Schotland

Voor deze blog gaan we Schotland in 2 stukken beschrijven: De Scottish borders en de Schotse Hooglanden.

Scottish borders:

Oftewel de Schotse Laaglanden. Deze Schotse grensregio loopt van de kustlijn van Berwickshire via de lichte dalen in het oosten naar de glooiende heuvels in het westen. Een vredig landschap, zeker in tegenstelling tot de Schotse Hooglanden, maar met net zo’n turbulent verleden. Dit verleden zie je terug in de talloze herenhuizen, spookachtige kastelen en woeste abdijruïnes. Een heerlijk gebied om te wandelen, maar ook te vissen of te golfen. Heerlijk de cultuur beleven in de dorpjes en kleine stadjes.

Melrose

is onze uitvalsbasis. Dit is historische stadje aan de rivier de Tweed heeft veel cultuur, maar ook de natuur is hier erg mooi. Wij gaan beide bekijken. Allereerst een van de bekendste abdijen in deze regio:

Melrose Abbey

Deze abdij, gesticht in 1136, is gewijd aan de maagd Maria en nadat de laatste monnik rond 1590 stierf, is het vervallen. Een groot deel is nu een ruïne, maar er is ook een deel als museum ingericht. De abdij staat vooral bekend om de mooie gekerfde details met afbeeldingen van heiligen, draken, waterspuwers en planten. Op een van de trappen is een inscriptie gevonden van een hoofdmetselaar: “Be halde toy e hende” (onthoud, het einde van uw redding). Deze tekst is het devies van de stad Melrose geworden.

Aangepaste accommodatie Schotland
Melrose Abbey
Scottisch borders, rolstoelvakantie
Dryburgh Abbey

Dryburgh Abbey

Een andere mooie abdij op zo’n kwartier van Melrose. Deze abdij behoort tot een van de mooiste van Schotland. Zeker ook om zijn mooie ligging, verborgen in de heuvels, direct aan de Tweed. De abdij is beschadigd door drie branden, maar er is nog steeds schilderwerk uit de 12de eeuw te zien. Dit gotische gebouw is ook de begraafplaats van Sir Walter Scott.

Sir Walter Scott

Een beroemde Schotse dichter en schrijver, vooral bekend om zijn historische romans. Zo schreef hij ook Ivanhoe. Hij ligt begraven bij Dryburgh Abbey, maar woonde en stierf in Abbotsford house, waar wij nu een bezoek gaan brengen.

Abbotsford

Bestaat uit het Abbotsford house en de prachtige tuin, die je vooral in het voorjaar en zomermaanden moet bezoeken. Het huis ligt drie kilometer ten westen van Melrose ook aan de Tweed. Walter Scott kocht hier in 1812 de boerderij Cartley Hole en noemde het Abbotsford. De boerderij werd gesloopt en het Victoriaanse neogotische Abbotsford house werd gebouwd. Het huis, woonkamer, bibliotheek, keuken en slaapkamers, is in de barokstijl ingericht en voor de echte fan: je kan er overnachten. Een deel van het huis is omgebouwd tot museum.

Natuurlijk rijden wij daarna door naar Scott’s View.

Scott’s View

Een van de favoriete plekken van Sir Walter Scott en wij begrijpen wel waarom. Je kijkt uit over de vallei van de Tweed en ziet de drievoudig piek van de Eildon Hills.

Eildon Hills

Vanaf de EIldons (meervoud door de drievoudig piek) heb je een mooi uitzicht op de stad. De hoogste piek is 422 meter hoog. Aan de heuvels is nog te zien, dat hier vroeger vulkanische activiteit is geweest.

Leaderfoot viaduct

En als wij dan toch al het moois langs de Tweed bekijken, dan zeker ook dit viaduct. Het is een viaduct voor treinen, gebouwd over de Tweed en is ruim 38 meter hoog. Heel bijzonder om onder dit rode zandstenen viaduct te wandelen.

Scottisch borders, Rolstoel vakantie
Leaderfoot viaduct
Rolstoelvriendelijke accommodaties Schotland
Floors castle

Nu nog even langs een paar kastelen. Er zijn er hier heel veel, maar wij bekijken er een aantal. Misschien keren wij later in een blog hier nog eens terug, want er is heel veel te zien en te doen.

Floors Castle, bij Kelso

Is het grootste bewoonde kasteel van Schotland en is eigendom van de hertog van Roxburghe. Het landgoed is ruim 210 km2   
Elf kamers van het kasteel kunnen worden bezocht en er is een uitgebreide kunstcollectie te zien. Naast het sprookjesachtig kasteel zijn de tuinen ook bijzonder. Zij behoren tot één van de mooiste tuinen van Schotland.

Thirlestane Castle

En wat dacht je van Thirlestane Castle? Het kasteel staat op een verhoogd terrein in een uitgestrekt park in de buurt van Lauder, in de vallei van het Leader Water. Het is open voor bezoek, maar ga zeker wandelen in de kasteeltuin en ongerepte bossen.

We gaan de Scottish borders verlaten, maar niet zonder nog even aandacht aan de drank te besteden. Er zijn diverse bierbrouwerijen in Schotland. Er wordt gezegd, dat er al zo’n 5000 jaar Schots bier wordt gemaakt. Wanneer je wil zien hoe, dan is een bezoek aan een brouwerij zeker leuk. In Tweedbank heb je bijvoorbeeld de Tempest Brewing Company.

Natuurlijk staan wij ook even stil bij de gin. Er zijn 18 ambachtelijke Schots gins, dus genoeg om te ontdekken. Een leuk bezoek is dan misschien in Peebles 1818 Distillery. Dit zit in de kelder van het hotel Peebles Hydro en je kan hier je eigen gin maken.

Mocht je na dit alles toch nog even een grote stad bezoeken, dat is Edinburg op zo’n uur rijden.

En voor de Da Vinci Codeliefhebber: je komt dan langs Rosslyn Chapel.

Schotse Hooglanden:

Wat zijn de Schotse Hooglanden?

Ongeveer de helft van Schotland is Schotse Hooglanden, het noordwestelijk deel. Het bestaat uit Grampian Mountains en de Northwest Highlands, die door de Great Glen wordt gescheiden. Zoals je misschien al weet is het een ruige bestemming, dat zo ontstaan is door wind, water en gletsjers en dat dan zo’n 4 miljoen jaar geleden. Dit gebied is Schotser dan de Laaglanden, waar je nog wel wat Engelse invloeden hebt. Hier komt de beroemde kilt en doedelzak vandaan en natuurlijk de Schotse whisky.

Bij het landschap van de Schotse Hooglanden moet je zeker denken aan de Bondfilm Skyfall met zijn grillig landschap met granieten bergtoppen met bosjes, grassen en mos, maar je hebt ook plekken waar het landschap glooiend en zacht is. Het is natuurlijk ook het gebied van de meren, de beroemde ‘lochs’.

Inverness, ‘hoofdstad van de Schotse Hooglanden’

Deze meest noordelijke stad van het Verenigd Koninkrijk aan de Ness is onze uitvalsbasis. Inverness betekent ‘mond van de rivier Ness’. Ness wat natuurlijk tot ieders verbeelding spreekt. Wij gaan zeker naar Loch Ness, maar eerst bekijken wij deze leuke stad met zijn dominante kasteel op de heuvel boven de stad. Het kleine historische centrum van Inverness nodigt uit om heerlijk rond te slenteren. Ga zeker naar de Victorian Market uit 1870 met zijn winkeltjes.

Schotse hooglanden, rolstoelvakantie
Rolstoel vakantie Schotland

Wat is Great Glen?

Allereerst: wat is een glen? In Schotland (en ook in Ierland) wordt een vallei, vaak ontstaan door een gletsjer, een glen genoemd. De Great Glen is een lange, rechte glen van ongeveer 100 kilometer lang en loopt van Inverness (in het oosten) naar Fort William aan de Schotse westkust. Het vormt een natuurlijke grens binnen de Hooglanden.

Urquhart Castle

We blijven nog even bij Loch Ness en gaan naar het Urquhart Castle, dat hier al eeuwenlang staat. Het van oorsprong middeleeuws fort is helaas nu niet meer dan een ruïne, maar geeft wel een heel mooi uitzicht over het beroemde (of is het beruchte?) meer.

Clava Cairns, ‘de Schotse hunnebedden”

Zijn ongeveer 4000 jaar oud. Het is een groep prehistorische grafstenen. Deze ronde stenen graven waren te zien in de tv-serie Outlander. Er zijn rond Inverness veel van deze Clava’s te vinden. Deze is op zo’n kwartier vanaf Inverness.

Nog meer Schotse geschiedenis: Culloden Battlefield

En daarmee blijven wij nog even bij de tv-serie Outlanden met zijn verhaal over de politieke intriges van de Jacobitische opstanden. Maar wat is een Jacobiet? Een Jacobiet is trouw aan Jacobus, de laatste rooms katholieke heerser over Engeland, Schotland en Ierland. Hij werd van de troon gestoten door zijn calvinistische schoonzoon. Voor ons beter bekend als stadhouder Willem II. Jacobus vluchtte naar Frankrijk, maar zijn aanhangers probeerden door een aantal opstanden hem (of zijn nazaten) weer terug op de troon te krijgen. De meest heftige strijd was in 1746 op Culloden Battlefield, wat het Waterloo voor de Jacobieten werd. Er staat helaas niet meer veel overeind van Culloden. Wel is er een bezoekerscentrum, dat je mee terugneemt in de tijd.

Nu Schotse natuurschoon

Natuurlijk is de natuur van de Schotse Hooglanden sowieso mooi, maar wij gaan nu even de uitschieters langs.

Cairnsgorms National Park

Schotland heeft 2 nationale parken, die allebei in de Schotse Hooglanden liggen. In het zuiden ligt nog het Loch Lomond & The Trossachs National Park. Dit heeft een gevarieerd landschap en is er geliefd bij wandelaars. Wij gaan naar het oosten naar het Cairngorms National Park. Cairnsgorms is een echte winnaar met 5 van de 6 hoogste bergen van het Verenigd Koninkrijk en er zijn 55 munros bergen. Ik hoor je zeggen: ‘Wat is een munro?’ Nou, een munro is een Schotse berg of heuvel, die ten minste 3000 voet (914,4 meter) hoog is. De bergen heten munro naar Hugh Munro, die een lijst van deze bergen probeerde op te stellen in 1891. De huidige lijst telt 282 munro’s.

Aangepast vakantiehuis Schotland
Cairnsgorms National Park
Jacobite train
Jacobite train

En dan zijn er nog die enorme bossen met eeuwenoude bomen en watervallen. Het is zo groot, dat je niet weet waar te beginnen. Je kunt er natuurlijk heerlijk wandelen. Er zijn spectaculaire wandelingen, zoals ‘The Speyside Way’, een lange afstandsroute, maar je kunt er ook naar de Ruthven Barracks, de ruïne van een kazerne uit de 18de eeuw, dat verwoest is door de Jacobieten. Of the Old Packhorse Bridge in Carrbridge. Je kan ook een ritje maken over de hoogste spoorweg in het VK, of wandelen langs het Loch an Eilein met een 13de eeuws kasteel op een eiland. Het bospad langs de stranden is daar geschikt voor gemotoriseerde rolstoelen. Of bewonder de eeuwige sneeuw op het Cairnsgroms plateau. Oneindige mogelijkheden.(Nog voor een keer een aparte blog, lijkt ons :-))

Glen Coe

Is een grote vulkaanvallei en vernoemd naar de rivier de Coe, die er doorstroomt. Het dorpje Glencoe ligt aan de oevers van Loch Leve en aan de voet van deze beroemde glen. De weg door Glen Coe gaat door het hart van een oude vulkaan. Met de Glen Coe Geotrail heb je informatie over de manier, waarop gletsjers en vulkaanuitbarstingen de glen hebben gevormd. Glen Coe kan je herkennen uit Skyfall, maar ook verschillende Harry Potterfilms.

West Highland Railway

Mocht je echt een Harry Potterfan zijn dan wordt je helemaal enthousiast van de Jacobite train. Dit is Hogwarts Express en deze rijdt van Fort William naar Mallaig, zo’n 66 kilometer. De reis duurt 2 uur, want de stoomtrein rijdt maar zo’n 30 kilometer per uur. Genoeg tijd dus om het prachtige Schotse landschap te bewonderen. Let wel: de trein rijdt niet het hele jaar. Meestal van Pasen tot eind oktober en in december is er een speciale winterroute.

Ben Nevis

We kunnen nog een tijdje door, maar sluiten deze blog nu toch maar af met Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland, 1344 meter. Deze indrukwekkende munro bij Fort William is al van verre te zien.

Voor aangepaste accommodaties in Schotland: Kijk hier.

Meld ja aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):