Sevilla

Sevilla, hoofdstad van Andalusië en de geboorteplaats van de flamenco, die na de verovering in 712 door de Moren een van de belangrijkste steden van de wereld werd, is vandaag onze bestemming.

Sevilla vol gezellige steegjes en wijken met leuke restaurants heeft ook een groot aantal mooie bezienswaardigheden. Wij laten je in deze blog er een aantal zien.

Barrio (wijk) Santa Cruz

De voormalige Joodse wijk heeft de belangrijkste bezienswaardigheden van Sevilla, zoals het Alcázar paleis, kathedraal en Giraldatoren en is verder een heerlijke wijk om rond te dwalen door de smalle straatjes en steegjes.

Catedral Santa Maria de la Sede

oftewel de kathedraal van Sevilla, met een lengte van 135 meter en hoogte van 105 meter, de grootste gotische kathedraal ter wereld. Hier ligt ook het praalgraf van Columbus. Onderdeel van de kathedraal is de Giraldatoren, die je van ver al te zien is. Het was eerst een Moorse minaret, maar werd later de klokkentoren. Het is te beklimmen (104 meter hoog) en geeft een mooi uitzicht over Sevilla en haar omgeving.

Mocht je langer in Sevilla zijn, ga dan zeker ’s avonds kijken als alles verlicht is.

De Giraldatoren is niet rolstoeltoegankelijk, maar de kathedraal heeft wel liften. Let wel op de drempels! En er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten.

kathedraal

Torre del Oro

De toren van goud ligt aan de rivier Guadalquivir en was een onderdeel van de Moorse stadswal en opslagplaats voor het goud uit de Nieuwe Wereld. Nu is er een klein maritiem museum gevestigd.

alcazar

Real Alcázar de Sevilla

Het koninklijk paleis is een van de bekendste bezienswaardigheden. Het Moorse kasteel, in hartje Sevilla ten oosten van de Guadalquivir rivier, dat nog steeds een koninklijke residentie is, heeft verschillende stijlen. De bouw is namelijk gestart door de Moren en werd later uitgebreid met gotische en renaissance elementen. Breng zeker ook een bezoek aan de tuinen van het paleis.

Het paleis is door een aantal hellingbanen redelijk toegankelijk. Let hierop op de kleine hoogteverschillen. Wanneer je nog kleine afstanden kunt lopen, dan is het paleis goed toegankelijk. Bij volledig rolstoelgebruik is het beperkt toegankelijk.

Plaza de España

is het mooiste plein van Sevilla. Het is een halve cirkel met een rijkversierde overdekte galerij. Net als de tuinen van het kasteel, waar scenes uit Games of Thrones zijn opgenomen, is dit plein te zien in een film, zelfs in verschillende, zoals o.a. in Star Wars, Attack of the Clones.

Op het plein zijn 52 bankjes met mozaïeken van azulejo’s (tegeltjes), die de 52 Spaanse provincies uitbeelden. Om het plein ligt een gracht met leuke bruggetjes. Je kan er zelfs een bootje huren om te varen.

Aan het plein grenst ook het mooie Maria Luisa park (heeft verharde paden, die ook een bezoek met rolstoel mogelijk maken) met het San Telmo paleis.

plaza-espana
Casa-de-Pilatos

Casa de Pilatos

Nog een paleis en ook een mengelmoes aan stijlen, zoals de Mudejarstijl (Moors), maar ook met gotische, renaissance en romaanse invloeden. Binnen de muren is er een oase van rust. Je vergeet, dat je in een stad bent. Het heeft veel mooi tegelwerk en vergeet niet naar de plafonds te kijken. O ja, de toegangspoort is, als je op het plein voor het paleis staat, aan de linkerkant.

Metropol Parasol

In het centrum ligt ook dit grote houten bouwwerk. Het is 150 bij 70 meter en overdekt het Plaza de la Encarnación. Het staat ook bekend als: Setas de Sevilla, de paddenstoelen van Sevilla en je vindt het mooi of je vindt er niets aan. Op de houten constructie ligt een wandelpad en een terras met mooi uitzicht. 5 meter onder de straat ligt ook nog het archeologisch museum met Romeinse restanten.

metropol

Wijk Tirana

ligt aan de andere kant van de Guadalquivir en is de wijk van de flamenco. Een gezellige authentieke volkse wijk, waar zeker ’s avonds een heerlijke sfeer hangt.

Guadalquivir

Stroomt dwars door Sevilla en biedt de gelegenheid om vanaf het water de bezienswaardigheden van Sevilla te zien. Dit kan met een boot (stadscruise) of per kajak of misschien zelfs paddleboarden.

Sevilla is heel kleurrijk en dat is zeker te zien bij de kerken, zoals de Iglesia de San Ildelfonso, Basilica de la Macarena of de Iglesia Colegial del Divino Salvador.

Leuk allemaal, maar hoe rolstoelvriendelijk is Sevilla. Nou, eigenlijk best goed. De afstanden tussen de diverse bezienswaardigheden zijn relatief kort en de stad beschikt over brede winkelstraten en grote pleinen. Helaas vaak wel hobbelig doordat de stenen niet gelijkliggen en de wijk Santa Cruz heeft ook wat smallere straatjes. Er is echter meer dan 100 km aan fietspaden, die ook handig zijn voor de rolstoel.

De meeste musea zijn rolstoeltoegankelijk door liften of hellingbanen en enkele hebben aangepaste toiletten.

Het openbaar is rolstoeltoegankelijk door liften en hellingbanen op veel metrostations en lage metrowagons, dat het instappen makkelijk maakt. Ook de bussen hebben een lage instap en 3 plaatsen voor rolstoelen beschikbaar.

Sevilla is een leuke stad voor een stedentrip, maar zeker ook als excursies vanaf een Middellandse zeecruise of vanaf een verblijf aan de Costa del Sol.

Meer blogs die wij hebben geschreven over Spanje:
Toegankelijk Barcelona, Alicante,  Costa Blanca Zuid,  Gran Canaria  en Toegankelijk Tenerife.

Ben je op zoek naar rolstoeltoegankelijke accommodaties in Spanje? Kijk dan hier: Aangepaste accommodaties Spanje

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *