Deze week met onze blog in Oosterse sferen, Marrakech.

Leuk Marrakech, maar wat is daar te doen. In deze blog nemen wij je mee in en rond Marrakech. Een plek, waar je ogen te kort komt en veel te doen is.

Marrakech, de Rode stad.

Eerst even wat algemene gegevens voor wij de stad en haar omgeving gaan bekijken. Marrakech is een van de vier koningssteden Van Marokko. De andere drie zijn Fez, Meknes en Rabat. Marrakech ligt op de Haouzvlakte, aan de voet van de Hoge Atlas en lag aan de karavaanroutes, die bijna allemaal naar Timboektoe liggen, zoals ook die vanuit Marrakech.

Marrakech komt vermoedelijk van het Berberse ‘mus(n) akush’ , wat land van God betekent.

De stad heeft als bijnaam de Rode stad, omdat de meeste huizen rood zijn geverfd en ook door de 9 km lange rode aarden wal uit de 12de eeuw, die om de stad ligt. In de 16de eeuw was de stad heel belangrijk. Uit die periode zijn de indrukwekkende gebouwen en graven, die gelukkig bewaard zijn gebleven.

Rolstoelvakantie

Op verkenning in Marrakech

We beginnen ons bezoek aan Marrakech op het centrale plein Djemaa el Fna. De beste tijd om dit plein te bezoeken is de namiddag, wanneer de temperatuur wat minder wordt.

Mensen verzamelen zich dan op dit plein en je komt ogen te kort. Er zijn dansgroep, slangenbezweerders, muzikanten en nog veel meer vertier.

Medina

Natuurlijk moeten wij ook de Medina bezoeken. Ook hier kijken, maar ook kopen. U loopt door een doolhof van straatjes met onvoorstelbaar vele geuren en kleuren. De Medina is heel chaotisch en de smalle zigzag straatjes lijken allemaal op elkaar. Die zijn nog uit de tijd van de bestormingen van de stad. Wanneer de vijandige legers door de poorten binnen kwamen, raakten zij verdwaald en konden zo door de bevolking worden verslagen. Mocht u net als de belegeraars verdwalen, dan hoeft u alleen naar “het plein” te vragen en men wijst u naar Djemaa el Fna, waar u onder het genot van een drankje kunt bijkomen van uw avontuur. De Medina is eigenlijk heerlijk slenteren door de overdekte straatjes op zoek naar leuke souvenirs en u laten meevoeren met de oosterse sferen. Doe dit ook aan het eind van de middag i.v.m. de warmte, maar ook wordt de stad dan betoverd door de ondergaande zon.

Begeleide reizen

Maar er is nog veel meer te bewonderen in Marrakech. U kan zich echt een aantal dagen goed vermaken met al dit moois te bekijken, zoals het Koutoubia-moskee, dat u vanaf Djemaa el Fna al kunt zien.

Koutoubia-moskee

is eigenlijk al van ver te zien, want met de 77 meter hoge minaret steekt het uit boven Marrakech. Koutoubia betekent “verhalen vertellers”, omdat vroeger rond de moskee door schrijvers manuscripten werden verkocht. Helaas mogen wij, als niet moslim, de moskee niet bezoeken.

Bahia Paleis

mogen we gelukkig wel bezoeken. Dit is een prachtig paleis, waar 14 jaar aan is gebouwd. Het is 8 hectares groot en heeft 150 kamers, waarvan een deel voor het publiek is opengesteld. Een gedeelte wordt nog gebruikt door de huidige koninklijke familie wanneer zij in Marrakech verblijven.

De wanden van het paleis vormen een geheel van mozaïek, marmer, stucco en ingelegd hout. De eveneens ingelegde plafonds en de houten deuren zijn beschilderde kunstwerken. Abu Ahmed woonde hier met zijn 4 echtgenotes en 24 concubines. Zijn harem is te zien rond het binnenplein en vergeet zeker de binnentuinen.  

Ben Joesoef Madrassa (Koranschool)

mag ook bezocht worden. Ook dit is weer een schitterend gebouw met een mooi versierde binnenplaats met marmer, cederhout, gipsen ornamenten en zelllige (geglazuurde terracotta) tegels.

reizen met begeleiding

Jardin Majorelle,

Even een rustig plekje zoeken. Weer een kleurrijke plek , maar nu met cactussen, bloemen, fonteinen en kleurrijke planten in deze mooie botanische tuin. De tuin was een enorme inspiratie voor Yves Saint Laurent en Pierre Bergé en heeft een atelier gewijd aan hun Berber collectie.

En voor wie er nog geen genoeg van kan krijgen, nog even naar Rahba Kedima. De plek voor heerlijke kruiden, maar ook kraampjes met handgevlochten manden, sieraden, berbertapijten etc.

En voor onze Spa-liefhebbers is een hammam zeker een must. Wat kan je verwachten?

Eerst een bezoek aan het stoombad. Daarna inzepen en flink scrubben. Dit wordt de gommage genoemd. Vervolgens goed afspoelen en dan met natuurlijk arganolie een heerlijke massage. Dan nog even heerlijk bijkomen met een kopje (munt-)thee.  

Nog wat tips:
Reistijd

Marrakech, heel Marokko, is het hele jaar goed te bezoeken, maar vooral in de zomermaanden, juli en augustus, kan het wel erg warm worden. Aan de kust en in de bergen heeft u minder last van de hitte.  Ook in de winter is Marrakech nog een heerlijke vakantie- bestemming, maar kan het ’s avonds nog best afkoelen. Neem dan ook een lange broek, trui en/of vest mee.

Bij een bezoek aan Marokko is het ook goed om rekening te houden met de Ramadan. Dit jaar van 24 april t/m 23 mei 2020, waarna het Suikerfeest begint. Het is een bijzondere maand met vasten tussen zonsopgang en zonsondergang en als het donker is uitgebreid eten tot vaak diep in de nacht. Met als afsluiting natuurlijk het Suikerfeest. Er wordt niet van u verwacht, dat u meedoet, maar wel dat u discreet bent en respectvol naar de mensen die vasten.

Geld

De munteenheid van Marokko is de dirham (MAD). In de toeristische gebieden en grote steden zijn een aantal geldautomaten (GAB=quichet automatique bancaire of DAB (= distributeur automatique de billets). Actuele informatie hierover kunt u vinden op www.mastercard.nl/nl-nl/consumers/locate-an-atm.html of www.visa.com/atmlocator. Pinnen is er nog niet zo gangbaar als bij ons, dus zorg dat u altijd contant geld op zak heeft.

Fotograferen

Marrakech en het nabijgelegen Atlasgebergte zijn de meest fotogenieke plekken, die u maar kunt bedenken. Wilt u mensen fotograferen vraag dan altijd eerst om toestemming. Niet iedereen wil gefotografeerd worden of ze vragen (zeker de slangenbezweerders, goochelaars en andere artiesten) er een vergoeding voor. Altijd handig om een paar munten of klein papiergeld in uw zak te hebben. Uiteraard is het fotograferen van militaire objecten, vliegvelden, politie e.d. verboden.

Bedelaars

De politie van Marrakech is afgelopen zomer gestart met streng optreden tegen bedelaars. Het advies is dus geen geld te geven en ook geen snoep of pennen aan de vele kinderen. Hiermee wordt het bedelen enkel gestimuleerd. Wilt u toch iets geven, geven het dan aan een plaatselijke school of organisatie.

Souvenirs

De meest authentieke souvenirs vindt u in de kleine winkeltjes in het centrum van Marrakech. Mooi handwerk en lokale produkten zijn in de Soukhs, de traditionele overdekte markten. In Marrakech liggen deze achter het centrale plein, Djemaa el Fna, midden in de medina.

Internet/mobiel

In Marokko is voornamelijk een 3G-netwerk. In afgelegen gebieden kan het bereik moeilijk zijn. Mocht u willen internetten in een cybercafé bedenk dan wel dat het toetsenbord Arabisch is.

Mocht u willen whatsappen of skypen is dit mogelijk, uiteraard afhankelijk van uw bereik op dat moment. Let bij het bellen erop, dat u niet in Europa bent. Bekijk voor vertrek welke kosten uw provider aangeeft voor bellen vanuit Marokko.

Het is duidelijk, dat een paar dagen goed te doen zijn in Marrakech en dan hebben wij het nog niet gehad over de omgeving met niet alleen schitterende cultuur, maar ook prachtige natuur. Het heeft zoveel te bieden, dat wij hier uitgebreid aandacht in een van onze volgende blogs aan zullen besteden.

مراكش ، بالتأكيد تستحق الزيارة
Marrakech, zeker een bezoek waard

Nieuwsgierig wanneer wij naar Marrakech gaan? Klik hier!

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *