Scottisch borders

Scottisch borders

Oftewel de Schotse Laaglanden. Deze Schotse grensregio loopt van de kustlijn van Berwickshire via de lichte dalen in het oosten naar de glooiende heuvels in het westen. Een vredig landschap, zeker in tegenstelling tot de Schotse Hooglanden, maar met net zo’n turbulent verleden. Dit verleden zie je terug in de talloze herenhuizen, spookachtige kastelen en woeste abdijruïnes. Een heerlijk gebied om te wandelen, maar ook te vissen of te golfen. Heerlijk de cultuur beleven in de dorpjes en kleine stadjes.

Melrose

is onze uitvalsbasis. Dit is historische stadje aan de rivier de Tweed heeft veel cultuur, maar ook de natuur is hier erg mooi. Wij gaan beide bekijken. Allereerst een van de bekendste abdijen in deze regio:

Aangepaste accommodatie Schotland

Melrose Abbey

Deze abdij, gesticht in 1136, is gewijd aan de maagd Maria en nadat de laatste monnik rond 1590 stierf, is het vervallen. Een groot deel is nu een ruïne, maar er is ook een deel als museum ingericht. De abdij staat vooral bekend om de mooie gekerfde details met afbeeldingen van heiligen, draken, waterspuwers en planten. Op een van de trappen is een inscriptie gevonden van een hoofdmetselaar: “Be halde toy e hende” (onthoud, het einde van uw redding). Deze tekst is het devies van de stad Melrose geworden.

Dryburgh Abbey

Een andere mooie abdij op zo’n kwartier van Melrose. Deze abdij behoort tot een van de mooiste van Schotland. Zeker ook om zijn mooie ligging, verborgen in de heuvels, direct aan de Tweed. De abdij is beschadigd door drie branden, maar er is nog steeds schilderwerk uit de 12de eeuw te zien. Dit gotische gebouw is ook de begraafplaats van Sir Walter Scott.

Scottisch borders, rolstoelvakantie

Sir Walter Scott

Een beroemde Schotse dichter en schrijver, vooral bekend om zijn historische romans. Zo schreef hij ook Ivanhoe. Hij ligt begraven bij Dryburgh Abbey, maar woonde en stierf in Abbotsford house, waar wij nu een bezoek gaan brengen.

Scottisch borders, aangepaste accommodatie

Abbotsford

Bestaat uit het Abbotsford house en de prachtige tuin, die je vooral in het voorjaar en zomermaanden moet bezoeken. Het huis ligt drie kilometer ten westen van Melrose ook aan de Tweed. Walter Scott kocht hier in 1812 de boerderij Cartley Hole en noemde het Abbotsford. De boerderij werd gesloopt en het Victoriaanse neogotische Abbotsford house werd gebouwd. Het huis, woonkamer, bibliotheek, keuken en slaapkamers, is in de barokstijl ingericht en voor de echte fan: je kan er overnachten. Een deel van het huis is omgebouwd tot museum.

Natuurlijk rijden wij daarna door naar Scott’s View.

Scott’s View

Een van de favoriete plekken van Sir Walter Scott en wij begrijpen wel waarom. Je kijkt uit over de vallei van de Tweed en ziet de drievoudig piek van de Eildon Hills.

Eildon Hills

Vanaf de EIldons (meervoud door de drievoudig piek) heb je een mooi uitzicht op de stad. De hoogste piek is 422 meter hoog. Aan de heuvels is nog te zien, dat hier vroeger vulkanische activiteit is geweest.

Leaderfoot viaduct

En als wij dan toch al het moois langs de Tweed bekijken, dan zeker ook dit viaduct. Het is een viaduct voor treinen, gebouwd over de Tweed en is ruim 38 meter hoog. Heel bijzonder om onder dit rode zandstenen viaduct te wandelen.

Scottisch borders, Rolstoel vakantie

Nu nog even langs een paar kastelen. Er zijn er hier heel veel, maar wij bekijken er een aantal. Misschien keren wij later in een blog hier nog eens terug, want er is heel veel te zien en te doen.

Rolstoelvriendelijke accommodaties Schotland

Floors Castle, bij Kelso

Is het grootste bewoonde kasteel van Schotland en is eigendom van de hertog van Roxburghe. Het landgoed is ruim 210 km2   
Elf kamers van het kasteel kunnen worden bezocht en er is een uitgebreide kunstcollectie te zien. Naast het sprookjesachtig kasteel zijn de tuinen ook bijzonder. Zij behoren tot één van de mooiste tuinen van Schotland.

Thirlestane Castle

En wat dacht je van Thirlestane Castle? Het kasteel staat op een verhoogd terrein in een uitgestrekt park in de buurt van Lauder, in de vallei van het Leader Water. Het is open voor bezoek, maar ga zeker wandelen in de kasteeltuin en ongerepte bossen.

We gaan de Scottish borders verlaten, maar niet zonder nog even aandacht aan de drank te besteden. Er zijn diverse bierbrouwerijen in Schotland. Er wordt gezegd, dat er al zo’n 5000 jaar Schots bier wordt gemaakt. Wanneer je wil zien hoe, dan is een bezoek aan een brouwerij zeker leuk. In Tweedbank heb je bijvoorbeeld de Tempest Brewing Company.

Natuurlijk staan wij ook even stil bij de gin. Er zijn 18 ambachtelijke Schots gins, dus genoeg om te ontdekken. Een leuk bezoek is dan misschien in Peebles 1818 Distillery. Dit zit in de kelder van het hotel Peebles Hydro en je kan hier je eigen gin maken.

Mocht je na dit alles toch nog even een grote stad bezoeken, dat is Edinburg op zo’n uur rijden.

En voor de Da Vinci Codeliefhebber: je komt dan langs Rosslyn Chapel.

Voor aangepaste accommodaties in Schotland: Kijk hier.

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *