic was. Zo krijg je een goed idee van hoe hoog het schip was. In het museum wordt op interactieve manier de bouw en ondergang van dit bijzondere schip verteld.

Aan de overkant ligt het Titanic Hotel, ga hier zeker een bakkie doen, net de ontwerpers van de Titanic.

Queen’s Quarter

Een mooie groene wijk met huisjes uit de Victoriaanse tijd in het zuiden van Belfast, nabij het stadscentrum. Kom tot rust en dwaal lekker rond in de botanische tuinen uit de 19de eeuw. Breng daar ook een bezoek aan het Ulster museum. Je ontdekt hier hoe Ierland zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Er zijn bijzondere fossielvondsten en zelfs een Egyptische mummie.

Gaeltacht Quarter

Deze wijk moet je zeker bezoeken. Het is een typisch Ierse wijk met traditionele pubs, maar is vooral bekend om de street art (die niet alleen in West Belfast te vinden is, maar hier wel het meest). Het advies is om met een gids een tour te maken langs alle mooie Street Art plekjes, veel afbeeldingen hebben een historische en religieuze achtergrond.

Breng ook een bezoek aan Crumlin Road Goal, de oude gevangenis, waar je een bezoek kunt brengen aan de executieruimte, martelkamer en de ondergrondse tunnel, die de gevangenis verbond met het Crumlin Road Courthouse. Heel spookachtig en een beetje eng.

Cathedral Quarter

Zoals de naam al doet verraden, de wijk met St. Anna’s Cathedral met zijn torenhoge pilaren en mooie mozaïek. Daarnaast zijn er leuke koffietentjes en gezellige restaurantjes.

Smithfield and Union Quarter

Aan de rand van het Cathedral Quarter is de uitgaansplek van Belfast.

Market Quarter

De culinaire wijk van Belfast, voor een lekker stukje vis of andere lokale producten. Vroeger waren hier 14 markten, nu is er alleen nog St. George’s Market, maar wel met de mooiste vintage en lekkerste lokale producten. Je kan hier iedere vrijdag-, zaterdag- en zondagochtend genieten.

Dit waren de zeven wijken van Belfast. Er zitten er vast een paar bij, waar je weleens een bezoekje zou willen brengen. Wij gaan zeker voor de tocht langs al de street art.

7. Lerwick

Na een dagje op zee komt het schip tijdens de Britse Eilanden cruise aan in Lerwick (de Shetlandeilanden, Schotland). Het maakt wel deel uit van het Verenigd Koninkrijk, maar heeft ook veel Noorse invloeden, zoals te horen is in het plaatselijke dialect. De Shetlandeilanden liggen halverwege tussen Schotland, Noorwegen en de Faeröereilanden en zijn uiteraard bekend om hun pony’s.

Het landschap Verbluffend is misschien de beste omschrijving. In het noorden strekt weelderig groene landbouwgrond zich uit tot aan de randen van rode granieten kliffen die ooit een oude vulkaan vormden. Ontdek baaien met wilde bloemen, waar gefluister van begraven schatten echoën langs zachte zandstranden. Verken de stad, duik in de lokale cultuur en geschiedenis in het Shetland Museum & Archives, ga vogels kijken of een geologische wandeling maken. U kunt ook naar de prehistorische nederzetting Jarlshof gaan om de ruïnes uit de bronstijd en Viking-langhuizen te bekijken. Of breng een bezoek aan Foula, een grimmig maar spectaculair eiland omzoomd met torenhoge kliffen en bedekt met veenmoerassen, waar mensen drastisch in de minderheid zijn door papegaaiduikers.

En na deze dag komt de cruise naar de Britse Elanden aan zijn einde. U heeft nog een rustige dag op zee en dan wordt u de laatste dag wakker in Amsterdam.

Nieuwsgierig wanneer we deze cruise gaan maken? Kijk dan op: Britse Eilanden cruise met A tot Z reizen

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):